ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ 1973

Η πρώτη άνοδος της ΑΕΛ στην Α’ Εθνική κατηγορία...

*ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ, ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΠΑΙΡΝΑΝ, ΤΙ ΕΓΡΑΦΕ Ο ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΙ ΕΛΕΓΕ Ο ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΜΦΙΛΟΒΙΤΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ

Δημοσίευση: 23 Ιουν 2021 21:05

Η ΑΕΛ από τα νέα χρονιά όπως όλα δείχνουν θα αγωνίζεται στη Super League 2 και στόχο θα έχει την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία. Με την ευκαιρία αυτή να θυμηθούμε ότι σαν σήμερα η ΑΕΛ ανέβηκε για πρώτη φορά στην Α’ Εθνική κατηγορία κερδίζοντας στο τελευταίο παιχνίδι του πρωταθλήματος την Καλλιθέα, δίνοντας στη δημοσιότητα για πρώτη φορά άγνωστα αλλά άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία. Μάλιστα θα αναφέρουμε τι έγραφε έντυπο της εποχής που έκανε αφιέρωμα στην άνοδο της ΑΕΛ στη μεγάλη κατηγορία μετά από πολύχρονη προσπάθεια.


ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΞΕΡΟ ΨΩΜΙ...
«Το όνειρο εννέα ετών έγινε πραγματικότητα. Ή Α.Ε. Λαρίσης έσπασε επί τέλους το φράγμα της Β’ Εθνικής και μπήκε θριαμβευτικά στην Α’ Εθνική. Από το 1964 οι πολυπληθείς φίλοι της περίμεναν αυτή τη στιγμή. Και αμέσως «έστησαν» ένα τρελό πανηγύρι, για να γιορτάσουν το γεγονός. Όλα ξεχάστηκαν. Η προσμονή τόσων ετών, οι δυσκολίες και οι απογοητεύσεις, τα δάκρυα και οι στενοχώριες έγιναν τώρα ενθουσιασμός, τραγούδι, χορός για τη μεγάλη επιτυχία. Η Λάρισα ανήκει πλέον στους μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου. Άξιζε αυτή τη θέση. Το απέδειξε περίτρανα με τις εφετινές της επιτυχίες. Φανέρωσε μεγάλες δυνατότητες. Μέσα στην έδρα της. Αλλά και έξω από αυτήν στάθηκε περίφημα και έτυχε της καθολικής σχεδόν αναγνωρίσεως ότι ήταν η πρώτη ομάδα του ομίλου της. Άλλωστε η ευκολία με την οποία εκέρδισε τον τίτλο της πρωταθλήτριας δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για τις ικανότητές της. Ανέλαβε την πρωτοπορία στον βαθμολογικό πίνακα την πέμπτη αγωνιστική ημέρα και την διετήρησε μέχρι τέλους. Ετερμάτισε με διαφορά εννέα βαθμών από την καταλαβούσα τελικώς τη δευτέρα θέση. Η μεγάλη δύναμη της Λαρίσης ήταν ό κόσμος της. Το «Αλκαζάρ» γέμιζε ασφυκτικά σε κάθε αγώνα της. Αλλά και όταν ηγωνίζετο μακριά από την έδρα της την ακολουθούσαν χιλιάδες φίλοι της. Οι Λαρισαίοι φίλαθλοι εδημιούργησαν ρεκόρ για τη Β’ Εθνική με την αθρόα προσέλευσή τους στους αγώνες της ομάδος τους. Αυτοί έδωσαν το κουράγιο στους παίκτες να αγωνισθούν υπεράνθρωπα και να κάνουν πραγματικότητα το όνειρο των εννέα ετών. Αυτοί οι ηρωικοί φίλαθλοι, που είχαν σαν σύνθημά τους το «Λάρισα και ξερό ψωμί». Αυτά έγραφε εφημερίδα της εποχής και σταχυολογούμε στοιχεία:
ΟΙ ΣΚΟΡΕΡΣ
* Πρώτος σκόρερ ανεδείχθη ο Δ. Σεϊταρίδης με 19 γκολ. Με τον αριθμό αυτό των τερμάτων που εσημείωσε κατετάγη τέταρτος στον πίνακα των σκόρερ του ομίλου και όγδοος στο γενικό πίνακα των σκόρερς της Β’ Εθνικής.
Τα υπόλοιπα τέρματα της Λαρίσης εσημείωσαν οι εξής:
Ρακιντζόγλου    15
Χαριτίδης    12
Παγκαρλιώτας    8
Μ. Σεϊταρίδης    5
Μπούτος    3
Καβόλι    2
και Αργυρίου, Χιλ, Ντάους και ο Βαγιέγο ανά 1.
* Ανέλαβε την πρωτοπορία στον βαθμολογικό πίνακα του ομίλου της την πέμπτη αγωνιστική ημέρα και την κράτησε μέχρι τέλους.
* Από πλευράς προσελεύσεως θεατών και εισπράξεων έρχεται πρώτη σε όλη τη Β’ Εθνική. Πολύ κοντά της ήταν πάντως τα «Γιάννινα» τα οποία παρουσίασαν επίσης πολλούς φίλους.
* Οι παίκτες της Λαρίσης εκέρδισαν πάρα πολλά λεπτά. Περισσότερα μάλιστα από πολλούς συναδέλφους των της Α’ Εθνικής. Από τα στοιχεία του προπονητού κ. Καραμφίλοβιτς οι αποδοχές των παικτών της Λαρίσης ήταν οι εξής:
    δρχ.
Ντάους    209.000
Καβόλι    204.000
Χιλ    198.000
Μοράλες    166.000
Βαγιέχο    164.000
Χαριτίδης    150.000
Σιαβάλας    148.000
Δ. Σεϊταρίδης    147.000
Παγκαρλιώτας    146.000
Σημαντήρης    146.000
Κυζίρογλου    144.000
Μ. Σεϊταρίδης    140.000
Ρακιντζόγλου    137.000
Μπούτος    130.000
Λιαδέλης    124.000
Μακρής    97.000 κ.λπ.
Στους Αργεντινούς υπελογίσθη και ένα ποσόν 100.000 δρχ. που αντιπροσωπεύει τους μισθούς τους και στους Έλληνες ένα ποσόν 30.000 δρχ., που πήραν ως πριμ για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ
Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ της Λαρίσης σε αριθμούς. «Από τα στατιστικά στοιχεία του πρωταθλήματος Β’ Εθνικής Κατηγορίας προκύπτουν τα εξής για τη Λάρισα:
* Ανεδείχθη πρωταθλήτρια του ομίλου της με διαφορά εννέα βαθμών από την δευτέρα Αναγέννηση Καρδίτσης, ενώ στον πρώτο όμιλο ο Απόλλων και στον τρίτο η Καλαμαριά ετερμάτισαν με διαφορά έξι βαθμών από τα Γιάννινα και την Καστοριά αντιστοίχως.
* Συνεκέντρωσε συνολικώς 98 βαθμούς. Μόνον ο Απόλλων Αθηνών (Α’ όμιλος) είχε μεγαλυτέρα συγκομιδή βαθμών (99).
* Εσημείωσε 68 τέρματα (38 στην έδρα της και 30 εκτός) και εδέχθη 19 (7 και 12 αντιστοίχως). Με τα στοιχεία αυτά παρουσιάζεται πρώτη στον όμιλό της και στην επίθεση και στην άμυνα. Σε γενικά πλαίσια έρχεται τρίτη στην επίθεση (μετά τον Απόλλωνα και τα Γιάννινα 81) και δευτέρα στην άμυνα (μετά την Καλαμαριά 13).
* Επί 38 αγώνων εσημείωσε 27 νίκες, 6 ισοπαλίες, ενώ ηττήθη 5 φορές.
Στην έδρα της είχε 15 νίκες, 3 ισοπαλίες και 1 ήττα, και εκτός αυτής 12 νίκες, 3 ισοπαλίες και 4 ήττες.
* Εχρησιμοποιήθησαν συνολικώς 23 παίκτες. Εξ αυτών μόνον ο Χαριτίδης έλαβε μέρος και στους 38 αγώνες του πρωταθλήματος. Ο Δ. Σεϊταρίδης και ο Παγκαρλιώτας εχρησιμοποιήθησαν σε 36 αγώνες.
Η ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΦΙΛΟΒΙΤΣ
* Ο Γιουγκοσλάβος προπονητής της Λαρίσης κ. Καραμφίλοβιτς, μιλώντας προς τους παίκτες του, είπε, μεταξύ άλλων, και τα έξης: «Από τώρα πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι οι υποχρεώσεις μας στην Α’ Εθνική Κατηγορία θα είναι περισσότερες και ως εκ τούτου θα πρέπει να καταβάλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια. Από τη νέα περίοδο είναι σίγουρο ότι θα αυξηθούν οι αποδοχές σας (μισθός, πριμ κ.λπ.), όπως επίσης είναι σίγουρο ότι θα αυξηθούν και οι υποχρεώσεις σας. Πρέπει να αντιληφθείτε όλοι ότι είσθε υποχρεωμένοι να αποκτήσετε νοοτροπία επαγγελματικών ποδοσφαιριστών. Διαφορετικά δεν είναι δυνατόν να σταθείτε στο ύψος που πρέπει. «Πέρα από δική σας ευχαρίστηση υπάρχει η ομάδα και οι φίλαθλοι και πρέπει να τους ικανοποιήσουμε. Δεν είναι δυνατόν να δυσαρεστήσουμε τους ανθρώπους, που τόσο μας αγαπούν και τόσο εβοήθησαν το έργο μας».

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΩΤ. ΚΕΛΛΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass