Λαρισινό χρώμα στις εθνικές βόλεϊ ανδρών-γυναικών

*Και αναφορά στο άθλημα που έχει ιστορία 125 χρόνων

Δημοσίευση: 25 Μαϊ 2020 20:15
Ο Σπύρος Πρωτοψάλτης (πρώην αθλητής της ΕΑΛ με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος  (καθιστός με τον αριθμό 1). Σήμερα συνεχίζει και ο γιος του Θανάσης, στην Εθνική Ελλάδος Ο Σπύρος Πρωτοψάλτης (πρώην αθλητής της ΕΑΛ με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος (καθιστός με τον αριθμό 1). Σήμερα συνεχίζει και ο γιος του Θανάσης, στην Εθνική Ελλάδος

Μετά το πρόσφατο αφιέρωμα στην «ΕτΔ» για τη μακρά παράδοση που έχει το βόλεϊ στη Λάρισα, σήμερα καταχωρούνται πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για το άθλημα που έχει ιστορία 125 χρόνων και για τις εθνικές ομάδες, ανδρών-γυναικών.


Στα αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα υπήρξε και έντονο το λαρισινό στοιχείο, το οποίο ανακάλυψε μέσα από το πλούσιο αρχείο του ο κ. Σπύρος Μπαρμπούτης, πρόεδρος της ΕΑΛ για πολλά χρόνια και νυν επίτιμος πρόεδρός της.
Αναλυτικά για την ιστορία των 125 χρόνων, την εξέλιξη του αθλήματος στην Ελλάδα, αλλά και για τις εθνικές ομάδες ανδρών-γυναικών, επισημαίνονται τα εξής:

ΙΣΤΟΡΙΑ 125 ΧΡΟΝΩΝ

Το παιχνίδι του βόλεϊ (volley ball) επινοήθηκε το 1825 από τον Αμερικανό William Morgan (1870-1942) καθηγητή Σωματικής Αγωγής στο κολλέγιο Χόλιοκ της Μασαχουσέτης. Ο Morgan ήταν συμφοιτητής του Tζων Νεϊσμίθ που επινόησε το μπάσκετ(1891).
Αρχικά ο Morgan ονόμασε το παιχνίδι "Μινοτέτ" και παιζόταν με μπάλα του μπάσκετ μπροστά σε δίχτυ του τένις. Θέλησε να δημιουργήσει ένα μοναδικό παιχνίδι σε κλειστό χώρο, χωρίς κίνδυνο τραυματισμών και λιγότερο επίπονο από το μπάσκετ.
Αργότερα από τον επίσης καθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Σπρίγκφιλντ, Αλφερντ Χόλστεντ δόθηκε στο παιχνίδι το διεθνές όνομα "Βόλεϊ Μπολ". Η πρώτη επίσημη παρουσίαση έγινε στις 7 Ιουλίου 1896-σε συνέδριο Φυσικής Αγωγής-και καθορίστηκαν σε πρώτοι κανονισμοί, στο Σπρίγκφιλντ, της Μασαχουσέτης.
Το βόλεϊ αναπτύχθηκε αρχικά στις στρατιωτικές μονάδες των Η.Π.Α., οι οποίες το μετέφεραν σε όλο τον κόσμο, κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, πρώτα προς τις χώρες της Απω Ανατολής και στη συνέχεια στην Ευρώπη. Στην Ευρώπη πρώτη η Γαλλία ακολούθησε το άθλημα αυτό το 1917 και ένα χρόνο αργότερα η Ιταλία συγκρότησε ομάδες βόλεϊ. Ακολούθησε διαδοχικά και δημιούργησε ομάδες βόλεϊ η Τσεχοσλοβακία (1919), η Γιουγκοσλαβία (1922), η Ρουμανία (1925) και η Ολλανδία (1928).
Το 1922 έγινε το πρώτο πρωτάθλημα βόλεϊ στις ΗΠΑ. Σαν άθλημα επίδειξης, το βόλεϊ έκανε την εμφάνισή του, το 1924, στους Ολυμπιακούς του Παρισιού το 1938 η Γαλλία και η Πολωνία πραγματοποιούν τις πρώτες διεθνείς συναντήσεις αλλά ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος διέκοψε τη δραστηριότητά τους.
Το 1947 με πρωτοβουλία των ομοσπονδιών Γαλλίας και Τσεχοσλοβακίας σε συνεργασία με την ομοσπονδία των ΗΠΑ οργανώθηκε στο Παρίσι διεθνές συνέδριο βόλεϊ, που τροποποίησε τους κανονισμούς του παιχνιδιού και ίδρυσε τη διεθνή ομοσπονδία βόλεϊ(FIVB) (Federetion Interasionalp de Volleyball), πρώτος πρόεδρος της FIVB ήταν ό Γάλλος Paul Libaud ο οποίος διατήρησε τον τίτλο για 37 χρόνια μέχρι το 1984.
1945: Κυκλοφορεί το πρώτο γραμματόσημο βόλεϊ στη Ρουμανία.
1948: Πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη το πρώτο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα βόλεϊ ανδρών με νικήτρια την Τσεχοσλοβακία.
1949: Πραγματοποιήθηκε στην Πράγα το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα βόλεϊ ανδρών με νικήτρια τη Σοβιετική Ενωση. Επίσης έγινε το πρώτο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα βόλεϊ γυναικών με νικήτρια τη Σοβιετική Ενωση.
1952: Στη Μόσχα γίνεται το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα βόλεϊ γυναικών με νικήτρια τη Σοβιετική Ενωση.
1963: Ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Βόλεϊ (CEN-Confederation Eurupeenne de Volleyball)
1964: Το βόλεϊ έγινε ολυμπιακό άθλημα στην 17η Ολυμπιάδα του Τόκιο. Την Ολυμπιάδα στην οποία τον Ολυμπιακό βωμό άναψε ο 19χρονος Vosinoto Sakai. Ο νεαρός είχε γεννηθεί στις 6 Αυγούστου 1945, ημέρα που έπεσε η ατομική βόμβα στη Χιροσίμα. Στο Τόκιο η κατάταξη των μεταλλίων ήταν: Άντρες: 1. Ρωσία 2.Τσεχοσλοβακία 3. Ιαπωνία
Γυναίκες:1.Ιαπωνία 2. Ρωσία 3. Πολωνία
Η FIVB σήμερα αποτελείται από περισσότερες των 150 εθνικές ομοσπονδίες και με την εξέλιξη του αθλήματος βελτιώθηκαν οι κανονισμοί, έγιναν σαφείς, απλοί και πλέον συγκεκριμένοι όπως και σήμερα ισχύουν για το βόλεϊ- ένα από τα δημοφιλέστερα αθλήματα στον κόσμο- η FIVB υπολογίζει ότι ένας στους 6 κατοίκους του πλανήτη παίζει ή παρακολουθεί βόλεϊ.
Το παιχνίδι παίζεται σε γήπεδο με διαστάσεις, μήκος 18μ. πλάτος 9μ. Κάθε ομάδα αποτελείται από 6 αθλητές-τριες και 6 αναπληρωματικούς-κές και νικήτρια αναδεικνύεται εκείνη που θα κατακτήσει τρία σετ.
1998: Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ιαπωνίας, έγιναν ιστορικές αλλαγές στους κανονισμούς του αθλήματος. Καθιερώθηκε η θέση του "λίμπερο", η συνεχής καταγραφή πόντων και το σετ να λήγει στους 25 πόντους και το 5ο σετ στους 15 πόντους.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το βόλεϊ στην Ελλάδα έχει τις ρίζες του στα πρώτα χρόνια του περασμένου αιώνα. Οι πρώτες ομάδες εμφανίζονται στα τέλη της δεκαετίας 1910-20 στη Θεσσαλονίκη από τη ΧΑΝΘ.
Επισήμως έκανε την πρώτη εμφάνισή του στα αθλητικά πράγματα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 από τον «Πανιώνιο Γυμναστικό Σύλλογο». Το δίδαξαν οι γυμναστές Αθανάσιος Λευκαδίτης και Άγγελος Φέτσης, ενώ οι πρώτοι σύλλογοι που καλλιέργησαν το άθλημα ήταν ο Πανιώνιος, Πανελλήνιος και Εθνικός ΓΣ.
1925: Έγινε το πρώτο πρωτάθλημα ανδρών, με νικητή τον Εθνικό ΓΣ.
1936: Έγινε το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα βόλεϊ ανδρών με νικητή τον Πανελλήνιο.
Η διάδοση του αθλήματος σε περισσότερους συλλόγους, είχε σαν αποτέλεσμα τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος και από άλλες ομάδες.
Ετσι από το 1925-1929 πρωταθλήτριες αναδείχθηκαν οι ισχυρές ομάδες του Πανιωνίου ΓΣ. και του Εθνικού ΓΣ.
Το 1929 έως το 1932 συγκροτήθηκαν και άλλες ομάδες όπως η "Νήαρ Ηστ", "Πειραϊκός Σύνδεσμος", "Πανεπιστήμιο Αθηνών" και οι ομάδες της Πάτρας, Ε.Α.Π. (Ένωση Αθλοπαιδιών Πάτρας) και Π.Ο.Π. (Πετοσφαιρικός Όμιλος Πατρών).
Επακολούθησαν χρόνια στα οποία το βόλεϊ είχε μεγάλη διάδοση και δημιουργήθηκαν νέοι Σύλλογοι (Παναθηναϊκός, Α.Ο., Νέοι Βύρωνα, Εθνικός Γ.Σ., Α.Ε. Εμποροϋπαλλήλων κ.α.).
Με την είσοδο της Ελλάδας στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο διεκόπη κάθε αγωνιστική δραστηριότητα, οπότε ανεκόπη και η μεγάλη άνθηση του βόλεϊ.
Μετά την απελευθέρωση το ελληνικό βόλεϊ ανασυγκροτήθηκε με ισχυρές ομάδες όπως ο Π.Α.Ο., Ηρακλής, Άρης, Έσπερος, Τρίτων, κ.α.
Οργανωμένη κίνηση στο βόλεϊ έγινε μεταπολεμικά στην Ελλάδα με τους εξής τέσσερις σταθμούς για το άθλημα:
-1949: H Ελλάδα γίνεται μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης (FIVB)
-1959: Καταρτίστηκαν οι πρώτοι κανονισμοί του αθλήματος με βάση τους τότε ισχύοντες διεθνείς κανονισμούς.
-1965: Το βόλεϊ μαζί με το μπάσκετ και το χόκεϊ αποχωρίζονται από τον ΣΕΓΑΣ και δημιουργείται η Ελληνική Ομοσπονδία Αθλοπαιδιών (ΕΟΑΠ).
-1970:Το βόλεϊ αποκτά ανεξάρτητο φορέα με τη δημιουργία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης (ΕΟΠΕ)
-1952: Συγκροτήθηκε η Εθνική ομάδα βόλεϊ ανδρών.
-1955: Έγιναν διεθνείς αγώνες στην Αθήνα με τις ομάδες πανελληνίου, ΠΑΟ και την πρωταθλήτρια της Τουρκίας "περα κλαμπ".
-1957: Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα διεθνές τουρνουά στο οποίο συμμετείχε και η γαλλική ομάδα "kure de boute" Στην Αθήνα ήρθε η παγκόσμια πρωταθλήτρια Εθνική Ρουμανίας, η οποία σε δύο αγώνες με την Εθνική Ελλάδας νίκησε με 3-0 και 3-1 σετ.
-1959: Η μικτή ομάδα βόλεϊ της Αθήνας πήγε στην Αίγυπτο και έδωσε τους αγώνες: Μικτή Αθηνών-Μικτή Αλεξανδρείας 3-2, Μικτή Αθηνών-Μικτή Καΐρου 1-3 και Μικτή Αθηνών-Μικτή Ελλήνων Αλεξάνδρειας 3-1.
Από τα τέλη της δεκαετίας του '50 άρχισαν να διεξάγονται τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα, ενώ η Εθνική Κατηγορία ανδρών καθιερώθηκε για πρώτη φορά την περίοδο 1968-69. Από τότε μέχρι σήμερα κυριάρχησαν ο Ολυμπιακός Πειραιώς, ο Παναθηναϊκός, λιγότερο ο Άρης, ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης, κ.α.
Πανελλήνια πρωταθλήματα γυναικών διεξάγονται από το 1970, ενώ η Εθνική Κατηγορία Γυναικών καθιερώθηκε από την περίοδο 1982-83.
Στις γυναίκες κυριαρχεί κατά παράδοση ο Παναθηναϊκός αλλά τίτλους έχουν κερδίσει ο Ιωνικός Νέας Φιλαδέλφειας, τα Βριλήσσια, ο Φιλαθλητικός Θεσσαλονίκης, ο Ολυμπιακός, κ.α.
-1970: Δημιουργείται η Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης (ΕΟΠΕ) με πρώτο πρόεδρο (διορισθέντα από τη Γ.Γ.Α.) τον Γεώργιο Σακελλαριάδη και κυβερνητικό εκπρόσωπο τον Θεόδωρο Ανδρεάκο.
-1971: Διοργανώνεται το πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα γυναικών με νικητή τον Παναθηναϊκό.
1975: Πρόεδρος της ΕΟΠΕ εξελέγει ο Μιχάλης Μαστρανδρέας και παρέμεινε μέχρι το 1993.
-2001: Καθιερώνεται το "τρίποντο" στη βαθμολογία.

Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΝΔΡΩΝ

Όπως αναφέρθηκε το βόλεϊ έκανε την εμφάνισή του στην Ελλάδα το 1922, έγινε μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας πετοσφαίρισης (FIVB) το 1949 και τρία χρόνια αργότερα (1952) ξεκινά η ιστορία της Εθνικής ομάδας βόλεϊ ανδρών.
Το 1952 έγινε η πρώτη διεθνής συνάντηση της Εθνικής Γαλλίας ανδρών στο Παρίσι εναντίον της Γαλλίας. Τη νίκη κατέκτησε η Εθνική Γαλλίας με 3-1 σετ (14-16, 15-11, 15-4, 15-11).
Το πρώτο επίσημο παιχνίδι έγινε 15 χρόνια αργότερα (1967) για τους Μεσογειακούς Αγώνες στην Τύνιδα, όπου ηττήθηκε από την Τουρκία με 3-0 σετ.
Την ίδια χρονιά (1967) η Εθνική ανδρών είχε την πρώτη συμμετοχή της στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Κωνσταντινούπολης, όπου κατέλαβε την 20ή θέση.
Μέχρι σήμερα η Εθνική Ελλάδας έχει λάβει μέρος σε διεθνείς αγώνες: Ολυμπιακούς αγώνες, Παγκόσμιο πρωτάθλημα, Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, World League, European League, Μεσογειακούς αγώνες, Βαλκανικούς αγώνες, Κύπελλο Άνοιξης.
- Ολυμπιακοί: 1 συμμετοχή το 2004 (5η θέση).
- Παγκόσμιο πρωτάθλημα: (1986 - 2017) 5 συμμετοχές με καλύτερη θέση την 6η το 1994.
- Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα: (1971 -2017) 13 συμμετοχές.
- World League: (1993 -2017) 12 συμμετοχές.
- European League: 8 συμμετοχές.
- Μεσογειακοί Αγώνες (1967 - 2009): 11 συμμετοχές.
Μετάλλια που κατέκτησε:
- Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα: 1987 χάλκινο.
- European League: 2006 χάλκινο, 2014 αργυρό.
- Μεσογειακοί αγώνες: 1971 χάλκινο, 1979 αργυρό, 1983 χάλκινο,
- Βαλκανικοί αγώνες: 1980 χρυσό.
- Κύπελλο Άνοιξης: 1980 χρυσό.
Το 1987 είναι η χρυσή χρονιά για την Εθνική μας που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γάνδης.
Τη 12άδα της Εθνικής αποτελούσαν οι Μουστακίδης, Νικολαϊδης, Τριανταφυλλίδης, Αμαριανάκης, Στ. Καζάζης, Μαργαρώνης, Δημ. Καζάζης, Τεντζέρης, Κουτσονίκας, Γοντίκας, Ντράγκοβιτς και Δημητριάδης (προπονητής ο Θαν. Μαργαρίτης).
Η Εθνική Ενόπλων Ανδρών της Ελλάδας έχει κατακτήσει έξι χρυσά μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόπλων (1973, 1997, 1986, 1990, 1992, 2001).
Σταχυολογώντας μερικές συμμετοχές της Εθνικής Ελλάδας ανδρών μπορούμε να αναφερθούμε:
1975: Η Εθνική ανδρών συμμετέχει στους Μεσογειακούς Αγώνες στο Αλγέρι και κατακτά την 4η θέση.
1979: Ο Πολωνός προπονητής Γιετζι Βελτζ καθοδηγεί την Εθνική ανδρών, που προκρίθηκε για πρώτη φορά στα τελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της Γαλλίας και στους Μεσογειακούς Αγώνες στη Γιουγκοσλαβία κατακτά το ασημένιο μετάλλιο.
1980- 1981- 1982: Η Εθνική ομάδα κατακτά, διαδοχικά, το χρυσό μετάλλιο στο κύπελλο Άνοιξης, στη Δυτική Γερμανία, Πορτογαλία και Αθήνα.
1981: Στο Βαλκανικό πρωτάθλημα Ελλάδα - Ρουμανία 3-1 και η Εθνική κατακτά το αργυρό μετάλλιο.
1983: Η Εθνική κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες, στο Μαρόκο.
1985: Πανεπιστημιάδα: Ελλάδα - Βέλγιο 3-1.
1986: Η Εθνική ανδρών προκρίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της στα τελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του Παρισιού: Ελλάδα - Κορέα 3-0, Ελλάδα - Κούβα 0-3 και η ιστορική νίκη της επί του Καναδά 3-1 στο κατάμεστο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
1987: Η Εθνική κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Γάνδης (Βέλγιο).
1989: Η Εθνική κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο Κύπελλο Άνοιξης, στο Ισραήλ.
1998: World League: Ελλάδα - Ολλανδία 3-1.
2001: Πρόκριση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, στην Κροατία.
2002: World League: Ελλάδα -Ιαπωνία 3-0 και 3-1
2004: Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας η Εθνική ανδρών καταλαμβάνει την 5η θέση.
2004: World League: Ελλάδα - Βραζιλία 2-3, Ελλάδα - Πορτογαλία 3-1.
2005: World League: Ελλάδα - Τουρκία 3-0, Ελλάδα - Σερβία-Μαυροβούνιο 3-0.
2008: World League: Ελλάδα - Πορτογαλία 3-2.
2010: Προκριματικά Ευρωπαϊκού: Ελλάδα - Βρετανία 3-0, Ελλάδα - Φιλανδία 0-3.
World League: Ελλάδα - Αυστρία 3-0, Ελλάδα - Τουρκία 3-0.
2011: World League: Ελλάδα - Ισπανία 0-3.
2013: Προκριματικά παγκοσμίου: Ελλάδα - Σουηδία 3-0, Ελλάδα - Νορβηγία 3-2.
2014: European League: Ελλάδα - Πολωνία 3-1(τελικός 2η θέση).
2015: European League: Ελλάδα - Ρουμανία 3-0 (5η θέση).
2016: World League: Ελλάδα - Σλοβακία 0-3 (3η θέση.)
2017: World League: Ελλάδα -Ισπανία 1-3.
2018: Μεσογειακοί Αγώνες: Ελλάδα - Γαλλία 3-0 (3η θέση).
Προκριματικά Ευρωπαϊκών: Ελλάδα - Σουηδία 0-3.
2019: Προκριματικά Euro: Ελλάδα - Σουηδία 3-0.
2019: Πρόκριση της Εθνικής ανδρών στις τελικές φάσεις του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και κατάληψη της 16ης θέσης (τριπλή ισοβαθμία).
2019: Η Εθνική ανδρών στο Silver European League καταλαμβάνει την 2η θέση (ηττήθηκε δύο φορές από την Ρουμανία 3-2 και 3-0 σετ).
2020: Η Εθνική ανδρών κληρώθηκε μαζί με το Μαυροβούνιο, Γεωργία και Αζερμπαϊτζάν στον προκριματικό όμιλο για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2021.
2020: Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία (CEN) αναστέλλει όλες τις διοργανώσεις που τελούν υπό την αιγίδα της "μέχρι νεωτέρας" λόγω της εξάπλωσης της επιδημίας του COVID-19. Αναστολή και όλων των δραστηριοτήτων βόλεϊ από την ΕΟΠΕ.

Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Η Ελλάδα απέκτησε Εθνική Ομάδα Βόλεϊ Γυναικών το 1966 και στους δύο πρώτους αγώνες, που εξέδωσε στην Κωνσταντινούπολη ηττήθηκε από την Τουρκία με 3-0 σετ.
Οι συμμετέχοντες για την Εθνική σε διεθνείς αγώνες είναι:
- Ολυμπιακοί αγώνες: 1 συμμετοχή (2004 - 9η θέση).
- Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (σε τελική φάση): 5 συμμετοχές.
- Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (σε τελική φάση): 5 συμμετοχές (1985-2001).
- European League (2009-2016): 8 συμμετοχές 2015 χάλκινο - 2016 χάλκινο.
- Μεσογειακοί Αγώνες: 1991 χάλκινο μετάλλιο.
- Κύπελλο Άνοιξης: 1991 χάλκινο μετάλλιο.
1966: Έγιναν προσπάθειες για τη συγκρότηση της Εθνικής γυναικών για πρώτη φορά και με προπονητή τον Γιουγκοσλάβο Σάβα Γκρουστάνοβιτς.
1981: Συγκροτήθηκε ουσιαστικά η Εθνική γυναικών με πρώτο προπονητή τον Διονύση Μερκάτη.
1977: Η Εθνική γυναικών λαμβάνει, για πρώτη φορά, μέρος στο Κύπελλο Άνοιξης, στη Δανία και καταλαμβάνει την 14η θέση.
1988: Στο Κύπελλο Άνοιξης της Αθήνας, η Εθνική γυναικών κερδίζει τη Σουηδία 3-2, την Τουρκία 3-2 και στον τελικό χάνει από την Γερμανία 3-0 μπροστά σε 16.000 θεατές στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
1985: Η Εθνική γυναικών προκρίνεται για πρώτη φορά στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Ολλανδία και καταλαμβάνει την 14η θέση.
1987: Στους Μεσογειακούς Αγώνες, της Συρίας, η Εθνική γυναικών παίρνει την 4η θέση.
1989: Η Εθνική γυναικών κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο Κύπελλο της Άνοιξης, στην Κωνσταντινούπολη.
1991: Στους Μεσογειακούς Αγώνες στην Αθήνα, η Εθνική γυναικών κατακτά το χάλκινο μετάλλιο. Επίσης κατακτά την 8η θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ρώμης.
2002: Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, της Γερμανίας ή εθνική γυναικών καταλαμβάνει τη 10η θέση.
2004: Στους Ολυμπιακούς Αγώνες, της Αθήνας, η Εθνική γυναικών καταλαμβάνει την 9η θέση. Τέσσερις αθλήτριες που ξεκίνησαν και αγωνίστηκαν στην ΕΑΛ αποτέλεσαν τον Βασικό κορμό της Εθνικής Ελλάδας (Ε. Χατζηνίκου, Γ. Δίρβα, Μ.Κ., Ν. Καραγκούνη).
2005: Στους Μεσογειακούς Αγώνες, της Ισπανίας η Εθνική κατακτά το αργυρό μετάλλιο.
2008-2012: Με την Εθνική Ενόπλων Δυνάμεων Γυναικών οι αθλήτριες της ΕΑΛ Όλγα Τουσιούδη και Μαρία Ζαφειρίου κατέκτησαν δύο χάλκινα μετάλλια στα παγκόσμια πρωταθλήματα της Βραζιλίας (2008) και Ολλανδίας(2012)
2019: Η Εθνική γυναικών μετά από 18 χρόνια προκρίνεται στις τελικές φάσεις του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και καταλαμβάνει τη 14η θέση.
2019: Η Εθνική γυναικών στο Silver European League καταλαμβάνει την 3η θέση.
2020: Η Εθνική γυναικών κληρώθηκε μαζί με την Αυστρία, Ισπανία και Νορβηγία στον προκριματικό όμιλο για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2021.
Παρατήρηση
Η Λυδία Κονιόρδου και ο Κάρολος Παπούλιας είναι από τις κορυφαίες προσωπικότητες στον χώρο της τέχνης και της πολιτικής που ασχολήθηκαν με το άθλημα του φιλέ.
Η κορυφαία τραγωδός, Λυδία Κονιόρδου υπήρξε αθλήτρια βόλεϊ του ΖΑΟΝ, κατέκτησε 5 τίτλους, έπαιξε στην Εθνική ομάδα αλλά τελικά την κατέκτησε το θέατρο.
Ξεκίνησε το βόλεϊ σαν μαθήτρια του Αρσάκειου και στη συνέχεια στον ΖΑΟΝ και όταν κλήθηκε στην Εθνική Ελλάδας, είχε σαν προπονητή τον Γκρουστάνοβιτς που ήταν και προπονητής του Παναθηναϊκού.
Σε συνέντευξή της η Λ. Κονιόρδου είχε δηλώσει: «Στο βόλεϊ έμαθα την πειθαρχία, τον αυτοέλεγχο και τη σπουδαιότητα της συλλογικής προσπάθειας. Η πειθαρχία και η συγκέντρωση, η αφοσίωση σ' αυτό που κάνεις και η τεχνική είναι απαραίτητα στοιχεία του πρωταθλητισμού. Όλα αυτά τα είχα πριν ασχοληθώ με το θέατρο χάρη στο βόλεϊ».
-Αθλητής βόλεϊ υπήρξε και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.
Ήταν αθλητής στον Εθνικό Γυμναστικό Σύλλογο, του οποίου υπήρξε και πρόεδρος και αγωνίστηκε με τα χρώματα της Εθνικής Ελλάδας.
Ο κ. Παπούλιας στο βόλεϊ έπαιξε σαν πασαδόρος αλλά και σαν επιθετικός και παρότι δεν ήταν ψηλός, στο βόλεϊ διέπρεπε.
(Ο κ. Παπούλιας υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδος στο άλμα επί κοντώ το 1947 και 1948 και αθλητής του ακοντισμού και των 110μ. με εμπόδια)
Το 1957 συμμετείχε σαν μέλος της Εθνικής ομάδας Ελλάδας στους δύο φιλικούς αγώνες απέναντι στην Εθνική Ρουμανίας.
Η Ρουμανία, είχε τότε μόλις πάρει το παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Παρίσι (στον τελικό κέρδισε την Τσεχοσλοβακία με 3-2 σετ σ’ ένα αγώνα που κράτησε περίπου τέσσερις ώρες).
Σε παλαιότερη δήλωσή του ο κ. Παπούλιας γι' αυτούς τους αγώνες είχε πει:".... Εμείς που βγήκαμε από την πείνα της Κατοχής, αγωνιστήκαμε με οράματα και ψυχή απέναντι στην παγκόσμια πρωταθλήτρια, Ρουμανία. Σταθήκαμε όρθιοι και πήραμε μάλιστα πολλούς πόντους στο γήπεδο του Πανελληνίου".

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass