Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΔΠΕ ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΔΑΚΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ «Ε»:

Δεν υπάρχει ανεξάρτητη διαιτησία στην Ελλάδα

*ΤΑ«ΜΑΤΙΑ»ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΤΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ *ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΧΘΕΣ ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΣ ΟΡΙΣΜΟΥΣ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΣΕ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΕΠΣΛ ΚΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ «ΠΙΛΟΤΟΣ» ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ *ΠΩΣ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΑΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

Δημοσίευση: 18 Μαϊ 2024 12:30

Του Σωτ. Κέλλα

Στη Λάρισα είναι στραμμένα τα «μάτια» του ελληνικού ποδοσφαίρου, καθώς χθες στο Μονομελές Πρωτοδικείο εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα του Συνδέσμου Διαιτητών Ποδοσφαίρου κατά της ΕΠΣΛ για μη εφαρμογή του νόμου που αναφέρει ότι για να οριστεί κάποιος διαιτητής σε αγώνα της ΕΠΣΛ πρέπει να είναι μέλος του συνδέσμου. Η απόφαση αυτή θα παίξει σημαντικό ρόλο και θα είναι «πιλότος» για όλα τα πρωταθλήματα της χώρας. Νομικοί σύμβουλοι του Συνδέσμου Διαιτητών ήταν οι: Λάκης Σημαιοφορίδης, Μάριος Σπυράτος και της ΕΠΣΛ ο κ. Κυρκούδης. Παρών στην υπόθεση ήταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διαιτητών Ποδοσφαίρου Ελλάδας Μανώλης Γιανναδάκης που μίλησε αποκλειστικά στην «Ε» τονίζοντας τα εξής: «Είχαμε ένα δικαστήριο σήμερα για το ότι ο Σύνδεσμος Διαιτητών Ποδοσφαίρου ν. Λάρισας είχε καταθέσει ένα δικόγραφο στην τοπική ένωση για τον ορισμό των διαιτητών στα τοπικά πρωταθλήματα και κατ’ επέκταση σε όλη την Ελλάδα και δεν είναι εγγεγραμμένοι να αγωνιστούν γιατί δεν είναι γραμμένοι στον σύνδεσμο».

*Ο νόμος υπάρχει…
-Ο νόμος είναι από το 1999 και η Πολιτεία έδειξε πρόθεση να εφαρμοστεί ο νόμος, αλλά από το 2015 η ΕΠΟ και οι Ενώσεις παρανομούν αφού δεν ορίζουν μέλη των συνδέσμων διαιτητών. Οι διαιτητές είναι μόνοι τους ως όργανα και ορίζονται από τις Ενώσεις και παίζουν.

*Αυτή τη στιγμή πώς σχολιάζετε τη διαιτησία; Υπάρχει ανεξάρτητη διαιτησία;
-Δύσκολη ερώτηση. Η άποψή μου είναι όχι. Όταν υπάρχουν οι παράγοντες που τους ορίζουν και τους κρίνουν τότε δεν υπάρχει ανεξάρτητη διαιτησία.

*Η ΕΠΟ εξακολουθεί να φέρνει ξένους διαιτητές. Δεν είναι υποτιμητικό για τους Έλληνες;
-Όσον αφορά τους ξένους διαιτητές, το αποφάσισαν τέσσερις ομάδες της Super League 1 μαζί με την ΕΠΟ τα προηγούμενα χρόνια λόγω της καχυποψίας που υπήρχε για τους Έλληνες διαιτητές.
Στην Ελλάδα έχουμε ποιότητα έχουμε και ποσότητα, αλλά αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση σε λίγα χρόνια δεν θα έχουμε διαιτητές ούτε στο τοπικό.

*Τι κίνητρα μπορεί να έχουν οι Έλληνες διαιτητές με τόσους ξένους διαιτητές που έρχονται στη χώρα μας;
-Όπως το είπατε. Πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα. Οι διαιτητές πρέπει να ξεκινήσουν πολύ γρήγορα για να ανέβουν επίπεδο όπως ήμασταν παλιά.
Με διαιτητές στην Ευρώπη, στην Α’ Εθνική που είναι υπόδειγμα διαιτητών γιατί οι ξένοι διαιτητές δεν είναι καλύτεροι από μας.
*Οι αμοιβές των διαιτητών σε τι επίπεδα είναι; Αν και δεν ξέρω κατά πόσο οι διαιτητές παίζουν για λεφτά…
-Γιατί να μην παίζουν οι διαιτητές για τα λεφτά; Οι ποδοσφαιριστές δεν παίζουν για τα λεφτά; Γιατί οι διαιτητές να μην παίζουν; Δυστυχώς, τους διαιτητές τούς ορίζουν οι ενώσεις και αυτές ορίζουν και τις αμοιβές των διαιτητών. Και τα χρήματα τα οποία παίρνουν οι διαιτητές είναι πολύ λίγα. Ο διαιτητής για να φτάσει εκεί που θέλει, χρειάζεται ιατρική υποστήριξη, προπόνηση, στολές, καλή διατροφή και διάφορα άλλα πράγματα. Σε ένα παιχνίδι που παίρνει 20 ευρώ βάζει από την τσέπη του. Κανείς δεν το λέει αυτό.

*Τελικά υπάρχει περίπτωση οι διαιτητές να ξαναγυρίσουν στους συνδέσμους και στην ΟΔΠΕ;
-Εμείς έχουμε ξεκινήσει έναν αγώνα ώστε να εγγραφούμε με βάση τον αθλητικό νόμο στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, αλλά βρίσκουμε τοίχο μπροστά μας όσον αφορά αυτή την ενέργεια από την ΕΠΟ. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο με δικαστικούς αγώνες να έχουμε προχωρήσει και σήμερα γίνεται μια Εκτελεστική Επιτροπή και έχει γίνει πρόταση από έξι μέλη για την εγγραφή μας στην ΕΠΟ από τη Γενική Συνέλευση. Και εκεί υπάρχουν προβλήματα γιατί ενημερώνομαι ότι η ΚΕΔ, που δεν έχει καμία δουλειά, ενεργοποιήθηκε για να συστήσει νέα Ένωση Διαιτητών μόνο από ενεργούς διαιτητές. Εμείς δεν θα το αφήσουμε έτσι, θα αγωνιστούμε μέχρι το τέλος. Εμείς ξεκινήσαμε έναν αγώνα και θα τον φτάσουμε μέχρι το τέλος, είτε κερδίσουμε είτε χάσουμε. Τον αγώνα θα τον τελειώσουμε. Δεν κάνουμε πίσω ούτε βήμα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass