ΑΠΟΨΕΙΣ

Θετικό πρόσημο στην τελετή έναρξης

Δημοσίευση: 25 Ιουλ 2021 20:25

Της Ρίτας Απρίλη*

Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, δεδομένων των πρωτόγνωρων συνθηκών, μόνο σχόλια με θετικό πρόσημο μπορεί να αποκομίσει.


Οι Ιάπωνες επέλεξαν να εστιάσουν στην προβολή του Ολυμπιακού ιδεώδους και των αξιών που αυτό πρεσβεύει και όχι σε μια φαντασμαγορική φιέστα. Παρόλα αυτά η επιλογή αυτή δεν στέρησε σε τίποτα το μεγαλείο της γιορτής - ύμνο στην ανθρώπινη αλληλεγγύη, στην ομορφιά της συνύπαρξης των λαών και στον σεβασμό της διαφορετικότητας των εθνών.
Για πρώτη φορά οι σημαιοφόροι όλων των αποστολών, εκτός αυτής των Hνωμένων Αραβικών Εμιράτων, εκπροσωπούσαν και τα δύο φύλα, ενώ η ανάδειξη της ομάδας των προσφύγων σηματοδότησε μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση της διοργάνωσης με σεβασμό στη διαφορετικότητα και στην ανάδειξη της Ισότητας των δύο φύλων.
Ο λόγος του Προέδρου της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, τίμησε την ενότητα, την ειρήνη και την αδελφοσύνη των λαών. Χωρίς να παραλείψει την αναφορά στην πανδημία και στις συνέπειες αυτής για όλη την ανθρωπότητα, τόνισε την αλληλεγγύη και παραλλήλισε το φως της Ολυμπιακής Φλόγας με την ελπίδα της ανθρωπότητας για έξοδο από το σκοτάδι, στο οποίο βυθίστηκε το τελευταίο διάστημα λόγω της Covid-19.
Η λέξη “ΜΑΖΙ”, στον λόγο του Προέδρου απέκτησε άλλη διάσταση σε έναν κόσμο που ενώνεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες σε πείσμα όλων αυτών που θέλουν να βάζουν ταμπέλες και στερεότυπα είτε λόγω φύλου, είτε λόγω καταγωγής, είτε χωρίς καν λόγο.
Οι άδειες κερκίδες της διοργάνωσης ας αποτελέσουν αφετηρία για δράση προς τον τελικό στόχο που είναι ένας κόσμος αγκαλιασμένος, ενωμένος, χωρίς διακρίσεις και “αποστάσεις”.

*Η Ρίτα Απρίλη είναι αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Δήμου Λαρισαίων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass