Auto moto

Δημοσίευση: 02 Φεβ 2020 15:00
F1: Σενάρια αποχώρησης της Mercedes F1: Σενάρια αποχώρησης της Mercedes

Μπορεί η πρωταθλήτρια Mercedes να έχει έως τώρα διαψεύσει τα σενάρια αποχώρησής της από τη Formula 1, ωστόσο σε λίγες ημέρες το διοικητικό συμβούλιο της Daimler θα αποφασίσει αν θα μείνει ή θα φύγει!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του racefans.net, η ημέρα της… κρίσης είναι η Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου. Εκεί θα ληφθεί η τελική απόφαση σχετικά με το αν τα ασημί βέλη θα συνεχίσουν στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού μετά το τέλος του 2020.

Προφανώς η εντυπωσιακή επιτυχία της ομάδας, με τα έξι συνεχόμενα νταμπλ -κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία του σπορ- αποδεικνύει πως η σημαντική οικονομική επένδυση που γίνεται στο εν λόγω project, έχει οφέλη.

Ωστόσο, η Daimler βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση, με την εξοικονόμηση πόρων να φαντάζει μονόδρομο. Τα έσοδα μειώθηκαν σημαντικά πέρυσι, ενώ η φημολογία χιλιάδων απολύσεων εργαζομένων στον όμιλο, αποτελεί τροχοπέδη για το αγωνιστικό πρόγραμμα.

Ο επικεφαλής αγωνιστικών δραστηριοτήτων της Mercedes, Toto Wolff, έλεγε μεταξύ άλλων: «Είμαι ο πρώτος που αποδέχεται πως τα πράγματα στην αυτοκινητοβιομηχανία αλλάζουν και όλες οι δραστηριότητες χρήζουν επανεξέτασης. Πιστεύουμε στη Formula 1 και γενικά στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, θεωρούμε πως είναι κομμάτι του DNA της μάρκας μας. Η πρώτη Mercedes ήταν αγωνιστικό όχημα. Όμως πρέπει να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Πρέπει να έχει νόημα η επένδυση. Να μειώσουμε την οικονομική συνεισφορά της Daimler στις δραστηριότητές μας».

Προσθέστε στα παραπάνω το γεγονός πως ο Wolff και κυρίως ο Lewis Hamilton, ακόμα δεν έχουν υπογράψει νέο συμβόλαιο συνεργασίας. Μάλιστα ο παγκόσμιος πρωταθλητής αναφέρθηκε δημόσια στο θέμα μέσω των λογαριασμών του στα social media, λέγοντας πως αυτή τη στιγμή δεν είναι σε διαπραγματεύσεις με την ομάδα. Κοινώς, όλοι περιμένουν αυτή την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου.

 

----------------

 

Τέλος ο Rossi από τη Yamaha

ΓΥΡΙΖΕΙ Ο LORENZO ΣΕ ΑΛΛΟ ΡΟΛΟ

2TELOS O ROSSI APO THN YAMAHA

Μετά τα νέα ότι ο Maverick Vinales (πρώτα) και ο Fabio Quartararo (στη συνέχεια) θα αποτελέσουν το δίδυμο της Yamaha από το 2021, ήρθε και ένα ακόμα Δελτίο Τύπου. Σε αυτό γίνεται φανερό ο λόγος που οδηγηθήκαμε στον χωρισμό ανάμεσα στην εργοστασιακή ομάδα της Yamaha και τον Valentino Rossi. Ο λόγος ήταν ότι οι μπλε ήθελαν να κλείσουν από νωρίς το δίδυμό τους για τις σεζόν 2021 και 2022. Απευθύνθηκαν πρώτα στον Rossi και του ζήτησαν να τους πει αν θα συνεχίσει ή όχι. Ο ίδιος έμεινε πιστός στα λεγόμενά του και ζήτησε παράταση αρκετά μεγάλη, η οποία θα ήταν δύσκολο να γίνει αποδεκτή από την Yamaha. Ο μεν Vale ήθελε να αποφασίσει μετά τους πρώτους 7-8 Αγώνες της χρονιάς, η δε Yamaha «έβλεπε» ότι η Ducati και η Suzuki θα έμπαιναν γερά για τους Vinales-Quartararo. Έτσι, από τη μία η πίεση της ομάδας και από την άλλη το γεγονός ότι ο Rossi ήθελε τον χρόνο του για ν’ αποφασίσει, οδήγησαν στο μεταξύ τους διαζύγιο. Ένα διαζύγιο το οποίο αφορά αποκλειστικά και μόνο στην εργοστασιακή ομάδα, μιας και η Yamaha στο Δελτίο Τύπου ξεκαθαρίζει ότι: «…σε περίπτωση που αποφασίσει να συνεχίσει το 2021, τότε η Yamaha θέλει να διαβεβαιώσει τον Rossi ότι θα έχει εργοστασιακή M1 και πλήρη υποστήριξη από το εργοστάσιο». Ένα απόσπασμα του κειμένου που «φωτογραφίζει» την πιθανή, πλέον, μετακίνηση του Vale στην Petronas με την πλήρη, όμως, υποστήριξη από την Yamaha.

Φέτος θα είναι η τελευταία χρονιά που ο Valentino Rossi θα φορά τα χρώματα της εργοστασιακής Yamaha. Ο ίδιος, σε δηλώσεις του αμέσως μετά τις σχετικές ανακοινώσεις, επανέλαβε ότι χρειάζεται χρόνο πρώτα-πρώτα για να αποφασίσει αν θα συνεχίσει ή όχι. «Για λόγους που υπαγορεύει η αγορά των οδηγών και οι μεταγραφές, η Yamaha μου ζήτησε από την αρχή της χρονιάς να πάρω μιαν απόφαση για το μέλλον μου». «Εμμένοντας όμως σ’ αυτά που έχω πει, δεν ήθελα να βιαστώ και απάντησα ότι χρειαζόμουν περισσότερο χρόνο».«Η Yamaha στη συνέχεια ενήργησε ανάλογα και ολοκλήρωσε τις συνομιλίες». «Για μένα είναι ξεκάθαρο ότι πρώτο μου μέλημα είναι να γίνω και πάλι ανταγωνιστικός και να συνεχίσω την καριέρα μου ως αναβάτης του MotoGP και το 2021». «Προτού όμως πάρω την οποιαδήποτε απόφαση, χρειάζομαι απαντήσεις που μόνο η πίστα και οι πρώτοι Αγώνες μπορούν να μου δώσουν». «Είμαι χαρούμενος βέβαια που, στην περίπτωση που συνεχίσω, η Yamaha είναι έτοιμη να με υποστηρίξει, δίνοντάς μου εργοστασιακή μοτοσικλέτα και εργοστασιακό συμβόλαιο».

Οι φήμες υπήρχαν… Ο ίδιος ο Jorge Lorenzo έλεγε στα τέλη του 2019 ότι κάτι «δυνατό» θα ακουστεί σε λίγο καιρό και η ανακοίνωση ήρθε. Και μπορεί να μην επιστρέφει στη δράση ως κανονική συμμετοχή, θα έχει όμως τη δυνατότητα να εξελίσσει την Yamaha M1 από φέτος. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν και ο Jorge Lorenzo θα είναι ο νέος οδηγός εξέλιξης του εργοστασίου!

Ο 32χρονος θα κάνει την εμφάνισή του στο τεστ των δοκιμαστών που θα γίνει στην Sepang από σήμερα 2 έως τις 4 Φεβρουαρίου.

Εκεί θα οδηγήσει τη νέα πρωτότυπη του 2020, ενώ φυσικά θα πάρει μέρος και σε άλλες δοκιμές κατά τη διάρκεια της χρονιάς, επίσημες και ανεπίσημες. Ο Jorge θα έχει στενή συνεργασία με τον Silvano Galbusera, τον πρώην αρχιμηχανικό του Valentino Rossi, ο οποίος τέθηκε επικεφαλής της ομάδας εξέλιξης.

Η Yamaha πάντως, στο σχετικό δελτίο Τύπου, αναφέρει ότι είναι ανοιχτή σε αυτό το ενδεχόμενο, με την προϋπόθεση ότι θα συμφωνεί και ο Ισπανός. Με αυτή τη συμφωνία η Yamaha είναι αυτή που αποκλειστικά και μόνο «κλέβει» τα πρωτοσέλιδα τις τελευταίες ημέρες, μετά και τη συμφωνία της με Vinales και Quartararo. Το επόμενο μεγάλο «στοίχημα» για τους μπλε, είναι να εξασφαλίσουν το «ναι» του Valentino Rossi για να τον έχουν μαζί τους στην ομάδα της Petronas.

 

------Οδηγός------

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass