Ερντογάν ή Κιλιτσντάρογλου

Ο ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ ΠΡΩΗΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΕΛ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΛΟΒΕΤΣΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Δημοσίευση: 14 Μαϊ 2023 11:50

Του Σωτ. Κέλλα

Η Ελλάδα έχει εκλογές στις 21 Μαΐου, αλλά της γειτονικής Τουρκίας γίνονται σήμερα, όχι με δίλημμα αυτοδυναμία ή όχι, αλλά Ερντογάν ή Κιλιτσντάρογλου.

Ένας Λαρισαίος ζει από κοντά τις εκλογές στο γειτονικό κράτος, αφού τα τελευταία χρόνια μένει στην Τουρκία παίζοντας στην Καϊσερισπόρ (βρίσκεται στην 6η θέση της βαθμολογίας και παίζει από το 2020, πλησιάζοντας τις 100 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και ήδη έχει ανανεώσει το συμβόλαιό του για άλλα δύο χρόνια).
Αυτήν την περίοδο έχει… εκλογική άδεια και από χθες βρίσκεται στην Αθήνα, όπου τον εντοπίσαμε τηλεφωνικά για να μας μεταφέρει το κλίμα των εκλογών, αλλά και τα προγνωστικά…
- «Δεν έχει καμία διαφορά το εκλογικό κλίμα από την Ελλάδα…» μας λέει και προσθέτει ότι: «Φυλλάδια, χοροί και μαντηλοφορεμένες γυναίκες μοιράζουν υλικό κομμάτων… Πριν τρεις μέρες ήρθε, όπως γενικά και στη χώρα μας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ στο προπονητικό μας κέντρο και μας χαιρέτησε, βγάζοντας τις καθιερωμένες φωτογραφίες. Γεννήθηκε στην Καισάρεια και είναι υποψήφιος στην περιοχή».
*Υπάρχει, όμως, ένταση…
- «Ναι, αλήθεια είναι αυτό, γιατί υπάρχει πόλωση, ακραία πόλωση θα τη χαρακτήριζα, μεταξύ των παρατάξεων του Ερντογάν και του Κιλιτσντάρογλου. Έχει ανέβει η πολιτική αντιπαράθεση μετά την επίθεση την οποία δέχθηκε ο Εκρέμ Ιμάμογλου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιοδείας του με πέτρες στην πόλη Ερζερούμ και με τον Ερντογάν να αποκαλεί τον πολιτικό του αντίπαλο «μέθυσο». Ο Κιλιτσντάρογλου βλέπουμε να κυκλοφορεί με αλεξίσφαιρα γιλέκα».
*Τελικά υπάρχουν προγνωστικά…
- «Στην Καισάρεια, όπου σίγουρα θα είναι νικητής με μεγάλη διαφορά ο Ερντογάν. Το κλίμα, όμως, όπως μαθαίνω, δεν είναι έτσι σε όλη τη χώρα. Οι μεγάλες πόλεις που είναι πιο κοντά στην Ευρώπη θα ψηφίσουν μάλλον περισσότερο τον Κιλιτσντάρογλου. Αλλά στις περιοχές προς την Ανατολή ψηφίζουν φανατικά Ερντογάν. Επίσης, υπάρχει και ηλικιακή διαφορά φιλοσοφίας. Οι μεγάλοι σε ηλικία ξέροντας τον Ερντογάν θα τον ψηφίσουν, ενώ αντίθετα οι νέοι δείχνουν ότι θα ψηφίσουν τον Κιλιτσντάρογλου. Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τίποτα. Σίγουρα είναι ντέρμπι… Υπάρχει έντονη αντιπαράθεση και ξέρω Τούρκους και Τουρκάλες που διαμένουν στην Ελλάδα και ταξιδεύουν για Τουρκία για να συμμετέχουν στις εκλογές. Μέχρι και από... Λάρισα. Και υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναληπτικού γύρου μεταξύ των δύο υποψηφίων στις 28 Μαΐου».
*Θα επηρεαστούν μετά τα αποτελέσματα οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας;
«Τον Ερντογάν τον ξέρουμε και γνωρίζουμε τη φιλοσοφία του, ενώ τον Κιλιτσντάρογλου δεν μπορούμε να τον κρίνουμε…».
*Εσύ τι θα ψήφιζες...(σ.σ. γέλια);
- «Γιατί ξέρει κανείς τι θα ψήφιζα στην Ελλάδα… (σ.σ. γέλια). Άλλωστε, κανείς δεν ξέρει τι βγάζει η κάλπη… Μέχρι και τα exit poll κάνουν λάθος…».
* * *
Σήμερα περισσότεροι από 60 εκατομμύρια Τούρκοι ετοιμάζονται να ψηφίσουν και όπως λένε αρκετοί είναι η πιο σημαντική αναμέτρηση των τελευταίων ετών, με τεταμένο κλίμα, όπως έδειξε η προεκλογική περίοδος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass