Λαϊκό προσκύνημα στη σορό του Πελέ

Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ «ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΝΕΚΡΟΠΟΛΗΣ» ΤΟΥ ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ

Δημοσίευση: 31 Δεκ 2022 8:30

Η Σάντος, η ομάδα στην οποία έλαμψε ως ποδοσφαιριστής ο θρυλικός Πελέ, ενημέρωσε επίσημα πως ο «αποχαιρετισμός» στον σπουδαίο Βραζιλιάνο, μέσω λαϊκού προσκυνήματος, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα (2/1), στο γήπεδό της «Vila Belmiro».


 Η σορός του «βασιλιά» του ποδοσφαίρου, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή την Πέμπτη σε ηλικία 82 ετών, θα μεταφερθεί απ’ το νοσοκομείο «Άλμπερτ Αϊνστάιν» στο στάδιο, τα ξημερώματα της Δευτέρας (2/1).
Σύμφωνα με τον σύλλογο, το φέρετρο του Πελέ θα τοποθετηθεί στο κέντρο του γηπέδου και ο χώρος θα ανοίξει για το κοινό στις 10 το πρωί της Δευτέρας (2/1). Το λαϊκό προσκύνημα θα διαρκέσει μέχρι τις 10 το βράδυ της Τρίτης (3/1). Μετά την τελετή, θα πραγματοποιηθεί παρέλαση στους δρόμους του Σάντος, που θα περάσει απ’ το κανάλι 6, όπου μένει η Ντόνα Σελέστε, η μητέρα του Πελέ.
Η σορός του μεγαλύτερου ποδοσφαιριστή που ανέδειξε το ποδόσφαιρο της Βραζιλίας, θα ταφεί στο «Μνημείο της Οικουμενικής Νεκρόπολης», δίπλα στην ακτή του Σάο Πάολο, σε εκδήλωση στην οποία θα δώσουν το «παρών» μόνο τα μέλη της οικογένειας του Πελέ.
Η πρόσβαση του κοινού για το λαϊκό προσκύνημα στο στάδιο θα γίνεται στις θύρες 2 και 3 και η έξοδος θα γίνεται από τις θύρες 7 και 8. Οι αρχές θα εισέλθουν για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Πελέ από τη θύρα 10.
Όπως έγινε γνωστό από το νοσοκομείο του Σάο Πάολο «Άλμπερτ Αϊνστάιν», ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής πέθανε από πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων. Νοσηλευόταν από τις 29 Νοεμβρίου. Η εισαγωγή του στο νοσοκομείο οφειλόταν σε λοίμωξη του αναπνευστικού, μετά την προσβολή του από την Covid-19 και για την επαναξιολόγηση της θεραπείας του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Ο Πελέ υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση τον Σεπτέμβριο του 2021 κι έκτοτε υποβλήθηκε σε επαναλαμβανόμενες συνεδρίες χημειοθεραπείας. Στις αρχές του 2022, ανιχνεύθηκαν μεταστάσεις στο έντερο, τον πνεύμονα και το ήπαρ.
Στις 21 Δεκεμβρίου, σε ιατρικό ανακοινωθέν του νοσοκομείου τονίστηκε πως ο Πελέ είχε «εξέλιξη της ογκολογικής νόσου» και πως χρειαζόταν περισσότερη φροντίδα σχετικά με τη νεφρική και καρδιακή δυσλειτουργία. Ως εκ τούτου, ο πρώην παίκτης δεν επιτρεπόταν να περάσει τα Χριστούγεννα στο σπίτι, όπως ήθελε η οικογένεια.
Παρά την περίπλοκη κατάσταση, ο Πελέ πέρασε μερικές μέρες σταθερός και με ελαφρά βελτίωση. Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, η υγεία του «βασιλιά» επιδεινώθηκε ξανά και «έφυγε» από τη ζωή στις 15:27 της Πέμπτης (20:27 ώρα Ελλάδας).

 

ΣΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ
Ο «βασιλιάς» Πελέ «έφυγε» από τη ζωή το απόγευμα της Πέμπτης (29/12) στα 82 του χρόνια (γεννημένος 23/10/1940), αφού πάλεψε για περισσότερο από ένα χρόνο με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Η κυβέρνηση της Βραζιλίας σε επίσημη ανακοίνωσή της, κήρυξε το βράδυ της Πέμπτης (29/12) τριήμερο εθνικό πένθος για την απώλεια του μεγαλύτερου ποδοσφαιριστή που ανέδειξε η χώρα.
Προκειμένου να τιμήσουν τη μνήμη του Πελέ κτήρια παγκοσμίως φωτίστηκαν στα χρώματα της Βραζιλίας. Μεταξύ αυτών το άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή στο Ρίο, το στάδιο Μαρακανά επίσης στο Ρίο αλλά και η αψίδα του Γουέμπλεϊ στο Λονδίνο φωτίστηκαν με πράσινη και χρυσή απόχρωση.

 

Η ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΠΕΛΕ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ
Η μητέρα του Πελέ, Σελέστε ζει, είναι 100 ετών κι έπαιξε κομβικό ρόλο ώστε ο σπουδαίος Βραζιλιάνος να παίξει ποδόσφαιρο και να γίνει βασιλιάς.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Yahoo που επικαλείται βραζιλιάνικα Μέσα, το φέρετρο του Έντσον Αράντες θα περάσει έξω από το σπίτι της στο Σάντος, όμως εκείνη δεν θα μπορέσει να το δει, ούτε να πάει στην κηδεία.
Η υπερήλικη Σελέστε έχει προβλήματα υγείας που δεν της επιτρέπουν να σηκωθεί από το κρεβάτι, ενώ δεν έχει διαύγεια, διότι πάσχει από άνοια.
Στις 20 Νοεμβρίου στον λογαριασμό του Πελέ στο Instagram ανέβηκε post στο οποίο ευχόταν στη μητέρα του για τα 100ά της γενέθλια. «Εχω εκατοντάδες λόγους να ευχαριστώ που είμαι γιος σου» είχε γραφτεί στη συγκινητική ανάρτηση που συνοδευόταν από φωτογραφίες της Σελέστε και του μυθικού γιου της.
Η μητέρα του Πελέ, Σελέστε είδε τον γιο της να γεννιέται και να πεθαίνει… Μια γυναίκα που υπήρξε καθοριστική σε όλη ζωή αλλά και στην καριέρα του Βραζιλιάνου παίκτη. Υπήρξε ένας «αόρατος φρουρός» που φρόντιζε τον «βασιλιά» όπως του άρμοζε.
Άλλωστε, η ταπεινότητά της ήταν τόσο μεγάλη, που λίγοι γνώριζαν ότι η Σελέστε είναι ζωντανή, και τώρα καλείται να αποχαιρετήσει το παιδί της, το οποίο «έφυγε» από τη ζωή, αλλά άφησε μια σπουδαία παρακαταθήκη στην ιστορία του ποδοσφαίρου.
 Όσοι την επισκέπτονται λένε ότι δεν παίρνει φάρμακα, αλλά συνοδεύεται από έναν μόνιμο φροντιστή που τη βοηθάει να τρώει και να κάνει μπάνιο. Η σχέση τους ήταν τόσο δυνατή και το αποδείκνυαν σε κάθε στιγμή, σε κάθε αγώνα ή προπόνηση, αλλά και η ευγνωμοσύνη του νεαρού Έντσον -ή «Ντίκο», όπως τον φώναζε η οικογένειά του-, συγκινητική. Χαρακτηριστική στιγμή ήταν όταν ο Πελέ έκανε προπόνηση με την Εθνική Βραζιλίας στην Τερεζόπολη πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου της Αγγλίας το 1966, όταν παρατήρησε ότι η μητέρα του είχε φτάσει απροειδοποίητα στις προπονητικές εγκαταστάσεις και μόλις το κατάλαβε έτρεξε να την αγκαλιάσει.
Μάλιστα, το O’Globo, το κυριότερο ειδησεογραφικό μέσο της Βραζιλίας, την ανακήρυξε πρόσφατα «Βραζιλιάνα μητέρα της χρονιάς». Ήταν η σύζυγος του Ζοάο Ράμος ντο Νασιμέντο, γνωστού ως Ντοντίνιο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass