ΣΗΜΕΡΑ Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Ο αθλητισμός πάει... σχολείο

• Ανδρέας Λοβέρδος στην «€τΔ»: «Μια μέρα με στοχευμένες δράσεις» • Κεντρικό θέμα: «Ρατσισμός και Διαφορετικότητα, όλοι διαφορετικοί όλοι ίσοι»

Δημοσίευση: 06 Οκτ 2014 16:34 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:02

 

Του Σωτ. Κέλλα

Σχολικός αθλητισμός... Μέχρι τώρα στην Ελλάδα εξαντλείται στα σχολικά πρωταθλήματα. Καλά-καλά, γυμναστική δεν γίνεται στα Λύκεια. Το πρόγραμμα προβλέπει από δύο ώρες εβδομαδιαίως για την Α' και τη Β' τάξη και... μία για τη Γ. Στο Γυμνάσιο, τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα: Από τρεις ώρες στην Α' και στη Β' τάξη και δύο στη Γ. Στο Δημοτικό (ειδικά στα νέα Δημοτικά) είναι σαφώς καλύτερα: Από τέσσερις ώρες στις τάξεις από την Α' έως και τη Δ" και από δύο σης άλλες δύο. Επιπλέον, ουσιαστικά καταργήθηκε ο θεσμός των ΤΑΔ (Τάξεις Αθλητικής Διευκόλυνσης), που παρά τις ελλείψεις του και την κακή εφαρμογή του, με ευθύνη κυρίως των γυμναστών, πρόσφερε. Πολύ λίγες τάξεις λειτουργούν πλέον.

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια(υπήρχε παλιά ο θεσμός της αθλητικής ημέρας) ο αθλητισμός πηγαίνει σχολείο καθώς σήμερα σε όλα τα σχολεία της χώρας τα παιδιά αντί για μαθήματα θα ασχοληθούν με τον αθλητισμό σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί το αθλητικό πνεύμα που δίνει η άθληση και δεν είναι μόνο για τους πρωταθλητές.

Για την καινοτομία με την καθιέρωση της πανελλήνιας ημέρας σχολικού αθλητισμού ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στην «Ε.τ.Δ.» τόνισε τα ακόλουθα:

«Σήμερα Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014 ένας νέος θεσμός υλοποιείται στα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια όλης της Ελλάδας. Η «Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού», την οποία θεσμοθετήσαμε εφέτος για πρώτη φορά στο πλαίσιο του «Κοινωνικού Σχολείου», θα διεξάγεται την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου κάθε χρόνο. Η 1η «Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού» έχει ως κεντρικό θεματικό άξονα: «Ρατσισμός και  Διαφορετικότητα, όλοι διαφορετικοί όλοι ίσοι».

Στα σχολεία δεν θα γίνουν μαθήματα, αλλά οι μαθητές και οι μαθήτριες θα συμμετάσχουν, ανάλογα με την ηλικία τους, σε κινητικές και αθλητικές δραστηριότητες (με έμφαση στη συμμετοχή και όχι στη διάκριση). Η συμμετοχή των μαθητών και των μαθητριών είναι ενεργή τόσο στη σύσταση των ομάδων τους, όσο και στην όλη διοργάνωση της ημέρας. Παράλληλα με τις αθλητικές-κινητικές δραστηριότητες, οι εκπαιδευτικοί του κάθε σχολείου προετοιμάζουν και εποπτεύουν τη διαθεματική και βιωματική υλοποίηση του θεματικού άξονα της ημέρας (πχ. προβολή σχετικών ταινιών και συζήτηση, καλλιτεχνική δημιουργία, διαδραστικές δράσεις κλπ.).

Η «Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού» στοχεύει:

-Στην ουσιαστική σύνδεση του Σχολικού Αθλητισμού, τόσο με την «Αθλητική», όσο και τη γενικότερη «Παιδεία», προετοιμάζοντας τους αυριανούς ενεργούς δημοκρατικούς πολίτες.

-Στη συμμετοχή του συνόλου των μαθητών και των μαθητριών μας - όχι μόνο των λίγων ταλαντούχων - αναδεικνύοντας τη χαρά της αθλητικής συμμετοχής χωρίς τον ανταγωνισμό και το άγχος της διάκρισης. Με αυτό τον τρόπο, ο Σχολικός Αθλητισμός, χαράζει τα πρώτα βήματα των αυριανών πολιτών στη Δια Βίου Άσκηση.

-Στην σύνδεση της «Άθλησης» με την «Υγεία» και την ανάδειξη της σπουδαιότητας της στην ισορροπημένη ψυχοσωματική ανάπτυξη των μαθητών και των μαθητριών.

Τα τελευταία χρόνια, σημαντικοί διεθνείς οργανισμοί και φορείς (ο Ο.Η.Ε. με τη θεσμοθέτηση της «Παγκόσμιας Ημέρας Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη», η UEFA με τη διεθνή εκστρατεία “SAY NO TO RACISM” κ.ά.), αναγνωρίζουν τη συμβολή του αθλητισμού στην προώθηση κοινωνικών αξιών και στάσεων (όπως η κοινωνική συνοχή, η ένταξη, η αλληλεγγύη, η ανεκτικότητα, η ευγενής άμιλλα κλπ.) που στο σύνολό τους οδηγούν στη δημιουργία ενεργών δημοκρατικών πολιτών.

Αυτές τις παρεμβατικές ιδιότητες του αθλητισμού, έχουμε την υποχρέωση να τις προσφέρουμε με τον καλύτερο τρόπο σε μαθητές και μαθήτριες, μέσα στο σχολείο, χαράζοντας βήμα – βήμα ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας».

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Η 1η «Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού» πρέπει να είναι ανοικτή στην ευρύτερη κοινωνία συνεπώς από το υπουργείο προτείνεται η πρόσκληση των τοπικών αρχών, του τοπικού τύπου, των γονέων κλπ., προκειμένου να παρακολουθήσουν ης εκδηλώσεις του κάθε σχολείου.

Οι δράσεις θα υλοποιηθούν καθ' όλη τη διάρκεια του ωραρίου, από όλη τη σχολική κοινότητα, με τη συμμετοχή του συνόλου των μαθητών και των εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας.

ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ

Ενδεικτικά, το πρόγραμμα της 1ης «Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού» περιλαμβάνει:

Αθλητικές δραστηριότητες, κινητικές δραστηριότητες, παιχνίδια χορό, αθλήματα κλπ. ανάλογα με την ηλικία των μαθητών/τριών κα ης υποδομές του σχολείου.

Ο τρόπος οργάνωσης όλων των παραπάνω πρέπει να διασφαλίζει την εφαρμογή της θεματικής της ημέρας κα τη συμμετοχή του συνόλου των μαθητών/τριών, τόσο σης δραστηριότητες όσο και στην οργάνωση της ημέρας. Οι δράσεις της ημέρας αυτής αναδεικνύουν, από την αρχή της σχολικής χρονιάς, την κοινωνική διάσταση, τη φιλοσοφία και τη δυναμική του Σχολικού Αθλητισμού στο πλαίσιο του σύγχρονου «Κοινωνικού Σχολείου».

Οι κινητικές δράσεις εμπλουτίζονται και συνδυάζονται από τα παρακάτω:

-Προβολές ταινιών συναφούς θεματολογίας κα διαδραστική συζήτηση - αναστοχασμός.

-Επεξεργασία και συζήτηση για ης έννοιες της βίας, του ρατσισμού, του κοινωνικού αποκλεισμού κ.ά. μέσα από μικρά κείμενα, τίτλους αθλητικών εφημερίδων, βιογραφίες αθλητών κλπ.

-Καλλιτεχνική - εικαστική - μουσική δημιουργία με συναφή θεματολογία (π.χ. δημιουργία αφίσας, πανό, κολάζ κλπ.).

-Η διάχυση των δράσεων της ημέρας μπορεί να επιτευχθεί, μέσω παραγόμενου υλικού, τοπικά ή ευρύτερα, με διάφορους τρόπους (π.χ. πανό, κολάζ κλπ. σης εισόδους ή σε άλλα ευδιάκριτα σημεία της σχολικής εγκατάστασης ή σε άλλα σημεία της ευρύτερης περιοχής. αρθρογραφία σε ΜΜΕ σχετικά με τις δράσεις που υλοποιήθηκαν κλπ.).

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑ... ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Για την καλύτερη δυνατή υλοποίηση της 1ης «Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού», πράτα να ληφθούν υπόψη τα όσα αναφέρονται στο έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας:

-Σε περίπτωση μη ύπαρξης επαρκούς υλικοτεχνικής υποδομής είναι δυνατόν να προγραμματιστούν οι προαναφερόμενες εκδηλώσεις σε συνεργασία με άλλη σχολική μονάδα ή αθλητικό κέντρο. Σε περίπτωση μετακίνησης να λαμβάνονται όλα τα προσήκοντα μέτρα ασφάλειας.

-Για τη συμμετοχή των μαστών και μαθητριών απαιτείται έγκυρο Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (ΑΑΥ.Μ.) σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. Φ.6/311/79278/21.05.2014 (Φ.Ε.Κ. 1296 τΒ'21.05.2014) και ης σχετικές διευκρινιστικές εγκυκλίους. Μαθητές και μαθήτριες που δεν διαθέτουν ΑΑΥ.Μ. σε ισχύ, μπορούν να συμμετέχουν σε όλες τις μη κινητικές δραστηριότητες (οργανωτικές, δημιουργικές, διαδραστικές κλπ.). Αυτοί οι μαθητές/τριες, κατά τη διάρκεια των κινητικών δράσεων, μπορούν να αναλάβουν άλλους ρόλους (πχ. γραμματεία, βιντεοσκόπηση, φωτογράφιση κλπ.).

-Σε περίπτωση που στις 6 Οκτωβρίου 2014 υπάρχουν καιρικά φαινόμενα, ή άλλοι λόγοι που δεν επιτρέπουν τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων της ημέρας αυτές μεταφέρονται με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων εντός του μηνός. Σε περίπτωση τοπικής εορτής - αργίας οι εκδηλώσεις μεταφέρονται σε άλλη μέρα, για όλα τα σχολεία της περιοχής, με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή.

-Ολιγοθέσια σχολεία που δεν διαθέτουν εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής οργανώνουν την 1η «Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού» σε συνεργασία με άλλη σχολική μονάδα ή, αν αυτό δεν είναι εφικτό, χωρίς κινητικές δραστηριότητες.

-Σχολεία που δεν διαθέτουν κανένα εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής με πλήρες ωράριο, οργανώνουν την 1η -Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού» σε συνεργασία με άλλη σχολική μονάδα ή, αν αυτό δεν είναι εφικτό, εντός Οκτωβρίου, μετά από συνεννόηση του Διευθυντή της σχολικής μονάδας με τον οικείο Σχολικό Σύμβουλο ΠΕ11 και τον οικείο Διευθυντή Εκπαίδευσης (δηλαδή με αλλαγή ημερομηνίας).

-Στο σχεδιασμό και την προετοιμασία της ημέρας συμβάλουν οι Σχολικοί Σύμβουλοι ΠΕ11 της χώρας σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς ΦΑ των σχολικών μονάδων.

Τι θα γίνει στη Λάρισα

Για τη σημερινή Πανελλήνια Ημέρα του Σχολικού Αθλητισμού η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Βάσω Ζιάκα δήλωσε τα ακόλουθα:

«Σήμερα Δευτέρα 6 Οκτωβρίου σε όλα τα σχολεία της Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού που εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο του «Κοινωνικού Σχολείου», δεν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα αλλά θα διεξαχθούν ενδοσχολικοί αγώνες αθλοπαιδείας.

Σε κάθε σχολική μονάδα οι σύλλογοι διδασκόντων με εισηγήσεις των Εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής έχουν προγραμματίσει αθλητικές δραστηριότητες ανάλογες για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης.

Στις σχολικές μονάδες της Ελασσόνας λόγω του εορτασμού για την απελευθέρωση μετατίθεται η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού για την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου.

Ο θεματικός άξονας για τη φετινή σχολική χρονιά είναι «Ρατσισμός κα Διαφορετικότητα όλα διαφορετικοί, όλα ίσοι».

Βασική επιδίωξη των σχολικών αγώνων στα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Θεσσαλίας, είναι α μαθήτριες κα α μαθητές που συμμετέχουν να αποκομίζουν από την κάθε διοργάνωση τα ιδιαίτερα στοιχεία της ευρύτερης παιδείας, που ο αθλητισμός μπορεί να προσφέρει μέσω της συμμετοχής, της προσπάθειας, του συναγωνισμού κα της προσωπικής υπέρβασης».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass