Ξανά σε καραντίνα ο ερασιτεχνικός αθλητισμός

ΤΟ 5ο ΚΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΒΑΖΕΙ «ΛΟΥΚΕΤΟ» ΣΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ, ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΑΙ ΒΟΛΕΪ - ΠΩΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕ ΕΠΣΛ, ΕΣΚΑΘ ΚΑΙ ΕΣΠΕΚΕΛ

Δημοσίευση: 06 Ιαν 2022 20:10

Το 5ο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού μέσω της μετάλλαξης «Όμικρον» έχει χτυπήσει ολόκληρο τον πλανήτη, που προσπαθεί να βρει ασπίδα προστασίας, μετά την απίστευτη αύξηση των κρουσμάτων σε όλες τις χώρες.

Φυσικά όλο αυτό δεν θα μπορούσε να αφήσει «ανέγγιχτο» και τον αθλητισμό, επαγγελματικό και ερασιτεχνικό. Στην Ελλάδα η έξαρση της πανδημίας χτύπησε ανελέητα τη Super League 2, καθώς αναβλήθηκαν οι 15 από τις 16 αναμετρήσεις της 11ης αγωνιστικής (γλίτωσε μόνο το παιχνίδι Επισκοπή-Λεβαδειακός), ενώ στη Super League 1 δεν διεξήχθησαν δύο αναμετρήσεις της 16ης αγωνιστικής. Στο μπάσκετ έχει ήδη αποφασιστεί η διακοπή της πρώτης Εθνικής κατηγορίας (Basket League) για δύο εβδομάδες (μέχρι να επαναξιολογηθεί η κατάσταση), ενώ μετατέθηκαν όλες οι επίσημες αγωνιστικές δραστηριότητες των υπολοίπων Εθνικών πρωταθλημάτων (Α2, Β’, Γ’ Ανδρών και Α1, Α2 Γυναικών) κατά δύο εβδομάδες. Η αγωνιστική του διήμερου 8-9/1 με την οποία ήταν προγραμματισμένο να συνεχιστεί το κάθε πρωτάθλημα, μετατίθεται για το Σαββατοκύριακο 22-23/1. Στη μετάθεση δραστηριοτήτων συμπεριλαμβάνονται και οι επίσημες, ήτοι με διαιτητές και γραμματεία, φιλικές αναμετρήσεις, καθώς και οι εξ αναβολής αγώνες που θα οριστούν εκ νέου, αφού είναι βασικό ζητούμενο η αποφυγή κάθε επαφής μεταξύ μελών διαφορετικών ομάδων.
Στο βόλεϊ αποφασίστηκε η αναβολή της 9ης αγωνιστικής της Volley League Ανδρών και η μετάθεση των επίσημων αγωνιστικών δραστηριοτήτων κατά δύο εβδομάδες (δεν θα διεξαχθούν αγώνες έως και την Κυριακή 16/1/2022) των πρωταθλημάτων Pre League Ανδρών (Όμιλος Δ’ – παραμονή/υποβιβασμός), Pre League Γυναικών (Όμιλος Α’ και Β’), Α2 Εθνική Κατηγορία Ανδρών (όλες οι ζώνες) και Α2 Εθνική Κατηγορία Γυναικών (όλες οι ζώνες).
Στο ποδόσφαιρο η Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση προχώρησε με τη σειρά της στην αναβολή των πρωταθλημάτων της. Συγκεκριμένα, αναβλήθηκαν οι αγώνες όλων των κατηγοριών (Α’, Β’, Γ’) των Γυναικείων Πρωταθλημάτων της 8ης και 9ης Ιανουαρίου, οι αγώνες του Πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής Κατηγορίας της 9ης Ιανουαρίου και οι αγώνες των Πρωταθλημάτων Προεπιλογής Εθνικών Ομάδων Κ-17 και Κ-15 της 12ης και 19ης Ιανουαρίου.
Οι παραπάνω αποφάσεις των Ομοσπονδιών για αναβολές κάθε αγωνιστικής δραστηριότητας ελήφθησαν για την προστασία των αθλητριών και αθλητών, καθώς και των αξιωματούχων των ομάδων και όλων των εμπλεκομένων (διαιτητές, κομισάριοι, γραμματείες κ.λπ.) από τον Covid-19.

 

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Όπως ήταν φυσικό, όλη αυτή η εξέλιξη δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Κατά συνέπεια η αγωνιστική δράση στον νομό μπαίνει εκ νέου σε καραντίνα τις επόμενες ημέρες, καθώς οι τοπικές ενώσεις ΕΠΣΛ, ΕΣΚΑΘ, ΕΣΠΕΚΕΛ προχώρησαν στην αναβολή όλων των πρωταθλημάτων τους (από μία έως δύο εβδομάδες) μέχρι να επανεκτιμηθεί η κατάσταση.

 

ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Σε επίπεδο Εθνικών πρωταθλημάτων θα μπουν σε αγωνιστική απραξία η γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου της ΑΕΛ στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής και ως εκ τούτου ο εντός έδρας αγώνας με τον ΠΑΟΚ που ήταν προγραμματισμένος να διεξαχθεί την Κυριακή 9 του μηνός, αναβλήθηκε. Παράλληλα, δεν θα αγωνιστούν την προσεχή Κυριακή στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής (3ος Όμιλος, 10η αγωνιστική) τόσο ο πρωτοπόρος Ηρακλής Λάρισας (εκτός έδρας με το Δίστομο) όσο και ο Π.Ο. Ελασσόνας (εκτός έδρας με την Ευξεινούπολη). Τέλος, εκτός αγωνιστικής δράσης θα μείνουν και οι Μικτές Κ-17 και Κ-15 της ΕΠΣΛ, καθώς δεν θα διεξαχθούν τα εκτός έδρας παιχνίδια με Θεσπρωτία (12/1) και Τρίκαλα (19/1) αντίστοιχα.
Σε τοπικό επίπεδο η διακοπή όλων των πρωταθλημάτων της ΕΠΣΛ (καθώς επίσης οποιουδήποτε φιλικού -επίσημου ή προπονητικού χαρακτήρα-, αλλά και οποιουδήποτε τουρνουά) θα ισχύσει για το προσεχές Σαββατοκύριακο 8-9 Ιανουαρίου (η κατάσταση στη συνέχεια θα επανεκτιμηθεί για το αν θα επεκταθεί η αγωνιστική καραντίνα ή όχι). Τα πρωταθλήματα θα επανεκκινήσουν από την αγωνιστική που διακόπηκαν δηλαδή για την «DE-TOX»-Α’ ΕΠΣΛ από τη 13η στις 15/1, για τη Β’ κατηγορία από την 9η στις 15-16/1 και για τη Γ’ κατηγορία από την 8η (1ος και 2ος Όμιλος) και την 9η (3ος Όμιλος) στις 15-16 Ιανουαρίου αντίστοιχα. Το ίδιο θα ισχύσει και για τα πρωταθλήματα υποδομών.

 

ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
Διακοπή δύο εβδομάδων αποφάσισε η ΕΣΚΑΘ για όλους τους τοπικούς αγώνες μπάσκετ (μέχρι και τις 20 Ιανουαρίου) σε όλα τα πρωταθλήματά της. Οι προπονήσεις θα επιτρέπεται να διεξάγονται, αλλά με πιστή και απόλυτα σχολαστική τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου. Οι δύο αγωνιστικές που θα χαθούν θα διεξαχθούν εμβόλιμα σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν από τη διοργανώτρια αρχή στη συνέχεια. Αυτό σημαίνει ότι το πρωτάθλημα στην Α1 θα επανεκκινήσει από τη 15η αγωνιστική, στον 1ο Ομιλο της Α2 από τη 14η, στον 2ο Ομιλο της Α2 από τη 13η και στη Β’ από τη 12η αντίστοιχα.
Η κατάσταση και σ’ αυτήν την περίπτωση θα επανεκτιμηθεί και ενδεχομένως μπορεί να χαθεί μόνο μία αγωνιστική. Πάντως σε περίπτωση που η κατάσταση με την πανδημία επιδεινωθεί και απαιτηθεί να χαθούν περισσότερες αγωνιστικές για παράδειγμα τέσσερις ή πέντε, τότε η ΕΣΚΑΘ θα προχωρήσει σε επαναπροσδιορισμό του αγωνιστικού προγράμματος με ό,τι αυτό συνεπάγεται (δεν θα μπουν δηλαδή εμβόλιμες αγωνιστικές).
Σε Εθνικό επίπεδο στο μπάσκετ, σε αγωνιστική απραξία βρίσκονται η ΚΑΕ Λάρισα, καθώς δεν θα διεξαχθούν τα παιχνίδια με τον Άρη (εντός έδρας για τη 12η αγωνιστική) και με τον Ιωνικό (εκτός έδρας για τη 13η αγωνιστική), η γυναικεία ομάδα μπάσκετ της Ολύμπια στην Α2 Εθνική, αφού μετατέθηκε το εντός έδρας παιχνίδι με την Αναγέννηση Ν. Ρυσίου (10η αγωνιστική), καθώς και οι δύο εκπρόσωποι του νομού στη Γ’ Εθνική, Γ.Σ. Αμπελώνα και Νίκαια 2012. Ο Γ.Σ. Αμπελώνα χάνει τα παιχνίδια με Αγρίνιο (εκτός) και Λαμία (εντός) και η Νίκαια 2012 με Σπάρτακο και Σοφάδες (εντός).

 

ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ
Τέλος, στον χώρο του βόλεϊ δεν θα διεξαχθεί κανένας αγώνας των τοπικών πρωταθλημάτων της ΕΣΠΕΚΕΛ για δύο εβδομάδες και οι αγωνιστικές που θα χαθούν θα μετατεθούν για μετά τις 16 του μηνός (δεν θα υπάρξουν δηλαδή εμβόλιμες αγωνιστικές). Σε Εθνικό επίπεδο Φιλαθλητικός και ΕΑΛ που αγωνίζονται στην Α2 Γυναικών δεν θα δώσουν τα παιχνίδια της 10ης και της 11ης αγωνιστικής, τα οποία θα μετατεθούν για μετά τις 16 του μηνός. Συγκεκριμένα για τον Φιλαθλητικό μετατίθενται οι αναμετρήσεις με Ασκληπιό (εντός) και Πρέβεζα (εκτός) και για την ΕΑΛ με Πρέβεζα (εκτός) και Σταυρούπολη (εντός).

 

ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΩΝ
Τη σχολαστική τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων ζητά η Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή (ΥΕΕ) της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ) από την αθλητική κοινότητα. Ο γ.γ. Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς με δήλωσή του καλεί την αθλητική κοινότητα σε σχολαστική τήρηση των μέτρων και των πρωτοκόλλων, περιορισμό και αποφυγή των εποχιακών κοινωνικών εκδηλώσεων από αθλητικούς συλλόγους και φορείς που θα πρέπει να μετατεθούν για αργότερα, όταν θα έχει βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα.
Στη σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού αναφέρεται:
«Κατά τις προπονήσεις πρέπει να τηρούνται με σχολαστικότητα οι οδηγίες που αφορούν στους ελέγχους Covid-19 και τους περιορισμούς χωρητικότητας των αθλητικών εγκαταστάσεων.
Θα πρέπει να τηρούνται με ιδιαίτερη προσοχή οι οδηγίες διαχείρισης κρούσματος στον αθλητισμό οι οποίες έχουν επικαιροποιηθεί πρόσφατα.
Η χρήση της μάσκας θα πρέπει να είναι συνεχής από όλους, εκτός από τους αθλητές κατά τη διάρκεια της άθλησης. Για το επόμενο χρονικό διάστημα συστήνεται προς όλους η χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας (FFP2, KN95, N95) ή διπλής μάσκας.
Η τρίτη, ενισχυτική δόση του εμβολίου αποδεικνύεται ότι προστατεύει δραστικά από την εμφάνιση σοβαρών συμπτωμάτων της Covid-19 και εκφράζεται ισχυρή σύσταση προς τους αθλητές και προπονητές που δεν έχουν κάνει ενισχυτική δόση, να την προγραμματίσουν.
Συστήνεται στον αθλητικό κόσμο να περιορίσει τις εκτεταμένες κοινωνικές συναναστροφές και να γίνονται τηρώντας τα μέτρα, καθώς και να αποφεύγονται οι εποχιακές κοινωνικές εκδηλώσεις (βραβεύσεις κ.λπ.) των αθλητικών σωματείων και γενικά των αθλητικών φορέων, τουλάχιστον για το τρέχον διάστημα που υπάρχει επιδημιολογική έξαρση».

 

Του Άρη Γκουτρουμάνη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass