F1: GP Γαλλίας και 4,9 G!

Δημοσίευση: 20 Ιουν 2021 20:40

To GP Γαλλίας είναι ο πρώτος εκ των τριών αγώνων που θα διεξαχθούν σε διαδοχικά Σαββατοκύριακα και θα δοκιμάσουν οδηγούς και μηχανικούς στα όρια των αντοχών τους. Η Formula 1 θα επιστρέψει στην πίστα του Paul Ricard στο Le Castellet για πρώτη φορά από το 2019 σήμερα στις 16.00, αφού το περσινό GP Γαλλίας ακυρώθηκε. Η πίστα είναι αναγνωρίσιμη από τους αχανείς χώρους διαφυγής, οι οποίοι είναι βαμμένοι με μπλε και κόκκινες λωρίδες κατασκευασμένες από άσφαλτο και βολφράμιο, για να επιβραδύνουν σταδιακά τα μονοθέσια σε περίπτωση εξόδου.


Έπειτα από δύο Grand Prix σε σιρκουί πόλης, όπου οι τοίχοι παραμόνευαν να τιμωρήσουν κάθε λάθος, το Paul Ricard είναι ακριβώς το αντίθετο, οπότε αναμένεται τα όρια πίστας να έρθουν και πάλι στο προσκήνιο, όπως συνέβη στο GP του 2019. Το 70% της χάραξης, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν όλων των στροφών, ασφαλτοστρώθηκε εκ νέου τον Φεβρουάριο από την εταιρεία Dromo, που είχε αναλάβει την ασφαλτόστρωση του Silverstone το 2019.
Το αποτέλεσμα είναι μια επιφάνεια πιο λεία, με λιγότερες ανομοιομορφίες. Σχεδόν οι στροφές άλλαξαν λίγο (εκτός από τη 10), περισσότερο ως προς την κλίση τους, χωρίς να τροποποιηθεί η χάραξη. Στη στροφή 5, ο ασφαλτοτάπητας έχει ανυψωθεί περισσότερο στο μέσο της αγωνιστικής γραμμής για λόγους βελτίωσης της απομάκρυνσης των υδάτων και θα δυσκολέψει τους οδηγούς. Η στροφή 7 έχει πιο προοδευτική κλίση, ενώ στην 11 οι οδηγοί θα νιώθουν περισσότερη «υποστήριξη». Επίσης εξομαλύνθηκε μια ανομοιομορφία στην είσοδο του pit lane. Οι περισσότερες αλλαγές πραγματοποιήθηκαν για να βελτιωθεί το θέαμα. Φέτος θα επιτραπεί η προσέλευση περιορισμένου αριθμού θεατών: 15.000 ανά ημέρα, δηλαδή 1/3 της συνολικής χωρητικότητας.
Η φθορά ελαστικών δεν αποτελεί πρόβλημα στο Paul Ricard, αλλά η θερμική καταπόνηση είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που θα αντιμετωπίσουν οι ομάδες. H στροφή 13 είναι ιδιαίτερα απαιτητική όσον αφορά τα πλευρικά φορτία, όπως και η Signes (10), που ακολουθεί την ευθεία Mistral. Στην παρατεταμένη 11, αναπτύσσεται η υψηλότερη -στιγμιαία- πλευρική επιτάχυνση: 4,9 G! !.To τρίτο τμήμα (sector) της πίστας ασκεί στα ελαστικά ισχυρές πλευρικές φορτίσεις και τρομερή πίεση στους οδηγούς.
Πέραν από τα πιο αυστηρά στατικά τεστ των πίσω αεροτομών που θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά στο Γαλλικό GP, η FIA άλλαξε και το πρωτόκολλο ελέγχου πιέσεων των ελαστικών, έπειτα από τις αστοχίες των Verstappen και Stroll στο GP Αζερμπαϊτζάν. Οι υποψίες της Pirelli ότι οι ομάδες λειτουργούσαν σε χαμηλότερη πίεση τα ελαστικά τους οδήγησε τη FIA να θεσπίσει πληθώρα πιο αυστηρών ελέγχων. Εφεξής, οι πιέσεις όλων των ελαστικών που χρησιμοποιήθηκαν στον αγώνα θα ελέγχονται και μάλιστα όταν είναι κρύα. Τυχόν παραβάσεις θα αναφέρονται στους αγωνοδίκες. Όλα αυτά συνθέτουν έναν συναρπαστικό αγώνα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass