Αρτοκλασία στο ναΐδριο του Αγ. Νέστορα στο ΕΑΚΛ

Δημοσίευση: 29 Οκτ 2022 21:15

Ανήμερα του Αγίου Νικολάου, στις 6/12/2000, ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ανακήρυξε τον Άγιο Νέστορα προστάτη των αθλητών και μάλιστα σε επιστολή του ανέφερε τα εξής: «Είδαμε τον προβληματισμό σας σχετικά με την ύπαρξη του προστάτη Αγίου των ποδοσφαιριστών και γενικότερα των αθλητών.

Ο Άγιος Νέστωρ είναι ο πιο κατάλληλος, γιατί ο βίος του του δίνει εκείνα τα στοιχεία που τον αναγνωρίζουν ως προστάτη του κάθε αθλητή. Ευχόμεθα ο Πανάγαθος Θεός και ο Άγιος Νέστωρ να ευλογούν και να ενισχύουν τη ζωή και το έργο σας με κάθε καλό και επιτυχία».
Στη Λάρισα, στον χώρο του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου κατασκευάστηκε πριν δύο χρόνια ναΐδριο στη μνήμη του Αγίου Νέστορα και την περασμένη Πέμπτη τελέσθηκε αρτοκλασία από τον αρχιμανδρίτη του Μητροπολιτικού παρεκκλησίου της Αγίας Αικατερίνης Αλκαζάρ, π. Πορφύριο Ζαχαράκη.
Μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Θανάσης Μαμάκος, Ρένα Καραλαριώτου, Θανάσης Δριστέλλας, ο αντιδήμαρχος Κιλελέρ Κώστας Φιλιππούλης, ο πρόεδρος του ΕΑΚ Γιάννης Κουρδής (άψογος οικοδεσπότης), ο γενικός γραμματέας του ΕΑΚ Λάρισας Αντώνης Ζήλος, ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΛ Αχιλλέας Νταβέλης, ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΛ Γιάννης Νταβέλης, ο πρώην πρόεδρος της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Καπετάνος, ο πρόεδρος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλίας Ηλίας Καφφές, ο πρόεδρος του παραρτήματος ΠΕΠΦΑ Νομού Λάρισας Κώστας Τσιτώτας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Ραψάνης του Δήμου Τεμπών Τάκης Ζήλος, ο πρόεδρος της ερασιτεχνικής ΑΕΛ Γιώργος Νάκας, το στέλεχος της ΔΗΚΕΛ Ελένη Ζήλου, ο ταμίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας Σάββας Τσοπούρογλου, οι παλαίμαχοι παίκτες της ΠΑΕ ΑΕΛ Ηλίας Σελιώνης, Θόδωρος Βουτυρίτσας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Ν. Λάρισας Αποστόλης Γούλας, οι προπονητές Χρήτος Παγγέας (πάλης), Βασίλης Μπεκιάρης (στίβος) και άλλοι.
Μετά το τέλος της αρτοκλασίας και τη διαμονή γλυκών οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν από τον Γιάννη Κουρδή και τον Αντώνη Ζήλο στις εγκαταστάσεις του ΕΑΚ και κυρίως στο νέο προπονητήριο στίβου.
ΟΜΙΛΙΑ
Ο αρχιμανδρίτης π. Πορφύριος Ζαχαράκης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μίλησε για τον Άγιο Νέστορα, λέγοντας, μεταξύ άλλων, την ιστορία του.
Ο Νέστορας ήταν πολύ νέος στην ηλικία, ωραίος στην όψη και γνώριμος του Αγίου και ενδόξου Δημητρίου.
Ο Νέστορας, λοιπόν, βλέποντας ότι ο αυτοκράτωρ Διοκλητιανός χαιρόταν για τις νίκες κάποιου σωματώδους βαρβάρου, ονομαζόμενου Λυαίου, μίσησε την υπερηφάνεια του. Βλέποντας, όμως, και τα θαύματα του Αγίου Δημητρίου, πήρε θάρρος. Πήγε, λοιπόν, στη φυλακή, όπου ήταν κλεισμένος ο Μεγαλομάρτυρας, και έπεσε στα πόδια του. Δούλε του Θεού Δημήτριε, είπε, εγώ είμαι πρόθυμος να μονομαχήσω με τον Λυαίο, γι’ αυτό προσευχήσου για μένα στο όνομα του Χριστού. Ο Άγιος, αφού τον σφράγισε με το σημείο του τιμίου Σταυρού, του είπε ότι και τον Λυαίο θα νικήσει και για τον Χριστό θα μαρτυρήσει. Τότε, λοιπόν, ο Νέστορας μπήκε στο στάδιο χωρίς φόβο και ανεφώνησε: «Θεε του Δημητρίου, βοήθει μοι». Και αφού πολέμησε με τον Λυαίο, του κατάφερε δυνατό χτύπημα με το μαχαίρι του στην καρδιά και τον θανάτωσε.
Εξοργισμένος τότε ο Διοκλητιανός, διέταξε και σκότωσαν με λόγχη τον Νέστορα, αλλά και τον Δημήτριο.

Του Σωτ. Κέλλα
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass