Η ιστορία της διαιτησίας σε ένα βιβλίο

25 Χρόνια, 53 Ενώσεις και 3.585 Ρέφερι

Δημοσίευση: 29 Μαρ 2021 20:10

Ένα καλαίσθητο βιβλίο όπου περιγράφεται η ιστορία της διαιτησίας στον χώρο του ποδοσφαίρου και αναφέρεται ως «Διαιτητική Εξέλιξη», 1995-2020, έγραψε ο Τρικαλινός ρέφερι Γιάννης Κρίκης, με πολύ μεράκι και τεράστια υπομονή.


«Μου φαίνεται σαν ένα ψέμα όταν πριν από 25 χρόνια, ήδη είχα ξεκινήσει τα πρώτα μου βήματα ως διαιτητής, το ότι τα στοιχεία που συγκέντρωνα σ’ ένα μικρό μπλε τετράδιο και αφορούσαν τη διαιτησία, σήμερα θα έφταναν στο σημείο να γίνουν ένα βιβλίο», τόνισε χαρακτηριστικά και περιγράφει τι τον ώθησε να προχωρήσει σε αυτή του την ενέργεια:
«Ήταν το 1995, ήμουν διαιτητής στη Δ’ κατηγορία και ήμουν τόσο ενθουσιασμένος γι’ αυτό που έκανα και φυσικά ήθελα να γνωρίζω όσα περισσότερα μπορούσα γι’ αυτό το χώρο. Έτσι, ξεκίνησα να μαζεύω από εφημερίδες οτιδήποτε άρθρο είχε σχέση με τη διαιτησία. Τα χρόνια σιγά - σιγά περνούσαν, έφτασε η ώρα, το 2007, να σταματήσω ως εν ενεργεία διαιτητής, αλλά η αγάπη για τη διαιτησία δεν σταμάτησε και φυσικά δεν σταμάτησε η συλλογή του αρχείου. Περίπου 10 χρόνια πριν, ήδη το αρχείο μου για την ελληνική διαιτησία είχε γίνει αρκετό, αλλά και γνωστό σε πολλούς συναδέλφους. Πριν από 7 χρόνια σκέφτηκα ότι αυτό το αρχείο που είχα θα έπρεπε κάποια στιγμή να το κάνω κάτι, να μην πάει χαμένο, κι έτσι αποφάσισα, κάνοντας το κατάλληλο χρονοδιάγραμμα, το 2020 που θα συμπληρώνονταν 25 χρόνια από τότε που το ξεκίνησα, όλο αυτό το αρχείο να γίνει ένα βιβλίο που θα περιέχει όλη τη διαιτητική εξέλιξη όλων των συναδέλφων όλων των ενώσεων που ήταν αξιολογημένοι από την πιο μικρή κατηγορία, τη Δ’, μέχρι και τη SUPER LEAGUE.
Στη ζωή μου ό,τι βάζω στόχο θέλω να το πραγματοποιώ και γι’ αυτό, εδώ και 4 χρόνια, ξεκίνησα, με πολλές ώρες δουλειά, να ετοιμάζω αυτό το βιβλίο διαιτησίας.
Αυτό το ήθελα πολύ να το κάνω διότι καθημερινά γράφονται τόσα αρνητικά για τους διαιτητές και ήθελα να υπάρχει κι ένα βιβλίο γι’ αυτούς το οποίο θα έδειχνε τη θετική πλευρά τους παρουσιάζοντας τη διαιτητική εξέλιξη του καθενός που μόνο αν είσαι διαιτητής μπορείς να γνωρίζεις με πόσο κόπο κάποιος διαιτητής φτάνει ν’ αγωνίζεται στις εθνικές κατηγορίες.
Το βιβλίο αποτελείται από 3.585 συναδέλφους διαιτητές από τις 53 ενώσεις με τη διαιτητική εξέλιξη του καθενός. Από αυτούς οι 187 κατάφεραν κι έφταναν στην ανώτερη κατηγορία, ως διαιτητές SUPER LEAGUE.
Επίσης, τον ίδιο χώρο που έδωσα στους διαιτητές της SUPER LEAGUE έδωσα και στους διαιτητές της Δ’ Εθνικής.
Όλο αυτό που παρουσιάζω το έκανα εντελώς μόνος και η μόνη βοήθεια που είχα ήταν από τη γυναίκα μου που, σε ό,τι χρειάστηκα, ήταν δίπλα μου και στην οποία το αφιερώνω.
Επίσης, θα ήθελα να αναφέρω ότι είμαι 28 χρόνια στο χώρο της διαιτησίας και γι’ αυτό αισθάνομαι πολύ τυχερός κι επίσης αισθάνομαι πολύ τυχερός και ότι σαν άνθρωπος έχω κερδίσει πολλά σ’ αυτό το χώρο.
Πιστεύω, αυτή η δουλειά μου να αρέσει στους διαιτητές και όπως λένε σ’ αυτές τις περιπτώσεις, οι παλιοί θα έχουν να θυμηθούν πολλά και τα νέα παιδιά θα έχουν να μάθουν πολλά».
*Ο Γιάννης Κρίκης γεννήθηκε το 1971 στην Αγρελιά Τρικάλων και από το 1977 μεγάλωσε και ζει στην Κρηνίτσα Τρικάλων. Είναι παντρεμένος με τη Μαρία Θεοφάνους και απέκτησαν τέσσερα παιδιά.
Του αρέσει να ταξιδεύει ασταμάτητα σ’ όλο τον κόσμο και ως πιο σημαντικό ταξίδι του είναι πως έχει επισκεφτεί με τη μοτοσυκλέτα μου 44 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο ταξίδι είναι στο χώρο της διαιτησίας, που έχει προσφέρει πάρα πολλά. Τον Φεβρουάριο του 1993, ενώ σπούδαζε στα ΤΕΙ Αθηνών, αποφοίτησε από τη Σχολή Διαιτησίας, στο Σύνδεσμο Τρικάλων. Επί 15 χρόνια, ως εν ενεργεία διαιτητής, αξιολογήθηκε για 4 έτη ως διαιτητής στην Δ’ Εθνική, για 2 έτη ως διαιτητής στη Γ’ Εθνική και 5 έτη στη Β’ Εθνική και συμμετείχε ως 4ος σε ομάδες της SUPER LEAGUE. Ως μη εν ενεργεία διαιτητής, από το 2007 και επί 13 χρόνια, είναι παρατηρητής στη Β’ κατηγορία, εκτός από 3 έτη που ήταν στη Γ’. Από το 2009 μέχρι και σήμερα είναι Εκπαιδευτής Α’ κατηγορίας και υπεύθυνος εκπαίδευσης στην Ε.Π.Σ. Τρικάλων. Υπήρξε μέντορας του Σκουλά Εμμανουήλ, του Κατσικογιάννη Αλέξανδρου, του Μπεκιάρη Λάμπρου, του Σφέτσια Γεωργίου και του Τίκα Δημητρίου. Επίσης, η Επιτροπή Διαιτησίας του έκανε την τιμή από το 2015 μέχρι σήμερα να είναι Βοηθός Περιφερειάρχη στην 5η Περιφέρεια. Από το 2012 προσφέρει τις υπηρεσίες του ως παρατηρητής και εκπαιδευτής στο Ποδόσφαιρο Άμμου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass