«Μας κάνουν υπερήφανους τα κορίτσια μας, η Μαρία και η Αννέτα»

Από τη συνοικία της Χαραυγής η Μαρία Πατρωνούδη μιλά στην «Ε» για τις δύο ανιψιές της και τις επιτυχίες τους στους Ολυμπιακούς του Τόκιο - Παιδιά Λαρισαίων οι δύο Ελληνίδες πρωταθλήτριες επισκέπτονταν συχνά τη Λάρισα αλλά και τον Πλαταμώνα

Δημοσίευση: 29 Ιουλ 2021 20:00

Περήφανη νιώθει η Λάρισα για τις επιτυχίες δύο κοριτσιών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Ο λόγος για τις Μαρία και Αννέτα Κυρίδου τις κορυφαίες Ελληνίδες κωπηλάτριες που, αν και γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, έχουν λαρισινό αίμα, αφού οι γονείς τους είναι Λαρισαίοι.
Παιδιά του Λεωνίδα και της Χριστίνας από τη συνοικία της Νεράιδας (στην οδό Πηλέως), οι Μαρία και Αννέτα Κυρίδου κρατούν ψηλά τη σημαία της ελληνικής κωπηλασίας στην Ολυμπιάδα του Τόκιο. Η Μαρία Κυρίδου μαζί με την παρτενέρ της Χριστίνα Μπούρμπου προκρίθηκαν ως πρώτες της ημιτελικής σειράς τους στον τελικό της δικώπου, κάνοντας και παγκόσμιο ρεκόρ με 6:48.70 (το οποίο όμως κατέρριψαν λίγα λεπτά αργότερα οι Πρέντεργγκαστ και Γκόουλερ από τη Νέα Ζηλανδια, με 6:47.41), ενώ η Αννέτα διεκδικεί την πρόκρισή της στα τελικά του απλού σκιφ.
Και επειδή η Λάρισα είναι η γενέτειρα των γονιών τους (έφυγαν το 1990 για τη Θεσσαλονίκη για λόγους σπουδών και εργασίας) η «Ε» είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τη θεία τους (αφού ένας μεγάλος αριθμός συγγενών βρίσκεται στη Λάρισα), την κ. Μαρία Πατρωνούδη, στη συνοικία της Χαραυγής, η οποία εξέφρασε την υπερηφάνεια της και παράλληλα μίλησε για κάποιες χαρακτηριστικές στιγμές της Μαρίας και της Αννέτας στη Λάρισα, την οποία επισκέπτονταν συχνά.
«Κάθε χρόνο τις γιορτές και ειδικότερα το Πάσχα τα κορίτσια ήταν εδώ στη Λάρισα, στο πατρικό της μητέρας τους Χριστίνας στη Νεράιδα. Τα καλοκαίρια η μόνιμη κατοικία ήταν ο Πλαταμώνας στα «Λαρισαίικα» κάτω από τον Αγ. Ραφαήλ στη γιαγιά τους την Ελένη. Της είχαν μεγάλη αδυναμία, τη λάτρευαν. Το ίδιο τις αγαπούσε και η γιαγιά τους η Ελένη. Γι’ αυτό τα τελευταία χρόνια πήγε στη Θεσσαλονίκη και έμενε μαζί τους, μέχρι που έφυγε από τη ζωή πριν δύο χρόνια περίπου. Δεν πρόλαβαν να την αποχαιρετήσουν γιατί ήταν σε αθλητικές υποχρεώσεις» είπε η κ. Μαρία Πατρωνούδη και πρόσθεσε:
«Είναι πολύ καλά κορίτσια, όπως και οι γονείς τους είναι αξιόλογοι άνθρωποι. Είχαν πείσμα, θέληση και πάντα έβαζαν στόχους στη ζωή τους. Ειδικά η μητέρα τους η κ. Χριστίνα τα πήγαινε παντού. Ήταν πολυάσχολα κορίτσια. Πριν καταλήξουν στην κωπηλασία είχαν ασχοληθεί και με άλλα αθλήματα. Θυμάμαι με τον χορό και το μπάσκετ, ενώ αργότερα θέλησαν να ασχοληθούν και με τη μουσική και ειδικότερα με το βιολί. Τελικά η κωπηλασία ήταν αυτό που τις κέρδισε και μπράβο τους γιατί μας κάνουν υπερήφανους».
Συνεχίζοντας τη συζήτηση η κ. Μαρία Πατρωνούδη εξέφρασε την πεποίθηση ότι όσο δύσκολο και αν είναι, κάποια από τις ανιψιές της, αν όχι και οι δύο, θα φέρει μετάλλιο.
«Είναι πολύ καλές αθλήτριες. Έχουν μετάλλια σε Παγκόσμια πρωταθλήματα, Πανευρωπαϊκά γιατί όχι και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κάποια αν όχι και οι δύο θα φέρει μετάλλιο. Μας κάνουν υπερήφανους. Όλους τους συγγενείς που βρίσκονται στη Λάρισα, γιατί το σόι μας είναι μεγάλο. Προσωπικά επειδή εργάζομαι δεν μπορώ να παρακολουθήσω τους αγώνες τις πρώτες πρωινές ώρες. Παρακολουθούν όμως τα εγγόνια μου και μου τα λένε. Όλοι οι συγγενείς ξέρουν για την επιτυχία των κοριτσιών μας. Νιώθουμε υπερήφανοι όχι μόνο για τα κορίτσια, αλλά και για τους γονείς τους, που είναι Λαρισαίοι».
Η Μαρία και η Αννέτα Κυρίδου έχουν και έναν αδελφό, τον Δημήτρη, ο οποίος βρίσκεται στην Αμερική, καθώς σπουδάζει με υποτροφία μοριακή βιολογία. Θα τον επισκεφτούν σύντομα αφού τέλη Αυγούστου οι δύο πρωταθλήτριες της κωπηλασίας θα ταξιδέψουν κι αυτές στην Αμερική.

Του Άρη Γκουτρουμάνη

 

Το παγκόσμιο ρεκόρ...

Η λαρισινής καταγωγής Μαρία Κυρίδου και Χριστίνα Μπούρμπου προκρίθηκαν ως πρώτες της ημιτελικής σειράς τους στον τελικό της δικώπου στους 32ους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, κάνοντας και παγκόσμιο ρεκόρ με 6:48.70, το οποίο όμως κατέρριψαν λίγα λεπτά αργότερα οι πρώτες της δεύτερης ημιτελικής σειράς Γκρέις Πρέντεργγκαστ και Κέρι Γκόουλερ από τη Νέα Ζηλανδια, με 6:47.41.
Οι Ελληνίδες πρωταθλήτριες θα αγωνιστούν στον τελικό της δικώπου σήμερα τα ξημερώματα στις 3:30 ώρα Ελλάδας, με στόχο το βάθρο. Αυτός είναι ο τέταρτος τελικός για την ελληνική γυναικεία κωπηλασία στην Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο πρώτος ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και το πλήρωμα των γυναικών στο σκιφ ελαφρών βαρών με τις Χρύσα Μπισκιτζή και Αλεξάνδρα Τσιάβου, οι οποίες τερμάτισαν στην 6η θέση. Στον δεύτερο τελικό σε Ολυμπιακούς για την ελληνική γυναικεία κωπηλασία, οι Αλεξάνδρα Τσιάβου και Χριστίνα Γιαζιτζίδου χάρισαν το πρώτο και μοναδικό Ολυμπιακό μετάλλιο στην κωπηλασία γυναικών στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών το 2012 στο Λονδίνο. Στο Ρίο ντε Τζανέιρο οι Σοφία Ασουμανάκη και Κατερίνα Νικολαϊδου έμειναν για λίγο εκτός βάθρου, αφού τερμάτισαν 4ες στη “Lagoa Rodrigo de Freitas”, στο διπλό σκιφ γυναικών.
Η πρώτη συμμετοχή στην κωπηλασία γυναικών καταγράφηκε για την Ελλάδα το 1988 στη Σεούλ, με την Τόνια Σβάιερ να κατακτά την 7η θέση στο σκιφ γυναικών. Η Σβάιερ κατέλαβε την 7η θέση στο ίδιο αγώνισμα και το 1992 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, ενώ ήταν 15η στο σκιφ γυναικών το 1996 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα. Στο Σίδνεϊ το 2000, οι Χρύσα Μπισκιτζή και Αγγελική Γκρέμου τερμάτισαν στην 11η θέση του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών.
Στη δεύτερη ημιτελική σειρά, πίσω από τις πρώτες Γκρέις Πρέντεργγκαστ και Κέρι Γκόουλερ από τη Νέα Ζηλανδια, με 6:47.41, ακολούθησαν οι Ρωσίδες Βασιλίσα Στεπάνοβα/Έλενα Οριανμπίσκαγια (6:50.24), ενώ τρίτες ήταν οι Ισπανίδες Άινα Θιντ/Μπιρχίνια Ντίαθ Ρίμπας (6:50.63). Τα τρία πρώτα πληρώματα θα βρεθούν στην ίδια γραμμή εκκίνησης την Πέμπτη (29/7) με τις Κυρίδου/Μπούρμπου.
Tα έξι πληρώματα της δικώπου γυναικών που θα διεκδικήσουν μία θέση στο βάθρο των 32ων Ολυμπιακών Αγώνω του Τόκιο έχουν ως εξής:
ΕΛΛΑΔΑ      Μαρία Κυρίδου/Χριστίνα Μπούρμπου
Μεγάλη Βρετανία      Γκλόβερ/Σουόν
Καναδάς      Φίλμερ/Γιάνσενς
Νέα Ζηλανδία      Πρέντεργγκαστ/Γκόουλερ
Ρωσία      Στεπάνοβα/Οριανμπίσκαγια
Ισπανία      Θιντ/Ντίαθ Ρίμπας

 

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ…
«Ακόμη δεν μπορούμε να το συνειδητοποιήσουμε! Όσο βλέπαμε ότι πλησιάζουμε τις βάρκες που προπορεύονταν, τόσο βγάζαμε ενέργεια,» δήλωσαν ασθμαίνοντας ακόμη από την προσπάθεια οι Μαρίδα Κυρίδου και Χριστίνα Μπούρμπου στη Μεικτή Ζώνης.

 

Στην οκτάδα Τσιτσιπάς και Σάκκαρη

Η Μαρία Σάκκαρη και ο Στέφανος Τσιτσιπάς άφησαν πίσω τους της ήττες και τον αποκλεισμό τους στο μονό και χθες έφθασαν στη νίκη επί του Καναδά των Γκαμπριέλα Νταμπρόφσκι/Φελίξ Οζέρ-Αλιασίμ με 2-0 σετ, στον πρώτο γύρο του μεικτού διπλού στο Ολυμπιακό τουρνουά τένις, στο «Ariake Tennis Court». Κέρδισαν το πρώτο σετ με 6-3 σε 32 λεπτά, συνέχισαν να κυριαρχούν στο κορτ και κατέκτησαν το δεύτερο σετ με 6-4 σε 35 λεπτά.
Η Μαρία Σάκκαρη και ο Στέφανος Τσιτσιπάς προκρίθηκαν στα προημιτελικά του Ολυμπιακού τουρνουά τένις, στο διπλό μεικτό και σήμερα θα παίξουν απέναντι στο δίδυμο από την Αυστραλία για να μπουν σε τροχιά μεταλλίων, καθώς με νέα πρόκριση εισέρχονται στα ημιτελικά.
«Ήταν οδυνηρό και για τους δύο μας να χάσουμε στο ατομικό. Ήταν σκληρό για μένα χθες και σκληρό για τον Στέφανο σήμερα και η νίκη αυτή μας έδωσε ένα μεγάλο χαμόγελο. Νομίζω ότι το αξίζαμε και είναι σημαντικό ότι είμαστε ακόμα στους Ολυμπιακούς», δήλωσε η Σάκκαρη.
Από την πλευρά του, ο Τσιτσιπάς σχολίασε: «Είναι πολύ τιμητικό που παίζουμε για τη χώρα μας κι εκπροσωπούμε τα χρώματά της. Κάθε μέρα που είμαστε εδώ είναι σημαντικό και θέλουμε να μοιράσουμε αυτή την υπερηφάνεια σε όλους. Έχουμε πολλά κοινά με την Μαρία, παλεύουμε και οι δύο και θέλουμε να βγάλουμε το καλύτερο από όλο αυτό».

 

Ωρα τελικού για τη Μαρία Κυρίδου

Η συμμετοχή της Χριστίνας Μπούρμπου και της Μαρίας Κυρίδου στον τελικό της δίκωπου γυναικών στην κωπηλασία ξεχωρίζει απ’ τις ελληνικές παρουσίες στη σημερινή (29/07) 7η ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.
Στη σκοποβολή η Άννα Κορακάκη ξεκινάει στα προκριματικά για το σπορ πιστόλι 25 μέτρων γυναικών, προκειμένου να διεκδικήσει ακόμη ένα μετάλλιο για τα ελληνικά χρώματα, ενώ ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη θα διεκδικήσουν την πρόκρισή τους στα ημιτελικά του μεικτού διπλού στο τένις, μπαίνοντας με νίκη επί των Αυστραλών Μπάρτι και Πιρς στη «ζώνη» των μεταλλίων...

 

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΣ 7ης ΗΜΕΡΑΣ
ΣΗΜΕΡΑ
ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
Tokyo Aquatics Centre
-4Χ100 Μεικτή ατομική: Προκριματικές σειρές (14:27): Συμμετοχή εθνικής ομάδας (2η σειρά)
ΤΕΝΙΣ
Ariake Tennis Park – Court 2
-Προημιτελικοί μεικτού (3ο ματς στη σειρά στο Court 2) – Μαρία Σάκκαρη/Στέφανος Τσιτσιπάς εναντίον Άσλεϊ Μπάρτι/Τζον Πιρς (Αυστραλία)
ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
Kamakura
-RS:X Ανδρών: Ιστιοδρομίες 10-12 (09:20): Βύρωνας Κοκκαλάνης
Kamakura
-RS:X Γυναικών: Ιστιοδρομίες 10-12 (07:05): Κατερίνα Δίβαρη
Fujisawa
-Laser Radial Γυναικών: Ιστιοδρομίες 7-8 (06:15): Βασιλεία Καραχάλιου
Enoshima
-Finn Ανδρών: Ιστιοδρομίες 5-6 (08:35): Ιωάννης Μιτάκης
Zushi
-470 Ανδρών: Ιστιοδρομίες 3-4 (09:05): Παναγιώτης Μάντης - Παύλος Καγιαλής
Enoshima
-470 Γυναικών: Ιστιοδρομίες 3-4 (06:05): Αιμιλία Τσουλφά - Αριάδνη Σπανάκη
ΠΟΛΟ
Tatsumi Water Polo Centre
-Αγώνας Α΄ ομίλου (12:20): Ελλάδα - Ιαπωνία
ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ
Asaka Shooting - 25m Range
-Σπορ πιστόλι γυναικών 25m - Προκριματικά: Βολές ακριβείας (03:00): Άννα Κορακάκη
ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ
Sea Forest Waterway
- Μονό σκιφ γυναικών: Ημιτελικοί για θέσεις 1-12 (04:30): Αννέτα Κυρίδου
Sea Forest Waterway
-Μονό σκιφ ανδρών: Ημιτελικοί για θέσεις 1-12 (05:10) Στέφανος Ντούσκος
Sea Forest Waterway
-Δίκωπος γυναικών (03:30): Τελικός Α (Θέσεις κατάταξης 1-6) - Χριστίνα Μπούρμπου - Μαρία Κυρίδου
ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ
Yumenoshima Final Field
-Ατομικό γυναικών: Φάση των «64» (06:32): Ευαγγελία Ψάρρα εναντίον της Τσιά-Εν Λιν (Ταϊπέι)
Διάρκεια αγώνων: 10:00 - 12:40
Ατομικό γυναικών: Φάση των «32»: Ευαγγελία Ψάρρα (εφόσον προκριθεί)

 

Νοκ άουτ ο Στέφανος Τσιτσιπάς

O τραυματισμός που υπέστη στο δεξί γόνατο στο τέλος του δεύτερου σετ στέρησε από τον Στέφανο Τσιτσιπά την ευκαιρία να διεκδικήσει την πρόκριση στους προημιτελικούς του μονού στο Ολυμπιακό τουρνουά τένις. Αν και πήρε εύκολα το πρώτο σετ, ο Έλληνας πρωταθλητής ηττήθηκε από τον Γάλλο, Ουγκό Ιμπέρ με 6-2, 6-7, 2-6 και αποκλείστηκε. Πάντως, ο Τσιτσιπάς αγωνίστηκε κανονικά στο μεικτό διπλό, όπου με παρτενέρ τη Μαρία Σάκκαρη απέκλεισαν στον πρώτο γύρο τους Καναδούς Γκαμπριέλα Νταμπρόφσκι/Φελίξ Οζέρ-Αλιασίμ με 6-3, 6-4 και προκρίθηκαν στους «8». Στα προημιτελικά του μεικτού διπλού, Σάκκαρη και Τσιτσιπάς θα αντιμετωπίσουν την ομάδα της Αυστραλίας, που αποτελείται από την κορυφαία της παγκόσμιας κατάταξης των γυναικών, Ασλεϊ Μπάρτι και άλλοτε Νο 2 στον κόσμο, Τζον Πιρς.

 

Εκτός Βαζαίος- Παπαστάμος

Εκτός ημιτελικών έμειναν οι δύο Έλληνες κολυμβητές που μετείχαν στα προκριματικά των 200μ. μεικτή ατομική. Ο Ανδρέας Βαζαίος κάλυψε την απόσταση σε 1:58.84 και κατετάγη έβδομος στην πέμπτη σειρά και 24ος στο σύνολο, ενώ ο Απόστολος Παπαστάμος με 2:00.38 τερμάτισε τέταρτος στη δεύτερη προκριματική σειρά και κατέλαβε την 35η θέση στο σύνολο.

 

Στη 7η θέση Μάντης και Καγιαλής

Στην ιστιοπλοΐα, στην 7η θέση της γενικής κατάταξης πλασαρίστηκαν οι Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής, μετά την ολοκλήρωση των πρώτων δύο ιστιοδρομιών στα 470 ανδρών. Το ελληνικό πλήρωμα κατέκτησε την 5η θέση στην πρώτη κούρσα και την 6η στη δεύτερη, έχοντας συνολικά 11 βαθμούς ποινής.
Ο Ιωάννης Μιτάκης υποχώρησε στη δέκατη θέση της γενικής κατάταξης στα Finn. Ο Έλληνας πρωταθλητής τερμάτισε 13ος στην 3η ιστιοδρομία και έκτος στην 4η, με αποτέλεσμα να έχει 23 βαθμούς ποινής. Οι Αιμιλία Τσουλφά και Αριάδνη Σπανάκη βρίσκονται στη 13η θέση της γενικής κατάταξης, μετά τις πρώτες δύο κούρσες στα 470 γυναικών. Το ελληνικό πλήρωμα κατέλαβε τη 15η θέση στην πρώτη ιστιοδρομία και την ένατη στη δεύτερη, έχοντας συνολικά 24 βαθμούς ποινής.

 

13η θέση για τον Κοκκαλάνη

Ο Βύρων Κοκκαλάνης παρέμεινε στη 13η θέση της γενικής κατάταξης των RS:X ανδρών, μετά την ολοκλήρωση και της 9ης κούρσας. Ο Έλληνας πρωταθλητής, ο οποίος έχει 91 βαθμούς ποινής, κατετάγη 18ος, 19ος και 6ος στις σημερινές ιστιοδρομίες.
Η Κατερίνα Δίβαρη ανέβηκε στην 20ή θέση της γενικής κατάταξης στα RS:X γυναικών με 130 βαθμούς ποινής μετά από εννέα ιστιοδρομίες. Η Ελληνίδα αθλήτρια κατετάγη 23η, 15η και 18η στις τρεις σημερινές κούρσες.

 

7η η Ελισάβετ Τελτσίδου

Στο τζούντο, την έβδομη θέση κατέλαβε η Ελισάβετ Τελτσίδου στην κατηγορία των -70 κιλών. Η Ελληνίδα αθλήτρια νίκησε στη φάση των «32» την Κινέζα Σιαοκιάν Σουν και στη φάση των «16» τη Γαλλίδα Μαργκό Πινό, ωστόσο ηττήθηκε στους προημιτελικούς από τη Ρωσίδα Μαντίνα Ταϊμάζοβα, με αποτέλεσμα να συνεχίσει στα ρεπεσάζ. Εκεί η Τελτσίδου ηττήθηκε από τη Γερμανίδα Τζιοβάνα Σκοκιμάρο, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός διεκδίκησης του χάλκινου μεταλλίου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass