Η πανδημία θα φύγει, ας μείνει η άθληση

Ν. ΛΙΟΥΠΑΣ: Η ΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Δημοσίευση: 23 Απρ 2020 20:14

Η πανδημία του κορονοϊού έχει αλλάξει άρδην την καθημερινότητα των ανθρώπων ανά την υφήλιο, δημιουργώντας μία πρωτόγνωρη και εξαιρετικά δύσκολη στη διαχείρισή της κατάσταση. Οι πολίτες είναι αναγκασμένοι να εξοικειωθούν με καινούργια δεδομένα ως προς τη διαβίωσή τους εντελώς άγνωστα μέχρι χθες και να προσαρμόσουν τον τρόπο σκέψης και δράσης τους στις νέες συνθήκες.


Η υποχρεωτική παραμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα στο σπίτι, ο περιορισμός στην ελευθερία κινήσεων και στην εκ του σύνεγγυς συναναστροφή, οι δυσάρεστες ειδήσεις από το μέτωπο της πανδημίας, οι απώλειες ανθρώπων, ο περιορισμός ή η παύση της εργασίας, και το οικονομικό πλήγμα διαμόρφωσαν ένα νέο σκηνικό με τεράστιες επιπτώσεις στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Επιπτώσεις που αφορούν -μεταξύ άλλων- στη σωματική υγεία των ανθρώπων αλλά και στην ψυχολογία τους.
Μέσα λοιπόν σ’ αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση ο αθλητισμός αποτελεί διέξοδο. Ειδικά στις δύσκολες ημέρες που βιώνουμε η άθληση είναι καθοριστική ως φορέας παιδείας, εκγύμνασης, πολιτισμού και εξόδου από τα αδιέξοδα. Δίνει τη δυνατότητα στον άνθρωπο να «σπάσει» την υποχρεωτική παραμονή μέσα στο σπίτι, να αλλάξει παραστάσεις, να γεμίσει δημιουργικά τον χρόνο του, να γυμνάσει το σώμα του και να ενισχύσει την ψυχολογία του. Γι' αυτό ακριβώς όλο και περισσότερος κόσμος κάθε μέρα προτιμά να φοράει την αθλητική του περιβολή του και να βγαίνει έξω από το σπίτι για γυμναστική, τηρώντας φυσικά τα προβλεπόμενα για την ατομική άσκηση μέτρα.
Η πανδημία του κορονοϊού ώθησε τον κόσμο να στραφεί στην άθληση. Κι αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε για το μέλλον. Να το δούμε ως όφελος που μπορούμε να αποκομίσουμε όταν τελειώσει ο εφιάλτης του κορονοϊού και επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Να κάνουμε πραγματικά τον αθλητισμό τρόπο ζωής και μετά την πανδημία, όπως επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Αθλητισμού Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης και καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Νίκος Λιούπας.
«Μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη για όλους μας κατάσταση, πολύς κόσμος βρήκε «αναγκαστική» διέξοδο στη σωματική άσκηση μέσα και έξω από το σπίτι. Καθημερινά βλέπουμε εκατοντάδες κόσμου όλων των ηλικιών με τις φόρμες τους να περπατούν στους άδειους από αυτοκίνητα δρόμους. Ζευγάρια, γονείς με τα παιδιά τους, φίλοι, με τα πόδια ή με ποδήλατα δημιουργούν μια πολύ όμορφη και αισιόδοξη εικόνα. Ενώ σύμφωνα με την ηλεκτρονική πλατφόρμα πωλήσεων Skroutz οι πωλήσεις των οργάνων γυμναστικής μέσω του διαδικτύου σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση με ποσοστό +625%.
Πιστεύω ότι μέσα από την άσχημη περίοδο την οποία διανύουμε μπορεί και πρέπει να βγει και κάτι καλό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιούπας και πρόσθεσε:
«Η στροφή του κόσμου στη σωματική άσκηση είναι μια συνήθεια, η οποία θα πρέπει να παραμείνει στην καθημερινή του δραστηριότητα και μετά το τέλος αυτής της περιπέτειας που λέγεται πανδημία κορονοϊού. Πρέπει η γυμναστική να γίνει τρόπος ζωής».

 

-Μπορεί το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο μέσα στην πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει να αποδεχθεί τον αθλητισμό ως διέξοδο, ως λύση;
«Πολλοί βιάστηκαν να κατηγορήσουν τον κόσμο που έβγαινε για περπάτημα, λέγοντας ότι προετοιμάζονται για την Ολυμπιάδα, ότι βγήκαν οι πρωταθλητές με τα κολάν, ότι είναι πηγή κινδύνου για διασπορά του ιού. Όμως δεν ήταν τίποτα άλλο παρά η φυσική ανάγκη του ανθρώπου, για κίνηση, για εκτόνωση, για τόνωση της ψυχολογίας του. Και δε νομίζω ότι μπορεί κάποιος να προσβληθεί από τον κορονοϊό όταν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ξεκαθαρίσουμε τις έννοιες της άσκησης και του αθλητισμού. Όταν λέμε άσκηση εννοούμε κάθε κίνηση του σώματος και φυσική δραστηριότητα του ανθρώπου στην οποία συμμετέχουν κυρίως μεγάλες μυϊκές ομάδες και έχουν σαν στόχο τη βελτίωση της υγείας και της φυσικής του κατάστασης. Τέτοιες δραστηριότητες είναι το περπάτημα, το τρέξιμο, το ποδήλατο, το κολύμπι, η γυμναστική. Για να έχουν αποτέλεσμα θα πρέπει να γίνονται τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα και να έχουν διάρκεια πάνω από 20 λεπτά.
Αντίθετα αθλητισμός είναι κάθε αυστηρά δομημένη δραστηριότητα σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο, με κανόνες, ανταγωνισμό και εξειδίκευση που έχει σαν βασικό σκοπό τη μεγιστοποίηση της απόδοσης».

 

-Επομένως το μήνυμα "ναι στον αθλητισμό για καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία" αποκτά μεγαλύτερη αξία στις δύσκολες μέρες που ζούμε...
«Πράγματι γιατί τα οφέλη της σωματικής άσκησης είναι τεράστια για τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Βελτίωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, πρόληψη αναπνευστικών και καρδιακών νοσημάτων, έλεγχος του βάρους και της παχυσαρκίας, ευεργετική επίδραση σε ασθένειες όπως η υπέρταση, η οστεοπόρωση και ο διαβήτης, αποφυγή μυοσκελετικών προβλημάτων, μεγαλύτερη αντοχή και λιγότερη κούραση.
Για την ψυχική μας υγεία η σωματική άσκηση είναι το πιο δραστικό αγχολυτικό, δωρεάν και προσβάσιμο σε όλους. Σύμφωνα με μελέτες, οι δραστήριοι σωματικά άνθρωποι έχουν τις μισές πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη και στρες από τους ανθρώπους που δεν ασκούνται, ενώ η έκκριση συγκεκριμένων ορμονών (ενδορφινών και σεροτονίνης) που συντελείται κατά τη διάρκεια της άσκησης σχετίζεται με την καλή διάθεση, την καταπολέμηση του άγχους, την ψυχική ευφορία. Παράλληλα η γυμναστική συνδράμει κατευναστικά σε περιπτώσεις έντασης και θυμού, βοηθά στην καλύτερη αυτοσυγκέντρωση και πνευματική απόδοση, δυναμώνει το αίσθημα της αυτοπεποίθησης και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.
Δεν είναι τυχαίοι οι δύο στόχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας:
Αύξηση σε όλες τις χώρες συμπεριφορών που προάγουν την υγεία, όπως η φυσική άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή και η καταπολέμηση του στρες.
Αύξηση κατά τουλάχιστον 20% των ενηλίκων που συμμετέχουν σε έντονες φυσικές δραστηριότητες».

-Στην πόλη της Λάρισας είναι εύκολη η πρόσβαση στην άθληση σε ατομικό επίπεδο δεδομένου ότι οι αθλητικοί χώροι παραμένουν κλειστοί;
«Η Λάρισα λόγω του ότι είναι μια επίπεδη πόλη, ενδείκνυται για φυσικές δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, το ποδήλατο.
Έχει πολλές και ασφαλείς διαδρομές. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε, εκτός από το ποτάμι που είναι σημείο αναφοράς αλλά και συγκέντρωσης πολύ κόσμου, το Μεζούρλο, το πάρκο του Αλκαζάρ, το Χατζηχαλάρ, το Άλσος, ο νέος περιφερειακός της ΔΕΥΑΛ, η παράκαμψη της οδού Κοζάνης και της Νέας Σμύρνης, η Σαρίμβεη, η Ηρώων Πολυτεχνείου, η Θεοφράστου και πολλές άλλες διαδρομές σε όλες τις συνοικίες της Λάρισας.
Ελπίζω ο covid-19 εκτός από την τόση αναστάτωση που έφερε στις ζωές μας, να είναι η αφορμή ώστε η σωματική άσκηση, από λύση ανάγκης να γίνει κουλτούρα μας και τρόπος ζωής!».

 

Του Άρη Γκουτρουμάνη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass