Πόσο κοντά είναι MOTOGP και SBK;

Δημοσίευση: 19 Ιουλ 2020 16:40

O Giorgio Barbier, ο επικεφαλής της Pirelli για τα ελαστικά των WSBK λέει ότι το λάστιχο Κατατακτηρίων της εταιρείας του δεν έχει διαφορά στο σκελετό και απλά έχει μια πιο μαλακή γόμα, ικανή να προσαρμόζεται σε κάθε πίστα. “Τη διαφορά πάντα την κάνουν οι οδηγοί, στον τρόπο με τον οποίο καταφέρνουν να το πάνε στο όριο, μέσα από το δικό τους στυλ και την εμπιστοσύνη που τους δίνει”, λέει χαρακτηριστικά ο Ιταλός.


Ο πρόσφατος χρόνος δοκιμών του JohnnyRea (Kawasaki) στη Βαρκελώνη, όπου με 1:40.450 ήταν κάτω από το 1:40.507 που σημείωσε πέρυσι στον Αγώνα του MotoGP o Mac Marquez, αλλά και ο χρόνος του Scott Redding (Ducati) στο πρόσφατο τεστ στο Μιζάνο, όπου ήταν μόλις ένα δέκατο πάνω από τον χρόνο του Aleix Espargaro (Aprilia), δείχνουν ότι η διαφορά SBK – MotoGP δεν είναι τόσο μεγάλη! Ή μήπως είναι; Γιατί καμιά φορά οι απόλυτοι αριθμοί δεν λένε την αλήθεια...
Πρώτον το MotoGP δεν έχει ειδικό λάστιχο Κατατακτηρίων και οι χρόνοι του MotoGP γίνονται με λάστιχο που μπορεί να βγάλει έναν ολόκληρο Αγώνα 120 χλμ., ενώ τα SBK έχουν ειδικό λάστιχο Κατατακτηρίων που βγάζει ελάχιστους γύρους, ενώ και τα ελαστικά για τον Αγώνα τους καλούνται να βγάλουν μόλις 100 χλμ. απόσταση.
Δεύτερον πρέπει κάθε φορά να συγκρίνουμε τους χρόνους και σε σχέση με την κατάσταση της πίστας, η οποία αλλάζει μέρα με τη μέρα, πόσο μάλλον εποχή με εποχή. Για παράδειγμα την ημέρα που πέτυχε τον απίστευτο χρόνο του ο Ρέι, η πίστα είχε θερμοκρασία ασφάλτου 30oC, ενώ τον χρόνο που γράψαμε ότι πέτυχε ο Μάρκεθ τον έκανε με θερμοκρασία ασφάλτου στους 50oC.
Τρίτον σε πίστες με μεγάλες ευθείες η διαφορά τελικής ταχύτητας των MotoGP είναι χαοτική, για παράδειγμα στη Βαρκελώνη ο Ρέι έγραψε 316 χλμ/ώρα, την ώρα που ο Ρινς με τη Σουζούκι του έγραψε 345 χλμ/ώρα. Βέβαια με τέτοια διαφορά σε τελική δεν είναι περίεργο που το απόλυτο ρεκόρ πίστας του MotoGP το έχει ο Χόρχε Λορένθο με χρόνο 1:38.680, σχεδόν δύο δευτερόλεπτα κάτω από τον χρόνο του Ρέι.
Βέβαια σε πίστες με μικρότερες ευθείες και σε πίστες όπου η οδήγηση παίζει τον σπουδαιότερο ρόλο, οι διαφορές είναι σχετικά μικρές. Τα Pirelli μάλιστα αποδίδουν πολύ καλά όταν η πρόσφυση είναι μεγαλύτερη. “Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η νέα άσφαλτος στο Μιζάνο προσφέρει εκπληκτική πρόσφυση”, λέει ο Μπαρμπιέρι για να εξηγήσει τον φοβερό χρόνο του Ρέντινγκ και συμπλήρωσε: “Το λάστιχο λειτούργησε και σε υψηλές θερμοκρασίες, επιτρέποντας στους οδηγούς να το πιέσουν στο όριο. Αυτό μας δίνει περισσότερη αυτοπεποίθηση και μας δείχνει ότι ακολουθούμε τον σωστό δρόμο στην εξέλιξη”.
Πάντως αν συγκρίνουμε μόνο τους απόλυτους χρόνους σε κάθε πίστα ή τους χρόνους Αγώνα, τότε θα διαπιστώσουμε ότι παντού η διαφορά είναι ακόμη μεγάλη. Αλλά από την άλλη μεριά μιλάμε για πρωτότυπες μοτοσυκλέτες με ένα κόστος που μπορεί να ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια ευρώ ανά μοτοσυκλέτα, σε σύγκριση με μοτοσυκλέτες που βασίζονται σε μοτοσυκλέτες παραγωγής με κόστος κοντά στις 50,000€.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass