ΑΓΓΛΙΑ

Οι επιπτώσεις της Covid διαρκούν μήνες για τους ποδοσφαιριστές

Δημοσίευση: 08 Ιαν 2022 20:40

«Ο μακρύς (σε διάρκεια) Covid είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για τους επαγγελματίες αθλητές. Η θεραπεία που φαίνεται πλήρης είναι στην πραγματικότητα αργή και μερική».


Έτσι σχολίασε ο καθηγητής Ρομπέρτο Μπουριόνι -μέσω του προφίλ του στο Twitter- τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας που διεξήχθη από τρεις οικονομολόγους, τους Κάι Φίσερ - Μπένεντικτ Σμαλ του Πανεπιστημίου Heinrich Heine και Τζέιμς Ριντ από το Πανεπιστήμιο του Ρίντινγκ κι επανακυκλοφόρησε από το The Economist.
Ο όρος «μακροχρόνιος Covid» σημαίνει την επιμονή των συμπτωμάτων για εβδομάδες, μερικές φορές μήνες, μετά την υπέρβαση της οξείας φάσης της νόσου.
Τα πιο συχνά αναφερόμενα και επαναλαμβανόμενα παράπονα είναι ο εκτεταμένος πόνος, η εξάντληση, η δυσκολία συγκέντρωσης και η γενική αίσθηση αδυναμίας.
«Για τους ελίτ ποδοσφαιριστές, τα αποτελέσματα της Covid-19 διαρκούν μήνες. Πολύ μετά τη μόλυνση, οι παίκτες παίζουν λιγότερα λεπτά και συμπληρώνουν λιγότερες πάσες», είναι ο τίτλος που χρησιμοποιεί ο Economist για να συνοδεύσει την έρευνα.
Σε αυτή αναφέρεται επίσης η εμπειρία του άσου της Γιουβέντους, Πάουλο Ντιμπάλα. «Μετά από πέντε λεπτά κίνησης έπρεπε να σταματήσω γιατί δυσκολευόμουν να αναπνεύσω», είπε ο Αργεντινός τον Μάρτιο του 2020.
Οι συγγραφείς «σημείωσαν μείωση 9% στα λεπτά παιχνιδιού. Οι ολοκληρωμένες πάσες μειώθηκαν κατά 6% και δεν έχουν επανέλθει στο φυσιολογικό εδώ και μήνες».
Συγκεκριμένα, ένα γράφημα δείχνει ότι τα λεπτά που παίζονται κατά μέσο όρο φτάνουν στο ελάχιστο περίπου 75 ημέρες μετά τη μόλυνση, ενώ τα αποτελέσματα στον αριθμό των ολοκληρωμένων πασών είναι ορατά έως και τέσσερις μήνες μετά την αποκατάσταση.
Επιπλέον, στις 10 εβδομάδες μετά τη μόλυνση σημειώθηκε μέση μείωση της βαθμολογίας 0,14.
Αλλά μετά από 10 εβδομάδες -γράφει η βρετανική εβδομαδιαία εφημερίδα- αυτές οι επιδόσεις επανήλθαν σιγά σιγά στο φυσιολογικό, υποδηλώνοντας ότι οι παίκτες θα πρέπει ίσως να αναρρώσουν με περισσότερες εβδομάδες ανάπαυσης αφού μολυνθούν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass