Oταν η ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ δώριζε τη «Bασίλισσα» στον Δήμο

ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΗΤΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1,5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡIO ΕΥΡΩ, ΧΩΡΙΣ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΧΡΕΟΣ - ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗΣ: ΕΓΩ ΚΛΩΤΣΑΩ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΡΜΑ. ΑΛΛΟΙ, ΑΛΛΟΥ... - Κ. ΒΑΪΟΥΛΗΣ: ΚΑΥΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ - Θ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Δημοσίευση: 30 Ιουλ 2023 11:00

Του Σωτ. Κέλλα

Δήμος Λαρισαίων και ΑΕΛ περνούσαν πάντα περιόδους συζητήσεων, αλλά πολλές να γίνονται μέσα στο γραφείο του Δημάρχου Λαρισαίων παρουσία εκπροσώπων Τύπου!

Είναι χαρακτηριστική η συζήτηση που έγινε στις 14 Σεπτεμβρίου 1988 όταν ο όμιλος ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ αποφάσισε να δωρίσει τις μετοχές της πρωταθλήτριας ΑΕΛ στον Δήμο. Μια δωρεά που κοστολογούνταν πάνω από μισό δισεκατομμύριο δραχμές με βάση την αξία των ποδοσφαιριστών και το γεγονός ότι η ομάδα δεν είχε το παραμικρό χρέος στο δημόσιο (σημερινή τιμή 1,5 εκατομμύριo ευρώ, με την αξία του χρήματος σαφώς τότε μεγαλύτερη!)
Μια κίνηση που έγινε κάτω από πίεση, αλλά το θέμα έφθασε στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου τότε δεν τελεσφόρησαν οι συζητήσεις γιατί δεν υπήρχε απόλυτα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο που επιθυμούσε ο αείμνηστος Δήμαρχος Αριστείδης Λαμπρούλης, παρότι ο ίδιος εντυπωσιάστηκε από τη σημαντική δωρεά και ευχαρίστησε τη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ για την πρόταση αυτή.
Ήταν η μεγαλύτερη αθλητική πρόκληση στην ιστορία του Δήμου Λαρισαίων να έπαιρνε στα χέρια του την πρωταθλήτρια ΑΕΛ και προκάλεσε πολλές συζητήσεις παντού. Ήταν μια εποχή που οι Δήμοι δημιουργούσαν Αθλητικούς Οργανισμούς, αλλά και ο Δήμος Καλλιθέας αποφάσισε να πάρει την ομάδα.
Οι συζητήσεις δεν τελεσφόρησαν αφού η πλειοψηφία την δημοτικών συμβούλων ήταν αρνητική (ήταν και σημεία των καιρών). Για την ιστορία αυτή θα επανέλθουμε με μοναδικά ντοκουμέντα που καταγράφηκαν όχι μόνο από τον τύπο της περιοχής, αλλά και γνωστά στελέχη πολιτικών κομμάτων που είχαν επιστρατευτεί για να ασχοληθούν με το θέμα.

 

ΤΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΤΗΣ «Ε» ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ
Με το πρώτο… ντοκουμέντο της «Ε» προκλήθηκαν συζητήσεις και απαντήσεις. Ο πρώην Δήμαρχος Λαρισαίων Κώστας Τζανακούλης γύρισε πίσω στο 1988 (τι σύμπτωση ) και τον τρόπο παραχώρησης των 140 στρεμμάτων στη ΓΓΑ, με αφορμή την επιστολή του Πέτρου Κρίκη.
Επειδή είναι σίγουρο ότι ο κ. Κρίκης δεν τα ξέρει καλά τα γεγονότα της παραχώρησης της έκτασης των 143,5 στρεμ. στον λεγόμενο Β’ Πυρήνα, Μεζούρλο, είναι σίγουρο ότι κάποιοι άλλοι τα γράφουν αλλά ούτε αυτοί τα ξέρουν και πέραν αυτού μπερδεύουν και τις έννοιες των λέξεων.
Στη χθεσινή απάντηση γράφουν ότι προσπάθησα να κλωτσήσω την μπάλα στην κερκίδα, έλα όμως που εγώ την κλωτσάω προς το τέρμα, γκολπόστ επί το ελληνικότερο και λέω τα πράγματα με το όνομά τους και την πραγματική τους έννοια.
Δεν έχω καμιά πολιτική ευθύνη διότι το 1988 που έγινε η παραχώρηση της έκτασης δεν ήμουν ούτε δημοτικός σύμβουλος.
Του ζήτησα να παρουσιάσει τη σύμβαση παραχώρησης που έλεγε ότι την κάναμε το 2008. Την περιμένουμε, αν βρει τέτοια σύμβαση να μας την δείξει. Όχι μόνο δεν την παρουσίασε, άλλα ούτε κουβέντα γι’ αυτό, αλλά άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Ποιος κλωτσάει την μπάλα στην κερκίδα; Δυστυχώς γι’ αυτόν και τους γράφοντες η εφημερίδα δημοσιεύει την απόφαση του 1988. Τώρα το ποιος έχει θράσος είναι γνωστό σ’ όλους. Έρχομαι σ’ αυτά που λέει για την παραχώρηση. Στη σύμβαση-απόφαση φαίνεται ότι μόνο τα συμφέροντα του Δήμου και των πολιτών δεν διασφαλίστηκαν και τούτο διότι δεν μπήκε ο βασικός Όρος που προβλέπεται από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων ότι αν σε πέντε χρόνια δεν υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα η έκταση επιστρέφει στον Δήμο. Τι έγινε, μόνο το κλειστό της Νεάπολης. Τίνος είναι της ΓΓΑ. Τι πήρε ο Δήμος; Να μην πω τι λέει ο λαός για τέτοιες περιπτώσεις. Διότι αν ήθελαν να διαπραγματευτούν το συμφέρον του Δήμου, το Κλειστό έπρεπε να περάσει αμέσως στον Δήμο. Πήρε τίποτα αξιόλογα αντισταθμιστικά ο Δήμος και δεν το ξέρουμε. 35 χρόνια αυτό το Κλειστό ανήκει στη ΓΓΑ. Ας δει τη δική μας συμφωνία για τα γήπεδα του τένις. Δική μας και η έκταση, δικά μας και τα γήπεδα, εννοώ του Δήμου. Αυτές είναι συμφωνίες συμφέρουσες, ξέρουμε πολύ καλά τι κάνουμε γι’ αυτό και αυξήσαμε κατακόρυφα την περιουσία του Δήμου στα 16 χρόνια της θητείας μας. Τον προκαλώ να βγάλει ό,τι ντοκουμέντο έχει για τη σταυροφορία που λέει ότι κάναμε υπέρ του επιχειρηματία. Όχι λέμε για να λέμε. Γιατί ήμασταν το μαύρο πρόβατο των «οργανωμένων» αν ήμασταν σταυροφόροι. Μήπως ξέρει αυτός και οι καθοδηγούντες αυτόν ποιος απέτρεψε αυτό που πήγαινε να γίνει, δηλαδή να γκρεμιστεί το στάδιο Αλκαζάρ, το Κλειστό και το βαρέων αθλημάτων για να γίνει το «παλατάκι».
Μην μπερδεύετε κύριοι τη δημοτική μας αρχή με κόμματα, μην κρίνετε εξ ιδίων τ’ αλλότρια. Για τους Μεσογειακούς μην αναφέρεστε γιατί δυστυχώς και εσείς όπως και ο νυν δήμαρχος ήσασταν εναντίον και η πόλη και η Θεσσαλία στερήθηκαν πολλά. Αν χρειαστεί θα επανέλθω και με άλλα στοιχεία».

 

ΚΑΥΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
Καυτά ερωτήματα υπάρχουν και από την παράταξη «Λαρισαίων Κοινόν» που σε επιστολή του επικεφαλής Κώστα Βαϊούλη αναφέρει:
«Μετά τη συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο και τη δημοσιοποίηση της σύμβασης παραχώρησης, επί Δημαρχίας Αρ. Λαμπρούλη και Προέδρου Δ. Συμβουλίου Απ. Καλογιάννη, γεννώνται πολλά ερωτήματα.
Ενδεικτικά:
1. Γιατί, ενώ σύμφωνα με τον νόμο περί Δήμων και κοινοτήτων εάν σε εκχωρηθείσα δημοτική έκταση δεν γίνουν τα έργα για τα οποία εκχωρήθηκε εντός πενταετίας, τότε η έκταση επιστρέφει στον Δήμο, δεν απαιτήθηκε η επιστροφή της έκτασης στην κυριότητα του Δήμου;
2. Γιατί δεν προβλέφθηκε να περιέλθει η κυριότητα του κλειστού της Νεάπολης στον Δήμο; 3. Γιατί ενώ δεν τηρούνται βασικοί όροι της συμφωνίας δεν καταγγέλθηκε η σύμβαση;
4.Πόσα και ποια γραφεία θα νοικιάσει ο Δήμος; Για πόσα τετραγωνικά θα πληρώσει 2.000.000€;
5. Έχει κάνει ο κ. Καλογιάννης συναντήσεις με εισπρακτικές εταιρείες για επίλυση ζητημάτων χιλιάδων συμπολιτών μας που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους από αυτά τα funds;
6. Γιατί κόβεται το νερό σε φτωχές οικογένειες Λαρισαίων για χρέη πενιχρά, αλλά στον Πηλαδάκη δεν μας λέει η ΔΕΥΑΛ τι γίνεται με τη δικαστική απόφαση των 400.000 ευρώ!
7. Γιατί δε διεκδίκησες για λογαριασμό χιλιάδων Λαρισαίων επιχειρηματιών την αποπληρωμή των χρεών από την κατασκευή του γηπέδου;
Αναμένουμε απαντήσεις. Όμως, επειδή για το ζήτημα του γηπέδου AEL FC ARENA δεν πρέπει να υπάρχει διχασμός, τοξικότητα και καιροσκοπισμός, εμείς η δημοτική παράταξη «Λαρισαίων Κοινόν» καλούμε τον κ. Καλογιάννη, τώρα που έχει αλλάξει για πολλοστή φορά θέση για το γήπεδο, και την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, να ρίξουν τους τόνους της άνευ ουσίας αντιπαράθεσης, να εγκαταλείψουν μικροπολιτικές τακτικές που έχουν καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα και με πνεύμα ενότητας και διάθεση για κοινή προσπάθεια να εργαστούμε ΟΛΟΙ μαζί ώστε να λήξει οριστικά η ομηρία της ομάδας μας και να περιέλθει η κυριότητα του χώρου στον φυσικό του ιδιοκτήτη: τους πολίτες της Λάρισας και στην ομάδα της καρδιάς μας την Α.Ε.Λ.».

 

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Επιστολή  έστειλε και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Θάνος Αδαμόπουλος που αναφέρει: «Η επιστροφή της ΑΕΛ στο AEL FC Arena είναι ο πόθος όλων των Λαρισαίων φιλάθλων. Αυτό δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια.
Πολύ δε περισσότερο για όλους εμάς που ζήσαμε έντονες στιγμές χαράς και λύπης στο στολίδι που λέγεται AEL FC Arena.
Ένα γήπεδο που κατασκευάστηκε με ιδιωτικά κεφάλαια και είναι το σπίτι της ΑΕΛ, καθώς έχει το όνομά της, αλλά και εντός του γηπέδου έχει το έμβλημα της ομάδας μας.
Έτσι λοιπόν ο στόχος μου ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών ήταν η εξεύρεση λύσης στην οποία θα εξυπηρετούνταν η ΓΗΠΕΔΟ ΑΕ, η ΠΑΕ ΑΕΛ και ο Δήμος Λαρισαίων.
Πάντα με γνώμονα τη διαφάνεια και τη νομιμότητα της συγκεκριμένης λύσης συμβουλευόμενος και από τους υπηρεσιακούς παράγοντες που συνεργάζομαι αυτά τα χρόνια. Και αυτό λοιπόν επετεύχθη.
Μετά από επανειλημμένες συζητήσεις και με γνώμονα την εκτίμηση προς τους εμπλεκόμενους βρέθηκε η λύση για το συμφέρον της ομάδας μας. Προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Λαρισαίων κ. Καλογιάννη, τον κ. Πηλαδάκη και τον κ. Τσακμακίδη που έδειξαν εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό μου για την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης συμφωνίας.
Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής είναι απλή, ξεκάθαρη χωρίς ψιλά γράμματα.
Πρόθεση για μίσθωση πέντε (5) γραφείων και τη δυνατότητα εκμετάλλευσης χώρων, για τη διενέργεια αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων υπό την αιγίδα του Δήμου.
Η διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι η ίδια τυποποιημένη διαδικασία που έχει ακολουθήσει ο Δήμος και προβλέπει η νομοθεσία σε όλες τις μισθώσεις (ΚΑΠΗ, Λέσχες Πολιτισμού κλπ).
Ο Δήμος θα καταβάλει 55.000,00€ ετησίως για 34 χρόνια. Επειδή η νομοθεσία επιβάλλει πως οι ΟΤΑ μπορούν να μισθώσουν έως 12 έτη, προτάθηκε από μεριάς του Δημάρχου να λάβει την εξουσιοδότηση για να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την ίδρυση Αναπτυξιακής εταιρίας που έχει σαν σκοπό την εκμετάλλευση του γηπέδου.
Έτσι λοιπόν η πρόταση είναι απλή και ξεκάθαρη, να καταβάλει ο Δήμος 55.000,00€ ετησίως για τη χρήση γραφείων για τις ανάγκες των υπηρεσιών του, οι οποίες θα μεταφερθούν από άλλες κτιριακές εγκαταστάσεις που μισθώνει ο Δήμος και συγχρόνως να χρησιμοποιεί τον χώρο για εκδηλώσεις.
Ποιος είναι ο σκοπός όμως αυτής της κίνησης; Η ΑΕΛ να παίζει στο AEL FC Arena για 34 χρόνια! Άρα ο Δήμος είναι ο εγγυητής ώστε η ομάδα μας να επιστρέψει στο σπίτι της!
Έτσι λοιπόν οι στιγμές που διανύουμε είναι ιστορικές για την αγαπημένη μας ομάδα.
Απομένει αρκετή γραφειοκρατική δουλειά για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, αλλά ο Δήμος Λαρισαίων και οι υπηρεσίες του θα είναι αρωγοί σε αυτήν την προσπάθεια.
Με αυτή τη δέσμευση η ομάδα μας θα παίζει στο γήπεδο για 34 χρόνια, ανεξαρτήτως διοίκησης και ιδιοκτησίας ομάδας. Έτσι λοιπόν με αυτό τον τρόπο η ΑΕΛ θα επιστρέψει στο σπίτι της και εκεί θα γεννηθούν νέες γενιές φιλάθλων».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass