«Η άσκηση θα σώσει το ασφαλιστικό!»

*ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΑΣΚΗΣΗ, ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ»

Δημοσίευση: 28 Νοε 2019 22:24

«Η άσκηση θα σώσει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας», αυτή είναι η εκτίμηση του Γιάννη Φατούρου καθηγητή Βιοχημείας της Άσκησης του ΤΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθώς θεωρεί ότι άσκηση προστατεύει την υγεία των ανθρώπων με αποτέλεσμα το

ασφαλιστικό σύστημα να συνεισφέρει λιγότερα γι’ αυτούς, αφού δεν είναι ευάλωτοι στις ιατρικές παθήσεις. Αυτά και άλλα πολλά ειπώθηκαν από τους καθηγητές του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ.κ. Θανάση Τζιαμούρτα, Γιάννη Φατούρο, Γιάννη Θεοδωράκη κατά τη διάρκεια της ημερίδας που έγινε με διοργανωτή τον Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Νομού Λάρισας στον Μύλο του Παππά, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, Europe Direct Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών, με θέμα «Άσκηση, Διατροφή και Παιδική Παχυσαρκία». Πρώτος ομιλητής ήταν ο κ. Τζιαμούρτας Αθανάσιος που τόνισε για την παιδική παχυσαρκία ότι στην παιδική ηλικία απαγορεύεται η δίαιτα των παιδιών αλλά πρέπει να μάθουν να τρώνε σωστά. Υπεραμύνθηκε την ποικιλία των χρωμάτων(εννοώντας) στη διατροφή, προσθέτοντας ότι πρέπει να βασίζεται στην εποχικότητα και την εντοπιότητα των τροφών της κάθε περιοχής. Σχετικά με τις θερμίδες που καταναλώνει ένα παιδί είπε ότι υπάρχει μια αναλογία ηλικίας και βάρους λόγω της ανάπτυξής του. Παράδειγμα, ένα παιδί ως 4 ετών πρέπει να καταναλώνει 110 θερμίδες επί τον αριθμό των κιλών ημερησίως. Ο κ. Γιάννης Φατούρος αναφέρθηκε διεξοδικά στη διαρροή που υπάρχει από την άσκηση καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά με αποτέλεσμα σε ηλικία 18 ετών να ασκείται ένα μικρό ποσοστό, ενώ τα αποτελέσματα είναι ακόμα πιο απογοητευτικά στις γυναίκες. Είπε επίσης ότι η χώρα μας θα πρέπει να κάνει μια μεγάλη εκστρατεία για την άσκηση στην ενήλικη ζωή καθώς αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης πανευρωπαϊκά. Πρόσθεσε ότι αυτό πρέπει να συμβεί άμεσα γιατί υπάρχει διαρκής επιδείνωση του προβλήματος. Ο Γ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε κυρίως στην ψυχολογία των ατόμων που θέλουν να βελτιώσουν την ποιότητα της διατροφής σε σχέση με τα κιλά, λέγοντας ότι πρέπει να βάζουν στόχο και όχι να μιλούν αόριστα για το θέμα διατροφής και απώλειας κιλών σε συνδυασμό με τη βελτίωση της άσκησης. Αυτό όμως που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι τα άτομα χρειάζονται να κάνουν εβδομαδιαία άσκηση 150 έως 300 λεπτά, κάτι που δεν συμβαίνει, ενώ με μερικά παραδείγματα ανέλυσε τον τρόπο που μπορεί να βελτιώσει τη φυσική τους κατάσταση. Παράδειγμα το πόσο μακριά παρκάρει το αυτοκίνητο από τη δουλειά του. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε από την πανεπιστημιακή κοινότητα και ο Κρανιώτης Δημήτρης Μπατσίλας μέλος του διδακτικού προσωπικού των ΤΕΦΑΑ Π.Θ., ενώ τον συντονισμό είχε ο Γούλας Απόστολος, πρόεδρος του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Νομού Λάρισας που υποσχέθηκε ανάλογες επιστημονικές ημερίδες.

Του Σωτήρη Κέλλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass