Τρεις διαιτητές στη Γ’ Εθνική και αναπροσαρμογή των αμοιβών…

Περιμένουμε το πόρισμα στην υπόθεση Κοσόβου - Η Αστυνομία θα αποφανθεί για την επίθεση στο κατάστημα Πιτσίλκα

Δημοσίευση: 08 Μαϊ 2023 12:15

Του Σωτ. Κέλλα

Στη Λάρισα έγινε η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Διαιτητών Καλαθόσφαιρας Ελλάδας και συγκεκριμένα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά και τα προστάζ των διαιτητών (άνοδος σε εθνικές κατηγορίες).


Ήταν μια επιλογή του προέδρου της Ο.Δ.Κ.Ε. (έχει αναλάβει από τις 5 Νοεμβρίου 2022) Κιλκισιώτη διαιτητή Παντελή Ελευθεριάδη, σε συνεργασία με τον πρώην πρόεδρο της ΟΔΚΕ Λαρισαίο Ηλία Καφφέ και τον Σύνδεσμο Διαιτητών Κεντροδυτικής Θεσσαλίας.
Ο εξ Αξιούπολης καταγόμενος και αστυνομικός στο επάγγελμα βρίσκεται στο «τιμόνι» της Ομοσπονδίας μετά από αναδιάρθρωση του Δ.Σ. και ειδικότερα μετά την παραίτηση από τη θέση του προέδρου κ. Κωνσταντίνου Μπούσια. Υπάρχει μεγάλη αναγνώριση στο πρόσωπό του, αφού στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις της Ο.Δ.Κ.Ε., στις οποίες εξελέγη σχεδόν παμψηφεί, καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό σε ψήφους στην ιστορία της Ομοσπονδίας.
Η πορεία του Παντελή Ελευθεριάδη στο άθλημα της καλαθοσφαίρισης είναι μακρά. Μπήκε στον χώρο της διαιτησίας από την ενηλικίωσή του το 1995 και έκτοτε καταγράφει μια σημαντική διαδρομή. Από το 1999 έως το 2003 υπηρέτησε τον Σύνδεσμο Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Κιλκίς από διάφορες θέσεις του Δ.Σ. Αργότερα, από το 2009 έως και το 2017 διετέλεσε μέλος της ΚΕΔ/Ένωσης Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ την ίδια χρονιά εξελέγη για πρώτη φορά στην Ο.Δ.Κ.Ε., αναλαμβάνοντας τη θέση του ειδικού γραμματέα. Στις εκλογές του 2020, συνεχίζοντας την επιτυχημένη και αναγνωρισμένη σταδιοδρομία του, εκλέχθηκε γενικός γραμματέας αυτής.
Χθες το μεσημέρι έδωσε την πρώτη του συνέντευξη, αφού βέβαια τον ρωτήσαμε γιατί δεν πήρε δημοσιότητα το γεγονός ότι ήρθε στη Λάρισα ο πρόεδρος της ΕΟΚ Βαγγέλης Λιόλιος, δείχνοντας ότι κάτι ήθελε να αποφύγει (σ.σ. ίσως κάποιες δύσκολες ερωτήσεις…).
Η απάντησή του: «Εμείς θέλαμε ανοιχτή τη Συνέλευση… Οφείλεται σε λάθος συνεννόηση. Ο πρόεδρος της ΕΟΚ Βαγγέλης Λιόλιος τίμησε με την παρουσία του τόσο τη Γενική Συνέλευση όσο και τη διαδικασία των προστάζ. Ήθελε να ακούσει και άκουσε τις απόψεις και των 26 προέδρων της Ομοσπονδίας και τους ζήτησε να καταγράψουν τα προβλήματά τους και τι θα ήθελαν να αλλάξουν στη λειτουργία των συνδέσμων. Τι θα ήθελε να προσθέσουν ή να αφαιρέσουν στις αρμοδιότητες των συνδέσμων της Ομοσπονδίας τους.
Εξίσου μίλησε και άκουσε τους υποψήφιους διαιτητές των προστάζ ακούγοντας τους προβληματισμούς τους. Και δήλωσε τη στήριξή του στην προσπάθεια που κάνουμε για την καλύτερη εκπαίδευσή τους».

 

*Υποσχέθηκε ότι θα υπάρχουν τρεις διαιτητές στη Γ’ Εθνική κατηγορία;
«Είπε ότι είναι στις βλέψεις της Ομοσπονδίας για τη Γ’ Εθνική, τονίζοντας ότι είναι υπό εξέταση το θέμα. Έκανε αναφορά στο θέμα των αποζημιώσεων, ότι μελετάται πώς μπορούν να αυξηθούν, να γίνουν λίγο καλύτερες οι αμοιβές των διαιτητών, αλλά θα εξεταστούν παράλληλα και τα οδοιπορικά τους έξοδα γιατί τα σωματεία καλούνται να πληρώσουν δυσβάσταχτα ποσά μετακινήσεων διαιτητών. Θα πρέπει, λέει, όλοι να παίρνουν αυτό που αξίζει να πάρουν, χωρίς όμως κάποιοι να πληρώνουν πάρα πολλά.

 

* Αν γίνουν τρεις διαιτητές θα αυξηθούν τα έξοδα των ομάδων; Θα μοιραστούν τα ποσά των αμοιβών;
«Το ότι θα είναι τρεις διαιτητές δεν σημαίνει ότι θα μοιραστούν τα ποσά των αμοιβών. Ίσως να μοιραστούν όμως ή να μοιραστούν καλύτερα τα οδοιπορικά των διαιτητών. Οι αμοιβές είναι ξεχωριστές».

 

*Υπάρχουν φωνές και αυτήν τη χρονιά για τη διαιτησία. Σκέφτεστε ενδεχόμενο να έρθουν ξένοι διαιτητές όπως στο ποδόσφαιρο;
«Όχι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες για τις διαμαρτυρίες. Θα μείνω στο γεγονός ότι τους διαιτητές παρακολουθούν τα αρμόδια όργανα, οι παρατηρητές. Έχουν γίνει πάνω από 110 ποστ γκέιμ από τους κ. Κουκουλεκίδη, Τανατζά, Χριστοδούλου. Άρα αυτό σημαίνει ότι παρακολουθούν τον διαιτητή και τον βελτιώνουν στα αδύναμα σημεία του.

 

*Μέχρι πριν την εποχή Λιόλιου διαμαρτυρόταν ο Ολυμπιακός, τώρα ο Παναθηναϊκός…
«Δεν θέλω εγώ να μπω στο κομμάτι των διαμαρτυριών των ομάδων, ο καθένας κάνει τη δική του δουλειά από τη δική του πλευρά. Εγώ θα μείνω στην αξιολόγηση των διαιτητών και στις παρατηρήσεις των διαιτητών από τα αρμόδια όργανα».

 

*Πληροφορίες αναφέρουν για αλλαγές στο σώμα κομισαρίων και παρατηρητών. Ποιες είναι αυτές;
«Υπάρχουν βλέψεις από την Ομοσπονδία να γίνει πρόσκληση ενδιαφέροντος για τους κομισάριους, το οποίο είναι κομμάτι της ΕΟΚ βάσει του αθλητικού νόμου. Τα προσόντα και τις προϋποθέσεις θα τις καθορίσει η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθόσφαιρας. Όσον αφορά το θέμα των παρατηρητών θα γίνει Σχολή Παρατηρητών και εν συνέχεια θα υπάρχουν σεμινάρια και εκπαιδεύσεις των παρατηρητών από τους αρμόδιους καθηγητές.

 

*Αλήθεια, τι έγινε στο Κόσοβο με τους Καρδάρη και Ζαχαρή με τα δημοσιεύματα που τους εμπλέκουν;
«Υπάρχει ξέρετε πολύ καλά το τεκμήριο της αθωότητας. Χωρίς αποδείξεις δεν μπορεί να δικαστεί κανένας. Αυτήν τη στιγμή κακώς αναφερόμαστε και σε δύο ονόματα, θα έπρεπε να διαφυλάξουμε τους Ελληνες διαιτητές χωρίς να αναφέρουμε τα ονόματά τους, μέχρι να δούμε τι πραγματικά έχει συμβεί εκεί.
Περιμένουμε να έρθουν όλα τα στοιχεία από τη διεθνή Ομοσπονδία τη ΦΙΜΠΑ και αναλόγως θα πράξει η Ομοσπονδία, η ΕΟΔ και η ΟΔΚΕ. Και αν φυσικά τα παιδιά δεν έχουν κάνει οτιδήποτε, θα πρέπει να είμαστε δίπλα τους και να τα στηρίξουμε».

 

*Τα σχέδια του Ελευθεριάδη για την ΟΔΚΕ ποια είναι;
«Θα έλεγα το κύριο μέλημά μας είναι η καλύτερη εκπαίδευση των διαιτητών και έχουν γίνει πολλά σημαντικά βήματα. Ημασταν αυτοί που κάναμε  υπεύθυνο εκπαίδευσης των διαιτητών τον κ. Τανατζή και εκ των υστέρων η Ελληνική Ομοσπονδία τον έκανε εθνικό καθηγητή. Οι κ. Τανατζής, Πιτσίλκας, Χριστοδούλου, Κουκουλεκίδης κάνουν πολύ σοβαρή δουλειά πάνω στο θέμα των εκπαιδεύσεων. Προχθές στη Γενική Συνέλευση αναφέραμε πόσα σεμινάρια εβδομαδιαία, μηνιαία ή διαδικτυακά έχουν γίνει αυτό το έτος».

 

*Και να κλείσουμε με το θέμα που συντάραξε τη Λάρισα. Την επίθεση στο κατάστημα του Νίκου Πιτσίλκα…
«Δεν θα ήθελα να συζητήσουμε αυτό το θέμα. Είναι κομμάτι της Ελληνικής Αστυνομίας, θα το διερευνήσει και θα αποφανθούν οι αρχές».

 

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ
Η ΟΔΚΕ εκφράζοντας τις ευχαριστίες της, προχθές βράβευσε για την άρτια διοργάνωση, τους: Αγοραστό Κωνσταντίνο, περιφερειάρχη Θεσσαλίας (Καφφές Ηλίας επίτιμος πρόεδρος της ΟΔΚΕ), Καλογιάννη Απόστολο, δήμαρχο Λάρισας (Π. Ντάβαρης γεν. γραμματέας της ΟΔΚΕ), Καλαμπάκα Κωνσταντίνο, αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού (Ν. Πιτσίλκας, πρόεδρος της ΕΟΔ), Αθανάσιο Αδαμόπουλο, αντιδήμαρχο Οικονομικών (πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών ΚΔ Θεσσαλίας κ. Νικολούλης), Σύνδεσμο ΚΔ Θεσσαλίας (Μπούσιας, μέλος της ΟΔΚΕ), Μανασή Χρήστο, διαιτητή A2 (Σαλαβός, μέλος ΟΔΚΕ), Νικολούλη Απόστολο, πρώην διαιτητή Α1 για την προσφορά του (Ελευθεριάδης, πρόεδρος της ΟΔΚΕ), Καφφέ Ηλία, πρώην πρόεδρο της ΟΔΚΕ (Παπαδόπουλος Θεόφιλος, μέλος ΟΔΚΕ).
*Σε παρένθεση αυτοί που έκαναν τις βραβεύσεις.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass