#WhiteCard από τον αθλητισμό

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ - ΤΙ ΛΕΝΕ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΞΑΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Δημοσίευση: 07 Απρ 2020 22:16

Χθες γιορτάσθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη (Ιnternational Day of Sport for Development and Peace) που καθιερώθηκε στις 23 Αυγούστου του 2013, με ομόφωνο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Απριλίου.

Φέτος η ημέρα διοργανώθηκε με μια ψηφιακή πρωτοβουλία με συμμετοχή στην εκστρατεία #WhiteCard στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης για να συμμετάσχουν όλοι σε ένα παγκόσμιο και ψηφιακό κίνημα αλληλεγγύης. Η #WhiteCard καλεί όχι για τιμωρία όπως κάνει με την κίτρινη και την κόκκινη κάρτα αλλά να προωθήσει την Ανάπτυξη και την Ειρήνη.
Ως στόχο έχει να εξάρει τη σημασία του αθλητισμού στην επικράτηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης στον κόσμο και στην καταπολέμηση των διακρίσεων κάθε μορφής, των προκαταλήψεων, του φόβου και των παρεξηγήσεων, που συμβάλλουν στην ανθρώπινη ανάπτυξη.
Η επιλογή της 6ης Απριλίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη - αντί της 23ης Ιουνίου που είχε αρχικά προταθεί - έγινε κατόπιν πρότασης της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ, καθώς αυτή είναι η ημέρα της αναβίωσης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 1896 (Νέο Ημερολόγιο).
Μάλιστα πολλοί επώνυμοι συμμετείχαν στην καμπάνια #PeaceandSport #WhiteCard δείχνοντας λευκή κάρτα #WhiteCard, επειδή πιστεύουν στις αξίες του αθλητισμού!
Για την ημέρα αυτή έκαναν  δηλώσεις ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού Νίκος Λιούπας, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε Θέματα Αθλητισμού Μιχάλης Αναστασίου, ο Λαρισαίος πρωταθλητής κολύμβησης και νυν τεχνικός σύμβουλος του Λαρισαϊκού-Τιτάνες Δημήτρης Χασιώτης και το μέλος της τεχνικής ηγεσίας του Απόλλωνα Λάρισας Κώστας Κολομητρούσης.

 

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: ΣΥΜΒΟΛΟ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ
Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε: «Σήμερα, Δευτέρα 6 Απριλίου, είναι η Διεθνής Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη και ο διεθνής οργανισμός Peace And Sport δείχνει «White Card» (άσπρη/λευκή κάρτα). Σε αντιστοιχία με την κόκκινη και κίτρινη κάρτα που συμβολίζουν ποινές, η λευκή κάρτα χρησιμοποιείται ως σύμβολο δέσμευσης για τη δημιουργία ειρήνης! Ουσιαστικά, πρόκειται για την Παγκόσμια ημέρα προώθησης της ειρήνης μέσα από τον αθλητισμό. Χρησιμοποιούμε τον αθλητισμό και τις αξίες του για να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας και να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας μεταξύ τους. Ειδικά δε αυτές τις ημέρες με την πανδημία, καθώς ο αθλητισμός είναι μια ουδέτερη και παγκόσμια πλατφόρμα που οφείλει να βοηθήσει στην τρέχουσα παγκόσμια κρίση της υγείας.
Ας γιορτάσουμε μαζί την Παγκόσμια Ημέρα του Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη, σε μια περίοδο που αντιμετωπίζουμε παγκοσμίως τον «πόλεμο του κορονοϊού».
Στέλνουμε όλοι, την 6η Απριλίου, ένα μήνυμα παγκόσμιας αλληλεγγύης ολόκληρης της αθλητικής οικογένειας!»

 

ΝΙΚΟΣ ΛΙΟΥΠΑΣ: 614% ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ
«Χθες ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη, η οποία γιορτάζεται στις 6 Απριλίου, καθώς αυτή είναι η ημέρα της αναβίωσης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 1896.
Η αγάπη του κόσμου για τον αθλητισμό είναι μεγάλη ακόμα και τώρα με τον κορονοϊό και φαίνεται από το γεγονός ότι η μεγαλύτερη αύξηση του ενδιαφέροντος (614%) καταγράφηκε σε γυμναστική στο σπίτι, δείγμα ότι ο αθλητισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής κάθε ανθρώπου.
Στόχος της καινοτόμου δράσης είναι η επισήμανση της σημασίας του αθλητισμού στην επικράτηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης στον κόσμο και στην καταπολέμηση των διακρίσεων κάθε μορφής, των προκαταλήψεων, του φόβου και των παρεξηγήσεων. Μέσα από τη δράση στέλνουμε «ένα ηχηρό μήνυμα για τον ρόλο του αθλητισμού ως κινητήριας δύναμης για θετικές αλλαγές» κάτι που αποτελεί «ακόμη ένα ορόσημο για την αναγνώριση του αθλητισμού ως ενός αποτελεσματικού εργαλείου για την επίτευξη της ειρήνης και της ανθρώπινης ανάπτυξης».

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ: Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΔΙΝΕΙ ΘΑΡΡΟΣ
«Η Διεθνής Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη (IDSDP) είναι μια ετήσια γιορτή της δύναμης του αθλητισμού για την προώθηση της κοινωνικής αλλαγής, την ανάπτυξη της κοινότητας και την προώθηση της ειρήνης και της κατανόησης.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ, ο αθλητισμός μπορεί να εμπνεύσει, να δώσει θάρρος και ελπίδα για το μέλλον, καθώς είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την ενίσχυση της αδελφοσύνης και της συνεργασίας. Στην παρούσα κρίση, η Διεθνής Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη είναι μια ευνοϊκή μέρα για να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα παγκόσμιας αλληλεγγύης και να ενδυναμώσουμε τους δεσμούς μας αμοιβαία με αδιάσπαστο τρόπο μέσω του αθλητισμού».

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΣΙΩΤΗΣ: ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ...
«Το κλείσιμο γυμναστηρίων, αθλητικών εγκαταστάσεων και σταδίων, δημόσιων πισινών, χορευτικών σκαφών και παιδικών χαρών σημαίνει ότι πολλοί από εμάς δεν είμαστε σε θέση να συμμετέχουμε ενεργά σε ατομικές ή ομαδικές αθλητικές ή σωματικές δραστηριότητες ούτε να παρακολουθήσουμε ζωντανά αθλητικά γεγονότα. Ως αποτέλεσμα, η παγκόσμια αθλητική κοινότητα αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις λόγω των μέτρων που επιβάλλονται σε αμέτρητες χώρες σε όλο τον κόσμο.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε σωματικά ενεργοί, ούτε να αποσυνδεθούμε από τους προπονητές, τους συμπαίκτες μας, τους εκπαιδευτές και τους συναδέλφους μας, που όχι μόνο μας βοηθούν να παραμείνουμε σωματικά κατάλληλοι αλλά και κοινωνικά ενεργοί. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά 150 λεπτά μέτριας έντασης ή 75 λεπτά σωματικής άσκησης έντονης έντασης ανά εβδομάδα ή συνδυασμός και των δύο. Ο ΠΟΥ επίσης δίνει κάποιες συμβουλές για το πώς μπορεί κανείς να το επιτύχει αυτό χωρίς εξοπλισμό και με περιορισμένο χώρο.
Με τη Διεθνή Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη, ζητάμε από όλους να είναι ενεργοί, να παραμείνουν υγιείς και να επιδείξουν αλληλεγγύη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου σωματικής και κοινωνικής αποστασιοποίησης. Αυτό το ομαδικό πνεύμα θα μας βοηθήσει να πετύχουμε όλοι μαζί τις σημερινές προκλήσεις».

 

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΛΟΜΗΤΡΟΥΣΗΣ: Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΝΩΝΕΙ
 «Ο αθλητισμός γενικά και δεν έχει σημασία αν είναι ποδόσφαιρο ή οποιοδήποτε άλλο άθλημα, συμφιλιώνει όλο τον κόσμο, με τους διεθνείς αγώνες που διοργανώνονται κάθε χρόνο.
Ευχή μας δε είναι να είμαστε ενωμένοι και μακριά από ρατσισμούς, από επεισόδια και από ενέργειες που αμαυρώνουν την προσπάθεια εκείνων, οι οποίοι συνεχώς με τις πράξεις τους συμβάλλουν για το καλό όλων των λαών και αγωνίζονται για την ειρήνη σε όλο τον κόσμο.
Ειδικά τώρα οφείλουμε όλοι μας να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση και να περνάμε μηνύματα πως με τον υγιή αθλητισμό, θα ελπίζουμε και σε καλύτερα αποτελέσματα.
Χαιρετίζω και από την πλευρά μου την Διεθνή Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη (IDSDP) που είναι μια ετήσια γιορτή της δύναμης του αθλητισμού για την προώθηση της κοινωνικής αλλαγής αλλά  και της ειρήνης, που όλοι μας επιδιώκουμε».

 

Πάπας Φραγκίσκος: Οι αξίες του αθλητισμού θα βοηθήσουν στην ειρήνη και την ανάπτυξη

Ο Πάπας Φραγκίσκος, από την άδεια Βασιλική του Αγίου Πέτρου, στην τελετή της λειτουργίας της Κυριακής των Βαΐων των Καθολικών, απηύθυνε μήνυμα υποστηρίζοντας ότι «οι αξίες του αθλητισμού θα βοηθήσουν στην ειρήνη και την ανάπτυξη».
«Σε αυτή την περίοδο, πολλές διοργανώσεις αναστέλλονται, αλλά οι καλύτεροι καρποί του αθλητισμού αναδεικνύονται: αντοχή, ομαδικό πνεύμα, αδελφοσύνη, να δίνεις τον καλύτερο εαυτό σου. Επανέναρξη του αθλητισμού για την ειρήνη και την ανάπτυξη».
Τα λόγια του έγιναν δεκτά με μεγάλη ικανοποίηση από τον πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ιταλίας (CONI), Τζιοβάνι Μαλαγκό, που τόνισε στο ANSA:
«Τα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου γεμίζουν τον αθλητισμό και τους αθλητές με υπερηφάνεια και χαρά. Για τον κόσμο μας είναι ένα σημάδι μεγάλης εγγύτητας που η Αυτού Αγιότητα δεν μας έκανε ποτέ να χάσουμε, αλλά που σήμερα, σε μια περίοδο τόσο δύσκολη για όλους μας, αντηχεί με μεγαλύτερη σαφήνεια και ευγενική ευλάβεια. Στις 6 Απριλίου ξεκίνησαν στην Αθήνα οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες της σύγχρονης εποχής. Η 6η Απριλίου είναι η γιορτή μας. Και τα λόγια του Πάπα αντιπροσωπεύουν μια συμβολική ευλογία προς τη μεγάλη οικογένεια του αθλητισμού, η οποία επίσης από αυτό το μήνυμα θα πρέπει να αντλήσει αυτή τη δύναμη που είναι αναγκαία για να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει τις δυσκολίες των ημερών αυτών ακριβώς με τα χαρακτηριστικά εκείνα που είναι εγγενή στη φύση των πραγματικών αθλητών: αντοχή, ομαδικό πνεύμα και αδελφοσύνη, μόνο αν είμαστε ενωμένοι, θα μπορέσουμε να κερδίσουμε αυτή τη μάχη».

 

Ρεπορτάζ:
Σωτ. Κέλλας, Χρ. Αρχοντούλης

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass