«Φωτιά» τα εκκαθαριστικά για 3 στους 10 φορολογούμενους

ΣΤΑ 940 € Ο ΜΕΣΟΣ ΦΟΡΟΣ ΤΩΝ ΧΡΕΩΣΤΙΚΩΝ - ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΧΑΜΗΛΟΙ ΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ - ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Δημοσίευση: 29 Ιουν 2022 21:05

Σε χαμηλούς ρυθμούς εξακολουθεί να κινείται η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Η παράταση του ενός μήνα που δόθηκε την περασμένη εβδομάδα έφερε νέα χαλάρωση, με εξαίρεση τους φορολογούμενους εκείνους που νοιάζονται για τις αιτήσεις του Power Pass. Πρόκειται για αυτούς που υποβάλλουν πρώτη φορά δήλωση και για όσους δηλώνουν εξαρτώμενα μέλη-φοιτητές.


Συγκεκριμένα μέχρι χθες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, είχαν υποβληθεί 3.779.437 εκατ. δηλώσεις, ενώ συνολικά εκτιμάται ότι θα υποβληθούν περίπου 6.400.000 δηλώσεις. Από τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί:
* Το 53,92% είναι μηδενικές, δηλαδή δεν προκύπτει φόρος ούτε για πληρωμή ούτε για επιστροφή.
* Το 32,15% είναι χρεωστικές με το ποσό του φόρου που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι να ανέρχεται σε 1,21 δισ. ευρώ ή 940 ευρώ κατά μέσο όρο. Θυμίζουμε πως ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 3% έως τις 29 Ιουλίου ή σε έως 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 29 Ιουλίου. Εναλλακτικά, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον φόρο με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή να εντάξουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει έως 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις.
* Το 13,94% είναι πιστωτικές με το ποσό της επιστροφής φόρου να φτάνει κατά μέσο όρο τα 350,7 ευρώ

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Στο μεταξύ εκπνέει σήμερα η προθεσμία που έχουν οι φορολογούμενοι προκειμένου να υποβάλλουν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις, διορθώνοντας λάθη που έγιναν κατά τη συμπλήρωσή τους. Ειδικότερα:
Εφόσον η τροποποιητική υποβληθεί μέχρι και σήμερα, εμπρόθεσμα δηλαδή, επέχει θέση αρχικής δήλωσης και θεωρείται ότι και οι δύο, αρχική και τροποποιητική, έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα. Η εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης που έχει γίνει με τα αρχικά δεδομένα, θα ακυρωθεί και θα γίνει νέα εκκαθάριση με τα νέα στοιχεία και ο φόρος θα προσδιοριστεί με βάση τα οριστικά εισοδηματικά ή τεκμαρτά δεδομένα.
Αντίθετα εάν υποβάλει εκπρόθεσμα τη φορολογική δήλωση και στη συνέχεια υποβάλει την τροποποιητική, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπος με το προβλεπόμενο πρόστιμο το οποίο κυμαίνεται από 100 έως 500 ευρώ πλην εξαιρέσεων. Ποιες είναι αυτές;
- Αν καθυστέρησαν οι βεβαιώσεις αποδοχών από τον εργοδότη.
- Αν χρειαστεί να διορθωθούν στοιχεία προστατευόμενου μέλους ή ΑΜΚΑ ή να διαγραφεί το όνομα συζύγου μετά από διαζύγιο.
- Αν πρέπει να αλλαχτεί ή να συμπληρωθεί ο λογαριασμός IBAN.
- Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις που αφορούν τη «φιλοξενία» για φορολογικούς λόγους.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass