ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η Θεσσαλία πρωταγωνίστρια με τη Λάρισα στο επίκεντρο

Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ - ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕ ΔΙΕΘΝΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΦΙΛΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ - ΣΤΙΣ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΜΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΛΑΜΨΗ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑ ΣΕ 196 ΧΩΡΕΣ

Δημοσίευση: 05 Ιαν 2022 21:21

Το κέντρο του διεθνούς αθλητισμού θα είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας με επίκεντρο τη Λάρισα (μετά από συντονισμένες προσπάθειες του Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, στη θεσσαλική πρωτεύουσα), καθώς στις 30 Απριλίου ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας και συγκεκριμένα το 4ο ετάπ θα διεξαχθεί εξ ολοκλήρου στη Θεσσαλία με επίκεντρο τη Λάρισα, όπου θα γίνει ο τερματισμός και αναμένεται να προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον αφού η εικόνα μέσω του Eurosport θα μεταδοθεί σε 196 χώρες!


Ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος έπειτα από πρωτοβουλία του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, αναβιώνει μετά από 10 χρόνια απολύτως αναβαθμισμένος στο καλεντάρι της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας Ελλάδας για το 2022, με τη συμμετοχή 140 αστέρων του αθλήματος από 20 επαγγελματικές και Εθνικές ομάδες που θα αγωνιστούν και θα διεκδικήσουν τη νίκη για σχεδόν μία εβδομάδα, και ειδικότερα από τις 26 Απριλίου έως και την 1η Μαΐου 2022.
Στο πλαίσιο του Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας, θα διοργανωθεί σειρά παράλληλων δράσεων και εκδηλώσεων, πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του αγώνα, με τις οποίες φιλοδοξούν οι διοργανωτές να αναδείξουν τα πολλαπλά οφέλη της ποδηλασίας για κρίσιμους κοινωνικούς τομείς, να εμπλέξουν ολοένα και περισσότερους συμπολίτες μας στη χρήση του ποδηλάτου, αλλά και να επικοινωνήσουν μηνύματα για την ορθή και ασφαλή χρήση του.
Χθες ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Γιώργος Λεβεντάκης και ο υπεύθυνος των παράλληλων εκδηλώσεων Θάνος Γεωργίου, συνοδευόμενοι από τα λαρισινά μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, τον πρόεδρο του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου, Γιάννη Κουρδή και τον ταμία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, Σάββα Τσοπούρογλου, επισκέφθηκαν διαδοχικά τον δήμαρχο Λαρισαίων, Αποστόλη Καλογιάννη και τον δήμαρχο Τυρνάβου, Γιάννη Κόκουρα, για να καταλήξουν στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό.
«Ευχαριστώ για τη διαχρονική, έμπρακτη υποστήριξή σας στους ποδηλατικούς αγώνες, στο άθλημα της ποδηλασίας και για το μεγάλο έργο του Ποδηλατοδρομίου» ανέφερε ο κ. Λεβεντάκης, συνομιλώντας με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό. «Οι ευχαριστίες μου προς εσάς δεν είναι τυχαίες. Υπάρχει συναντίληψη, συνεργασία και συνεχής υποστήριξη που ανοίγει πεδίο δόξης λαμπρό για την ανάπτυξη της ποδηλασίας στη Θεσσαλία. Η ποδηλασία αποτελεί ένα κορυφαίο αθλητικό τουριστικό προϊόν και υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό» είπε ο κ. Λεβεντάκης.
«Η Θεσσαλία διαθέτει ένα από τα πιο εκτεταμένα δίκτυα ποδηλατοδρόμων στη χώρα και διαδρομές μοναδικού φυσικού κάλλους. Είμαστε η Περιφέρεια με το μεγαλύτερο αθλητικό αποτύπωμα στη χώρα, με σύγχρονες ασφαλείς αθλητικές υποδομές που μπορούν να φιλοξενήσουν διεθνείς διοργανώσεις υψηλού επιπέδου και με έργα που στηρίζουν την ποδηλασία, όπως το εμβληματικό έργο του Ποδηλατοδρομίου που εντάξαμε στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με προϋπολογισμό 10,2 εκατομμύρια ευρώ. Είμαστε παρόντες σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις και αθλητικά γεγονότα που ενεργοποιούν την κοινωνία, καλλιεργούν αθλητική κουλτούρα, δημιουργούν ρεύμα αθλητικού τουρισμού, ενισχύουν την τοπική οικονομία και δημιουργούν συνθήκες ανάπτυξης για όλους» τόνισε ο περιφερειάρχης.

 

«ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ
Ο δήμαρχος Λαρισαίων. κ. Απόστολος Καλογιάννης, στη συνάντησή του με μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου της Ελλάδας άναψε το «πράσινο φως» για τη φιλοξενία της διοργάνωσης στη Λάρισα, με τη δημιουργία Ομάδας Εργασίας, που σε στενή συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου της Ελλάδας θα προετοιμάσουν ένα σύνολο παράλληλων εκδηλώσεων στη Λάρισα, τη δεύτερη εβδομάδα του Πάσχα, με κορύφωση την άφιξη των αστέρων της Παγκόσμιας Ποδηλασίας στη Λάρισα, το Σάββατο 30 Απριλίου 2022.
Επισημαίνεται ότι αυτό ήταν το επιστέγασμα των προσπαθειών που προηγήθηκαν από πολλές πλευρές και με επιστολές του δημάρχου Λαρισαίων προς τον υφυπουργό Αθλητισμού, κ. Αυγενάκη και τον πρόεδρο της Ο.Ε. της Cycling Greece, κ. Λεβεντάκη. Στην πρόσφατη επίσκεψη του κ. Αυγενάκη στη Λάρισα επαναβεβαιώθηκε η πρόθεση του Δήμου Λαρισαίων να φιλοξενήσει τη διοργάνωση στην ομιλία του δημάρχου Λαρισαίων κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του Σκοπευτηρίου στο κλειστό της Νεάπολης.
Με την ολοκλήρωση της συνάντησης ο δήμαρχος Λαρισαίων Αποστόλης Καλογιάννης δήλωσε τα εξής:
«Η Λάρισα υποδέχεται σήμερα μια πολύ σημαντική διοργάνωση με διεθνή ακτινοβολία, τον Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο της Ελλάδας που αναβιώνει φέτος μετά από πολλά χρόνια. Είναι βούλησή μας να αναδείξουμε αυτόν τον θεσμό προσδοκώντας και αντίστοιχη ανταπόδοση για την οικονομία της πόλης μας, αλλά κυρίως γιατί συμβάλλει σ’ αυτό που ήδη υλοποιούμε τα τελευταία χρόνια, την υποστήριξη της γενικευμένης χρήσης του ποδηλάτου, με τη δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων, υποδομών και εκπαιδευτικών δράσεων.
Φιλοδοξία μας είναι να γίνει γνωστή και διεθνώς η Λάρισα ως πόλη φιλική για το ποδήλατο και να προσελκύσει σχετικά αθλητικά γεγονότα.
Αναγνωρίζουμε τη μεγάλη σημασία της αναβίωσης του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου τον Απρίλιο του 2022. Κατανοούμε επίσης πως μέσα από τον Γύρο Ελλάδας αναδεικνύεται η σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας και η ξεχωριστή ομορφιά της χώρας μας.
Ο Δήμος Λαρισαίων προτίθεται να είναι αρωγός σ’ αυτήν την προσπάθεια, να υποδεχτεί και να φιλοξενήσει τους μετέχοντες, να οργανώσει παράλληλες δράσεις με τρόπο ώστε να ανταποκριθεί επάξια στις προσδοκίες όλων.
Οι υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων, οι εθελοντές, οι δραστήριοι αθλητικοί και ποδηλατικοί σύλλογοι, οι φορείς της πόλης θα συνδράμουν σ’ αυτήν την προσπάθεια, σε στενή συνεργασία βεβαίως και με την καθοδήγηση της Οργανωτικής Επιτροπής του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου της Ελλάδας.
Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους του αθλητισμού και την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τις συνέργειες που ανέπτυξαν στην υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού στόχου, ώστε η Λάρισα να υποδεχτεί τον Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο της Ελλάδας».
Στη συνάντηση του Δημάρχου με Μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου της Ελλάδας συμμετείχαν ακόμα από πλευράς Δήμου Λαρισαίων ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Θάνος Αδαμόπουλος, ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού Μιχάλης Αναστασίου και ο Περικλής Καμάρης από το Γραφείο Δημάρχου.

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας έχει ανάγκη από εθελοντές σε κάθε του… στροφή, οπότε η εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών είναι το πρώτο μεγάλο στοίχημα των διοργανωτών.
Η φιλοσοφία των παράλληλων δράσεων είναι η υποστήριξη της αγωνιστικής δράσης, μέσα από την ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών. Πώς θα συμβεί αυτό; Μέσα από την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής και ασφάλειας. Θέματα που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας των παράλληλων δράσεων. Φυσικά, πέραν των ανωτέρω, υπάρχει μία σειρά από δράσεις που θα πραγματοποιηθούν πριν, μετά και κατά τη διάρκεια του Γύρου, με απώτερο σκοπό την προώθηση της αθλητικής και ποδηλατικής κουλτούρας στην κοινωνία.
Βέβαια, η ποδηλασία δεν θ’ αποφέρει μόνο πνευματικά κέρδη στις τοπικές κοινωνίες. Η διεθνής τουριστική προβολή και η αλληλεπίδραση των πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων, θα προσφέρουν σημαντική τόνωση στον οικονομικό τομέα.
Οι δράσεις είναι αφιερωμένες στη μνήμη της αδικοχαμένης πρωταθλήτριάς μας Μαρίας Ιορδανίδου.

 

Νίκος Καψοκεφάλος: Ενας ήρωας του αλβανικού μετώπου μπροστάρης του Γύρου Ελλάδας

Εβδομήντα δύο χρόνια μετά από τη σημαντικότερη επιτυχία της ελληνικής ποδηλασίας σε επίπεδο Ολυμπιακών Αγώνων, του χρυσού μεταλλίου του Αριστείδη Κωνσταντινίδη το 1896, ο Νίκος Καψοκέφαλος ως πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας (πρώην αθλητής της ΑΕΚ και πολεμιστής στο αλβανικό μέτωπο) αποφασίζει να υλοποιήσει μία «τρελή σκέψη». Τη δημιουργία ενός αγώνα που θα προβάλει τη χώρα στα πέρατα της οικουμένης, έχοντας κατά νου την επιτυχία που γνώριζαν τότε ο Γύρος Γαλλίας και ο Γύρος Ιταλίας.
Στις 7 Οκτωβρίου 1968 ξεκινάει από την πρωτεύουσα το πρώτο ετάπ του «Έπαθλου Αρχαιοτήτων», που αποτέλεσε τον προάγγελο του σημερινού γύρου. Εκείνη η διοργάνωση πέρασε από την Πελοπόννησο, χαρίζοντας μαγικές εικόνες στους συμμετέχοντες και πλατύ χαμόγελο στον εμπνευστή Νίκο Καψοκέφαλο. Για το τυπικό, πρώτος νικητής του «Επάθλου Αρχαιοτήτων» αναδείχθηκε ο Δανός Γκέραρντ Νίλσεν, με τους Νόελ Βάντιγκεμ (Βέλγιο) και Μπρέτισλαβ Σούτσεκ (Τσεχοσλοβακία) να τον πλαισιώνουν στο βάθρο.

 

Οι ελληνικές επιτυχίες…

Το 1981 ήταν η χρονιά που ο Κανέλλος Κανελλόπουλος του Π.Ο. Πατρών, έγινε ο πρώτος Έλληνας ποδηλάτης που κέρδισε το «Έπαθλο Αρχαιοτήτων», με μία σειρά καταπληκτικών εμφανίσεων!
Μετά τον Κανελλόπουλο, πέρασαν πολλά χρόνια και αρκετές δύσκολες στιγμές για τον αγώνα, έως ότου φτάσουμε στο 2003. Έτος ορόσημο για την ποδηλασία της χώρας και τον Γύρο Ελλάδος. Αιτία αποτέλεσε η επικράτηση του Βασίλη Αναστόπουλου στη γενική κατάταξη. Μάλιστα, ο Έλληνας πρωταθλητής σφράγισε την κορυφή κατά τη διάρκεια του τελευταίου ετάπ στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, σκορπώντας ενθουσιασμό στους παρευρισκόμενους. Παραμένει ο μοναδικός εγχώριος αθλητής που κατέκτησε τη γαλάζια φανέλα, με τον Ιωάννη Ταμουρίδη να πλησιάζει κοντά δις, το 2011 (2ος) και το 2012 (3ος).

 

Του Σωτ. Κέλλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass