Η ιστορία του λαρισινού αθλητισμού μέσα από ένα βιβλίο για τη Νίκη Βόλου...

ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ 1927...

Δημοσίευση: 07 Οκτ 2020 21:40
Η ομάδα του Κεραυνού Λάρισας το 1927 Η ομάδα του Κεραυνού Λάρισας το 1927

Ο Θεσσαλός δημοσιογράφος Θανάσης Βογιατζής είναι ίσως ο πρώτος που αποφάσισε να ασχοληθεί μέσα από ένα βιβλίο που έγραψε για τη Νίκη Βόλου (από την ίδρυσή της μέχρι το 1966) με το Θεσσαλικό ποδόσφαιρο σε συνδυασμό με την υπάρχουσα πολιτική κατάσταση.

Ο συγγραφέας στο ιστορικό αυτό αθλητικό-πολιτικό βιβλίο κάνει πολλές φορές αναφορές σε ομάδες της Λάρισας, φέρνοντας στη δημοσιότητα  άγνωστες πτυχές του λαρισινού ποδοσφαίρου, καθώς μέχρι το 1960, πριν τη γέννηση της ΕΠΣΛ, υπήρχε η ΕΠΣ Θεσσαλίας όπου μετείχαν οι ομάδες όλης της Θεσσαλίας.
Σταχυολογούμε μερικά στοιχεία:
*Το πρώτο δημοσίευμα για το ποδόσφαιρο στη Θεσσαλία έκανε την εμφάνισή του το 1905.
 *Οι πρώτοι πανθεσσαλικοί αγώνες έγιναν το 1908 και διοργανώθηκαν από τον Γ.Σ. Βόλου.
*Το 1909 υπήρξε γυναικείο ποδόσφαιρο στη Θεσσαλία.
*Η πρώτη φορά που καταγράφεται η Λάρισα να ασχολείται με το ποδόσφαιρο είναι το 1914 με την ομάδα του Β’ Σώματος Στρατού Λάρισας.
*Το 1925 δημιουργείται η ΕΠΣ Θεσσαλίας.
*Πρώτη ομάδα που αναφέρεται στη Λάρισα είναι ο Κεραυνός το 1927 και έχει δώσει φιλικό παιχνίδι με τη Νίκη Βόλου στις 16 Φεβρουαρίου του συγκεκριμένου έτους (1-1).
Οι παίκτες της ομάδας ήταν: Φ. Ευαγγελόπουλος, Ζερμπίνης, Τ. Ζήκας, Παπαδάκης, Βολιώτης, Βαγίτσης, Αντωνίου, Παρασκευόπουλος, Βογιατζής, Ζαγκαίλας, Α. Ζήκας.
*Στις 14 Μαρτίου 1927 αναφέρεται αγώνας στη Λάρισα με αντιπάλους το Β’ Σώμα Στρατού και τη Νίκη Βόλου (3-0). Η σύνθεση του Β’ Σώματος Στρατού: Παπαθανασίου Α., Ζήκας Π., Αντωνίου Γ., Τσαρόπουλος Π., Κουτσούκης Χ., Βακασιάδης Β., Σπηλιώτης Δ., Αρμάου Χ., Μπαρτζούκας, Μουσούρης Γ., Λεβής Σ.
*Το 1932 πρωταθλήτρια ομάδα της Λάρισας ο Όμιλος Εκδρομέων Λάρισας που όμως έχασε για τον άτυπο τίτλο πρωταθλητή Λάρισας-Βόλου στη Λάρισα με 5-2 από τη Νίκη Βόλου.
Τη σύνθεση της λαρισινής ομάδας αποτελούσαν οι: Καραμπίλιας, Μελέστης, Κομήστας, Γλούπος, Τριφύλλης (Δημόπουλος), Βουρνάζος, Ζερμπίνης, Πααιωάννου, Μάρακος, Δημόπουλος, Κιφωνίδης.
*Οι νίκες που πέτυχαν η μικτή Βόλου κατά της μικτής Αθηνών και του Ηρακλή Λάρισας κατά του Παναθηναϊκού γίνεται αφορμή να αρχίσει η συζήτηση για τη συμμετοχή των ομάδων της περιφέρειας στο πρωτάθλημα πόλεων. Βήμα προόδου έγινε το 1953-54 όπου συμμετείχαν η Νίκη Βόλου και η Παναχαϊκή.
*Ανήμερα την Πρωτοχρονιά του 1954 γίνεται στο Αλκαζάρ αγώνας Ηρακλή Λάρισας-Νίκης Βόλου 1-3 με τη λαρισινή ομάδα να παίζει με τους: Μπαλατσό, Ζάρα, Νασιόπουλο, Γεροστάθη, Αγορογιάννη, Δημητρίου, Χατζηβασιλείου, Σωτικόπουλο, Κλέτσα, Σαλταπίδα, Σκούτα.
Ο επαναληπτικός έγινε στις 3 Ιανουαρίου στο γήπεδο της Νίκης Βόλου με αποτέλεσμα 2-1 υπέρ της Βολιώτικης ομάδας.
*Μεγάλο κομμάτι αναφέρεται  στον εργασιακό αθλητισμό και πως τα Διοικητικά Συμβούλια των ποδοσφαιρικών ομάδων ήταν αντιστασιακοί πυρήνες, αλλά αποκαλύπτει και έγγραφα καταγγελιών.
Σίγουρα θα ξανασχοληθούμε με την έρευνα του Θανάση Βογιατζή που αποτελεί ένα ιστορικό αθλητικό-πολιτικό βιβλίο που θα δώσει το έναυσμα για συνέχιση των ερευνών για το Θεσσαλικό ποδόσφαιρο, αφού Λάρισα και Βόλος συμπορεύονται μέχρι το 1960...

Του Σωτ. Κέλλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass