F1

Θέαμα και πύραυλοι στην επικίνδυνη Jeddah

Δημοσίευση: 27 Μαρ 2022 15:15

Μόλις μία εβδομάδα μετά την επεισοδιακή έναρξη του πρωταθλήματος στο Μπαχρέιν, η F1 ταξιδεύει στη Σαουδική Αραβία. Στην εξαιρετικά απαιτητική, αλλά και επικίνδυνη τόσο αγωνιστικά όσο και εξωαγωνιστικά πίστα της Jeddah, αναμένουμε έναν ακόμα πιο θεαματικό αγώνα. Κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου ελεύθερων δοκιμών της Παρασκευής, πραγματοποιήθηκε πυραυλική επίθεση σε εγκαταστάσεις της Aramco, οι οποίες απέχουν περίπου 10 χιλιόμετρα από την πίστα όπου διεξάγεται το GP Σαουδικής Αραβίας αυτό το τριήμερο. Το γεγονός αυτό προκάλεσε έντονες ανησυχίες τόσο για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή όσο και για το αν θα πραγματοποιηθεί κανονικά ο αγώνας της Formula 1. Xρειάστηκε η επέμβαση του CEO της Formula 1, Stefano Domenicali, ο οποίος μαζί με τον αγωνιστικό διευθυντή της F1 Ross Brawn, συμμετείχαν και αυτοί στη συνάντηση των οδηγών, η οποία διήρκησε περισσότερο από 4 ώρες, με στόχο να τους πείσουν να αγωνιστούν στο GP Σαουδικής Αραβίας. Τελικά οι πιλότοι έδωσαν το «πράσινο φως» και αποφάσισαν πως θα πάρουν μέρος κανονικά στον αγώνα.


Ίσως το ταχύτερο, αλλά και πιο επικίνδυνο σιρκουί πόλης στον κόσμο. Οι 27 στροφές της 6,175 χιλιομέτρων διαδρομής στην Jeddah επιφυλάσσουν πολλές εκπλήξεις για όσους δεν δείξουν τον δέοντα σεβασμό. Όντας το δεύτερο μεγαλύτερο σιρκουί του πρωταθλήματος απαιτεί επίπεδα συγκέντρωσης αντίστοιχα του Μονακό. Ίσως και υψηλότερα αν συνυπολογίσουμε την εξωφρενική μέση ταχύτητα των 252+ χλμ./ώρα και την αρκετά στενή χάραξη της διαδρομής. Επιπλέον, προσφέρει και τη δυνατότητα για παρατεταμένες μονομαχίες. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την τιτανομαχία Verstappen-Hamilton πέρυσι;
Για τον φετινό αγώνα, θα δούμε κάποιες αλλαγές στην πίστα, κυρίως για λόγους ασφαλείας. Συγκεκριμένα, οι μπαριέρες στις στροφές 2, 3, 14 και 21 θα μεταφερθούν λίγο πιο πίσω ώστε να προσφέρεται καλύτερη ορατότητα στους οδηγούς. Επιπλέον, θα μεγαλώσει και το τόξο της τελευταίας στροφής.
Παρεμβάσεις σε μπαριέρες θα γίνουν και στις στροφές 4, 16, 22 και 24 έπειτα από παρακλήσεις των οδηγών. Έτσι, θα έχουν τη δυνατότητα να «χαϊδεύουν» τις μπαριέρες στα σημεία αυτά χωρίς να καταστρέφουν τα μονοθέσια. Όπως στο Sakhir έτσι και στην Jeddah ο αγώνας διεξάγεται υπό το φως των προβολέων. Ολοκληρώνεται, δε, έπειτα από 50 γύρους. Η γρήγορη φύση του σιρκουί προσφέρει τη θεωρητική δυνατότητα για έναν από τους πιο σύντομους αγώνες της χρονιάς. Ωστόσο, σε μια τόσο ιδιαίτερη και επικίνδυνη διαδρομή κανείς δεν θα στοιχημάτιζε εναντίον της εμφάνισης του Safety Car. Και όχι μόνο μία φορά... Σε αντίθεση με το Sakhir, η άσφαλτος της πίστας είναι αρκετά λεία και η φθορά ελαστικών λόγω αυτής αναμένεται σχετικά μικρή.
Το κλειδί στην Jeddah είναι η εξέλιξη της πρόσφυσης. Καθώς πρόκειται για σιρκουί πόλης, τα επίπεδα πρόσφυσης αναμένεται να αλλάξουν δραματικά. Ακόμη και εντός της ίδιας περιόδου, είναι δυνατόν μια πιο καθυστερημένη έξοδος στην πίστα να αποφέρει μεγάλο χρονικό κέρδος.
Συναρπαστικός Αγώνας στις 20:00.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass