Ποιος ήταν ο Λαρισαίος Βασίλης Σπανούλης...

*ΠΩΣ ΜΕΓΑΛΩΣΕ, Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ ΤΟΥ, ΠΩΣ ΑΝΔΡΩΘΗΚΕ ΣΕ ΚΕΡΑΥΝΟ ΚΑΙ ΓΣΛ *ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΚΩΣΤΑ ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗ

Δημοσίευση: 30 Ιουν 2021 21:30

Μια οδός στη Λάρισα φέρει το όνομα του Γιάννη Βηλαρά, ενός ποιητή από τα Κύθηρα, αλλά έμελλε να συνδέσει το όνομά της και με έναν ποιητή του μπάσκετ, τον Βασίλη Σπανούλη, καθώς σε αυτήν μεγάλωσε και ανδρώθηκε ο εκ των κορυφαίων Ευρωπαίων παικτών του μπάσκετ και σίγουρα ο καλύτερος όλων των εποχών Λαρισαίος, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Νίκο Σταυρόπουλο που και αυτός έμενε στην ίδια γειτονιά... Στη συγκεκριμένη οδό μένει ακόμα η οικογένεια του Βασίλη Σπανούλη ο οποίος το περασμένο Σάββατο ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το μπάσκετ, σε ηλικία 40 ετών, έχοντας μία λαμπρή καριέρα σε Κεραυνό, ΓΣΛ, Μαρούσι, Παναθηναϊκό, Χιούστον Ρόκετς και Ολυμπιακό, ενώ πρόσφερε σημαντικές υπηρεσίες στην Εθνική Μπάσκετ.


Σε λίγες μέρες (7 Αυγούστου) ο Σπανούλης συμπληρώνει τα σαράντα του χρόνια, γεννημένος από την τραπεζοϋπάλληλο (στην πρώην ΠΙΣΤΕΩΣ) Γεωργία Καρανίκα και τον πατέρα του Θανάση που είχε φαρμακαποθήκη μαζί με τον συγγενή του Αποστόλη Χαρμάνη (άνδρας της αδελφής του πατέρα του).
Μάλιστα ο γιος του συνεταίρου του πατέρα του και ξάδελφός του, Φάνης, ήταν αυτός που τον πήγε πρώτη φορά να δει αγώνα μπάσκετ μαζί με τον πάτερα του στο κλειστό γυμναστήριο του Αλκαζάρ. Ο Φάνης ήταν παίκτης της ΕΑΛ. Τον έβαζε σε πολύ μικρή ηλικία να ρίχνει την μπάλα στο καλάθι, ενώ τελείωσε το Δημοτικό στο Ιδιωτικό Εκπαιδευτήριο Ράπτου όπου πανηγύρισε σχολικό τίτλο (με προπονήτρια-γυμνάστρια την Ελένη Δημητρίου) μαζί με τον αδελφό του. Στη συνέχεια πήγε στο 15ο Γυμνάσιο και κατόπιν στο 1ο Λύκειο.
Γράφτηκε στον ΓΣΛ και εντάχθηκε στα μίνι όπου είχε προπονητή τον αείμνηστο Νίκο Χατζή και σε ηλικία 12 ετών πήγε όπως οι περισσότεροι παίκτες από τον ΓΣΛ στον Κεραυνό. Η ομάδα είχε πρόεδρο τον Νίκο Πάκα και προπονητή τον Βλάντο Μαϊστρέγκο (δόξα του ΓΣΛ, ομογενής από τη Ρωσία) .
Στις 23 Νοεμβρίου 1997 δέχεται ένα σκληρό χτύπημα της μοίρας καθώς πεθαίνει ο πατέρας του που διαγνώσθηκε από τον Μάιο της ίδιας χρονιάς με καρκίνο στο συκώτι. Τον ρόλο του πατέρα αναλαμβάνει ο αδελφός του Δημήτρης τον οποίο έχει βαφτίσει ο νυν δήμαρχος Λαρισαίων Αποστόλης Καλογιάννης, αφού υπήρχαν οικογενειακές σχέσεις και κοινός τόπος παραθερισμού η Βελίκα.
Πάντως είχε προλάβει να πει στον πατέρα του ότι το επάγγελμά του θα ήταν μπασκετμπολίστας! Τελικά στηρίχθηκε από τον αδελφό του και τη μητέρα του και η καριέρα του αρχίζει και παίρνει την ανιούσα.
«Εκείνη την ημέρα αντίκρισα τη ζωή μπροστά μου. Ήμουν 15 χρόνων και συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να παλέψω για να επιβιώσω. Ο αδερφός μου επηρεάστηκε πολύ, μάλιστα έχει και στα δύο του χέρια τατουάζ με τη μορφή του πατέρα μας. Εγώ σκλήρυνα απότομα και σκέφτηκα ότι πρέπει να βγω απότομα στην επίθεση και να αμυνθώ» λέει ο Βασίλης Σπανούλης, που στα επτά του χρόνια άρχισε να ασχολείται με το ποδόσφαιρο (σ.σ. του αρέσει πολύ ο Ροναλντίνιο), το κολύμπι αλλά και το μπάσκετ, που έμελλε να τον κερδίσει ολοκληρωτικά.
Εκεί στον Κεραυνό άρχισε να δείχνει τις αρετές του, αλλά το αποκορύφωμα ήταν το 1999 όπου στο πανελλήνιο πρωτάθλημα εφήβων που έγινε στον Βόλο κάνοντας όργια, οδήγησε τον Κεραυνό στην κατάκτηση του πανελληνίου πρωταθλήματος εφήβων με νίκη στον τελικό κόντρα στον Ολυμπιακό, που είχε ως παίκτη τον πολυδιαφημισμένο Γιάννη Πέττα, τον οποίο τότε οι αθηναϊκές εφημερίδες τον χαρακτήριζαν σούπερ ταλέντο, αγνοώντας βέβαια τον Σπανούλη.
Στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα έκανε όργια και μάλιστα οι αυθεντικές δηλώσεις που έκανε στην «Ελευθερία» που είχε καλύψει το τουρνουά δείχνουν και τον χαρακτήρα του. Έλεγε ο Βασίλης Σπανούλης: «Όλοι οι παίκτες ήμασταν πολύ δεμένοι μεταξύ μας. Η φιλία μέσα σε μια ομάδα είναι πολύ σημαντική. Εγώ, προσωπικά ήμουν σίγουρος για ένα μετάλλιο το οποίο ήρθε εύλογα. Αφιερώνω την επιτυχία στην οικογένειά μου και στον Βλάντο Μαϊστρέγκο».
Ο Σπανούλης κερδίζει αυτοπεποίθηση και παίρνει προαγωγή στον ΓΣΛ όπου θα παίξει δύο χρόνια στη Α2 εθνική κατηγορία και τον πρώτο χρόνο υπάρχει σύγκρουση διοίκησης και Γιατζόγλου που παίζει ο Καρβούνης αντί του Σπανούλη, ενώ τον δεύτερο χρόνο με προπονητή τον Γιάννη Τζήμα παίρνει χρόνο συμμετοχής αλλά έπρεπε να τραυματιστεί ο Ζέρβας που ήταν πρώτος πλέι μέικερ για να πάρει ακόμα περισσότερο.
Αυτό που έκανε εντύπωση ήταν ότι ο Σπανούλης από το πρωί μέχρι το βράδυ ήταν στο γήπεδο, αφού είχε γίνει το «σπίτι» του και είχε κάνει και πολλές φιλίες τόσο με παίκτες άλλων ομάδων όσο και με παίκτριες άλλων αθλημάτων και τον βοηθούσε ο χαρακτήρας του. Λιγομίλητος .
Θιασώτης του Μάικλ Τζόρνταν για τον οποίο είχε πει: «Αυτό που με νοιάζει είναι η φιλοσοφία του. Όχι τα προσόντα και τα ρεκόρ του. Αυτό προσπαθώ να κάνω από την πρώτη στιγμή που έπιασα την μπάλα στα χέρια μου. Αισθάνομαι πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση και αυτό είναι ένα έμφυτο προσόν που δε διδάσκεται ούτε αγοράζεται. Μπαίνω στο γήπεδο και πιστεύω ότι τους έχω όλους! Ώρες- ώρες απορώ κι εγώ ο ίδιος με τον εαυτό μου και ψάχνω να βρω από πού πηγάζουν τέτοια σιγουριά και τόση πίστη. Από νήπιο κιόλας το παιχνίδι που μου άρεσε ήταν το κυνηγητό! Ακούγεται μαζοχιστικό, όμως πάντα ήθελα να με κυνηγούν και να είμαι ο κινούμενος στόχος. Μερικές φορές με έπιαναν αλλά πολύ δύσκολα και αυτό τόνωνε τον εγωισμό μου, που μερικές φορές πάντως ξεπερνάει τα όρια και, σε συνδυασμό με την τελειομανία, με κάνουν να μην κοιμάμαι τα βράδια», λέει σε κάποια δήλωσή του.

Η ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ
Ο Γυμναστικός στο τέλος τα χρονιάς το 2001 τον παραχωρεί στο Μαρούσι αντί του ποσού των 27 εκατομμυρίων δραχμών.

ΤΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗ
Η οικογένεια Σπανούλη χάρη στη δυναμική μητέρα του Γεωργία και τη δημοφιλία του αείμνηστου πατέρα του είχε καλές σχέσεις και με τη δημοτική αρχή του Κώστα Τζανακούλη. Είναι γνωστό ότι για να ταξιδέψει ο Βασίλης Σπανούλης με την Εθνική μπάσκετ στο Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας που η Εθνική μας πήρε τη δεύτερη θέση, χρειάστηκε να παρέμβει ο δήμαρχος Λαρισαίων για να βγει το διαβατήριο του εγκαίρως.

Του Σωτ. Κέλλα

 

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΣΛ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ
Η μεταγραφή των 27 εκατομμυρίων δραχμών...
*ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΔΕΙΞΕΙ ΠΟΤΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Στις 16 Ιουλίου 2001 ο Βασίλης Σπανούλης έκανε το πρώτο του βήμα στην καριέρα του για να παίξει μετά σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό.
Συγκεκριμένα τότε ο πρόεδρος του ΓΣΛ Θανάσης Μπίζιος ήρθε σε συμφωνία με τον πρόεδρο του Αμαρουσίου κ. Αρμόδιο Βωβό και υπέγραψαν συμβόλαιο συνεργασίας αντί του ποσού των 27 εκατομμυριων δραχμών.
Η λαρισινή ομάδα πήρε τρεις επιταγές, μια των εννέα εκατομμυρίων δραχμών, η δεύτερη των 8 εκατομμυρίων δραχμών και η τρίτη των 10 εκατομμυρίων δραχμών.
Ο Θανάσης Μπίζιος θυμάται ... « Ο Σπανούλης ήταν εύρημα του αείμνηστου Νίκου Χατζή που τον είδε να παίζει από το δημοτικό μπάσκετ, καθώς είχε κερδίσει το πρωτάθλημα των δημοτικών σχολείων. Εμείς σε ηλικία 16 ετών τον βάλαμε να παίξει στη θυγατρική μας τον Κεραυνό όπου πανηγύρισε έναν τίτλο με τους εφήβους. Πανελλήνιο πρωτάθλημα... Παίζει δύο συνεχόμενες χρονιές στην Α2, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε κάποια πρόταση. Αναγκαζόμαστε να βγούμε στην αγορά για την πώλησή του αφού ο Σπανούλης θα ανήκε σε μας μόνο για ένα χρόνο. Τότε από 18 έως 21 χρονών υπήρχαν ιδιωτικά συμφωνητικά και μετά έκανες συμβόλαιο . Σίγουρα δεν θα υπέγραφε σε μας. Τα οικονομικά μας δεν ήταν καλά.
Ο μάνατζερ Άρης Λυχναράς πίεσε πιστεύοντας στο ταλέντο του Σπανούλη τον κουμπάρο του Παναγιώτη Γιαννάκη για την αξία του παίκτη και τον πήρε αντί 27 εκατομμυρίων δραχμών και τελικά δικαιώθηκε για την επιμονή του...
Ο Σπανούλης είχε έναν εκπληκτικό προπονητή στον Κεραυνό τον Μαϊστρέγκο που τον φέραμε από την Οδησσό. Δεν τον ήξερε κανείς και εκτός από πολύ καλός παίκτης αποδείχθηκε και καλός προπονητής για τα ταλέντα.
Αυτός προώθησε τον Σπανούλη . Επίσης ο Σπανούλης εμπιστευόταν τον γυμναστή Ανδρέα Γκατζούλη που ήταν διαρκώς δίπλα του. Στον ΓΣΛ, το Μαρούσι και στον Ολυμπιακό.
Η απόφαση να σταματήσει το μπάσκετ ήταν σοφή...
ΣΩΤ. ΚΕΛΛΑΣ

 

Ανδρέας Γκατζούλης: Η σκιά του Σπανούλη

Σκιά του Βασίλη Σπανούλη από ηλικία 16 ετών ήταν ο λαρισαίος γυμναστής Ανδρέας Γκατζούλης όπου πηγαίνει διαρκώς κοντά του . Ο άνθρωπος που παρακολουθούσε τα στατιστικά του και τη γύμνασή του. Πολλοί είπαν ότι αποτέλεσε το καλά κρυμμένο μυστικό του.

 

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΟ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
Η μεταγραφή ρεκόρ των 7,5 εκατομμυρίων ευρώ!

Ο Βασίλης Σπανούλης την κορυφαία μεταγραφή την έκανε το 2010 όταν από τον Παναθηναϊκό πήγε στον Ολυμπιακό αντί του ποσού των 7,5 εκατομμυρίων ευρώ για τρία χρόνια!
Επίσης ένα εκατομμύριο ευρώ είχε πάρει για να γυρίσει στον ΠΑΟ από τους Χιούστον Ρόκετς, ενώ την τελευταία χρονιά πληροφορίες αναφέρουν ότι στον Ολυμπιακό είχε συμβόλαιο 400.000 ευρώ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass