ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Ο χορός του Λαρισαίου με τον Μάικλ Τζόρνταν!

Δήλωσε στην «ΕτΔ»: Θυμάμαι βλέπαμε το νούμερο του παπουτσιού του!

Δημοσίευση: 27 Απρ 2020 22:30

Ως μάννα εξ ουρανού στην απόλυτη ανομβρία αθλητικών θεαμάτων λόγω της πανδημίας είναι το συναρπαστικό ντοκιμαντέρ ο «Τελευταίος χορός»(The Last Dance) του θρύλου του ΝΒΑ Μάικλ Τζόρνταν, που έχει δικαιολογήσει απόλυτα τον «θόρυβο» που είχε προκαλέσει πριν αρχίσει το ταξίδι του στις οθόνες όλου του πλανήτη μέσω του ESPN και του Netflix.

Ξεκίνησε να προβάλλεται από τη Δευτέρα του Πάσχα και θα ολοκληρωθεί σε δέκα επεισόδια – δύο ανά εβδομάδα (στις 18 Μαΐου και έχει συνθέτη τον Τόμας Κάφεϊ).
Ξεκινά από τη σεζόν 1997-98 στο NBA, που ήταν το τέλος της πιο ένδοξης εποχής για τη μεγάλη  ομάδα των Μπουλς. Ο προπονητής Φιλ Τζάκσον μάλλον το γνώριζε και αφού είχε τη συνήθεια να δίνει ένα όνομα σε κάθε σεζόν της ομάδας, είχε βαφτίσει εκείνη την περίοδο «Ο τελευταίος χορός» (The Last Dance).
Η σειρά που έχει κεντρικό πρόσωπο τον Τζόρνταν δείχνει και στιγμές από την παιδική του ηλικία και μέχρι την ανάδειξή του σε σούπερ «rookie» στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.
Σαν παίκτη του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, τον Οκτώβριο του 1983, τον αντιμετώπισε και ο Λαρισαίος Νίκος Σταυρόπουλος που ήταν μέλος της εθνικής ομάδας και με θητεία σε συλλογικό επίπεδο σε ΓΣΛ (1975-1983), ΠΑΟΚ (1983-1992) και  Ηρακλή (1992-1993).
Το «κουβάρι» των αναμνήσεων του πρωταθλητή Ευρώπης με την εθνική Ελλάδας(1987) ξετύλιξε το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ για τον Νίκο Σταυρόπουλο που άρχισε να μας μιλάει χθες για τον Μάικλ Τζόρνταν λίγο πριν προβληθούν σήμερα τα ξημερώματα το 3ο και το 4ο επεισόδα της σειράς.
«Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό, μας λέει, που είχα την ευκαιρία να ζήσω στην Αμερική την εποχή που μεγαλουργούσε ο Μάικλ Τζόρνταν με τους Σικάγο Μπουλς. Θυμάμαι ήμουν τότε στο Ιντιάνα Γιουνιβέρσιτι για να πάρω γνώσεις γύρω από το άθλημα από τον προπονητή Μπόμπι Νάιτ. Και όλοι μιλούσαμε γι’ αυτό το φαινόμενο.
Δεν έχανα παιχνίδι των Σικάγο που έπαιζε ο Τζόρνταν, ενώ τον είδα και διά ζώσης. Δεν χάνεις τέτοια ευκαιρία όταν είσαι άνθρωπος του αθλήματος  και ζεις στην Αμερική».
*Τι έκανε τον Τζόρνταν διαφορετικό;    
«Το πρώτο ήταν ότι υπήρξε πραγματικός ηγέτης και ενέπνεε τους συμπαίκτες του. Έβαζε με όλους τους πιθανούς αλλά και... απίθανους  τρόπους καλάθι.
Επίσης είχε δύο εξαιρετικούς συμπαίκτες, τον Πιπεν και τον Κούκοτς. Πάνω σ’ αυτούς στηρίχθηκε η καινοτομία του προπονητή Φιλ Τζάκσον με εισήγηση του συνεργάτη του Γουίντερ η τριγωνική επίθεση που πρόσφερε θέαμα στον κόσμο».

 

ΒΛΕΠΑΜΕ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΤΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΙΟΥ ΤΟΥ
Ο Νίκος Σταυρόπουλος έβλεπε Μάικλ Τζόρνταν στην Αμερική αλλά τον είχε αντιμετωπίσει ως μέλος της εθνικής ομάδας το 1983 τότε που ήταν παίκτης στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.
Για την εμπειρία αυτή μας λέει: «Ήταν ένας αγώνας του τουρνουά «Δημήτρια» στο πλαίσιο του εορτασμού του πολιούχου της Θεσσαλονίκης. Παίξαμε με έναν παίκτη που σκόραρε από παντού. Αυτό που μας εντυπωσίασε ήταν ότι όταν έκανε άλμα βλέπαμε το νούμερο του παπουτσιού του. Ήταν νούμερο 13. Θεωρήσαμε ότι είναι ένας πολύ καλός παίκτης αλλά ποτέ δεν πιστεύαμε ότι θα έγραφε τέτοια ιστορία. Δυστυχώς δεν σώθηκαν πολλές φωτογραφίες από τότε ή ένα βίντεο που όλοι θα θέλαμε να έχουμε στην αρχειοθήκη μας.
Ένα βίντεο που υπάρχει είναι η λήψη από βιντεοκάμερα της εποχής, η οποία προοριζόταν αποκλειστικά για το αρχείο του προπονητή της Βόρειας Καρολίνας Ντιν Σμιθ, και υπάρχει μόνο στα αρχεία του Πανεπιστημίου. Μας έδειξαν και την οργάνωσή τους αφού είχαν έρθει περίπου 300 άτομα!
Εντυπωσιακό επίσης ήταν ότι  ο Τζόρνταν σ’ αυτό το τουρνουά έπαιξε  δύο συνεχόμενα παιχνίδια με επιδόσεις εκπληκτικές. Ήταν ένας παίκτης non stop  στο σκοράρισμα».

 

Ο ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ο «μάτζικ» του ελληνικού μπάσκετ, όπως ήταν το προσωνύμιό του από την αγωνιστική του δράση, Νίκος Σταυρόπουλος, αυτή την περίοδο είναι τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ και επίκουρος καθηγητής προπονητικής μπάσκετ στο ΤΕΦΑΑ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Αγωνίστηκε στον Γυμναστικό Σύλλογο Λάρισας από το 1975 έως το 1983 με τον οποίο πανηγύρισε την πρώτη άνοδο λαρισινής ομάδας στην Α’ Εθνική μπάσκετ.
Το 1983 τον απέκτησε ο ΠΑΟΚ με τον οποίο αγωνίστηκε έως το 1992, κέρδισε το κύπελλο Ελλάδας την πρώτη του χρονιά (1984). Κέρδισε ακόμα το κύπελλο Ευρώπης το 1991 στη Γενεύη, ενώ ήταν φιναλίστ και την επόμενη χρονιά στη Ναντ το 1992 χάνοντας από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Το 1992 αναδείχτηκε με τον ΠΑΟΚ πρωταθλητής Ελλάδας.
Τη σεζόν 1992-1993 αγωνίστηκε με τον Ηρακλή.
Από το 1977 έως το 1980 αγωνίστηκε με την Εθνική Ομάδα Εφήβων της Ελλάδας, με την οποία κατέκτησε την 1η θέση στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Νέων στην Αθήνα το 1979.
Συμμετείχε ακόμα στην Εθνική Ομάδα Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας 1983-1984.
Στην Εθνική Ομάδα Ανδρών της Ελλάδας αγωνίστηκε από 1979 έως 1988 με την οποία γνώρισε τις επιτυχίες:
1η θέση στο Ευρωμπάσκετ στην Αθήνα το 1987.
1η θέση στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Ανδρών στη Βουλγαρία το 1986.
10η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών στην Ισπανία το 1986.
Ως προπονητής δούλεψε ως βοηθός του Μπόμπι Νάιτ στο πανεπιστήμιο της Ιντιάνα από το 1993 έως το 1997.
Με την Εθνική Ελλάδος κέρδισε 2 φορές την 4η θέση ως βοηθός προπονητή στο Ευρωμπάσκετ της Ισπανίας το 1997 και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών της Αθήνας το 1998.
Ως προπονητής της Εθνικής Ομάδας Καλαθοσφαίρισης των Εφήβων, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ Εφήβων το 2000 στο Ζαντάρ.
Ως προπονητής της Εθνικής Ομάδας Καλαθοσφαίρισης των Εφήβων, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ Εφήβων το 2002 στη Στουτγκάρδη.
Επίσης υπήρξε προπονητής στην Ολύμπια Λάρισας.

 

Περί τριγωνικής επίθεσης

Η «Τriangle Οffence» (τριγωνική επίθεση) πάνω στην οποία στήριξε ο Φιλ Τζάκσον το επιθετικό παιχνίδι στους Μπουλς αποσκοπεί στη δημιουργία ενός τριγώνου το οποίο σχηματίζουν ο σέντερ στο low post, o σμολ φόργουορντ στο «φτερό» της επίθεσης και ο ένας γκαρντ στη γωνία, ενώ ο άλλος γκαρντ βρίσκεται στην κορυφή και ο άλλος φόργουορντ στην αδύνατη πλευρά.
Την εμπνεύστηκε πρώτος ο Σαμ Μπάρι στην κολεγιακή ομάδα του Σάουθερν Καλιφόρνια, αλλά την κυκλοφόρησε και την έκανε γνωστή ο Τεξ Γουίντερ (συνεργάτης του Φιλ Τζόνσον, φωτ. αριστερά).

 

Το παιχνίδι

Στο περίφημο παιχνίδι στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο της Θεσσαλονίκης  ανάμεσα στην Εθνική και το πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, τον Οκτώβριο του 1983, ο 20χρονος δευτεροετής Μάικλ Τζόρνταν, με το 23 από τότε, πάτησε ελληνικό έδαφος.
ο Τζόρνταν  σκόραρε 34 πόντους και στο τέλος του αγώνα έπλεξε το εγκώμιο του Νίκου Γκάλη που είχε πετύχει 24 λέγοντας: «Είναι ένας πλήρης παίκτης. Δεν περίμενα να δω έναν τέτοιο σκόρερ από την Ευρώπη, ειδικά από τη χώρα σας».
Η North Carolina επικράτησε της Εθνικής με 100-83.
ΕΛΛΑΔΑ: Γκάλης 24, Ανδρίτσος 16, Σακελλαρίου 2, Κοκολάκης 20, Κατσούλης 10, Σταυρόπουλος 2, Ρωμανίδης 2, Καρατζουλίδης 4, Φιλίππου 1, Μάλλαχ 2, Σκροπολίθας, Αγιασωτέλης.
ΝΟΡΘ ΚΑΡΟΛΑΪΝΑ: Πέτερσον 4, Τζόρνταν 34, Χιλ 8, Τόμπσον 8, Πέρκινς 14, Μπραντ Ντόχερτι 14, Ματ Ντόχερτι 7, Εξουμ 4, Μάρτιν 4, Σμιθ.

 

Του Σωτ. Κέλλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass