Ταχύρυθμα μαθήματα του ποδηλατικού λεξικού

*ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ 1ου ΔΙΕΘΝΗ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΥ ΓΥΡΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΙΣ 25-27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ *ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΕΛΟΤΟΝ, «ΣΚΟΥΠΑ», ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Δημοσίευση: 13 Ιουλ 2023 12:40

Με συμμετοχή όλων των βαλκανικών χωρών θα διεξαχθεί στις 25-27 Αυγούστου ο 1ος Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Θεσσαλίας που φιλοδοξεί να γίνει θεσμός και ήδη οι Θεσσαλοί θα πρέπει να κάνουν ταχύρυθμα μαθήματα στο… ποδηλατικό λεξικό.


Ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος πέρυσι έδωσε ώθηση στο άθλημα του ποδηλάτου, ενώ η Θεσσαλία αναδείχθηκε η πρωταγωνίστρια της διοργάνωσης και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός φρόντισε να αξιοποιήσει αυτό το πλεονέκτημα για την τουριστική και αθλητική προβολή της περιοχής σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας και κυρίως τον Λαρισαίο διοικητικό Σάββα Τσοπούρογλου.
Ήδη από χθες στη Θεσσαλία άρχισαν τα ταχύρυθμα μαθήματα του ποδηλατικού... λεξικού που θα φέρει την αγωνιστική ποδηλασία στο προσκήνιο με διεθνείς αγώνες όλων των κατηγοριών σε όλους τους νομούς.
Πολλοί είναι οι τεχνικοί όροι που θα μπουν τέλη Αυγούστου για τα καλά στη ζωή των Θεσσαλών που θα πρέπει να στηρίξουν τους Έλληνες ποδηλάτες. Θα μάθουν τι θα πει πελοτόν, «σκούπα», ενώ δεν θα δουν τον... «πρόλογο».
Ας δούμε αναλυτικά τους ποδηλατικούς όρους που θα πρέπει να αρχίζουν όλοι να τους κάνουν δικούς του, γιατί το κάθε άθλημα έχει την ορολογία του, όπως το οφσάιντ στο ποδόσφαιρο, το σερβίς στο βόλεϊ ή το τρίποντο στο μπάσκετ.
- Πελοτόν: Το κυρίως γκρουπ των ποδηλατών μέσα στον αγώνα.
- Ξεκόλλημα (Breakaway): Ο αθλητής ή το γκρουπ που θα αποσπαστεί από το πελοτόν, συνήθως στην αρχή κάθε ετάπ, αν και δεν υπάρχει ετάπ στον συγκεκριμένο αγώνα, παίρνοντας χρονική διαφορά και διεκδικώντας τη νίκη.
- Μαζικό σπριντ (Bunch Sprint):  Το σπριντ που κάνει το γκρουπ στην τελική γραμμή του τερματισμού και στο οποίο πρωταγωνιστούν οι σπρίντερ κάθε ομάδας.
- Σπρίντ Ευθείας - Σπριντ Ανάβασης: Τα σημεία κατά τη διάρκεια στα οποία οι ποδηλάτες κερδίζουν πόντους. Αμφίβολο αν θα γίνουν στον συγκεκριμένο αγώνα.
- Σκούπα: Το αυτοκίνητο της διοργάνωσης με το οποίο κλείνει επίσημα κάθε αγώνα. Ονομάζεται έτσι, επειδή μαζεύει («σκουπίζει») όποιον αθλητή έχει χάσει επαφή - για οποιονδήποτε λόγο- από τους υπόλοιπους και αποφασίζει να εγκαταλείψει τον αγώνα.
- Ετάπ: Η καθημερινή αγωνιστική διαδρομή ενός γύρου, είτε χρονομέτρησης (ατομικής ή ομαδικής), όπου οι αθλητές ξεκινούν ένας-ένας, είτε με μαζική εκκίνηση. Στον συγκεκριμένο αγώνα δεν θα υπάρχει ετάπ.
- Πρόλογος: Αγώνας ατομικής χρονομέτρησης (μέχρι 8 χιλιόμετρα), με τον οποίο ξεκινούν πολλοί διεθνείς γύροι, όπως ο Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας, αλλά λόγω της μορφής του αγώνα δεν θα διεξαχθεί.
Στους ποδηλατικούς γύρους δεν υπάρχει σταθερή εγκατάσταση, δεν υφίσταται σταθερή βάση. Ένα τεράστιο «καραβάνι» που αποτελείται από εκατοντάδες άτομα, αλλά και δεκάδες αυτοκίνητα, φορτηγά, λεωφορεία, βαν και μηχανές, μετακινείται διαρκώς μετά την ολοκλήρωση ενός αγώνα και πριν την έναρξη του επόμενου.
Καταλαβαίνει κάποιος πόσο δύσκολο είναι το εγχείρημα για τους διοργανωτές να μπορέσει το εμπλεκόμενο πλήθος ανθρώπων και οχημάτων να εξασφαλίσει την ασφαλή και γρήγορη μεταφορά από πόλη σε πόλη, τη διαμονή και φυσικά, τις ιδανικές συνθήκες για τη διεξαγωγή του αγώνα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass