Δεν θα καλυφθούν τα κενά σε Α’ και Α1 Ερασιτεχνική

*Με όσες ομάδες δηλώσουν συμμετοχή θα διεξαχθούν τα πρωταθλήματα *Η Α1 θα μετονομαστεί σε Β’ και η Β’ σε Γ’ τοπική αντίστοιχα

Δημοσίευση: 09 Αυγ 2021 20:45

Μπορεί ακόμη να μην είναι γνωστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα για το Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, όπως και το εάν θα αγωνιστούν εν τέλει ή όχι οι ομάδες που δεν είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο της ΓΓΑ, ωστόσο ο καιρός για την έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου πλησιάζει.


Ήδη η ΕΠΣΛ πραγματοποίησε την πρώτη συνάντηση με τις ομάδες της Α’ κατηγορίας στην οποία συζητήθηκε και αποφασίστηκε ο τρόπος διεξαγωγής του νέου πρωταθλήματος, ενώ ανάλογες συσκέψεις αναμένεται να γίνουν τις επόμενες ημέρες και με τις ομάδες της Α’ και της Β’ κατηγορίας.
Ένα σημαντικό στοιχείο που προκύπτει κυρίως από το γεγονός ότι πέρυσι δεν ολοκληρώθηκαν τα πρωταθλήματα και ως εκ τούτου δεν υπήρχε άνοδος ή υποβιβασμός, είναι ότι στα φετινά πρωταθλήματα της Α’ και Α1 ΕΠΣΛ δεν θα καλυφθούν τυχόν κενά που προκύψουν από τη μη δήλωση συμμετοχής ομάδων. Δηλαδή εάν για παράδειγμα στην Α’ τοπική κατηγορία δεν δηλώσουν συμμετοχή και οι 18 ομάδες που έχουν δικαίωμα, τότε το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί με μικρότερο αριθμό ομάδων, όποιος και αν είναι αυτός. Δεν πρόκειται δηλαδή να προβιβαστούν από την Α1 ομάδες προκειμένου να καλυφθούν τα κενά. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι επειδή πέρυσι τα πρωταθλήματα διεκόπησαν και δεν ολοκληρώθηκαν, δεν διεξήχθησαν αγώνες κατάταξης για να αναδειχθούν επιλαχούσες για άνοδο ομάδες. Το ίδιο θα ισχύσει και στην Α1 κατηγορία, τα κενά της οποίας -που ενδεχομένως προκύψουν- δεν θα καλυφθούν από ομάδες της Β’ τοπικής.

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Δύο βασικά στοιχεία στη φετινή Α’ τοπική κατηγορία είναι ότι αφενός θα πρέπει να αναδειχθεί ο πρωταθλητής μέχρι τις 18 Απριλίου (άρα υπάρχει χρονικός περιορισμός) και αφετέρου ότι ο πρωταθλητής δεν ανέρχεται αυτομάτως στη Γ’ Εθνική όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Δηλαδή η άνοδος ομάδας στη Γ’ Εθνική δεν είναι δεδομένη.
Το νέο πρωτάθλημα της Α’ ΕΠΣΛ θα ξεκινήσει στις 2-3 Οκτωβρίου και θα διεξαχθεί σε έναν γύρο, ήτοι 17 αγωνιστικές. Μετά την ολοκλήρωση αυτού του γύρου οι έξι πρώτες ομάδες του βαθμολογικού πίνακα θα παίξουν μίνι πρωτάθλημα (δέκα αγωνιστικές) για την ανάδειξη του πρωταθλητή. Οι έξι αυτές ομάδες θα ξεκινήσουν το μίνι πρωτάθλημα με τη βαθμολογία που είχαν συγκεντρώσει στον α’ γύρο που προηγήθηκε.
Οι άλλες 12 ομάδες θα παίξουν για παραμονή-υποβιβασμό σε έναν γύρο (11 αγωνιστικές). Οι έξι πρώτες (από αυτές τις 12 ομάδες) θα έχουν πλεονέκτημα έδρας, δηλαδή θα δώσουν έξι παιχνίδια εντός και πέντε εκτός. Το αντίστροφο θα ισχύσει για τις έξι τελευταίες ομάδες (δηλαδή θα δώσουν πέντε ματς εντός και έξι εκτός έδρας). Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι πέντε τελευταίες ομάδες του βαθμολογικού πίνακα θα υποβιβαστούν στην Α1 κατηγορία, με στόχο την επόμενη σεζόν οι ομάδες της Α’ κατηγορίας να μειωθούν από 18 σε 16. Φυσικά ο συνολικός αριθμός των υποβιβαζόμενων ομάδων προσαυξάνεται αντιστοίχως σε περίπτωση υποβιβασμού ομάδας ή ομάδων του νομού από τη Γ’ Εθνική.
Σε ό,τι αφορά την Α1 κατηγορία, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα διατηρηθεί το ευέλικτο πρωτάθλημα των 36 ομάδων σε τρεις ομίλους (3x12). Εάν όμως παρατηρηθούν μεγάλες απώλειες ομάδων τότε μπορεί οι όμιλοι να γίνουν δύο. Ο Τύρναβος 2005 επειδή είχε αποβληθεί πέρσι από την Α’ τοπική θα παίξει στην Α1, ενώ τα Βούναινα που είχαν αποχωρήσει από την Α1 δεν έχουν δικαίωμα να δηλώσουν φέτος συμμετοχή στην κατηγορία και υποχωρούν στη Β’ τοπική.
Σχετικά με την άνοδο, οι ομάδες που θα προβιβασθούν στην Α’ θα είναι τρεις. Εάν το πρωτάθλημα διεξαχθεί σε τρεις ομίλους τότε θα προβιβαστούν οι πρωταθλητές των ομίλων, ενώ οι δευτεραθλητές θα παίξουν αγώνες κατάταξης γιατί σε περίπτωση που ανέλθει στη Γ’ Εθνική ο πρωταθλητής της Α’ ΕΠΣΛ τότε θα χρειαστεί να προβιβασθεί ακόμα μία ομάδα από την Α1 στην Α’ κατηγορία. Από κει και πέρα ο αριθμός των ομάδων που θα υποβιβαστούν στη Β’ θα εξαρτηθεί από το πόσες ομάδες θα δηλώσουν συμμετοχή στο φετινό πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας. Εάν ο αριθμός είναι ο ίδιος με πέρυσι, τότε οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υποβιβαστούν έξι ομάδες. Τέλος, από τη Β’ τοπική θα προβιβαστούν πέντε ή έξι ομάδες ανάλογα με τον αριθμό των ομάδων που θα δηλώσουν συμμετοχή.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Για την Α’ τοπική κατηγορία η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων συμμετοχής υπολογίζεται να είναι μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και ακολούθως τη σκυτάλη θα πάρουν η Α1 και η Β’ κατηγορία.

ΜΕΤΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ
Η Διοίκηση της ΕΠΣΛ εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στη μετονομασία της Α1 κατηγορίας σε Β’ και της Β’ σε Γ’ αντίστοιχα. Αυτό θα γίνει κυρίως γιατί θα υπάρξει γενικότερο οικονομικό όφελος για τις ομάδες, οι οποίες θα δαπανούν λιγότερα χρήματα για τη διαιτησία, αλλά και για την κατάθεση των δελτίων.

Του Άρη Γκουτρουμάνη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass