Η Λάρισα έτοιμη για την ορθοπεταλιά της...

*Το Σάββατο 30 Απριλίου ο τερματισμός του 4ου ΕΤΑΠ του Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας *Ποιες παράλληλες δράσεις θα γίνουν στους Δήμους Λαρισαίων και Κιλελέρ

Δημοσίευση: 26 Απρ 2022 20:40

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΩΤ. ΚΕΛΛΑΣ

Μετά από δέκα χρόνια, η Ελλάδα διοργανώνει τον Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο με πρωτοβουλία του Υφυπουργείου Αθλητισμού και η Θεσσαλία μπαίνει στο επίκεντρο, με τη Λάρισα να είναι έτοιμη για την ορθοπεταλιά της, αφού ο τερματισμός του 4ου ΕΤΑΠ θα γίνει στη θεσσαλική πρωτεύουσα το ερχόμενο Σάββατο 30 Απριλίου.
Ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος, εκτός του Δήμου Λαρισαίων, θα κάνει πέρασμα και από τους Δήμους Τυρνάβου και Κιλελέρ.
Σήμερα στις 5 το απόγευμα, στο Μικρό Κούλε στο λιμάνι του Ηρακλείου, παρουσία του Υφυπουργού και των τοπικών Αρχών, θα πραγματοποιηθεί η πανηγυρική εκδήλωση της επίσημης παρουσίασης των ομάδων που θα λάβουν μέρος στον αγώνα, σε ζωντανή μετάδοση από το TV Creta.
Ο μεγάλος ελληνικός Γύρος επιστρέφει έπειτα από δέκα χρόνια αδράνειας με ένα πελοτόν, που όμοιό του δεν έχουν ξαναδεί οι φίλοι του αθλήματος.
Οι αθλητές, που θα τιμήσουν με την παρουσία τους τον αγώνα, εκπροσωπούν 5 ηπείρους και 26 χώρες, με την Ευρώπη να κατέχει τη μερίδα του λέοντος με 108 συμμετοχές. Ανάμεσά τους, διακρίνουμε 16 που έχουν εμπειρία από τους τρεις μεγάλους Γύρους (Grand Tours), Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας, τα «γκραν σλαμ» της ποδηλασίας.
Το πελοτόν θα περάσει συνολικά από πέντε περιφέρειες, 11 νομούς, 28 πόλεις και θα καλύψει περισσότερα από 858 χιλιόμετρα, με φόντο ένα μαγευτικό τοπίο που θα προβάλει τις ομορφιές της Κρήτης, της Αττικής, της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της Ηπείρου.
ΑΓΩΝΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ
 Οπως ανακοινώθηκε επισήμως από τη διοργάνωση, ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας θα έχει παγκόσμια τηλεοπτική κάλυψη και οι εικόνες της Ελλάδας και του Αγώνα θα προβληθούν και στις πέντε ηπείρους. Έχουν ήδη συναφθεί συμφωνίες με περισσοτέρους από 45 διεθνείς τηλεοπτικούς σταθμούς και όλη η δράση θα μεταδίδεται σε περισσότερες από 150 χώρες!
Η Eurovision έχει ετοιμάσει μια σύγχρονη τηλεοπτική παραγωγή που θα διανείμει τη δράση του μεγάλου ποδηλατικού αγώνα και θα αναδείξει τις ομορφιές χώρας, από όπου θα περάσει το πελοτόν το πενθήμερο της αγωνιστικής δράσης (27/4-1/5), σε όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα και πρακτορεία ειδήσεων του πλανήτη.
Στην Ελλάδα, η EΡΤ Sports θα μεταδίδει ζωντανά τα τελευταία 90 λεπτά για κάθε ένα από τα 5 ΕΤΑΠ και ο Alpha θα προβάλει ημίωρη ανασκόπησή τους, κάθε βράδυ από τις 27/4 έως και την Πρωτομαγιά. Ο Alpha θα μεταδώσει και σε 54’ την ανασκόπηση του Ποδηλατικού Γύρου μετά το τέλος της διοργάνωσης.
Το κατ’ εξοχήν αθλητικό κανάλι που έχει η ποδηλασία τον χρόνο της, το Eurosport, μέσα από τις δύο συχνότητές του, θα μεταφέρει τη μαγευτική εικόνα σε 54 χώρες της Ευρώπης βάζοντας τον Γύρο της Ελλάδας σε 144 εκατομμύρια νοικοκυριά. Η παραγωγή περιλαμβάνει καθημερινές ημίωρες ανασκοπήσεις των ΕΤΑΠ και πλήρη ανασκόπηση της διοργάνωσης, με τις καλύτερες στιγμές, δηλώσεις και όμορφα πλάνα, μία εβδομάδα μετά την ολοκλήρωσή του. Για σχεδόν δύο εβδομάδες, δηλαδή, η επιστροφή του ιστορικού αγώνα θα βρεθεί στο επίκεντρο και θα διαφημίσει τη χώρα μας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Το 4ο ΕΤΑΠ, διεξάγεται την προτελευταία ημέρα της διοργάνωσης και οι ποδηλάτες θα διανύσουν απόσταση 176,5 χλμ. πριν τερματίσουν στη Λάρισα. Από την Καρδίτσα, οι ποδηλάτες κατευθύνονται στη λίμνη Πλαστήρα και στη συνέχεια θα διασχίσουν τον κάμπο της Θεσσαλίας και το σενάριο ενός θεαματικού μαζικού σπριντ για τον τερματισμό εντός της πόλης της Λάρισας είναι το επικρατέστερο.
Σημειώνεται ότι ο αγώνας από την Καρδίτσα θα ξεκινήσει στις 11.30 το πρωί. Υπο καλές καιρικές συνθήκες, οι αθλητές υπολογίζεται ότι φτάσουν στα όρια του Δήμου Λαρισαίων (Γιάννουλη) περίπου στις 3 μ.μ., για να διανύσουν στη συνέχεια 34,5 χλμ. στην πόλη της Λάρισας. Ο τερματισμός στο Μνημείο του Ιπποκράτη αναμένεται μία ώρα αργότερα, δηλαδή περίπου στις 4 μ.μ.
Η ΛΑΡΙΣΙΝΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ
Οι ποδηλάτες θα προσεγγίσουν την πόλη της Λάρισας από την περιοχή του Τυρνάβου. Θα περάσουν τη Γιάννουλη, το Μνημείο του Ιπποκράτη και τη γέφυρα Αλκαζάρ. Μέσω της οδού Κενταύρων θα κατευθυνθούν στο κέντρο. Στην πλατεία Εβραίων θα στρίψουν στην οδό Κύπρου. Οι ποδηλάτες θα περάσουν από την Κεντρική πλατεία και θα στρίψουν στην οδό Αμαλίας στην πλατεία Λαού και από εκεί μέσω 31ης Αυγούστου - Αεροδρομίου θα βγουν στον κυκλικό της Νέας Σμύρνης, στη Σ. Καράγιωργα και στη συνέχεια στη λεωφόρο Καραμανλή, την οποία θα διασχίσουν στο σύνολό της μέχρι το ΙΑΣΩ. Εκεί το πελοτόν θα βγει εκτός Λεωφόρου, θα κατευθυνθεί στη Νίκαια και από εκεί θα αρχίσει η επιστροφή προς τη Λάρισα και τον τερματισμό. Οι ποδηλάτες θα χρησιμοποιήσουν τον περιφερειακό δακτύλιο. Από το Praktiker, θα κινηθούν στην περιφερειακή Τρικάλων και θα συνεχίσουν στον εξωτερικό δακτύλιο της πόλης, κόμβος με Τρικάλων, κόμβος ΔΕΥΑΛ, κόμβος Αλκαζάρ, στροφή δεξιά στη Γρ. Λαμπράκη και τερματισμός στο Μνημείο του Ιπποκράτη.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Πέμπτη 28 Απριλίου (9 π.μ. - 1 μ.μ.) «Έλα με το ποδήλατο και δώσε ζωή» - Εθελοντική Ποδηλατική Αιμοδοσία στην Κεντρική πλατεία
Παρασκευή 29 Απριλίου (8 μ.μ. - 10 μ.μ.) «Μουσικές εικόνες με ποδήλατα»-Έκθεση φωτογραφίας με συνοδεία μουσικής στο Αρχαίο Θέατρο
Οι παράλληλες δράσεις την ημέρα του αγώνα στο Πάρκο Αλκαζάρ
11:00-18:00 Πίστα mini Baby Snake. Ποδηλατική πίστα στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής.
11:00-18:00 «HERO» for 17 UN Goals. Πίστα δεξιοτεχνίας για παιδιά 6 - 14+. Αφιερωμένη στους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Οι μικροί ποδηλάτες καλούνται να περάσουν 17 εμπόδια όσοι και οι στόχοι σε μια προτότυπη πίστα δεξιοτεχνίας.
11:00-15:00 MTB Junior Sportive Track για νέους 10+. Ποδηλατική πίστα στο Πάρκο Αλκαζάρ.
11:00-13:00 Εξωσχολικοί αγώνες eliminator 4X. Αγώνας ταχύτητας με αποκλεισμό (ανάλογες αποστάσεις ανά ηλικία) σε σχολικές μονάδες ανά βαθμίδα εκπαίδευσης από Α’ Δημοτικού έως και Γ’ Γυμνασίου με τον τελικό ανά βαθμίδα την ημέρα του Γύρου.
10:00-14:00 «Welcome Tour of Hellas». Διασυλλογικός αγώνας ΜΤΒ Π.Γ.Σ. Λάρισας.
12:00-14.00 «Πρώτη φορά ποδηλατώ». Για παιδιά 3+ με ποδήλατο ισορροπίας.
11:00-16:00 «Ρομποτικό ποδήλατο σε ανάβαση και κατάβαση». Εκπαιδευτική δράση Eduact.
11:00-18:00 «Πολύχρωμα ποδήλατα». Καλλιτεχνική δράση ομαδικής ζωγραφικής.
11:00-18:00 «Ποδηλατικό φιδάκι». Επιδαπέδιο παιχνίδι στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής.
11:30 και 13:00 «Πράσινο ποδήλατο...φύτεψε και εσύ». Περιβαλλοντική δράση στον Βοτανικό κήπο.
12:00-13:00 «Παρέα και εγώ». Αισθητικοκινητικό παιχνίδι με Ειδικά σχολεία φορείς και συλλόγους ΑμεΑ.
12:00-14:00 «Πάρε τη σκυτάλη». Παιχνίδια σκυταλοδρομίας με Καθηγητές Φυσικής Αγωγής.
12:00 και 14:00 «Μαθαίνω για τις Πρώτες βοήθειες». Παρουσίαση από τη Safe in Sports.
13:00-14:00 «Δίνω ζωή στο αύριο». Περιβαλλοντική δράση στον Βοτανικό κήπο με Ειδικά σχολεία φορείς και συλλόγους ΑμεΑ.
13:00 και 14:30 «Ποδηλατώ με ασφάλεια στη Λάρισα». Εκπαιδευτική παρουσίαση στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής.
13:00-16:00 «Εύθυμοι ποδηλάτες». Θεατρικό παιχνίδι με κλόουν.
13:00 «Bike art» project Graffiti. Live Graffiti στο Πάρκο Αλκαζάρ.
14:00 «Το ποδήλατο που ονειρεύομαι». Έκθεση παιδικής ζωγραφικής και κλήρωση ποδηλάτων.
14:00-15:00 «Έλα στη μεγάλη μας ποδηλατοπαρέα». Αθλητική δράση στο Στάδιο Αλκαζάρ του Ε.Α.Κ. Λάρισας.
11:.00-18:00 «Σαν τον παλιό καλό καιρό». Πικ νικ area.
14:00 «Μπες στο Tempo». Μουσική δρώμενο με το Σύνολο κρουστών Μουσικού Γυμνασίου Λάρισας.
16:30 Φιλαρμονική Δήμου Λαρισαίων. Μουσική επένδυση τελετής απονομών.
11:00-18:00 «Γνωρίζω την Ηλεκτροκίνηση» by Kotsovolos. Έκθεση ηλεκτρικών ποδηλάτων.
11:00-18:00 «Πίσω στον Γύρο Ελλάδας». Ιστορική έκθεση φωτογραφίας.
11:00-18:00 «BIKE EXPO». Έκθεση ποδηλατικών προϊόντων.
11:00-18:00 «Γνωρίζω τους Συλλόγους του Δήμου μας». Περίπτερα Συλλόγων.
11:00-18:00 «Γνωρίζω τους Υποστηρικτές». Περίπτερα χορηγών.
11:00-18:00 «Beat και Bike». Music Town by Betsson.
18:00 «Clean Beauty». Παρακολουθώ το πλύσιμο των Υπερποδηλάτων.
Σε όλη τη διαδρομή του ποδηλατικού γύρου θα μετέχουν ως θεατές με πολλά events oι κοινότητες Λάρισας, αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι και πολλοί φορείς του Δήμου.
ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΙΛΕΛΕΡ
Με αφορμή τον Ποδηλατικό Γύρο, αυτό το παγκόσμιο αθλητικό γεγονός, ο Δήμος Κιλελέρ διοργανώνει τις παρακάτω παράλληλες δράσεις
29 Απριλίου (17:00-19:00), «Ζωγραφίζω την ποδηλατοπαρέα». Καλλιτεχνική δράση ομαδικής ζωγραφικής παιδιών σε πανό για το καλωσόρισμα των αθλητών στον Δήμο από τον Μ.Λ.Σ. Θεόκλητος Φαρμακίδης και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων της Νίκαιας.
30 Απριλίου (11:30-13:00), «Τα ποδήλατα αφηγούνται». Έκθεση παιδικής ζωγραφικής στην πλατεία της Νίκαιας και κλήρωση με δώρο ένα ποδήλατο.
30 Απριλίου (11:30-12:00), «Ποδηλατώ με ασφάλεια». Παρουσίαση για την ασφάλεια με το ποδήλατο από έμπειρο αθλητή.
30 Απριλίου (11:30-13:00), «Μια διαφορετική διαδρομή με το ποδήλατο». Πίστα δεξιοτεχνίας για παιδιά 6-12+.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ:
Μια αθλητική εκδήλωση που αναδεικνύει τη Θεσσαλία
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός πιστεύει ότι ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη της Θεσσαλίας μέσα από τον αθλητισμό.
Λέει χαρακτηριστικά: «Από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων φροντίσαμε για τη σύνδεση του αθλητισμού με τον τουρισμό που μπορεί να ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική δραστηριότητα της Θεσσαλίας.
Για να γίνει αυτό δημιουργήσαμε κατάλληλες αθλητικές υποδομές κάνοντας περίπου 150 αθλητικά έργα ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ και συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς.
Για να μπορέσει να διεξαχθεί ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος στη Θεσσαλία βελτιώσαμε το οδόστρωμα ώστε να μην εγκυμονεί κινδύνους.
Η συγκεκριμένη διοργάνωση είναι ένα τουριστικό, ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό γεγονός για τους πολίτες σε όλη τη χώρα».

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:
Οικολογικό αποτύπωμα στην πόλη
Ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης τόνισε σε δηλώσεις του για τη διοργάνωση τα εξής: «Ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας θα αφήσει το οικολογικό αποτύπωμά του στη Λάρισα που είναι μια πόλη φιλική προς το ποδήλατο με τη δημιουργία πληθώρας ποδηλατοδρόμων.
Σε μια περίοδο ενεργειακής και κλιματικής κρίσης η χρήση του ποδηλάτου αποτελεί μονόδρομος για όλους μας.
Στόχος είναι η μεγαλύτερη δυνατή αύξηση της δημοτικότητας του ποδηλάτου στη Λάρισα και γι’ αυτό προγραμματίσαμε και υλοποιούμε πληθώρα παράλληλων δράσεων που αφορούν κυρίως μικρές ηλικίες γιατί από αυτές πρέπει να υπάρχει μέριμνα για τη διεισδυτικότητα του ποδηλάτου στην καθημερινότητα και τα πολλαπλά οφέλη του».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΑΣΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά...
Ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός και τόνισε ότι θα γίνει το καλύτερο δυνατόν, ώστε η περιοχή να προβληθεί.
«Αυτού του επιπέδου οι διοργανώσεις εμπεριέχουν πολιτιστικό και τουριστικό ενδιαφέρον πέραν του αγωνιστικού χαρακτήρα. Ο αγώνας διατρέχει τον Δήμο Κιλελέρ αναδεικνύοντας τις ομορφιές, τα αξιοθέατα και τα μνημεία μας. Κανένα άλλο άθλημα δεν παρέχει αυτήν τη δυνατότητα. Τα οφέλη είναι πολλαπλά, αφού η τηλεοπτική κάλυψη για περίπου δύο ώρες καθημερινά, θα μεταδίδεται σε εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass