ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΡΓΙΤΑΚΟΣ

Η διαιτησία ποδοσφαίρου μιας άλλης εποχής...

*ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΕΙ

Δημοσίευση: 14 Οκτ 2021 21:30

Στο άθλημα του ποδοσφαίρου δεν εξελίσσεται μόνο η προπονητική και η εκγύμναση των ποδοσφαιριστών, αλλά και η διαιτησία... Μέχρι πριν μία εικοσαετία δεν υπήρχε τέταρτος διαιτητής και βέβαια ούτε VAR. Τώρα υπάρχουν έξι διαιτητές, ενώ πριν μία εικοσαετία μόνο ο διαιτητής με δύο βοηθούς. Αν πάμε ακόμα πιο πίσω στα χρόνια ήταν πολύ δύσκολο να βρούνε το δίκιο τους οι διαιτητές αφού δεν υπήρχε ούτε τηλεοπτική κάλυψη των αγώνων, ενώ η ραδιοφωνική περιγραφή δεν είχε αντικειμενικότητα εκούσια ή ακούσια.


Υπήρχε μια εποχή που η Λάρισα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαιτησία, στην εποχή του ’80, όπου ουσιαστικά αρχιδιαιτητής ήταν ο αείμνηστος Τιμολέων Λάτσιος και βγήκε μια αξιόλογη φουρνιά διαιτητών που έπαιξε σε εθνικές. Ένας εξ αυτών, ο Γιώργος Κοργιτάκος, που επί 14 χρόνια ήταν γραμματέας του Συνδέσμου Διαιτητών Ποδοσφαίρου νομού Λάρισας και υπηρέτησε τη διαιτησία από το 1980-1987 στις εθνικές κατηγορίες παίζοντας διαιτητής στη Β' Εθνική και βοηθός στην Α' Εθνική.
Τον επισκεφτήκαμε στη μονοκατοικία που ζει επί της Ηρώων Πολυτεχνείου μαζί με τη σύντροφό του, για πάνω από μισό αιώνα στη ζωή Αφέντω, όπου παρά τα προβλήματα υγείας που έχει, δεν δίστασε να μας μιλήσει.
Αρχικά του ζητήσαμε τη σύγκριση του τότε με το τώρα. Μας λέει: «Τότε οι διαιτητές ήταν μοναχικοί καβαλάρηδες... Κανένας δεν τους υποστήριζε και δεν μπορούσε να βρει το δίκιο του. Αν έπαιζες με μια μεγάλη ομάδα και φώναζε ο παράγοντας, τότε την άλλη μέρα έπρεπε να κρυφτείς γι’ αυτά που έγραφαν οι εφημερίδες, αν έπαιζες στην περιφέρεια εκεί ακόμα χειρότερα, δεν υπήρχε αντικειμενική δημοσιογραφία. Τώρα πλέον, ειδικά στη μεγάλη κατηγορία, όλοι βλέπουν την αλήθεια και οι διαιτητές αξιολογούνται ορθά. Με το VAR διορθώνουν και τα λάθη τους. Τότε θα έπρεπε να έχεις μπάρμπα στην Κορώνη για να αξιολογηθείς και πολλές φορές υπήρξαν αδικία.
Εμείς είχαμε έναν ικανό παράγοντα και νωρίτερα διεθνή διαιτητή τον Τιμολέοντα Λάτσιο, που βοήθησε πολλούς, αλλά και αδίκησε, όπως για παράδειγμα κατά την προσωπική μου άποψη τον Κακαρδάκη.
Για μένα η διαιτησία χάλασε τότε που πήγε στην ΕΠΟ και έφυγε από την ΟΔΠΕ επειδή νομίζω δεν έγινε το χατίρι ενός πολιτικού και δεν ανέβηκε κατηγορία διαιτητής από την περιοχή του. Αυτό το έπραξε ο Τιμολέων Λάτσιος που ήταν ασυμβίβαστος, ενώ δεν ξεχνώ ότι και σε τοπικό επίπεδο έφτασε να τσακωθεί με τον Μιχάλη Παπαγεωργίου που ήταν άξιος πρόεδρος της ΕΠΣΛ, αλλά και ο Λάτσιος έπρεπε να κοιτάξει τα συμφέροντα των διαιτητών. Υπερασπίστηκε τους συναδέλφους του.
*Τελικά τι γινόταν στις μάχες των εκλογών στoν Σύνδεσμο;
«Θα σας πω.. Ο σύνδεσμος ήταν υγιής χάρη στα έσοδα από τις χοροεσπερίδες που βγάζαμε χρήματα και πηγαίναμε εκδρομές, θα μας μείνουν αξέχαστες πραγματικά, ώστε να υπάρχει σύσφιγξη σχέσεων ή κάναμε σεμινάρια. Ήμασταν δεμένοι. Και στις καλύτερες οικογένειες υπήρχαν συγκρούσεις που έφτασαν κάποια εποχή στα άκρα. Και αναφέρομαι στην εποχή της μεγάλης πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ όπου οι εκλογές κρίθηκαν για μία ψήφο. Ο λαϊκός μύθος λέει ότι σε έναν διαιτητή κάνανε πρόταση να μην ψηφίσει τον Λάτσιο, με αντάλλαγμα τον διορισμό του γιου του, αλλά εκείνος δεν δέχτηκε... Αλήθεια ή ψέματα κανείς δεν ξέρει... Ήταν τόσο ευφυής ο Τιμολέων Λάτσιος που ήξερε ο καθένας τι ψήφιζε... Πάντως η ουσία είναι ότι ο Σύνδεσμος ήταν δυνατός και στις αξιολογήσεις πάντα πήγαινε καλά».
Ο Γιώργος Κοργιτάκος ήταν η σκιά για πολλά χρόνια του Τιμολέοντα Λάτσιου, κυρίως ως συνεργάτης του Συνδέσμου Διαιτητών Ποδοσφαίρου ν. Λάρισας, ενώ η γραμματειακή του ικανότητα τον φέρνει ακόμη και τώρα, παρά τα προβλήματα υγείας του, στον Σύλλογο Πολιτικών Συνταξιούχων ΥΕΘΑ νομού Λάρισας.
...«Ο αείμνηστος ήταν ένας φιλόσοφος της ελληνικής διαιτησίας, θρησκευόμενος και καλός (με χιούμορ) Νεοδημοκράτης. Μάλιστα όταν πηγαίναμε στην Αθήνα σταματούσαμε στο εκκλησάκι του Αγίου Χριστόφορου για να προσκυνήσει όλες τις εικόνες.
Ήμουν πολύ κοντά, αφού κάθε πρωί, ως γραμματέας, πήγαινα στα γραφεία και τον ενημέρωνα για όλα, τι έγραφαν οι εφημερίδες και τι έλεγαν τα ραδιόφωνα πανελλήνιας και τοπικής εμβέλειας. Δυστυχώς όμως για προσωπικούς λόγους παραιτήθηκα... Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο Σύνδεσμος Διαιτητών Ποδοσφαίρου ν. Λάρισας ήταν υπόδειγμα και τον φτάσαμε ψηλά. Ωραία χρόνια, πιο ρομαντικά, πιο οικογενειακά...».

Του Σωτ. Κέλλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass