Λάρισα, η πόλη της αλληλεγγύης

*Συμπολίτες στήριξαν μαζικά τον αγώνα δρόμου για τον αυτισμό, φθάνοντας στα… μισά για την αγορά ενός εννιαθέσιου λεωφορείου για τις κοινωνικές δομές «ΧΑΡΑ Ι» και «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

Δημοσίευση: 03 Απρ 2023 13:00

Λάρισα, η πόλη της αλληλεγγύης, όλοι οι πολίτες είναι μια δυνατή παρέα που στηρίζει ο ένας τον άλλο και το μήνυμα αυτό στάλθηκε και στον αγώνα για τον αυτισμό που έγινε χθες στη θεσσαλική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό (γνωστή και ως Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού), που είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη ημέρα, η οποία γιορτάζεται στις 2 Απριλίου κάθε έτους, ενθαρρύνοντας τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών να λάβουν μέτρα για την ευαισθητοποίηση σχετικά με ανθρώπους με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, συμπεριλαμβανομένου του αυτισμού και του συνδρόμου Asperger, σε ολόκληρο τον κόσμο.


Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώθηκαν από την καθιέρωσή της και αποδείχθηκε ότι η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού αφυπνίζει τους Λαρισαίους και τις Λαρισαίες και υπενθυμίζει ότι είναι η ώρα να κάνουμε την «αόρατη» αυτή αναπηρία ορατή.
Ο 1ος Αγώνας Δρόμου «RUN FOR AUTISM» -που περιελάμβανε αγώνα παίδων και αγώνα 5.000 μέτρων ανδρών-γυναικών με εκκίνηση και τερματισμό στον χώρο μπροστά από το Αρχαίο Θέατρο- διεξήχθη σε συνεργασία του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας και της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλίας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Λαρισαίων, με τον Δήμο Λαρισαίων να έχει φωταγωγήσει με μπλε χρώμα το Δημοτικό Ωδείο και τα σιντριβάνια στην Κεντρική πλατεία και στην πλατεία Ταχυδρομείου, μεταφέροντας το μήνυμα της διαφορετικότητας και της αποδοχής.
Συνδιοργανωτές του αγώνα ήταν η ΚΕΔΕ, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, ο Σύλλογος Α.Σ. ΠΕΛΑΣΓΟΣ, ο Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Ν. Λάρισας, ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Ν. Λάρισας, η Π.Ε.Π.Φ.Α. Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ και ο Σύλλογος Βετεράνων Αθλητών Στίβου Ν. Λάρισας.
Με τη διοργάνωση μαζεύτηκαν τα μισά χρήματα για την αγορά ενός μικρού λεωφορείου 9 θέσεων, που θα καλύψει τις ανάγκες μετακίνησης ωφελούμενων των δομών του Συλλόγου (Κέντρο Ημέρας «ΧAΡΑ Ι» και Οικοτροφείο «Ελευθερία»).
Μάλιστα, η Ελένη Δημητρίου, γενική γραμματέας του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας, υποστήριξε ότι η στήριξη της πόλης ήταν εκπληκτική και μάλιστα ότι με έναν ακόμα τέτοιο αγώνα θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τον στόχο της αγοράς του λεωφορείου. Τόνισε, ακόμη, ότι: «Στο πλευρό μας έχουν σταθεί εταιρείες και μεμονωμένοι αθλητές κι αθλήτριες που στηρίζουν την προσπάθεια με τη συμμετοχή τους. Η συμμετοχή μάς δίνει θάρρος και δύναμη να συνεχίσουμε τον καθημερινό μας αγώνα, ώστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να βοηθήσουμε και προστατεύσουμε τα Άτομα με Αυτισμό, με απώτερο σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για ένταξη και ενσωμάτωση. Ευχαριστούμε θερμά την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλίας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Λαρισαίων, που μας δίνει αυτήν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε το μήνυμα για τον Αυτισμό, και όλους όσοι μας στήριξαν. Ευχαριστούμε τους Λαρισαίους και τις Λαρισαίες».
Οι διοργανωτές κυριολεκτικά στο τέλος αγκάλιαζαν ο ένας τον άλλο, με δάκρυα χαράς, για την επιτυχία του αγώνα, αφού η συμμετοχή έφτασε να ξεπεράσει τον αρχικό σχεδιασμό σχεδόν στο δεκαπλάσιο. Περίπου 2.500 κόσμος έλαβε μέρος μαζί με τον αγώνα των παίδων. Η Λάρισα αγαπά τον αυτισμό και τον στηρίζει, γιατί η διαφορετικότητα είναι δικαίωμα.
Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν οι βουλευτές Χρήστος Κέλλας, Στέλλα Μπίζιου, Ευαγγελία Λιακούλη, ο δήμαρχος Λαρισαίων Αποστόλης Καλογιάννης (έδωσε την εκκίνηση στον δρόμο των 5.000 μέτρων), η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Τάνια Δόκου, οι αντιπεριφερειάρχες Βασίλης Πινακάς, Στέλιος Δημότσιος (ο Λαρισαίος Παγκόσμιος πρωταθλητής στίβου συμμετείχε στον αγώνα) και Κώστας Καλαμπάκας (έτρεξε στον αγώνα με τη φόρμα της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, αφού είναι ο επικεφαλής φυσικοθεραπευτής στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα), οι αντιδήμαρχοι Θάνος Αδαμόπουλος, Κωνσταντίνος Διαμάντος (με τον χαρισματικό γιο του Ιωάννη), Παναγιώτης Νταής, Μιχάλης Αναστασίου και Κοσμάς Γιαννακόπουλος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νίκος Λιούπας και Θανάσης Παιδής (έτρεξαν και οι δύο στον αγώνα), ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΛ Βαγγέλης Μόρας, ο υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θανάσης Μαμάκος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Τρύφων Τσάτσαρος (αποδείχθηκε και ικανός δρομέας), η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας Ιωάννα Καραβάνα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Ν. Λάρισας Αποστόλης Γούλας και άλλοι.
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλίας Ηλίας Καφφές μετά το τέλος του αγώνα δήλωσε τα εξής: «Το δρομικό κίνημα αναδεικνύει ότι ο αθλητισμός είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό αγαθό. Κερδισμένοι δεν είναι όσοι αθλούνται, αλλά και αυτοί που έχουν υψηλά ιδανικά και ευαισθητοποιούν ανθρώπους να συνδυάσουν την άθληση με κοινωνικό σκοπό, γιατί το μικρό λεωφορείο που θέλει να αγοράσει ο Συλλόγος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας δεν είναι απλά ένα μέσο μεταφοράς, αλλά ένα μέσο συμπερίληψης των παιδιών μας στην κοινότητα, που συμβάλλει στην καταπολέμηση του στίγματος και διευρύνει τους ορίζοντές τους. Γεφυρώνοντας αποστάσεις ενώνουμε κοινότητες».
Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε ο αθλητικός συντάκτης της «Ε» Σωτήρης Κέλλας.
ΝΙΚΗΤΕΣ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ
ΑΝΔΡΕΣ
1) Τάσος Ροβυθάκης
2) Ιωάννης Ταμπόσης (Δρομείς Τυρνάβου)
3) Ηφαιστίων Σολωμός (Γ.Σ.Ε. Ελασσόνας)
ΓΥΝΑΙΚΕΣ
1) Αλεξάνδρα Δεληγιάννη (Ποσειδώνας Λάρισας)
2) Μαρία Κανάκη (Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Λάρισας)
3) Ευαγγελία Τσιάτσικα (Γ.Σ.Ε. Ελασσόνας)
ΑΝΔΡΕΣ 18-30
1) Ευάγγελος Ζώζας
2) Παναγιώτης Συράκης
3) Θάνος Αργύρης (ΚΔΑΠ ΜΕ ΑΓΑΠΗ)
ΑΝΔΡΕΣ 31-40
1) Γιώργος Τσακνάκης
2) Στέφανος Μπαλής
3) Ψαριαής Κωνσταντίνος
ΑΝΔΡΕΣ 41-50
1) Μάριος Παπαγιάννης
2) Νεκτάριος Καφφές
3) Αστέριος Καρακώστας
ΑΝΔΡΕΣ 51-60
1) Ιωάννης Ζιώγας
2) Νικόλαος Περιστέρι
3) Ιωάννης Τσιανογιάννης
ΑΝΔΡΕΣ 61-70
1) Κλεάνθης Κουματζέλης (ΣΜΝΛ)
2) Αντώνιος Ζάβαλος
3) Χρήστος Έξαρχος ΓΥΝΑΙΚΕΣ 18-30
1) Περιστέρα Γκιάτα (ΚΔΑΠ ΜΕ ΑΓΑΠΗ)
2) Περσεφόνη-Ραφαηλία Τριανταφύλλη (Απολλώνειο Κέντρο)
3) Ευτυχία Σαμούρη (Απολλώνειο Κέντρο)
ΓΥΝΑΙΚΕΣ 31-40
1) Δήμητρα Καλτσή
2) Ελένη Παπαμάνου
3) Μαρία Κούρτη
ΓΥΝΑΙΚΕΣ 41-50
1) Ελένη Καραγεωργίου
2) Εύη Κωνσταντίνου (Σύλλογος Δρομέων Φαλάνης)
3) Γεωργία Φώλια (Σύλλογος Δρομέων Φαλάνης)
ΓΥΝΑΙΚΕΣ 51+
1) Στέλλα Ζιάγκα (Σύλλογος Δρομέων Φαλάνης)
2) Μαργαρίτα Κούκου (Σύλλογος Δρομέων Φαλάνης)
3) Κωνσταντίνα Καλπάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass