«Πρώτη προτεραιότητά μας η στήριξη των σωματείων»

ΤΟΝΙΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΣΛ Δ. ΜΠΟΥΧΛΑΡΙΩΤΗΣ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ Γ.Σ. - ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟ - ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΟΜΟΦΩΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Δημοσίευση: 01 Απρ 2022 21:04

Στην εναρμόνιση του καταστατικού της με το καταστατικό της ΕΠΟ και τον νέο αθλητικό νόμο προχώρησε χθες η ΕΣΠΣΛ. Κατά την προγραμματισμένη Γ.Σ., στην οποία σημειώθηκε η προβλεπόμενη απαρτία επί του συνόλου των σωματείων με δικαίωμα συμμετοχής, εγκρίθηκαν οι προτάσεις του Δ.Σ. για τις αλλαγές στο καταστατικό, ενώ παράλληλα εγκρίθηκαν ομόφωνα ο οικονομικός και διοικητικός απολογισμός για το 2021 (δεν είχε πραγματοποιηθεί πέρυσι η Γ.Σ. λόγω της πανδημίας), καθώς και ο προϋπολογισμός του τρέχοντος έτους.


Στη χθεσινή Γ.Σ. συμμετείχαν 46 σωματεία, ενώ δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου, πληρώντας τις προϋποθέσεις της Γ.Γ.Α., είχαν 54, από τα οποία τα 49 είχαν προσκομίσει πληρεξούσιο και απόσπασμα πρακτικού Δ.Σ.

 

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Στην τοποθέτησή του επί του διοικητικού απολογισμού του 2021 ο πρόεδρος της ΕΠΣΛ, κ. Μπουχλαριώτης, επισήμανε την πάγια φιλοσοφία της διοίκησης, η οποία έχει ως πρώτη προτεραιότητα τη στήριξη των σωματείων, ώστε αφενός να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και να μη μειωθεί ο αριθμός τους και αφετέρου να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους αξιοπρεπώς.
Αναφέρθηκε στις δωρεάν δηλώσεις συμμετοχής σε Πρωταθλήματα και Κύπελλο, στη δωρεάν συμμετοχή στο ταμείο αρωγής με εξασφαλισμένες δωρεάν εγχειρήσεις σε περιπτώσεις επώδυνων τραυματισμών παικτών, στην εξίσωση του εξοδολόγιου διαιτησίας για τις ομάδες απομακρυσμένων περιοχών με αυτό των ομάδων του κέντρου, στους δωρεάν παρατηρητές και στις αλλαγές των κατηγοριών με την κατάργηση της Α1 και την επαναδημιουργία της Γ’ τοπικής κατηγορίας. Το τελευταίο, όπως επισήμανε, έγινε για δύο κυρίως λόγους, αφενός γιατί οι ομάδες της Α1 είχαν εξοδολόγιο διαιτησίας ίδιο με την Α’ (επομένως μειώθηκαν τα έξοδα διαιτησίας) και αφετέρου γιατί οι ομάδες της Α1 για να εγγραφούν στο μητρώο της ΓΓΑ έπρεπε να καταθέσουν τα ίδια δικαιολογητικά με τις ομάδες της Α’ κατηγορίας, γεγονός που καθιστούσε την όλη διαδικασία πολύ δύσκολη.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΠΣΛ μίλησε για τις προσπάθειες που έγιναν προκειμένου να φιλοξενηθούν αγώνες της Εθνικής στη Λάρισα (προτιμήθηκε ωστόσο ο γειτονικός Βόλος, γιατί το Πανθεσσαλικό είναι δωρεάν για την ΕΠΟ σε αντίθεση με το AEL FC Arena), αποκάλυψε ότι εντός του έτους θα διεξαχθεί στη Λάρισα σεμινάριο προπονητών UEFA A’, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόθεση της ΕΠΟ για τη διεξαγωγή του Πανευρωπαϊκού τουρνουά Νέων Κ17 στη Λάρισα, ωστόσο, όπως επισήμανε, το κλιμάκιο της Ομοσπονδίας που επισκέφτηκε τη Λάρισα είχε αρνητική εισήγηση λόγω της κακής κατάστασης των αγωνιστικών χώρων των δημοτικών γηπέδων. Μάλιστα σχετικά με το τελευταίο ο κ. Μπουχλαριώτης επισήμανε ότι η Δημοτική Αρχή σχεδιάζει την κατασκευή τεσσάρων προπονητηρίων με πλαστικό χλοοτάπητα για να μην επιβαρύνονται τα γήπεδα με φυσικό χλοοτάπητα και να διατηρούνται σε καλύτερη κατάσταση οι αγωνιστικοί χώροι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μπουχλαριώτης αναφερόμενος προς τους εκπροσώπους των ομάδων τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ότι σύμφωνα με το άρθρο 53, Ν. 4809/2021 πρέπει όλα τα σωματεία να προβούν στην εναρμόνιση των καταστατικών τους μέχρι τις 30/6/22, ειδάλλως δεν θα μπορούν να εγγραφούν στο Μητρώο της ΓΓΑ και δεν θα έχουν δικαίωμα να αγωνίζονται.

 

Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Σχετικά με τον οικονομικό απολογισμό του 2021 το σύνολο των εσόδων ανήλθε στο ποσό των 76.201,51 ευρώ με υπόλοιπο από 31/12/20 64.155,81 ευρώ, ήτοι σύνολο 140.357,32 ευρώ. Τα έξοδα ήταν 88.298,84, ήτοι υπόλοιπο σε χρήση από 1/1/22 τις 52.058,48 ευρώ. Το ποσό (έσοδα-έξοδα) για τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους (2022) είναι 192.600 ευρώ.

 

Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ
Σχετικά με την τροποποίηση του καταστατικού της ΕΠΣΛ, ορισμένες από τις αλλαγές αφορούν:
-Στην υποχρέωση των σωματείων να υποβάλουν στην ΕΠΣΛ αντίγραφο του πρακτικού συγκρότησης σε σώμα του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και βεβαίωση -ακριβές απόσπασμα- από το τηρούμενο μητρώο μελών του σωματείου, από το οποίο να προκύπτουν τα μέλη του σωματείου, όπως επίσης και να υποβάλουν αμελλητί κάθε τροποποίηση του καταστατικού τους, αλλά και κάθε αλλαγή στο Διοικητικό Συμβούλιο που προκύπτει στο μεταξύ διάστημα, προκειμένου έτσι να τηρούν τα σωματεία μία σειρά στα πρακτικά και τα λοιπά έγγραφά τους προς αποτροπή εμφάνισης εκπροσώπων που δεν σχετίζονται με τα σωματεία.
-Στη θητεία των μελών οργάνων και επιτροπών, τα οποία είναι ελεύθερα ανακλητά με νεότερη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, που μπορεί κατά πάντα χρόνο να αντικαθιστά τα μέλη των οργάνων.
-Στο δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου στις Γενικές Συνελεύσεις, που πλέον θα έχει κάθε αθλητικό σωματείο που φέρει ειδική αθλητική αναγνώριση, έχει εγγραφεί στο ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών σωματείων του άρθρου 142 του Ν. 4714/2020 (Α’ 148) και τουλάχιστον κατά τα δύο (2) από τα τρία (3) προηγούμενα της Γενικής Συνέλευσης έτη, συμπεριλαμβανομένου του έτους διεξαγωγής της, συμμετείχε σε επίσημες αθλητικές διοργανώσεις, με όσους κατ’ ελάχιστον αθλητές απαιτούνται από τους κανονισμούς του αθλήματος του ποδοσφαίρου για την κανονική συμμετοχή σε επίσημους αγώνες και σε κάθε περίπτωση με τουλάχιστον δώδεκα (12) αθλητές, ανά έτος.
Στόχος της τροποποίησης αυτής είναι ότι πρέπει να αποδεικνύεται η αυθεντικότητα των δηλώσεων εκπροσώπησης προς αποφυγή φαινομένων νόθευσης της απόφασης των σωματείων ή ακόμη και αυθαιρεσίες προέδρων κ.λπ.
-Στη σύγκληση τακτικής Γενικής Συνέλευσης μέσα στο πρώτο εξάμηνο κάθε έτους, καθώς δεν κρίνεται σωστό η Γ.Σ. να διεξάγεται μέσα στον χειμώνα και εν μέσω διεξαγωγής των πρωταθλημάτων. Επίσης για να μην ταλαιπωρούνται τα μέλη με μετακινήσεις. Η Γ.Σ. λαμβάνει έγκυρες αποφάσεις μόνον όταν παρευρίσκεται και εκπροσωπείται η απόλυτη πλειοψηφία (50% +1) των μελών που έχουν δικαίωμα ψήφου με την επιφύλαξη ειδικών ρυθμίσεων που προβλέπονται στο παρόν καταστατικό.
Εάν δεν υπάρχει απαρτία, τότε η Γ.Σ. επαναλαμβάνεται μία ώρα μετά την πρώτη, με την αυτή ημερήσια διάταξη. Δεν απαιτείται απαρτία για αυτήν τη δεύτερη Γ.Σ., εκτός αν θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορά περιπτώσεις για τις οποίες προβλέπεται ειδική απαρτία.
-Στα μέλη του Δ.Σ. ο αριθμός των οποίων ορίζεται ως εξής:
α) επτά (7) έως εννέα (9) μέλη, εάν η Ένωση έχει στη δύναμή της δέκα (10) έως τριάντα (30) σωματεία,
β) εννέα (9) έως έντεκα (11) μέλη, εάν η Ένωση έχει στη δύναμή της τριάντα ένα (31) έως εκατό (100) σωματεία,
γ) εννέα (9) έως δεκαπέντε (15) μέλη, εάν η Ένωση έχει στη δύναμή της εκατόν ένα (101) ή περισσότερα σωματεία.
-Στην αντιμετώπιση του φαινομένου με παραιτήσεις και τεχνητό τρόπο να προκαλούνται πρόωρες εκλογές ή να ανατρέπεται η νόμιμη διοίκηση. Ως εκ τούτου οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των οργάνων Διοίκησης της Ε.Π.Σ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ δεν επηρεάζονται από τυχόν έλλειψη οσωνδήποτε μελών του απερχομένου Διοικητικού Συμβουλίου, εφόσον η έλλειψη αυτή σημειώνεται μετά την προκήρυξη των αρχαιρεσιών. Στην περίπτωση αυτή και για την ολοκλήρωση των εκλογικών διαδικασιών το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρείται ότι έχει νόμιμη συγκρότηση και λειτουργία με τα εναπομείναντα μέλη, εφόσον αυτά είναι τουλάχιστον τρία, καθήκοντα δε Προέδρου ασκεί ο αρχαιότερος των συμβούλων και μεταξύ ίσης αρχαιότητας, ο μεγαλύτερος σε ηλικία.
-Στη μετονομασία και την εύρυθμη λειτουργία της Εκτελεστικής Γραμματείας σε Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων και την αναβάθμιση του ρόλου της.
-Στα κωλύματα εγγραφής και τους περιορισμούς προσώπων εμπλεκόμενων στον χώρο του ποδοσφαίρου (διαιτητές, προπονητές, αθλητές, μέλη Δ.Σ. κ.λπ.).

 

Του Άρη Γκουτρουμάνη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass