Η Γ’ Εθνική κατηγορία ξεκινάει, αλλά με οικονομικό «γολγοθά» και μεγάλη αβεβαιότητα

Δημοσίευση: 07 Οκτ 2020 21:30

Οι επαγγελματίες αθλητές αρχίζουν και προσαρμόζονται στις συνθήκες άθλησης εν μέσω κορονοϊού αφού οι ομάδες μπορούν και στηρίζουν οικονομικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά τα ερασιτεχνικά σωματεία αναμένεται να έχουν μεγάλη οικονομική επιβάρυνση σε περίοδο που υπάρχει και οικονομική κρίση, αφού ένα τεστ κορονοϊού κοστίζει από 50 έως 70 ευρώ.


Πέραν όμως των οικονομικών επιπτώσεων, αξίζει να εξετάσουμε πώς ο κορονοϊός επηρεάζει την αθλητική ερασιτεχνική δραστηριότητα των ομάδων. Ο αθλητισμός συνιστά έναν από τους κυριότερους κοινωνικούς θεσμούς ειδικά στις μικρές κοινωνίες που κυριαρχεί ο ερασιτεχνικός αθλητισμός και ως τέτοιος αποτελεί ένα από τα χρησιμότερα εργαλεία ικανοποίησης των κοινωνικών αναγκών, ωφελώντας του συμμετέχοντες σωματικά, ψυχολογικά, κοινωνικά και ηθικά. Είναι ίσως η στιγμή που οι συνθήκες μας επιβάλλουν να αναγνωρίσουμε τη σημασία της άσκησης και τις αρνητικές επιπτώσεις που φέρνει η απουσία της, ειδικά από αυτούς που καλλιεργούν ερασιτεχνικά το άθλημα.
Παρακολουθώντας τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων, παρατηρεί κανείς να αναβάλλονται τα πρωταθλήματα, να παύουν οι προπονήσεις, να διαμελίζονται οι ομάδες, να αποχωρούν αθλητές και προπονητές χωρίς κανείς να γνωρίζει πότε θα γίνει η επιστροφή στην κανονική ροή των πραγμάτων. Οι αγωνιστικοί στόχοι και ο προγραμματισμός όλης της χρονιάς μπαίνει στον πάγο και μέλημα όλων είναι η διαφύλαξη της υγείας με κάθε κόστος. Αλήθεια, θα το αντέξουν οι ομάδες κυρίως της Γ’ Εθνικής κατηγορίας που ξεκινούν τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις στις 11 Οκτωβρίου;
Θέσαμε τα ερωτήματά μας στους τέσσερις προέδρους των λαρισινών ομάδων που συμμετέχουν σε αυτό το πρωτάθλημα, τον Λάμπρο Ιωακείμ του Ηρακλή Λάρισας, τον Δημήτρη Μιχούλη του Οικονόμου Τσαριτσάνης, τον Κωνσταντίνο Τουρλακόπουλο του Αετού Μακρυχωρίου και τον Άλκη Χατζηβασίλη (Πρόεδρος ΠΟΕ).

Τα ερωτήματά μας

1) Πόσο επηρεάζει τον σύλλογο ο κορονοϊός;
2) Μπορείτε να ανταποκριθείτε οικονομικά στο υγειονομικό πρωτόκολλο;
3) Υπάρχει ενδεχόμενο μεσούσης της σεζόν να αποσυρθείτε λόγω οικονομικών δυσκολιών;

ioakim.jpg

Λάμπρος Ιωακείμ

(Πρόεδρος Ηρακλή Λάρισας)

Δυσβάσταχτο το κόστος του κορονοϊού
1) Το κόστος της κρίσης του κορονοϊού είναι δυσβάσταχτο ειδικά για την Γ’ εθνική με δεδομένο ότι δεν υπάρχει παρουσία φιλάθλων, ενώ τα έξοδα διαιτησίας και μετακινήσεων είναι υπέρογκα. Αποτέλεσμα όλου αυτού είναι να υπάρχει μία οικονομική δυσκολία που ενδεχομένως να οδηγήσει πολλές ομάδες να εγκαταλείψουν το πρωτάθλημα.
2) Τηρούμε ως οφείλουμε μέχρι στιγμής όλα τα μέτρα ασφαλείας που υπάρχουν στο υγειονομικό πρωτόκολλο κι ευελπιστούμε να μην προκύψουν απρόοπτα. Εάν εμφανιστεί ένα κρούσμα θα το αντιμετωπίσουμε κανονικά βάσει πρωτοκόλλου και θα κάνουμε τα απαραίτητα τεστ. Ωστόσο, εάν μέσα στη χρονιά χρειαστεί να γίνουν κι άλλα τεστ καταλαβαίνετε ότι τα ποσά θεωρούνται απαγορευτικά γιατί μιλάμε για πολλές χιλιάδες ευρώ, από τη στιγμή πάντα που δεν υπάρχουν έσοδα.
3) Ο Ηρακλής είναι μία ιστορική ομάδα και εμείς από την πλευρά μας θα εξαντλήσουμε όλες τις πιθανότητες να ανταποκριθούμε με αξιοπρέπεια και ως ένα καθώς πρέπει σωματείο στην κατηγορία. Αυτό δεν σημαίνει ότι πάντα το κατορθώνει κανένας. Από τη μία εξαρτάται τι θα γίνει με την πανδημία κι από την άλλη το πρωτάθλημα σε γενικές γραμμές αναμένεται αρκετά ανταγωνιστικό και δεν μπορούμε να χάσουμε πολλούς βαθμούς καθώς πέφτουν οι μισές ομάδες από τις 15. Παρ’ όλα αυτά, εμείς αισιοδοξούμε ότι θα τα καταφέρουμε με μεθοδικότητα και πλάνο.

alkis.jpg

Άλκης Χατζηβασίλης
(Πρόεδρος ΠΟΕ)

Λιγοστά έσοδα πολλά έξοδα
1) Ο Covid-19 έχει επηρεάσει όλους τους κλάδους με αποτέλεσμα να επηρεαστούν και οι ομάδες οι οποίες για να λειτουργήσουν προφανώς χρειάζονται χρήματα. Πλέον δεν έχουμε χορηγίες όπως όλες τις προηγούμενες σεζόν και το κυριότερο δεν υπάρχει η στήριξη του κόσμου με εισιτήρια αγώνα λόγω απαγόρευσης παρουσίας φιλάθλων. Παρόλο που αρκετοί ντόπιοι αγοράζουν διαρκείας λόγω της αγνής αγάπης τους προς στην ομάδα, δυστυχώς ελέω πανδημίας η στήριξη που δεχόμαστε είναι δυσανάλογη σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.
2) Η ομάδα προχωράει βάσει προγραμματισμού και υπάρχει η δυνατότητα πλήρους ανταπόκρισης στο υγειονομικό πρωτόκολλο, ακόμα κι αν χρειαστεί να κάνει κάποιες φορές τα απαραίτητα τεστ για τον COVID-19. Ωστόσο, θα μας δυσκολέψει αρκετά ένα τέτοιο γεγονός καθώς υπάρχουν λιγοστά έσοδα εν αντιθέσει με τα πολλά έξοδα. Αλλά προετοιμαζόμαστε για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως.
3) Δεν πιστεύω να υπάρξει τέτοιο πρόβλημα καθώς υπάρχει πλάνο και σωστή προετοιμασία στον σύλλογο και η ομάδα με κάθε κόστος θα ξεκινήσει και θα τελειώσει στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής με αξιοπρέπεια. Στόχος μας δεν είναι απλώς να επιβιώσει αλλά να πάει για το καλύτερο δυνατό που μπορεί να κατακτήσει εντός των τεσσάρων γραμμών. Εννοείται ότι στο εξωαγωνιστικό όλες οι ομάδες αντιμετωπίζουμε οικονομικές δυσκολίες, όμως θεωρώ πως είμαστε σε καλό δρόμο και είμαστε έτοιμοι για την έναρξη του πρωταθλήματος.

mixoylisss.jpg

Δημήτρης Μιχούλης
(Πρόεδρος Οικονόμου Τσαριτσάνης)

Δύσκολο να υπάρξουν χορηγίες
1) Η ομάδα του Οικονόμου Τσαριτσάνης όλα τα χρόνια στηριζόταν κατά κύριο λόγο στον κόσμο της και στους χορηγούς της, αλλά τώρα με την έλλειψη φιλάθλων από τα γήπεδα είναι δύσκολο να υπάρξουν χορηγίες από τους ντόπιους επαγγελματίες ή τους Λαρισαίους, καθώς γνωρίζουν ότι δεν θα υπάρχει κόσμος στις κερκίδες να δει τις διαφημιστικές πινακίδες.
2) Είναι δύσκολη εποχή για όλους και η πλειοψηφία των ομάδων σε αυτήν την κατηγορία έχει περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες λόγω της έλλειψης εσόδων, σε συνδυασμό πάντα με το απαιτητικό υγειονομικό πρωτόκολλο που οφείλουμε να τηρούμε, γιατί πάνω από όλα είναι η υγεία, ίσως υπάρξει θέμα με ομάδες λόγω οικονομικών δυσκολιών, ειδικά σε περίπτωση κρουσμάτων που θα χρειαστούν μαζικά τεστ COVID-19.
3) Το πρωτάθλημα σίγουρα θα ξεκινήσει χωρίς κόσμο, κάτι το οποίο ήδη έχει στοιχίσει στις ομάδες επειδή δεν έχουν πωληθεί εισιτήρια διαρκείας και υπάρχει σημαντική μείωση στις χορηγίες.
Ωστόσο, η ΕΠΟ σε συνεννόηση με τις τοπικές ΕΠΣ οφείλουν να βρουν μία λύση διότι τα έξοδα πλέον είναι υπέρογκα και στην κατηγορία που αγωνιζόμαστε δεν υπάρχουν εγγυημένα έσοδα από τηλεοπτικά όπως στην Α’ Εθνική. Αλλά εμείς θα βάλουμε τα δυνατά μας για να αντεπεξέλθουμε σε κάθε είδους πρόκληση.

toyrlakopyloys.jpg

Κων/νος Τουρλακόπουλος
(Πρόεδρος Αετού Μακρυχωρίου)

Ανούσιο το ποδόσφαιρο χωρίς θεατές
1) Η πανδημία μας επηρεάζει οικονομικά όπως όλες τις ομάδες. Χωρίς θεατές το ποδόσφαιρο είναι τελείως ανούσιο καθώς στο γήπεδο θα βρίσκονται μόνο οι δύο ομάδες με τους διαιτητές και θα κλωτσάμε μία μπάλα και για ποιο λόγο; Οι ομάδες υπάρχουν για να προσφέρουν θέαμα στον φίλαθλο. Με τι όρεξη δηλαδή να κατεβαίνουμε να παίζουμε πλέον; Δεν θα υπάρχει κανείς να μας δει και μόνο πλήγμα στα οικονομικά των ομάδων θα υπάρχει αγώνα με τον αγώνα.
2) Εμείς τηρούμε όλα τα υγειονομικά μέτρα διότι προέχει η ασφάλειά μας και των οικογενειών μας. Παρ’ όλα αυτά, ελπίζουμε να μην υπάρξει κάποιο κρούσμα γιατί είναι αρκετά τα λεφτά που απαιτούνται για τα τεστ και προφανώς δεν θα είναι οικονομικά δυνατό για εμάς αλλά και όλους τους υπόλοιπους συλλόγους της κατηγορίας, που μην ξεχνάμε είναι ερασιτεχνική, να ανταποκριθούμε σε περίπτωση πολλών κρουσμάτων και αδιάκοπων τεστ εν μέσω της χρονιάς.
3) Οι δυσκολίες είναι υπαρκτές για όλους και πάντα υπήρχαν τα εμπόδια, όμως βρίσκαμε τρόπο να τα ξεπερνάμε. Τώρα, όμως, χρειαζόμαστε τη στήριξη της ΕΠΟ και της τοπικής ΕΠΣ ώστε να μας διευκολύνουν οικονομικά στα θέματα για τα οποία δεν είμαστε υπεύθυνοι. Θεωρώ πως πρέπει τα τεστ να είναι δωρεάν για όλες τις ομάδες της κατηγορίας ή η διαιτησία να είναι πληρωμένη από την ΕΠΟ, καθώς δεν έχουμε έσοδα πλέον και πληρώνουμε μόνο από την τσέπη μας διότι είναι ερασιτεχνική κατηγορία.

Των Σωτ. Κέλλα, Μάριου Τζήκα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass