Αβέβαιο το αύριο, προέχει η υγεία

ΕΝΤΟΝΟΣ Ο ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΜΕΛΛΕΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΣΕΖΟΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ

Δημοσίευση: 10 Απρ 2020 19:50

Το ποδόσφαιρο θα πρέπει να ξαναρχίσει όταν δεν θα θέτει σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι με το άθλημα τόσο σε ερασιτεχνικό επίπεδο όσο και σε επαγγελματικό ανά τον κόσμο.

Τίποτα δεν μπορεί να μπει πάνω από την ανθρώπινη υγεία και επειδή η πανδημία του κορονοϊού έχει δημιουργήσει μία πρωτόγνωρη κατάσταση στον αθλητισμό, το ερώτημα αν θα ολοκληρωθεί η φετινή ποδοσφαιρική σεζόν ή αν θα οδηγηθούμε σε οριστική διακοπή, είναι πολύ δύσκολο να απαντηθεί τουλάχιστον προς το παρόν.
Πάντως ακόμα και αν η κατάσταση καλυτερεύσει και δοθεί το «πράσινο φως» για επανέναρξη, υπό προϋποθέσεις, των πρωταθλημάτων προκειμένου να μην χαθεί η φετινή σεζόν, ο προβληματισμός για το αν θα υπάρξουν οι συνθήκες, ούτως ώστε να ξεκινήσει ομαλά η νέα χρονιά είναι έντονος. Τα προβλήματα πολλά. Ειδικά για το ποδόσφαιρο που είναι άθλημα επαφής οι αθλητές, προπονητές και όσοι άλλοι μετέχουν ενεργά ή παρίστανται στις προπονήσεις και βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο και στα αποδυτήρια θα πρέπει να είναι αρνητικοί στο τεστ του κορονοϊού.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ
Για αρκετούς η φετινή χρονιά στα τοπικά πρωταθλήματα είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατον να ολοκληρωθεί. Εκκρεμεί η ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας των πρωταθλημάτων, ενώ ακολουθεί η διαδικασία των πλέι οφ και πλέι άουτ ή των αγώνων μπαράζ. Επομένως εάν προστεθεί και ένα εύλογο διάστημα δύο περίπου εβδομάδων για προετοιμασία, προκειμένου να επανέλθουν οι ομάδες σε όσο το δυνατόν καλύτερη αγωνιστική κατάσταση, τότε μιλάμε για ένα χρονικό διάστημα δύο περίπου μηνών προκειμένου να φτάσουμε στο τέλος της φετινής αγωνιστικής περιόδου. Παράλληλα υπάρχει και το πρόβλημα με τη συμμετοχή των ποδοσφαιριστών που ως μαθητές έχουν μπροστά τους τις Πανελλήνιες εξετάσεις και κατά συνέπεια δεν θα μπορέσουν να ενισχύσουν τις ομάδες τους.
Ένα από τα σενάρια που επεξεργάζονται -σε θεωρητικό πάντα επίπεδο, καθώς όλα εξαρτώνται από την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού- είναι εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες να ξεκινήσει η αγωνιστική δράση μετά τον Δεκαπενταύγουστο έως τέλη Οκτωβρίου για να ολοκληρωθεί η φετινή χρονιά και ως εκ τούτου η νέα σεζόν να ξεκινήσει αρχές Νοεμβρίου.
Το μεγάλο πρόβλημα για τις Ενώσεις και στην προκειμένη περίπτωση για την ΕΠΣΛ είναι η ανάδειξη του πρωταθλητή που θα πάρει το εισιτήριο της ανόδου στη Γ’ Εθνική (εκκρεμεί ωστόσο και η ανάδειξη του κυπελλούχου που πλέον μετέχει στο ενιαίο Κύπελλο Ελλάδας). Αυτό θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο από την ΕΠΟ και τις αποφάσεις που θα ληφθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Για τις μικρότερες τοπικές κατηγορίες η κατάσταση είναι λιγότερο δύσκολη, καθώς υπάρχει η περίπτωση της έκτακτης τροποποίησης της προκήρυξης και αναδιάρθρωσης των κατηγοριών. Δηλαδή να μην υποβιβαστεί καμία ομάδα, να ανέλθει ο προβλεπόμενος (ή ενδεχομένως μεγαλύτερος) αριθμός ομάδων και να αυξηθούν οι όμιλοι, όπως για παράδειγμα στην Α1 από δύο σε τρεις (με μικρότερο αριθμό ομάδων ο καθένας).
Υπάρχουν κι άλλα σενάρια, όπως να παρακαμφθούν οι αγωνιστικές που απομένουν για την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας των πρωταθλημάτων και να πάμε κατευθείαν στη διαδικασία των πλέι οφ και πλέι άουτ ή των αγώνων μπαράζ.
Όλα αυτά όμως θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχτεί η πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, πόσο γρήγορα θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε κεντρικό επίπεδο και φυσικά σε τι κατάσταση θα βρίσκεται το τοπικό ποδόσφαιρο όταν φτάσει η ώρα της επανεκκίνησης.

ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ
Δεν είναι λίγοι πάντως εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το μέλλον του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου δεν θα είναι εύκολο. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα όχι μόνο για λόγους αγωνιστικούς αλλά κυρίως για λόγους υγείας. Ιδιαίτερα στον χώρο των πρωταθλημάτων υποδομής εκφράζεται η ανησυχία ότι οι ομάδες μπορεί να συρρικνωθούν καθώς οι γονείς θα φοβηθούν να στείλουν τα παιδιά τους ξανά στις προπονήσεις εάν δεν εξαλειφθεί η πανδημία του κορονοϊού ή δεν βρεθεί το εμβόλιο.
Επίσης ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας είναι το οικονομικό. Πολλές ομάδες ήδη εξετάζουν το ενδεχόμενο να μην δηλώσουν συμμετοχή τη νέα σεζόν καθώς έχουν πληγεί οικονομικά. Θα γίνουν μεταγραφές και πώς; Ένα άλλο ερώτημα που απασχολεί τους ανθρώπους του χώρου. Ήδη η σκέψη στις τάξεις της διοίκησης της ΕΠΣΛ είναι να δοθεί προτεραιότητα στο να βρεθούν λύσεις για να βοηθηθούν τα σωματεία προκειμένου να μείνουν στον χώρο και να μην κατεβάσουν ρολά. Οι παράγοντες, που στηρίζουν τα σωματεία, έχουν πληγεί οικονομικά, οπότε αυτό αντανακλά και στη δυνατότητά τους να ρίξουν χρήματα στο τοπικό ποδόσφαιρο και να κρατήσουν ενεργά τα σωματεία.

 

Του Άρη Γκουτρουμάνη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass