ΑΠΟΣΤΟΛOΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Το 2008 μιλούσε για ταύτιση συμφερόντων της ομάδας με τα συμφέροντα επιχειρηματία για το AEL FC ARENA, αλλά το 2023 αλλάζει στάση!

*«ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΙΑΝΟΗΘΩ ΠΩΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΔΩΣΕ 17 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ» ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕ *Η «Ε» ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Δημοσίευση: 04 Αυγ 2023 10:00

Το 2008 η δημοτική αρχή του Κώστα Τζανακούλη αποφασίζει να δώσει 17 στρέμματα για να πάρει τον κατάλληλο συντελεστή δόμησης να κατασκευαστεί το AEL FC Arena, αλλά απέναντι στην πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου μια φωνή αντιστέκεται σθεναρά και αναφέρει ότι παρά το πολιτικό κόστος είναι αρνητικός γιατί τα συμφέροντα της ομάδας δεν είναι ίδια με τα συμφέροντα του επιχειρηματία. Αυτά υποστήριζε ο δημοτικός σύμβουλος και σημερινός δήμαρχος Αποστόλη Καλογιάννης.


Δεκαπέντε χρόνια μετά και ενώ τότε η ομιλία στο Δημοτικό Συμβούλιο αναφέρει ότι υπάρχει ταύτιση των συμφερόντων της ομάδας με αυτά του επιχειρηματία αποτελεί μεγάλο λάθος.
Τον επιχειρηματία τότε τον έλεγαν Κωστή Πηλαδάκη.
Το 2023 υπάρχει μια στροφή 180 μοιρών από τον κ. Καλογιάννη και επίσης η μόνη διαφορά είναι ότι στη θέση του προέδρου της ΠΑΕ ΑΕΛ αντί του κ. Πηλαδάκη είναι άλλος επιχειρηματίας, ενώ ο τότε δημοτικός σύμβουλος έγινε Δήμαρχος Λαρισαίων.
Τώρα δηλαδή η ομάδα ταυτίζεται με τα συμφέροντα του επιχειρηματία; Τώρα που είναιι να γυρίσουν πίσω στη Δημοτική Αρχή πίσω τα 17 στρέμματα δε γίνεται γιατί άλλαξε ο επιχειρηματίας;
Δηλαδή η θέση για την ομάδα είναι ανάλογη με το όνομα του επιχειρηματία; Δεν εξηγείται αλλιώς ότι άλλα έλεγε το 2008 και άλλα το 2023…
Και για του λόγου το αληθές παραθέτουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την ομιλία του κ. Καλογιάννη στο Δημοτικό Συμβούλιο το 2008:
…«Έχω διαφορετική άποψη και από την πλειοψηφία και από τη Δημοτική Αρχή και από άλλους συναδέλφους, αλλά θέλω να με ακούσετε και να με ακούσετε προσεκτικά. Υπάρχει μια ταύτιση των συμφερότων της ομάδας με τα συμφέροντα του επιχειρηματία, του όποιου επιχειρηματία. Είναι πάρα πολύ μεγάλο λάθος. Αν με ρωτήσετε, γήπεδο στην Α.Ε.Λ.; Ναι βεβαίως, γήπεδο στην Α.Ε.Λ. Αν μου πείτε, εμπορικές χρήσεις και εξυπηρέτηση συμφερόντων του επιχειρηματία, θα πω κανενός επιχειρηματία και μάλιστα σε φιλέτα γης που είναι δημόσιος χώρος.
Υπάρχει ανάγκη πια στις μέρες μας, έτσι όπως έχει καταλήξει η κατάσταση για υπεράσπιση του δημόσιου χώρου και εδώ τι γίνεται τώρα και κοιτάξτε να δείτε αλχημείες, κατά την άποψή μου, θα τολμήσω κάποια πράγματα κύριε Δήμαρχε, που μπορεί να θεωρηθούν και σατανικά, αλλά θα την πω τη γνώμη μου γιατί είναι η στιγμή που πρέπει να την πω. Πρώτο ζήτημα, με βάση τον Κώδικα και το νόμο, γιατί αν είναι διαφορετικά, επιτρέψτε μου την έκφραση, όλοι όσοι είναι πίσω από αυτήν την υπόθεση παρανομούν και το λέω εν πλήρη συνειδήσει, σύμφωνα με τον Κώδικα, όταν χωροθετούνται τέτοιες λειτουργίες στα όρια του Δήμου, είναι υποχρεωμένη η όποια υπερκείμενη Αρχή, στην προκειμένη περίπτωση το ΥΠΕΧΩΔΕ, να καταθέσει συνολικά και αναλυτικά την πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο και μέσα σε δύο μήνες το Δημοτικό Συμβούλιο να εκφράσει τη γνώμη μου γι’ αυτό. Και μάλιστα, αν υπάρχει διαφωνία ανάμεσα στους δυό, λέει ότι η τελική απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ πρέπει να είναι και αιτιολογημένη. Τα αναφέρει αυτά ο νέος Κώδικας. Κατά την άποψή μου λοιπόν, θα έπρεπε και θα πρέπει κάποτε να’ ρθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο ολοκληρωμένα το θέμα. Τι γίνεται τώρα εδώ και που είναι το κουμπί της υπόθεσης; Το κουμπί της υπόθεσης είναι, ότι δε φτάνει ο χώρος των 140 στρ. μείον το κλειστό που είναι δημιουργημένο για να χωρέσουν οι εμπορικές χρήσεις που πρέπει να πάρει ο επιχειρηματίας, καθαρά πράγματα. Και δε θα τις πάρει η ερασιτεχνική Α.Ε.Λ., και εδώ επιτρέψτε μου να κάνω μια υπόθεση, θα πάμε με τη μορφή που έχουμε πάει σε όλες τις γνωστές Π.Α.Ε. και θα τις πάρει μια εταιρεία στην οποία θα είναι Πρόεδρος, φυσικά επειδή θα έχει την πλειοψηφία των μετοχών, ο επιχειρηματίας, στην προκειμένη περίπτωση, ο κύριος Πηλαδάκης. Και επιτρέψτε μου να συνεχίσω το συλλογισμό μου, αν ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας αποχωρήσει από την ομάδα, οι χρήσεις θα συνεχίσουν να είναι δικές του.
Δεν ταυτίζονται λοιπόν τα συμφέροντα της ομάδας με τη λογική εξυπηρέτησης των συμφερόντων του όποιου επιχειρηματία και θα ήθελα εδώ να σχολιάσω την απόφαση του 2005 από δυό πλευρές, η μια πλευρά είναι ότι χρησιμοποιείται, ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ, τώρα, σήμερα, που χωροθετεί τις εγκαταστάσεις, εκείνη η απόφαση ως γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν είναι γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου σε πρόταση του ΥΠΕΧΩΔΕ εκείνη, είναι μια θέση του Δημοτικού Συμβουλίου απέναντι σε αίτημα του επιχειρηματία. Ετσι διαβάζω εγώ την απόφαση και η δεύτερη πλευρά την οποία έχω να σημειώσω σε σχέση με την απόφαση εκείνη η οποία, πάλι κατ’ εμέ, δείχνει μια άποψη που επεκράτησε στο Δημοτικό Συμβούλιο και που είναι η κρατούσα, κατά την άποψή μου, άποψη της Δημοτικής Αρχής που πέρασε μέσω της πλειοψηφίας, είναι, ότι να εξυπηρετήσουμε οπωσδήποτε τον επιχειρηματία. Δεν μπορώ να διανοηθώ διαφορετικά πώς υπήρξε Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο με απόφαση του 2005 δίνει 17.000 τ.μ. εμπορικές και συνοδές χρήσεις στον επιχειρηματία. Αυτή είναι η απόφαση, την έχω μπροστά μου και άμα θέλετε να τη διαβάσω, και μάλιστα ... (παρέμβαση εκτός μικροφώνου).
Βεβαίως θα σας τη διαβάσω, βεβαίως θα σας τη διαβάσω. Και μάλιστα ήρθε με θέμα, Τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο στον πυρήνα Β’. Αποφάσισε κατά πλειοψηφία, επί του ζητήματος που ζητούνται με το έγγραφο της Π.Α.Ε. Α.Ε.Λ., της Π.Α.Ε. Α.Ε.Λ. και όχι του ΥΠΕΧΩΔΕ προς το Δήμο, και προκειμένου να ακολουθηθεί η διαδικασία έγκρισης τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου κλπ. για την κατασκευή νέου ποδοσφαιρικού, εκφράζει τη σύμφωνη γνώμη του για τη θεσμοθέτηση των εξής χρήσεων: γήπεδο ποδοσφαίρου έως 20.000 θέσεων μόνιμης μορφής και έως 20 πρόσθετων θέσεων ...
Συνοδευτικές και υποστηρικτικές του λοιπόν εμπορικές και αθλητικές χρήσεις έκτασης έως 16.000 τ.μ. το μέγιστο, κτίρια γραφείων 2.000 τ.μ. το μέγιστο, αθλητικοί ξενώνες δυναμικότητας 100 κλινών, υπαίθριοι χώροι πολιτιστικών, αθλητικών, ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων ολικής δυναμικότητας 3.000 θέσεων και χώροι στάθμευσης. Η απόφαση αυτή, κατά την άποψή μου, δεν εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της ομάδας, εξυπηρετούσε εκείνη τη χρονική στιγμή την πίεση που ασκούσε ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας, και μάλιστα, το ζήσαμε αυτό, και εγώ προσωπικά ως επικεφαλής της παράταξης το έζησα και πριν τις εκλογές. Και εδώ είναι, αγαπητοί συνάδελφοι, η έννοια του πολιτικού κόστους και πώς μπορεί να σταθεί ο Δημοτικός Σύμβουλος, η Δημοτική Αρχή ή όποιος εν πάση περιπτώσει δημόσιος άνδρας, επιτρέψτε μου σε εισαγωγικά, ή γυναίκα, απέναντι στις πιέσεις που ασκούνται με αυτόν τον τρόπο.
Υπάρχει μεγάλο ζήτημα λοιπόν. Κατά την άποψή μου, τι συμβαίνει εδώ; Κατ’ αρχήν, θέλω να σας θυμίσω ότι πριν τις εκλογές, όταν μια ομάδα φιλάθλων, της..., οι γνωστές οργανωμένες ομάδες, κυκλοφορούσαν το χαρτί ότι πρέπει να γίνουν τα έργα σύμφωνα με τις επιδιώξεις του επιχειρηματία και της ομάδας, υπέγραφαν σωρηδόν Λαρισαίοι, ήμουν απ’ αυτούς που δεν υπέγραψε, γι’ αυτόν το λόγο, γιατί πιστεύω ότι τα συμφέροντα της ομάδας δεν είναι τα ίδια με τα συμφέροντα του επιχειρηματία. Τότε, σας θυμίζω, ότι ο Υπουργός, ο κύριος Σουφλιάς, βγήκε με δημόσια δήλωση και είπε, να προσέξουν τι υπογράφουν οι Λαρισαίοι. Γιατί; Καταλαβαίνε, απλά πράγματα, ότι όλη αυτή η διάθεση των τόσο χιλιάδων τ.μ. που η Δημοτική Αρχή ήθελε να παραχωρήσει μ’ αυτόν τον τρόπο δεν υπήρχε πιθανότητα να χωρέσει και να χωροθετηθεί στο χώρο των 100 τόσο στρεμμάτων, των 140 μείον το, γιατί δεν ξέρω πόσο είναι το καθαρό ας πούμε, έτσι; Αυτή είναι η κατάσταση. Τώρα, υπήρξαν κατ’ επανάληψη στον τύπο, αρθρογραφίες οι οποίες λένε ότι τα τετρ. των εμπορικών χρήσεων θα είναι 6.000, θα είναι 8.000, θα είναι 9.000, διαβάζουμε, είναι ένα αλισβερίσι ανάμεσα στον επιχειρηματία και στο Υπουργείο Χωροταξίας. Δεν υπάρχει στο Δημοτικό Συμβούλιο αυτήν τη στιγμή κατατεθειμένη η συνολική πρόταση. Προσέξτε τώρα τι γίνεται και πού είναι η υπόθεση η δική μου, με την εμπειρία που έχω από τα έδρανα αυτά, αλλά και γενικότερα από την πορεία μου.
ΣΩΤ. ΚΕΛΛΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass