Νέα πραγματικότητα στα κλειστά του ΕΑΚ…

*ΜΕ ΜΑΣΚΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Δημοσίευση: 25 Αυγ 2020 21:28

Άνοιξαν χθες τις πύλες τους τα κλειστά γυμναστήρια του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Λάρισας και συγκεκριμένα της Νεάπολης, του Αλκαζάρ και του Αγίου Θωμά και όσοι πήγαν βρέθηκαν σε μια καινούρια πραγματικότητα, καθώς πλέον όλοι έχουν γίνει...

μασκοφόροι, μικροί και μεγάλοι.

Στην είσοδο κάθε γυμναστηρίου υπάρχει αρμόδιος υπάλληλος του ΕΑΚ ο οποίος ελέγχει την είσοδο των αθλητών που υπογράφουν σχετικά έγγραφα, ενώ τις πρώτες ημέρες θα δίνονται και απλές μάσκες γι’ αυτούς που έχουν αμελήσει, ενώ πάνω στο τραπέζι υπάρχουν και αντισηπτικά.
Ο υπάλληλος του κλειστού της Νεάπολης, Δημήτρης Σούμας, μάς λέει για τον τρόπο που αντιμετώπισαν προπονητές και αθλητές τη νέα πραγματικότητα: «Σήμερα πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα, ενώ μου έκανε εντύπωση ότι όλοι ήρθαν με μάσκες κάτι που δείχνει την ατομική ευθύνη των αθλουμένων. Μακάρι να συνεχιστεί αυτό, ώστε να λειτουργούν απρόσκοπτα, γιατί τα οφέλη θα είναι για τους αθλητές και όχι για το ΕΑΚ. Σε περίπτωση κρούσματος αυτοί θα χάσουν περισσότερα...».
Πώς είδαν αλήθεια το μέτρο αυτό που υποχρεωτικά εφαρμόζεται τα μέλη των συλλόγων; Η προπονήτρια ρυθμικής γυμναστικής, Σοφία Κανάκη, μας απάντησε: «Το υγειονομικό πρωτόκολλο προβλέπει είσοδο και έξοδο προπονητών και αθλητών με μάσκες, αλλά εμείς αποφασίσαμε να υπάρχουν μάσκες και στις προπονήσεις. Πλέον τα τμήματα θα είναι ολιγομελή και θα κρατούν όλοι αποστάσεις. Δεν μπορεί να παίζει κανένας με την υγεία των υπολοίπων, ενώ πριν μπει για προπόνηση θα εφαρμόζεται η θερμομέτρηση. Θα είναι μια δύσκολη χρονιά για γονείς και παιδιά».
Πάντως οι εταιρείες εκτός από τις απλές μάσκες αρχίζουν και βγάζουν και εξειδικευμένες. Μάλιστα γνωρίζουν ορισμένες εξαιρετική δημοφιλία ανάμεσα στους συστηματικούς εραστές της απαιτητικής προπόνησης.
Υπάρχουν μάσκες που προσομοιάζουν σε επίπεδο αναπνοών τις συνθήκες που θα βρει ένας αθλητής προπονούμενος σε μεγάλο υψόμετρο. Πρακτικά, η μάσκα δημιουργεί «πνευμονική αντίσταση», μειώνοντας τη ροή του εισπνεόμενου αέρα οδηγώντας τους πνεύμονές σου να εργαστούν σκληρότερα -είτε κάνεις στατικό ποδήλατο, είτε εκτελείς ένα πρόγραμμα HIIT, ακόμη και όταν κάνεις ημικαθίσματα με μπάρα.
Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι η χρήση της μάσκας αναγκάζει τον αθλούμενο να εκτελεί πληρέστερες και βαθύτερες αναπνοές, οδηγώντας το αποτέλεσμα της προπόνησης στη μέγιστη αποδοτικότητα αντοχής (μείωση μέγιστης καρδιακής συχνότητας, αύξηση συγκέντρωσης αιμοσφαιρίνης και ερυθρών αιμοσφαιρίων, αύξηση του αριθμού των μιτοχονδρίων, καθώς και των αερόβιων ενζύμων των μυών). Παράλληλα, μειώνει στο μισό ένα χρονοβόρο και κοπιαστικό πρόγραμμα.
Σε λίγο οι αθλητές θα πρέπει να αγοράζουν και ειδικές μάσκες... Ίσως δούμε και αγώνες με μασκοφόρους αθλητές. Τώρα πλέον δεν αποτελεί και σενάριο επιστημονικής φαντασίας...

Του Σωτ. Κέλλα
Φωτ: Αλεξ. Παπαγεωργίου

 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass