Εντονη ανησυχία στους πράκτορες ΟΠΑΠ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ - ΠΑΡΑΤΑΘΗΚΕ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΑΥΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΟΠΑΠ - ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

Δημοσίευση: 31 Μαρ 2020 22:27

Κλειστά μέχρι και τις 11 Απριλίου θα παραμείνουν τα καταστήματα ΟΠΑΠ και PLAY σύμφωνα με νέα οδηγία που δόθηκε από τον ΟΠΑΠ τις τελευταίες ημέρες.

Μία εξέλιξη που λίγο ως πολύ ήταν αναμενόμενη, καθώς συμβαδίζει με τα γενικότερα μέτρα της κυβέρνησης και των αρμοδίων αρχών στη μάχη κατά του κορονοϊού στη χώρα μας, η οποία ωστόσο κάνει ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση για τους πράκτορες του ΟΠΑΠ που ανησυχούν έντονα για την οικονομική επιβίωση των καταστημάτων τους.
Ο κλάδος και ο ΟΠΑΠ έχει δεχθεί μεγάλο οικονομικό πλήγμα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις επειδή πολλά πρακτορεία είναι εταιρείες, δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στα μέτρα οικονομικής στήριξης της κυβέρνησης.
Όπως επισήμανε στην «Ε» ο πρόεδρος του συλλόγου πρακτόρων ΟΠΑΠ νομού Λάρισας, Νίκος Τσολάκης «σύμφωνα με την τελευταία οδηγία θα παραμείνουμε κλειστά μέχρι τις 11 Απριλίου, αλλά το πιθανότερο είναι να πάμε και σε νέα παράταση της αναστολής λειτουργίας.
Οικονομικά οι περισσότεροι είμαστε σε δυσμενή θέση. Το λέω αυτό επειδή αρκετά πρακτορεία είναι εταιρείες (ΟΕ) και δεν έχουν συμπεριληφθεί στα μέτρα οικονομικής στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, όπως παράδειγμα το επίδομα των 800 ευρώ. Έχουμε καταθέσει υπόμνημα τόσο στα αρμόδια όργανα της κυβέρνησης όσο και στην Ομοσπονδία και περιμένουμε μήπως συμπεριληφθούμε και μεις. Θα είναι άδικο εάν δεν γίνει κάτι τέτοιο, γιατί ως επιχειρήσεις κλείσαμε λόγω των μέτρων για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα μας. Επιπλέον καταβάλλουμε ΕΦΚΑ και είναι άδικο να μην αποζημιωθούμε. Υπάρχουν πρακτορεία με πέντε υπαλλήλους που είναι εκτός των μέτρων. Είμαστε κλειστά από τις 13 Μαρτίου, δυόμισι σχεδόν εβδομάδες και αν σκεφτεί κανείς ότι μηνιαίως οι προμήθειες -αναλόγως με το κάθε πρακτορείο- κυμαίνονται από 6.000 έως 10.000 ευρώ, συν τα λειτουργικά και λοιπές υποχρεώσεις που είναι 5.000 ευρώ, μπορεί να καταλάβει κάποιος τις οικονομικές επιπτώσεις που έχει για μας η κατάσταση που βιώνουμε» κατέληξε ο κ. Τσολάκης.
Έντονα προβληματισμένος είναι και ο αντιπρόεδρος του συλλόγου, Θεόδωρος Εμμανουήλ, τόσο για το πότε θα επαναλειτουργήσουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, όσο και για τις οικονομικές επιπτώσεις.
«Έχουμε υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά σαν επιχειρηματίες αλλά και σαν ΟΠΑΠ. Είναι κάτι το πρωτόγνωρο για μας όπως άλλωστε και για όλη την ελληνική κοινωνία η κατάσταση που βιώνουμε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και δεν ξέρουμε πότε θα ανοίξουμε, αφού μας ήρθε και νέα παράταση στην αναστολή λειτουργίας και είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και συνέχεια. Σίγουρα όμως η προστασία της υγείας του ανθρώπου είναι αυτό που προέχει. Όλα τα άλλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα».

 

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ
Αναφερόμενος στα συγκεκριμένα αιτήματα των πρακτόρων ΟΠΑΠ, ο κ. Τσολάκης επισήμανε τα εξής:
«Ζητάμε από το κράτος να αναλάβει την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών για το διάστημα που ισχύει η υποχρεωτική παύση εργασιών, αναστολή χρέωσης δημοτικών τελών για όσο διάστημα ισχύει η υποχρεωτική παύση εργασιών, λήψη ευνοϊκών ρυθμίσεων για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, καθώς και για τον τρόπο-χρόνο πληρωμής των φόρων που θα προκύψουν από αυτές και τέλος πρόγραμμα επιδότησης εργασίας του ΟΑΕΔ με στόχο τη διατήρηση θέσεων εργασίας για διάστημα δύο ετών».
Ο κ. Τσολάκης μίλησε και για το ιντερνετικό στοίχημα λέγοντας ότι «το τελευταίο διάστημα γίνεται μεγάλη διαφήμιση στα ΜΜΕ, ωστόσο αυτό προκαλεί εθισμό ειδικά στη νεολαία και χρειάζεται μεγάλη προσοχή».
Από την πλευρά του ο κ. Εμμανουήλ πρόσθεσε πως «εντείνονται οι προσπάθειες με φορείς και κράτος για να αναζητήσουμε επιπλέον μέτρα στήριξης των κλειστών επιχειρήσεων. Η αντιμετώπιση του ενοικίου, οι ασφαλιστικές εισφορές, οι λογαριασμοί κοινής ωφελείας, το επίδομα 800 ευρώ των ατομικών επιχειρήσεων αλλά και των εταιρειών, τα δάνεια αλλά και οι ατομικές υποχρεώσεις είναι μερικά από τα θέματα που πρέπει να δούμε άμεσα. Για τον λόγο αυτό οι συνάδελφοί μας για τυχόν απορίες ή διευκρινίσεις μπορούν να απευθύνονται στο προεδρείο του συλλόγου».

 

Του Άρη Γκουτρουμάνη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass