ΤΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΑΛΚΑΖΑΡ

Αθλητικό λαχείο 1,5 εκατ. ευρώ!

ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ, ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΔΥΟ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΕΑΚ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΙΒΟΥ - ΑΝΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ Ο ΣΤΙΒΟΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΑΛΚΑΖΑΡ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΝΕΟΣ ΣΤΟ ΞΕΡΟ. ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΑΓΟΡΑΖΕΤΑΙ ΝΕΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Δημοσίευση: 03 Ιαν 2021 21:02

Μετά από 93 χρόνια, μπορεί να μην υπήρξε η παραδοσιακή κλήρωση του Κρατικού Πρωτοχρονιάτικου Λαχείου (προσμετράμε και τα χρόνια της κλήρωσης του Λαχείου Συντακτών που καταργήθηκε το 1967), αλλά στη Λάρισα υπήρξε αθλητικό λαχείο που κλήρωσε Παραμονή Πρωτοχρονιάς το ποσό του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ για έργα στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Λάρισας που αφορούν το Αλκαζάρ και δίνουν την ευκαιρία στη Λάρισα να γίνει κέντρο όχι μόνο πανελληνίων αθλητικών εκδηλώσεων, αλλά και διεθνών. Βέβαια για να έρθει έγκαιρα η χρηματοδότηση χρειάστηκε η πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού που μέχρι και την τελευταία μέρα του 2020 προσπαθούσε για το παραγωγικό έργο της Περιφέρειας Θεσσαλίας και στον τομέα του αθλητισμού.


«Ο λαρισινός στίβος αλλάζει ταχύτητα με τα δύο αυτά έργα και σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα χάρη στη συνέργεια με τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη. Προχωράμε χωρίς χρονοτριβή στη βελτίωση των αθλητικών υποδομών στη Λάρισα και δίνουμε στη νεολαία ασφαλείς χώρους άθλησης, αλλά και χώρους που βοηθάνε στη δημιουργία υψηλών επιδόσεων. Παράλληλα, δίνουμε την ευκαιρία στη Λάρισα να γίνει κέντρο όχι μόνο πανελληνίων αθλητικών εκδηλώσεων αλλά και διεθνών». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του Κώστα Αγοραστού μόλις εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση.
Και συνέχισε αναφερόμενος στα έργα τονίζοντας: «Το πρώτο έργο αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση νέου ελαστικού τάπητα στίβου, νέου αθλητικού εξοπλισμού με πιστοποίηση της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου (IAAF) και άλλες οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες για τη συνολική ανακαίνιση - αναβάθμιση της εγκατάστασης του κεντρικού σταδίου και της αίθουσας χειμερινού στίβου του Ε.Α.Κ. Λάρισας με προϋπολογισμό 898.132,00 ευρώ.
Το δεύτερο έργο αφορά στην ανακαίνιση του βοηθητικού χώρου του κεντρικού σταδίου με έκταση 7.000,00 m2. Ολόκληρη η παραπάνω έκταση θα διαμορφωθεί έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο γήπεδο το οποίο θα λειτουργεί ως χώρος προπόνησης για τις ανάγκες των αθλητών του στίβου με την ταυτόχρονη προμήθεια αθλητικού εξοπλισμού με προϋπολογισμό 520.000,00 ευρώ».
Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των έργων είπε: «Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι δύο μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης αυτών, έχουν κατατεθεί τα τεχνικά δελτία στο Υπουργείο, έχουν εγκριθεί οι μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης από τις υπηρεσίες του Υπουργείου, έχει ολοκληρωθεί η ένταξη των δύο έργων στο τεχνικό πρόγραμμα του Υπουργείου με ταυτόχρονη εξασφάλιση της χρηματοδότησης αυτών.
Θα ακολουθήσει σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Θεσσαλίας - Υπουργείου Αθλητισμού και έγκριση αυτής από το Ελεγκτικό Συνέδριο, έγκριση μελέτης και τευχών δημοπράτησης από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, δημοπράτηση των δύο έργων, προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, σύναψη σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου, υλοποίηση όλων των εργασιών με την επίβλεψη των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας ΠΕ Λάρισας, ολοκλήρωση του έργου και διοικητική παραλαβή από τη ΓΓΑ. Εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης όλων των διαδικασιών δημοπράτησης και εγκατάστασης του αναδόχου σε περίπου 10 μήνες από σήμερα και ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου σε περίπου 24 μήνες από σήμερα».

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΔΗΣ:
Η κρίση έγινε ευκαιρία για αθλητικές υποδομές

«Κάναμε την κρίση ευκαιρία για αθλητικές υποδομές στο ΕΑΚ Λάρισας και το επιστέγασμα όλων θα είναι τα δύο μεγάλα αθλητικά έργα που γίνονται χάρη στην άριστη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ιδιαίτερα του Κώστα Αγοραστού με τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και εμείς ως διοίκηση του ΕΑΚ Λάρισας φροντίζουμε να έχουμε τις αναγκαίες παρεμβάσεις προς όφελος των σωματείων και κυρίως των αθλουμένων.
Το 2020 ήταν ένα παραγωγικό έτος για το ΕΑΚ Λάρισας που έγιναν παρεμβάσεις σε κλειστό γυμναστήριο Νεάπολης, κολυμβητήριο, κλειστό γυμναστήριο Αλκαζάρ, κλειστό γυμναστήριο Αγίου Θωμά, αίθουσα βαρέων αθλημάτων και υλοποιήσαμε με συνέπεια ό,τι εξήγγειλε ο υφυπουργός Αθλητισμού έχοντας συνέπεια λόγων και πράξεων.
Μετά από 26 χρόνια αναμορφώνεται το κεντρικό στάδιο και η αίθουσα χειμερινού στίβου του Ε.Α.Κ. Λάρισας με έργα προϋπολογισμού 898.132,00 ευρώ, ενώ το ξερό του Αλκαζάρ γίνεται σε πρώτη φάση ένα νέο γήπεδο που θα λειτουργεί ως χώρος προπόνησης για τις ανάγκες των αθλητών του στίβου με προϋπολογισμό 520.000,00 ευρώ, ενώ θα τοποθετηθούν υποδομές σε δεύτερη φάση».

 

26 χρόνια μετά…

Ο ελαστικός τάπητας του Στίβου είχε κατασκευαστεί το 1994 ταυτόχρονα με την προσθήκη δύο διαδρόμων και βέβαια έχει απολέσει όλες τις απαιτούμενες ιδιότητές του (πάχος, ελαστικότητα, υδροπερατότητα) και τείνει να αποσαθρωθεί σχεδόν στο σύνολό του, καθιστώντας την προπονητική διαδικασία και την τέλεση αγώνων μη ασφαλή για αθλητές και αθλούμενους. Ο αθλητικός εξοπλισμός με τη σειρά του είναι παλαιός και πλέον ακατάλληλος για τον χρήστη καθώς είναι πλημμελώς συντηρημένος και δεν πληροί τα διεθνή στάνταρ της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου, ενώ δεν υπήρξε η αναγκαία συντήρηση - ανακαίνιση της αίθουσας χειμερινού στίβου και αναβάθμιση των συστημάτων ψύξης - θέρμανσης και ηλεκτροφωτισμού.
Τα έργα που θα γίνουν στο κεντρικό στάδιο και στην αίθουσα χειμερινού στίβου του Ε.Α.Κ. Λάρισας με προϋπολογισμό 898.132,00 ευρώ:
*Πλήρης επιμελής αποξήλωση, μεταφορά και απόρριψη του υφιστάμενου ελαστικού συνθετικού τάπητα συνολικής επιφανείας 7.300 m2 του κεντρικού σταδίου και της αίθουσας χειμερινού στίβου μέχρι την αποκάλυψη του ασφαλτοτάπητα και του υπάρχοντος δαπέδου από σκυρόδεμα αντίστοιχα καθώς και απόξεση της υφιστάμενης ασφαλτικής υπόβασης (φρεζάρισμα) συνολικής επιφανείας 6.700 m2 του κεντρικού σταδίου, σε βάθος έως 40 χιλ., μέχρι την επίτευξη των υφιστάμενων κλίσεων (ρύσεων), οι οποίες και διατηρούνται. Τα κάθε είδους προϊόντα που θα προκύψουν από τις παραπάνω αποξηλώσεις θα φορτωθούν σε φορτηγά που θα διαθέτουν ειδικά καλύμματα -ώστε να αποτρέπεται η διασπορά ή η διάχυσή τους - και θα γίνει η απόρριψη / απόθεσή τους σε κατάλληλους αδειοδοτημένους χώρους, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για την απόρριψη/απόθεση στερεών αποβλήτων - ΚΥΑ 36259/2010 (ΦΕΚ 1312Β’) με ευθύνη και δαπάνες του αναδόχου.
* Κατασκευή ασφαλτικής στρώσης βάσης συμπυκνωμένου πάχους 0,04 μ., συνολικής επιφανείας 6.700 m2 εντός του κεντρικού σταδίου, με ασφαλτόμιγμα παρασκευαζόμενο εν θερμώ σε μόνιμη εγκατάσταση με θραυστά αδρανή υλικά λατομείου, τύπου ΑΣ 12,5.
* Με την ολοκλήρωση των παραπάνω και πριν την εγκατάσταση του νέου ελαστικού συνθετικού τάπητα θα γίνει καθαρισμός και επιμελής έλεγχος της τελικής διαμορφωμένης επιφάνειας.
*Προμήθεια - εγκατάσταση νέου ελαστικού τάπητα συνολικής επιφάνειας 7.300 m2 που περιλαμβάνει το σύνολο του παλαιού ελαστικού τάπητα του κεντρικού σταδίου επιφάνειας 6.700 m2 και την αίθουσα χειμερινού στίβου, η οποία χρησιμοποιείται για προπονήσεις επιφάνειας 600 m2. Το σύνολο του νέου ελαστικού τάπητα θα υπερκαλύπτει τόσο τα διεθνή στάνταρ της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου όσο και τις προδιαγραφές - απαιτήσεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
*Τοποθέτηση νέου ελαστικού δαπέδου και νέου συνθετικού χλοοτάπητα για τη δημιουργία χώρου προθέρμανσης εντός της αίθουσας χειμερινού στίβου.
*Αποκατάσταση και χρωματισμοί εσωτερικών και εξωτερικών δομικών επιφανειών καθώς και ελαιοχρωματισμοί κοινών σιδηρών επιφανειών.
*Προμήθεια νέων προβολέων LED για την αναβάθμιση του φωτισμού του σταδίου κατά τις ώρες προπόνησης καθώς και νέων φωτιστικών σωμάτων LED για την αναβάθμιση του φωτισμού της αίθουσας χειμερινού στίβου.
*Προμήθεια και εγκατάσταση νέων κλιματιστικών μονάδων ψύξης - θέρμανσης για τη βελτίωση των συνθηκών προπόνησης εντός της αίθουσας χειμερινού στίβου.
*Προμήθεια και εγκατάσταση αθλητικού εξοπλισμού για το σύνολο των αγωνισμάτων του στίβου ο οποίος θα πληροί τόσο τα διεθνή στάνταρ της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου (IAAF) όσο και τις προδιαγραφές - απαιτήσεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και συγκεκριμένα:
-πλήρες σετ αγωνίσματος άλματος επί κοντώ (στυλοβάτες με τα προστατευτικά τους, στρώμα με παπλωματίδιο antispike και κάλυμμα καιρικών συνθηκών, βάση στρώματος, βαλβίδα με το κάλυμμα της, πήχης αγώνων),
-πλήρες σετ αγωνίσματος άλματος εις ύψος (στυλοβάτες, στρώμα με παπλωματίδιο antispike και κάλυμμα καιρικών συνθηκών, βάση στρώματος, πήχης αγώνων),
- τέσσερις βαλβίδες άλματος εις μήκος και άλματος εις τριπλούν και δύο βαλβίδες άλματος επί κοντώ με τα καλύμματά τους, καθώς και προμήθεια χαλαζιακής άμμου για την πλήρωση των σκαμμάτων,
- για τα αγωνίσματα των δρόμων 16 βατήρες, 100 εμπόδια δρόμων, ένα σετ εμποδίων steeple, 2 σετ (8 τεμαχίων) πυραμίδων αναγραφής του αριθμού των διαδρόμων,
- για τα αγωνίσματα των ρίψεων 4 βαλβίδες, δισκοβολίας - σφυροβολίας και σφαιροβολίας με τους αναστολείς τους καθώς και 1 κλωβού σφυροβολίας συμπεριλαμβανομένων των βάσεων πακτώσεως του, των πυλώνων, και του προστατευτικού διχτυού,
-περιμετρικό κράσπεδο, για τοποθέτηση εσωτερικά των διαδρόμων, μήκους 400 μ.,
-4 αναλογικούς πίνακες εμφάνισης αριθμού του αγωνιζόμενου, προσπαθειών και αποτελεσμάτων, με δυνατότητα μεταφοράς εντός του αγωνιστικού χώρου, χειροκίνητοι.
Ο αθλητικός εξοπλισμός θα φέρει πιστοποίηση της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου (IAAF).

 

Αλλάζει όψη το ξερό

Το δεύτερο έργο αφορά στην ανακαίνιση του βοηθητικού χώρου του κεντρικού σταδίου με έκταση 7.000,00 m2. Ολόκληρη η παραπάνω έκταση θα διαμορφωθεί έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο γήπεδο το οποίο θα λειτουργεί ως χώρος προπόνησης για τις ανάγκες των αθλητών του στίβου με την ταυτόχρονη προμήθεια αθλητικού εξοπλισμού με προϋπολογισμό 520.000,00 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται να γίνουν:
1. Χωματουργικές εργασίες για τη διαμόρφωση και κατασκευή της υποβάσης του νέου γηπέδου.
2. Κατασκευή ασφαλτικής στρώσης βάσης συμπυκνωμένου πάχους 0,040 μ. για τη βάση του στίβου και των βοηθητικών διαδρόμων - προσβάσεων.
3. Τοποθέτηση συνθετικού ελαστικού τάπητα στίβου (ταρτάν) πάχους 13 - 15 mm, τεσσάρων διαδρομών, μπλε χρώματος και διαγράμμιση.
4. Τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα 20 mm για τις ανάγκες προθέρμανσης.
5. Επίστρωση χαλαζιακού - ακρυλικού δαπέδου για τη δημιουργία βοηθητικών διαδρόμων - προσβάσεων.
6. Δημιουργία δύο σκαμμάτων με πλήρωση από χαλαζιακή άμμο για το αγώνισμα του άλματος εις μήκος.
7. Δημιουργία σκάμματος για το αγώνισμα της σφαιροβολίας με πλήρωση από χαλαζιακή άμμο.
8. Κατασκευή περιμετρικού κιγκλιδώματος ύψους ενός μέτρου (κουπαστής) για την οριοθέτηση του χώρου προπόνησης από τις λοιπές εγκαταστάσεις.
9. Εγκατάσταση νέου συστήματος φωτισμού με προβολείς LED υψηλής ενεργειακής απόδοσης.
10. Προμήθεια και εγκατάσταση αθλητικού εξοπλισμού με πιστοποίηση της IAAF και συγκεκριμένα:
* ένα πλήρες σετ άλματος εις ύψος,
* ένα πλήρες σετ άλματος επί κοντώ,
* δύο βαλβίδες άλματος εις μήκος και δύο άλματος εις τριπλούν,
* δύο βαλβίδες άλματος επί κοντώ,
* μία βαλβίδα σφαιροβολίας,
* είκοσι εμπόδια αγωνισμάτων δρόμων.

 

Του Σωτ. Κέλλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass