Το άλογο ξανά στην αθλητική ζωή των Λαρισαίων αλλά και σε Υπηρεσίες Υγείας

ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΠΠΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΙΠΠΑΣΙΑ - ΜΙΧ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ: ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ

Δημοσίευση: 23 Αυγ 2020 21:24

Το άλογο ξαναμπαίνει στη ζωή της αθλητικής Λάρισας αυτή τη φορά σε συνδυασμό με τις υπηρεσίες υγείας που μπορεί να παρέχει μέσω της θεραπευτικής ιππασίας, που δυστυχώς ενώ πριν χρόνια ξεκίνησε ως φιλόδοξο πρόγραμμα του Δήμου Λαρισαίων στην πορεία... έχασε τον δρόμο του λόγω έλλειψης εκπαιδευτών.


Το έργο της επαναδραστηριοποίησης της σχέσης του Ιππικού Ομίλου Λάρισας και του Δήμου Λαρισαίων με διττό στόχο, ανέλαβε ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα αθλητισμού του Δήμου Λαρισαίων, Μιχάλης Αναστασίου, που θα φέρει σύντομα και εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με φόντο τη θεραπευτική ιππασία και τα οφέλη που έχει σύμφωνα με τους ειδικούς.
Άλλωστε η Ιπποθεραπεία, το πιο εξειδικευμένο κομμάτι της Θεραπευτικής Ιππασίας, αποτελεί μια καθαρά θεραπευτική συνεδρία και αφορά τους επιστήμονες της αποκατάστασης (φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, κ.λπ.). Πρόκειται για τη μεταφορά μιας συνεδρίας αποκατάστασης στην αρένα, αντί της αίθουσας, και για τη χρήση του αλόγου, αντί κάποιων άλλων θεραπευτικών εργαλέιων.
Στην περίπτωση αυτή το μόνο που διαφέρει από μια συμβατική συνεδρία αποκατάστασης, είναι ο χώρος (αρένα) και το μέσο (άλογο). Επίσης, τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις (αξιολόγηση, πρωτόκολλο θεραπείας, στόχοι θεραπείας, κ.λπ.), που απαιτούνται και στο θεραπευτήριο. Η Ιπποθεραπεία είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη και διαρκώς αναπτυσσόμενη μέθοδος θεραπείας για άτομα με αναπηρία, την οποία εξασκούν παγκοσμίως επιστήμονες του χώρου της αποκατάστασης. Μέσα από εμπεριστατωμένες έρευνες και εργασίες έχει διαπιστωθεί πλέον και επιστημονικά ότι η σωστή εφαρμογή της Ιπποθεραπείας από εξειδικευμένους θεραπευτές, έχει ιδιαίτερα σημαντικά οφέλη στην αποκατάσταση, είτε πρόκειται για κινητική είτε για ειδική εκπαίδευση.
Η Ιπποθεραπεία πρέπει να εφαρμόζεται μόνο από εξειδικευμένους επιστήμονες και σε καμία περίπτωση από εθελοντές. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να πετύχουμε την ασφάλεια αλλά και την ποιότητα των συνεδριών. Σε ορισμένες χώρες μάλιστα, όταν η Ιπποθεραπεία εφαρμόζεται κάτω από προϋποθέσεις, περιλαμβάνεται στο εθνικό σύστημα υγείας και συνταγογραφείται από τα κρατικά ταμεία.

 

ΠΩΣ ΕΠΑΝΗΛΘΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ
«Δεν είναι δυνατόν μια πόλη που έχει σήμα το άλογο να μην έχει ακαδημίες ιππασίας ή να μην χρησιμοποιήσει θεραπευτικές αγωγές με βάση τη σχέση ανθρώπου και ίππου». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια που μας είπε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα αθλητισμού Μιχάλης Αναστασίου για να προσθέσει: «Η Λάρισα έχει τον Ιππικό Ομιλο που δημιουργήθηκε στην πόλη της Λάρισας το 1996 με σκοπό τη διάδοση και την εκμάθηση της ιππασίας, αλλά και κάθε είδους ανταποδοτικά οφέλη που μπορεί να έχουν οι δημότες με βάση κυρίως τα προγράμματα της Θεραπευτικής Ιππασίας».
*Γιατί σταμάτησε η λειτουργία του;
«Ο Ιππικός Όμιλος ξεκίνησε πριν 15 χρόνια περίπου με οκτώ άλογα τα οποία χρησιμοποίησε και η Δημοτική Αστυνομία. Στην πορεία λειτούργησαν οι ακαδημίες αλλά συνταξιοδοτήθηκαν όλοι οι υπάλληλοι. Τα άλογα μεγάλωσαν και έφυγαν από τη ζωή. Τα τελευταία δύο χρόνια η Ακαδημία δεν λειτουργεί γιατί η εκπαιδευτικός που έβγαζε το πρόγραμμα διορίστηκε στο Υπουργείο Παιδείας. Τώρα έχουμε ένα άλογο του Δήμου και ένα που φιλοξενούμε με ανταποδοτικά οφέλη. Στόχος είναι λοιπόν να επαναφέρουμε το άλογο στη ζωή των Λαρισαίων».
*Υπάρχουν οι υλικοτεχνικές υποδομές για τη λειτουργία του Ιππικού Ομίλου ;
«Οι εγκαταστάσεις της Ακαδημίας Ιππασίας του Δήμου Λαρισαίων υπάρχουν αλλά δεν αξιοποιούνται και περιλαμβάνουν:
Έναν κοινό στίβο εκγύμνασης, άθλησης και εκτόνωσης των αλόγων, με μεταλλική περίφραξη, τέσσερις ξύλινους προκατασκευασμένους στάβλους, κατάλληλους για φιλοξενία αντιστοίχων αλόγων με σχήμα «Γ» και στη μέση αυτών έναν χώρο για τις σέλες (σελοστάσιο), μία μεταλλικής κατασκευής αποθήκη για τροφές (βρώμη, άχυρο, τριφύλλι και άλλους καρπούς), μία μεταλλική κατασκευή κατάλληλη για την «πρόχειρη» διαμονή 4 αλόγων, την πλύση - καθαριότητα αυτών και αποθηκευτικό χώρο των εργαλείων της ιπποκομίας, ένα μικρό ξύλινο προκατασκευασμένο οικίσκο - εντευκτήριο για το πλύσιμο και τη διαμονή του προπονητή, ένα ξύλινο αίθριο με παγκάκι έξι (6) θέσεων για την αναμονή, τέσσερις κολόνες εξωτερικών προβολέων θερμού τύπου με ηλεκτρικό πίνακα ασφαλείας».
*Ποια η πρόταση που θα φέρετε στο Δημοτικό Συμβούλιο;
«Μια καθαρή λύση: την παραχώρηση της χρήσης του χώρου και των εγκαταστάσεων της Ακαδημίας Ιππασίας του Δήμου Λαρισαίων, που λειτουργούσε στο Αθλητικό Κέντρο «Γ. Μητσιμπόνας», για πέντε (5) έτη στον Ιππικό Ομιλο Λάρισας υπό τον όρο ότι θα φέρει τις συνηθισμένες δαπάνες για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων, καθώς και τη σύναψη ενός πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του Ιππικού Ομίλου Λάρισας και του Δήμου Λαρισαίων, με αντάλλαγμα:
1. Την παροχή δωρεάν μαθημάτων του προγράμματος εκμάθησης ιππασίας καθώς και της θεραπευτικής ιππασίας, αποκλειστικά σε δημότες που εντάσσονται στις παρακάτω κατηγορίες, ύστερα από προσκόμιση βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας
α) σε ευαίσθητες οικονομικά κοινωνικές ομάδες και σε ΑμεΑ,
β) σε μέλη του ΚΕΘΕΑ,
γ) σε μετανάστες (ΑμεΑ, παιδιά, εφήβους),
δ) σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες σχολείων, της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της πόλης της Λάρισας, κάτω από τη συνοδεία του εκπαιδευτικού προσωπικού αυτών.
Δηλαδή ουσιαστικά με τη δωρεάν χρήση στα παιδιά θα φέρουμε στη ζωή τους το άθλημα της ιππασίας αλλά και θα δώσουμε και τη διάσταση σε θέματα υγείας των δημοτών».
*Η Θεραπευτική Ιππασία θεωρείτε ότι μπορεί να μπει στη ζωή των δημοτών;
«Η Θεραπευτική Ιππασία βασίζεται σε προγράμματα αποκατάστασης, που χρησιμοποιούν το άλογο ως μέσο θεραπείας βελτιώνοντας την υγεία και την ποιότητα ζωής των ατόμων με φυσική, νοητική ή συναισθηματική υστέρηση.
Το άλογο γίνεται προέκταση του σώματός τους βοηθώντας τα να ανακαλύψουν πρωτόγνωρα συναισθήματα, όπως η χαρά ενός περιπάτου, μιας βόλτας στην ύπαιθρο και κυρίως της κινητικής και προσωπικής ανεξαρτησίας.
Όταν το άλογο περπατά, μιμείται τον ανθρώπινο βηματισμό, μεταφέροντας στον κορμό του ιππέα του την ίδια ακριβώς κίνηση που μεταδίδουν τα πόδια στους ανθρώπους με φυσιολογική κίνηση.
Η Θεραπευτική Ιππασία χωρίζεται στην:
Ιπποθεραπεία: θεραπεία με μέσο το άλογο ως ιατρική μέθοδο.
Εκπαιδευτική Θεραπευτική Ιππασία: είναι το κομμάτι εκείνο που έχει να κάνει με την ανάπτυξη της γνώσης και της ψυχικής υγείας.
Αναπτυξιακή Θεραπευτική Ιππασία: είναι η αθλητική ιππασία για αναπήρους.
Υπάρχει η σχετική βιβλιογραφία που μπορεί οποιοσδήποτε να δει τα οφέλη αλλά κυρίως πιστεύω ότι θα πρέπει ο κόσμος να ενημερωθεί για την προσπάθεια αυτή. Προτιμώ να κάνουμε μια προσπάθεια και ας έχουμε μικρή ανταπόκριση παρά να μην κάνουμε καθόλου προσπάθεια».
*Οσον αφορά το αθλητικό κομμάτι;
«Διάβασα πρόσφατα στις στήλες της εφημερίδας σας για την ανάπτυξη που έχει στη Λάρισα το τέννις με συνεχείς διακρίσεις και πανελλήνιες νίκες. Η πόλη της Λάρισας είναι αθλητική και μπορεί να καλλιεργήσει όλα τα αθλήματα. Ευκαιρία λοιπόν να καλλιεργήσει και την ιππασία. Μακάρι να βγει κάποιος αξιόλογος αθλητής που θα διακριθεί σε πανελλήνιο επίπεδο αρχικά. Ας το δοκιμάσουμε και αθλητικά. Είναι κρίμα αυτές οι εγκαταστάσεις να μένουν ανενεργές και αναξιοποίητες. Και μάλιστα όταν μπορούν να δώσουν σημαντικά οφέλη σε θέματα υγείας και αθλητισμού».
* * *
Ο Μιχάλης Αναστασίου έχει ως στόχο να επαναφέρει στη ζωή των Λαρισαίων την Αθλητική Ιππασία και τη Θεραπευτική Ιππασία. Και όλα αυτά με παράλληλη εξοικονόμηση πόρων και προσωπικού για τον Δήμο Λαρισαίων με τη δωρεάν παροχή και επιμέλεια των υλικών και των μέσων ιππασίας, καθώς και της διατροφής των άλογων του Δήμου, από τους πόρους των μελών του Ιππικού Ομίλου Λάρισας.

 

Του Σωτ. Κέλλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass