Τα e-sports απειλούν τα παραδοσιακά αθλήματα

Δημοσίευση: 30 Μαρ 2020 22:09

#ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ και "αθλούμαστε" από το πρωί μέχρι το βράδυ ή ακόμα και τα ξημερώματα. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις έκλεισαν, αλλά οι υπολογιστές "πήραν φωτιά" καθώς χιλιάδες παίκτες είναι συνδεδεμένοι on line και παίζουν όχι μόνο στην πόλη τους ή στη χώρα τους αλλά σε όλο τον πλανήτη.... Τα Electronic sports ή εν συντομία E-Sports πήραν και την ανιούσα...


Ο κόσμος αρχίζει και μαθαίνει ονόματα όπως το League of Legends, το Counter Strike, το FIFA, το Pro κ.ά. και μπορεί μερικά από αυτά τα παιχνίδια κάποιοι να τα ήξεραν, αλλά λίγοι τα παρακολουθούσαν «ζωντανά» σε επαγγελματικό επίπεδο. Τους τελικούς του League of Legends τους παρακολούθησαν ζωντανά περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι on-line, πέρα από τους 40.000 που βρέθηκαν στο γήπεδο!
Η δυναμική των e-sports συνεχώς αυξάνεται τα τελευταία χρόνια και ο Λαρισαίος Γιάννης Παπαθανασίου (έχει εκπονήσει ως φοιτητής του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας των ΤΕΙ διπλωματική στο συγκεκριμένο αντικείμενο, ενώ υπήρξε και μάνατζερ ελληνικών ομάδων) μας λέει: «Στις δύσκολες μέρες που ζούμε, βρισκόμαστε μπροστά σε μία πρωτάκουστη απειλή. Ζούμε σε συνθήκες βγαλμένες από κάποια ταινία επιστημονικής φαντασίας και οφείλουμε να σεβαστούμε το κοινό καλό και τις δηλώσεις της κυβέρνησης καθώς επίσης και των επιστημόνων που μας έχουν πει να ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ!
Για κάποιον άνθρωπο ο οποίος είχε μια καθημερινότητα μακριά από το σπίτι του με διάφορες εξωτερικές δραστηριότητες, αυτός ο περιορισμός είναι δύσκολος, όμως αυτό δεν ισχύει για τους gamers, οι οποίοι έχουν κάνει από επιλογή τρόπο ζωής το σλόγκαν "ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ"».

*Είναι μια «δικαίωση» των gamers;
« Ένας gamer μπορεί να κάνει αυτό που δεν μπορεί να κάνει ο μέσος άνθρωπος, να περάσει πολλές ώρες μέσα στο σπίτι του χωρίς αυτό να τον ενοχλεί, καθώς δεν χάνει την επαφή του με τους άλλους, μιας και μέσω της τεχνολογίας μπορεί να επικοινωνεί σε πραγματικό χρόνο με φίλους και συμπαίκτες».
***
Ο όρος E-Sports αφορά στα τουρνουά που διεξάγονται για πολλά games μαζί ή για μεμονωμένα games, είτε από μεγάλες διοργανώσεις παγκόσμιας εμβέλειας, είτε σε τοπικό επίπεδο και με τον κορονοϊό να μας «παγιδεύει» στα σπίτια μας αυτή φαντάζει η ιδανική στιγμή για ένα τεράστιο νέο κοινό να μάθει τι εστί το competitive gaming.
Αλλά ο Γιάννης Παπαθανασίου μάς αποκαλύπτει: «Όσον αφορά στο επαγγελματικό gaming, δηλαδή τα E-sports, ο θεσμός δέχτηκε πλήγμα ως προς το ένα και μοναδικό κομμάτι, όπως και όλα τα αθλήματα σε όλο τον κόσμο, δηλαδή οι παίκτες δεν μπορούν να παίξουν σε κάποιο στάδιο παρουσία θεατών. Όμως αυτό δεν είναι κάτι που επηρεάζει στο σύνολο τον θεσμό των E-sports, καθώς έχει μια ευελιξία που άλλα αθλήματα δεν έχουν. Μπορεί δηλαδή να παιχτεί από κάθε σπίτι ξεχωριστά ή τον όποιο διαμορφωμένο χώρο, κατά μονάδα χάρις το διαδίκτυο και την τεχνολογία. Το μόνο που χρειάζεται είναι έναν υπολογιστή, περιφερειακά και μια σταθερή σύνδεση στο ίντερνετ.
Εγκαταλείπονται λοιπόν οι ειδικοί και διαμορφωμένοι χώροι gaming, στους οποίους γινόταν χρήση κυρίως σε μεγάλα πρωταθλήματα. Ο στόχος των αρμόδιων και των διοργανωτών είναι να γίνουν όσες περισσότερες διοργανώσεις γίνεται με αυτόν τον τρόπο και πλέον μέσω των σπιτιών και της κονσόλας των παικτών».

*Τα internet café έγιναν internet home...
«Πριν από την πανδημία, η διεξαγωγή Online Esports τουρνουά γινόταν κανονικά και ήταν ένας ευρέως διαδεδομένος θεσμός ανάμεσα στους οπαδούς του χώρου. Η Riot, η εταιρεία ενός εκ των κορυφαίων παιχνιδιών παγκοσμίως, του League of Legends, ανακοίνωσε τη διακοπή των Ευρωπαϊκών και Αμερικάνικων πρωταθλημάτων (LEC και LCS) και τη μεταφορά αυτών σε online (διαδικτυακό περιβάλλον). Τι αλλάζει δηλαδή; Αντί οι παίκτες να παίζουν σε πεντάδες, καθήμενοι δίπλα δίπλα μπροστά σε θεατές στο επίσημο στούντιο της εταιρείας, θα παίζουν από το σπίτι τους και θα επικοινωνούν μέσω ενός προγράμματος το οποίο μπορεί να είναι είτε το Skype ή το Discord ή κάποιο άλλο πρόγραμμα.
Με λίγα λόγια, τα Esports και το Gaming δεν δέχτηκαν τόσο μεγάλο πλήγμα όσο νομίζει ένας απλός και κοινός θεατής, καθώς ο θεσμός αυτός έχει στον πυρήνα του στοιχεία, τα οποία βιώνουμε στις μέρες της πανδημίας. Τα Esports παίζονται και διαδικτυακά, και όχι μόνο σε Lan (ζωντανά σε κάποιο event), οπότε οι θεατές μπορούν να συνεχίσουν να παρακολουθούν τις αγαπημένες τους ομάδες μέσω των διαφόρων διαδικτυακών ιστοσελίδων όπως το Youtube ή το Twitch.tv.
Στις 15 Μαρτίου, το Steam ανακοίνωσε νέο ρεκόρ στην ιστορία της πλατφόρμας, με 20 εκατομμύρια παίκτες να είναι συνδεδεμένοι ταυτόχρονα και 6,2 εκατομμύρια από αυτούς να παίζουν κάποιο παιχνίδι».

*Άρα οι gamers δεν κινδυνεύουν να κολλήσουν κορονοϊό, αφού είναι «κολλημένοι» με το σπίτι...
«Εγώ θα συμφωνήσω μαζί σου. Εμείς οι gamers είμαστε τα μόνα άτομα που μπορούν όλοι να εμπιστευτούν πλέον στις μέρες της πανδημίας...ξέρουν όλοι πως θα μείνουν σίγουρα στο σπίτι και θα διασκεδάσουν με τα e-sports».

*Είναι μια ευκαιρία να εκτοξευτούν τα e-sports;
«Μπορεί για τα παραδοσιακά αθλήματα αυτή η περίοδος να αποτελεί μια σιωπηρή παρένθεση, για τα e-sports όμως είναι η "χρυσή" τους ευκαιρία να συμπληρώσουν το κενό και να «διαφημιστούν» σε εκατομμύρια νέους καταναλωτές, που ψάχνουν καινούριους τρόπους να ψυχαγωγηθούν. Αν υπήρξε ποτέ μια στιγμή στην ιστορία των σπορ, όταν η ψηφιακή ψυχαγωγία θα είχε την ευκαιρία να φτάσει στην κορυφή, αυτή είναι τώρα».

Δημήτρης Παπαλέξης:
Ετοιμαζόμασταν να φέρουμε
το Gameathlon Thessaly
* «Τώρα το μεταθέσαμε για τα Χριστούγεννα!»

«Ετοιμαζόμασταν να φέρουμε στη Λάρισα το Gameathlon Thessaly» μας αποκάλυψε χθες ο πρώτος αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου και πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δημήτρης Παπαλέξης.
Το τουρνουά αυτό των esports θα ήταν το πρώτο που θα γινόταν στη Θεσσαλία. Μας είπε χαρακτηριστικά: «Είναι γεγονός πως η κατάσταση του lockdown μας έχει φέρει πολύ πίσω στον προγραμματισμό μας, και πολύ μεγάλος όγκος εργασίας χάθηκε. Αλλά μπροστά στο γενικό κοινωνικό καλό, πρέπει όλοι να αναβάλλουμε προς το παρόν τον σχεδιασμό μας.
Σίγουρα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουμε καταφέρει να προσεγγίσουμε τεράστια γεγονότα, ένα από αυτά είναι το Gameathlon Thessaly. Όντως όπως είπατε ήταν προγραμματισμένο να ανακοινωθεί και να έχουμε τη χαρά να το φιλοξενήσουμε στις 24-25 και 26 Απριλίου, αλλά είμαστε σε συζητήσεις να πραγματοποιηθεί την περίοδο των Χριστουγέννων καλώς εχόντων των πραγμάτων.
Μιλάμε για το μεγαλύτερο τεχνολογικό event που πραγματοποιείται στη χώρα, το οποίο διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Σας αναφέρω μόνο μερικά από τα εκπληκτικά του μεγέθη. Περισσότεροι από 27.000 επισκέπτες σε ένα διήμερο, χιλιάδες κονσόλες και Η/Υ εγκαταστημένοι με τη διεξαγωγή πανελλήνιων πρωταθλημάτων σε περισσότερα από 70 ηλεκτρονικά παιχνίδια. Διεξάγεται εδώ και 6 χρόνια στην Αθήνα και ο επόμενος σταθμός του θα είναι η Λάρισα και μόνο. Ο σχεδιασμός είναι να διεξάγεται δύο φορές τον χρόνο στην Αθήνα και άλλες δύο στη Λάρισα, προσελκύοντας επισκέπτες από όλη τη χώρα και το εξωτερικό.
Μιλάμε για μία παγκόσμια τάση στροφής της νεολαίας στο gaming, και ειδικά αυτές τις μέρες με κλειστά σχολεία και όλους μας μέσα στο σπίτι, η τάση αυτή αυξάνεται ραγδαία».

 

Η Premier League και το πρωτάθλημα Δανίας
είχαν φτιάξει πρότζεκτ για e-sports πριν την πανδημία

Ευρωπαϊκές λίγκες είχαν φροντίσει και μεριμνήσει να φτιάξουν πλάνο και δομές για πρωταθλήματα esports πριν ξεκινήσει η έξαρση του ιού.
Δύο τέτοια χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι της Premier Leaue και της Super League της Δανίας. Αμφότερες είχαν αρχίσει να αναπτύσσουν το πρόζεκτ των πρωταθλημάτων τους για esports με τις απαιτούμενες διαδικασίες και δομές πριν το χτύπημα της πανδημίας, προφανώς βλέποντας τη δύναμη και την ανταπόκριση των esports, που βέβαια σε αυτό το διάστημα αυξάνονται.

 

Του Σωτ. Κέλλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass