ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ

Ο Δήμος Λαρισαίων κέρδισε το ενεργειακό στοίχημα

* ΘΑΝΟΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΑ 150% ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Δημοσίευση: 25 Ιουν 2023 12:25

Του Σωτ. Κέλλα
Η Λάρισα μπορεί να μην αποκόμισε μεγάλα οφέλη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αλλά δόθηκε η εκκίνηση για ένα σημαντικό αθλητικό έργο μέσω του Προγράμματος «Ελλάδα 2004» που φρόντισαν την ανεπάρκειά του να την αντικαταστήσουν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Λαρισαίων.
Το έργο αυτό ήταν το ανοιχτό κολυμβητήριο της Νέας Πολιτείας που ολοκληρώθηκε το 2017. Ξεκίνησε το 2002, προκειμένου να είναι έτοιμο την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Δυστυχώς, όμως, σταμάτησε. Το 2013 η Περιφέρεια Θεσσαλίας ζήτησε την ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να μπορέσει να το χρηματοδοτήσει και να ολοκληρωθεί. Το έργο παραδόθηκε στον Δήμο για να το λειτουργήσει.


Η τελική δαπάνη του έργου ήταν  5.918.570,83 ευρώ και το στοίχημα (4,6 εκατ. από Περιφέρεια και 1,3 από τον Δήμο).
Το μεγάλο στοίχημα ήταν τη φετινή σεζόν να ξεπεράσει ο Δήμος Λαρισαίων το ενεργειακό κόστος που ανέβηκε 150%. Οι λογαριασμοί φυσικού αερίου λόγω της αύξησης της τιμής ανέβηκαν από 200.000 ευρώ ετησίως στις 500.000 ευρώ, ανεβάζοντας σημαντικά τα λειτουργικά κόστη.
«Μια αθλητική εγκατάσταση για την οποία ξοδεύτηκαν εκατομμύρια ευρώ του φορολογούμενου λαού, όταν παραδίδεται στο κοινό πρέπει να λειτουργεί» αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του αντιδημάρχου Οικονομικών Θάνου Αδαμόπουλου και συνέχισε υπογραμμίζοντας τα εξής: «Για τη διαχείριση μιας τόσο σημαντικής αθλητικής εγκατάστασης, μας απασχολεί η αξιοποίηση και η απόδοσή της, αλλά πρέπει να συμφωνήσουμε, επίσης, ότι τα κολυμβητήρια έχουν κοινωνικό χαρακτήρα. Ο απώτερος, λοιπόν, σκοπός είναι να συμβάλλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, ώστε να προάγεται ο σκοπός ύπαρξής τους, ενώ κι η συμβολή των συλλόγων ήταν σημαντική, αφού η κατανάλωση φυσικού αερίου ήταν ίδια σε όγκο με την προηγούμενη χρονιά που έδειξαν ότι δεν υπήρξε σπατάλη.
Η αγωνία στον χώρο των αθλημάτων της πισίνας ήτα μεγάλη, αφού με την ενεργειακή κρίση το κόστος θέρμανσης έχει εκτοξευτεί στα ύψη. Δεν έχει διπλασιαστεί, έχει πολλαπλασιαστεί και ελλοχεύει ο κίνδυνος τα κολυμβητήρια  να σταματήσουν να λειτουργούν, με ό,τι αυτό σημαίνει για την υγεία των πολιτών που χρησιμοποιούν τις πισίνες και για την εύρυθμη πορεία των αθλητικών συλλόγων αναφορικά με τα τμήματα ενηλίκων και υποδομών.
Εμείς προσπαθήσουμε να μετακυλήσουμε το κόστος, ώστε να μη σταματήσουν οι Λαρισαίοι και ειδικά τα μικρά παιδιά και οι έχοντες προβλήματα υγείας να χρησιμοποιούν το κολυμβητήριο και κάναμε ένα επιμερισμό στο συνολικό ετήσιο κόστος λειτουργίας σε τρεις βασικές κατηγορίες. 1. Προσωπικό λειτουργίας. 2. Ενεργειακό κόστος, που αποτελεί τον κρισιμότερο παράγοντα στη διαμόρφωση του συνολικού κόστους. 3. Άλλες δαπάνες (συντήρηση, φύλαξη, εξοπλισμός, κ.λπ.).
Το ενεργειακό κόστος λειτουργίας των εγκαταστάσεων αποτελεί έναν από τους κρισιμότερους παράγοντες βιωσιμότητας».
Και ολοκλήρωσε λέγοντας τα εξής: «Για μας οι στόχοι είναι τρεις. Πρώτον η καθημερινή χρήση από τους Λαρισαίους, δεύτερον να φέρουμε μεγάλες διοργανώσεις που θα φέρουν και θεατές, όπως έγινε με τα παγκόσμια πρωταθλήματα υδατοσφαίρισης κορασίδων και εφήβων, και τρίτον να υπάρχουν πολυπληθείς διοργανώσεις ώστε να προάγουμε τον αθλητικό τουρισμό. Με αυτό το τρίπτυχο και τα μαθήματα της ενεργειακής κρίσης το ανοιχτό κολυμβητήριο θα αξιοποιηθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό από τη Δημοτική Αρχή της πόλης».
Άλλωστε, ένα κολυμβητήριο προσφέρει: Αναψυχή, Ευεξία, Ανάπτυξη δεξιοτήτων με ευχάριστο τρόπο, αρχίζοντας από τη βρεφική ηλικία (baby swimming) που έχει γίνει της μόδας, Εκμάθηση κολύμβησης, Αγωνιστική κολύμβηση, Τεχνική κολύμβηση, Καταδύσεις, Υδατοσφαίριση, Συγχρονισμένη κολύμβηση και Κολύμβηση υγείας και αποκατάστασης, όπου υπάρχει και μεγάλη αύξηση.
Η αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία μιας σύνθετης και πολυχρηστικής αθλητικής εγκατάστασης προϋποθέτει κατάλληλα προσαρμοσμένη διαχείριση, καθώς επίσης εφαρμογή και τήρηση πρότυπων ευέλικτων μοντέλων οργάνωσης και λειτουργίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass