Ο κορυφαίος Ελληνας διεθνής Ικαρος είναι Λαρισαίος

*Πρωτιά στην εθνική ομάδα για τον Ζήση Χατζόπουλο

Δημοσίευση: 15 Ιουν 2020 21:05

Η ιστορία του Ίκαρου συγκινεί ακόμα και σήμερα, και εμπνέει τους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας, να πετούν χωρίς φόβο, με αυταπάρνηση και αίσθηση του καθήκοντος. Όμως δεν εμπνέει μόνο τους πιλότους αλλά και τους αιωροπτεριστές που κάνουν το δικό τους ιπτάμενο ταξίδι έχοντας πάντα στο μυαλό τους τα λόγια ο Δαίδαλου προς τον Ίκαρο να μην πετάει πολύ κοντά στον ήλιο ή πολύ χαμηλά στην υγρασία της θάλασσας σύμφωνα με τον Απολλόδωρο.


Ο αιωροπτερισμός αυτή τη στιγμή είναι ένα αεράθλημα που έχει πιστούς φίλους. Για κάποιους είναι χόμπι, απασχόληση, παθητική εμπειρία, ή ακόμα και επάγγελμα κατά το οποίο ο άνθρωπος πιλοτάρει το αιωρόπτερο (Αετό). Μπορεί να γίνεται για ψυχαγωγικούς λόγους ή στο πλαίσιο ενός αεραθλητικού αγώνα. Αν και άρχισε ως απλή κατολίσθηση από μικρούς λόφους με χαμηλών επιδόσεων αετούς, ο αιωροπτερισμός έχει εξελιχθεί τόσο που δίνει πια τη δυνατότητα να πετάξει κανείς στα ύψη για ώρες, να κερδίσει χιλιάδες μέτρα ύψους εκμεταλλευόμενος τα θερμικά ανοδικά ρεύματα του αέρα, να εκτελέσει ακροβατικά, και να διανύσει μεγάλες αποστάσεις. Το άθλημα αυτό είναι παρόμοιο με το αλεξίπτωτο πλαγιάς και το ανεμόπτερο, με τη διαφορά ότι ο αετός είναι αρκετά πιο απλός και πιο φθηνός σε σχέση με το ανεμόπτερο, και σαφώς πιο γρήγορος και πτητικά ικανός από το αλεξίπτωτο πλαγιάς.

Στην κορυφή της Εθνικής Ομάδας Αιωροπτερισμού βρίσκεται ένας Λαρισαίος, ο Ζήσης Χατζόπουλος που μετά από τριάντα χρόνια πτήσεων αισθάνεται δικαιωμένος για τη θέση του.
Μια πρωτιά για τη οποία ο Λαρισαίος αεραθλητής μας λέει: «Η Εθνική Ομάδα Αιωροπτερισμού προκύπτει κάθε χρόνο από μια μεικτή βαθμολογία, του Πρωταθλήματος και των έξι καλύτερων πτήσεων, κάθε χρονιάς κάθε πιλότου. Η κατάκτηση της πρώτης θέσης είναι η πιο τιμητική θέση που μπορεί να κατακτήσει κάποιος αεραθλητής Αιωροπτερισμού. Η Εθνική Ομάδα αποτελείται από δέκα αεραθλητές, εκ των οποίων οι τέσσερις πρώτοι είναι η βασικοί και οι υπόλοιποι 6 αναπληρωματικοί. Αυτό συμβαίνει γιατί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αιωροπτερισμού (FAI) επιτρέπεται σε Διεθνείς αγώνες όπως Πανευρωπαϊκό ή Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μέγιστο, έως τέσσερις αεραθλητές ανά χώρα, αλλά μπορεί σε τόσο υψηλά επίπεδα αγώνων να μειωθεί και άλλο ο αριθμός, ανάλογα τη θέση του κάθε αεραθλητή στην Παγκόσμια κατάταξη (World Ranking)».

*Αγωνίζεσαι με τα χρώματα του συλλόγου της Ημαθίας. Αλήθεια, με τον Σύλλογο Αεραθλητών Λάρισας τι έγινε;
«Δυστυχώς έχει διαλυθεί εδώ και χρόνια αλλά η καλή είδηση είναι ότι πλέον θα δημιουργηθεί ο Σύλλογος Αεραθλητών Δυτικής Θεσσαλίας μετά από συνένωση που υπάρχει από τους αεραθλητικούς συλλόγους όλων των Θεσσαλικών ομάδων που εδρεύουν σε πρωτεύουσες Θεσσαλικών νομών. Υπάρχουν παιδιά που ασχολούνται και νομίζω ότι αν αξιοποιηθεί η πίστα των Καλυβίων θα βρει ξανά τον δρόμο του και θα μπορεί η περιοχή να φιλοξενήσει ατομικές διοργανώσεις. Μην ξεχνάμε ότι το 2002 έγινε το παγκόσμιο πρωτάθλημα στα Καλύβια με απόλυτη επιτυχία».

*Ο κορονοϊός επηρέασε το άθλημα;
«Ναι, δεν υπάρχει άθλημα που δεν επηρεάστηκε. Για φέτος η μεγαλύτερη διοργάνωση ήταν το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που ήταν να διεξαχθεί 5 - 18 Ιουλίου 2020 στο Sigillo της Κεντρικής Ιταλίας, κοντά στην Περούτζια. Προς το παρόν όμως, έχουν ακυρωθεί όλοι οι αγώνες για φέτος και αναμένονται οι νέες αποφάσεις των Ομοσπονδιών».
***
Ο Ζήσης Χατζόπουλος με τη φετινή του επιτυχία ήρθε να δώσει συνέχεια στις περσινές του δύο διακρίσεις, από τους αγώνες του 2019 και είναι η 2η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελλήνων( WFFC) και η 2η θέση στο Πανελλήνιο Κύπελλο (Free Fly Cup).
Και για το άθλημά του μας λέει: «Ο αιωροπτερισμός είναι ένα άθλημα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με σκοπό τη διάδοση του αθλητισμού που καλλιεργεί την ψυχή και το σώμα.
Η εκπαίδευση στον αετό είναι προσβάσιμη σε όλους και ακολουθεί μια ιδιαίτερη φόρμουλα ώστε να είναι οικονομικά προσιτή σχεδόν για τον καθένα. Βέβαια, και για τον ίδιο λόγο γίνονται δεκτοί μόνον όσοι συνάδουν με τα απαραίτητα κριτήρια.
Η εκπαίδευση στο αιωρόπτερο έχει άμεση σχέση με το σωματικό βάρος και τη φυσική κατάσταση, αλλά έχει επίσης σχέση με τη θέληση και τη διανοητική ισορροπία. Ένα μέσο σωματικό βάρος και μια αντίστοιχη φυσική κατάσταση ευνοούν την εκπαίδευση του ενδιαφερόμενου, ενώ η διανοητική ισορροπία είναι απολύτως απαραίτητη και καθοριστική».

Του Σωτ. Κέλλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass