Η Θεσσαλία πρωτοπόρος στον ποδηλατικό τουρισμό

*Στέλνοντας μήνυμα στις βαλκανικές χώρες με το Tour of Thessaly-Exalco

Δημοσίευση: 04 Σεπ 2023 12:00

Μετέωρα, Λίμνη Πλαστήρα, Λίμνη Κάρλα, Μπεζεστένι το μήνυμα του αθλητικού τουρισμού της Θεσσαλίας έφθασε σε όλες τις βαλκανικές χώρες μέσω του Tour of Thessaly-Exalco, που από 25-27 Αυγούστου  μονοπώλησε το ενδιαφέρον της Θεσσαλίας.


Η Περιφέρεια Θεσσαλίας  προβάλλει το σήμα «Bike Friendly»   σε ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις, workshops και άλλες προωθητικές ενέργειες τις οποίες οργανώνει ή συμμετέχει, με στόχο να διαδώσει τα οφέλη μια εναλλακτικής δραστηριότητας που μπορεί να συμβάλλει θετικά στον ελληνικό τουρισμό.
Πριν λίγες μέρες το...απογείωσε με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό να αναφέρει: «Ο ποδηλατικός τουρισμός βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Περιφέρειας Θεσσαλίας πραγματοποιώντας δράσεις και κινήσεις που  ενισχύουν τον συγκεκριμένο τομέα, καθώς η περιφέρειά μας έχει δυνατότητες να το υποστηρίξει και να γίνει πόλος έλξης και για όσους αγαπούν και χρησιμοποιούν το ποδήλατο».
 Το ποδήλατο είναι πολύτιμος σύμμαχος της ταξιδιωτικής βιομηχανίας και ειδικά μέσα από τις εικόνες που ανέδειξαν σε όλα τα Βαλκάνια τα Μετέωρα, τη Λίμνη Πλαστήρα, τη Λίμνη Κάρλα (για πρώτη φορά γίνεται αθλητικό επίκεντρο), το Μπεζεστένι  της Λάρισας (κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης) δημιούργησαν  ένα καινούργιο  τουριστικό μοντέλο με ένα εναλλακτικό μεταφορικό μέσο που  έχει μηδενικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και εμπλουτίζει με ζωντάνια την ταξιδιωτική εμπειρία στη Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Ποιοι χρησιμοποιούν το ποδήλατο, ποια τα οικονομικά μεγέθη που αποφέρει ο ποδηλατικός τουρισμός, ποια η ημερήσια δαπάνη αυτού του είδους των τουριστών;
Η γενική διευθύντρια της ΝΑΤΤΟΥΡ (μία νέα αστική μή κερδοσκοπική εταιρεία που ειδικεύεται σε υπηρεσίες ανάπτυξης του αειφόρου και βιώσιμου τουρισμού) Βίκυ Καραντζαβέλου σε πρόσφατο συνέδριο τόνισε ότι η μεγαλύτερη αγορά για ποδηλατικό τουρισμό είναι η Ευρώπη με το 49% των Ευρωπαίων να χρησιμοποιούν το ποδήλατο, ενώ σύμφωνα με μελέτες του 2016 το οικονομικό μέγεθος ανερχόταν σε 63 δις ευρώ εκ των οποίων τα 44 δις ευρώ αφορούσαν δράσεις για τον ποδηλατικό τουρισμό, ενώ ο Χρήστος Πετρέας επιστημονικός σύμβουλος του δικτύου Bike Friendly είπε ότι το 2022 η ποδηλατική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 40% σε σχέση με το 2019.
Ο ποδηλάτης τουρίστας ταξιδεύει στα άκρα της σεζόν (Απρίλιο, Οκτώβριο), είναι ηλικίας κατά μέσο όρο 45 -55 ετών, 60% άντρες, 40% γυναίκες, η ημερήσια δαπάνη του ανέρχεται μεταξύ 40 – 70 ευρώ, ενώ η κατανομή της ημερήσιας δαπάνης είναι 40% στο κατάλυμα, 30% σε φαγητό/ποτό και 30% σε αγορές. Υπάρχουν τρεις κατηγορίες ποδηλάτη: 1.Ο περιστασιακός ποδηλάτης αναψυχής, 2.Ο συχνός ποδηλάτης αναψυχής και 3.Οι λάτρεις της ποδηλασίας.
Τον Απρίλιο του 2024 που αναμένεται να γίνει ο 2ος  Tour of Thessaly-Exalco αναμένεται εκτός από την αγωνιστική ποδηλασία θα υπάρχουν και εκδηλώσεις παράλληλα για τον ποδηλατικό τουρισμό. Άλλωστε οι ξένοι ποδηλάτες απορούν συχνά γιατί η χώρα μας δεν δίνει βάρος σε αυτό το είδος τουρισμού που δεν απαιτεί, ούτε σύνθετες ή ακριβές υποδομές, ούτε καταστροφή της φύσης και των χωριών, και επιπλέον μπορεί να έχει έσοδα όλο το χρόνο μιας και η Ελλάδα και οι ποδηλατικοί προορισμοί προσφέρονται για όλες τις εποχές.

Του Σωτ. Κέλλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass