Auto moto

Δημοσίευση: 29 Σεπ 2019 14:00
F1: Σήμερα στη Ρωσία η επόμενη «παράσταση» F1: Σήμερα στη Ρωσία η επόμενη «παράσταση»

Η Ρωσία «μπήκε» στο παιχνίδι το 2014 και από τότε μέχρι σήμερα η Mercedes είναι αυτή που κυριαρχεί με τον Χάμιλτον να έχει κερδίσει τρεις φορές (2014, 2015, 2018) και από μία ο Μπότας (2017) και ο «συνταξιούχος» Ρόσμπεργκ το 2016.

Το Ρωσικό Grand Prix από το 2014 που μπήκε στο πρόγραμμα αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τη λεία άσφαλτο. Εκείνη τη χρονιά ο οδηγός της Mercedes, Nico Rosberg έβγαλε όλο τον αγώνα, πρακτικά με το ίδιο σετ ελαστικών. Από τότε η επιφάνεια ωρίμασε και έγινε πιο τραχιά. Σε συνδυασμό με τη χάραξη της πίστας που δε φθείρει ιδιαίτερα τα ελαστικά, προκύπτει ένας όχι πολύ απαιτητικός αγώνας για τα ελαστικά. Εξαίρεση αποτελεί η στροφή 3, η πιο απαιτητική της διαδρομής. Είναι μια αριστερή με πολλές κορυφές που σε ένα βαθμό μοιάζει με την περίφημη στροφή 8 στην Τουρκία. Γενικά, η συγκεκριμένη πίστα απαιτεί σταθερότητα στο φρενάρισμα και ελκτική πρόσφυση. Περισσότερο καταπονείται το εμπρός δεξιά ελαστικό.

Οι καιρικές συνθήκες μπορεί να είναι απρόβλεπτες. Πέρυσι έβρεξε πριν τον αγώνα, τα προηγούμενα χρόνια είχαμε λιακάδα. Η πρόβλεψη για τον καιρό γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο δίνει σημαντική πιθανότητα βροχής.

Η πίστα του Sochi έχει σχετικά λεία άσφαλτο, οπότε φέτος επιλέχθηκαν ελαστικά από το μέσο της γκάμας P Zero Formula 1: C2 ως άσπρη μαλακή, C3 ως κίτρινη μέση και C4 ως κόκκινη μαλακή. Είναι μια επιλογή ένα επίπεδο πιο σκληρή από την αντίστοιχη περσινή στη Ρωσία και ένα επίπεδο πιο σκληρή από τις γόμες που είδαμε στη Σιγκαπούρη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Πέρυσι για τη Ρωσία είχε επιλεγεί ο συνδυασμός μαλακή, πάρα πολύ μαλακή και εξαιρετικά μαλακή γόμα: Επιλογή ένα επίπεδο πιο μαλακή από φέτος. Η φετινή επιλογή σκληρότερων γομών εξασφαλίζει ότι οι οδηγοί θα μπορούν να πιέσουν οριακά σε κάθε μέρος του αγώνα, αντί να εξαρτώνται από τη διαχείριση ρυθμού. Επίσης η επιλογή αυτή θα καλύψει τυχόν αλλαγές στην επιφάνεια του οδοστρώματος.

Παραδοσιακά η κανονικότητα είναι αυτή της μιας αλλαγής ελαστικών. Πέρυσι ο οδηγός της Mercedes, Lewis Hamilton κέρδισε από τη δεύτερη θέση στην εκκίνηση, με στρατηγική μιας αλλαγής: πάρα πολύ μαλακή/μαλακή γόμα. Ο οδηγός της Red Bull, Max Verstappen έκανε το αντίθετο μαλακή/πάρα πολύ μαλακή και τερμάτισε 5ος παρότι εκκινούσε τελευταίος.

Σήμερα λοιπόν στις 15.00.

 

 

* * *

Εντυπωσιακός ο Φουρθιώτης

ΜΕ ΔΥΟ ΒΑΘΡΑ ΣΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

ENTYPOSIAKOS O FOYRUIOTHS1

Τα διαπιστευτήρια του ταλέντου και της ταχύτητάς του άφησε για μια ακόμη φορά ο Σπύρος-Μάριος Φουρθιώτης, κατακτώντας δύο βάθρα στους τελευταίους του αγώνες για φέτος στο Ιταλικό πρωτάθλημα. Αν και ξεκίνησε 5ος με σταθερό και γρήγορο γυρολόγιο πλησίασε, αλλά δεν υπήρχε χρόνος για να διεκδικήσει κάτι καλύτερο από την 3η θέση.

Στον 2ο αγώνα ο Σπύρος-Μάριος ξεδίπλωσε όλες τις αρετές του μέσα στην πίστα! Αν και στην αρχή τον έκλεισαν και τον έριξαν στην 7η θέση, ο Έλληνας πιλότος κράτησε την ψυχραιμία του και με ταχύτατους γύρους άρχιζε να καλύπτει τη διαφορά από τους μπροστά.

ENTYOPSIAKOS O FOYRUIOTHS2Σημειώνοντας τον ταχύτερο γύρο στον αγώνα κι έχοντας τον καλύτερο ρυθμό απ’ όλους, ξεπερνούσε ένα-ένα τα εμπόδια των αντιπάλων του και έφτασε να διεκδικεί τη δεύτερη θέση στον αγώνα.

Όμως είχε χρησιμοποιήσει πολύ από το ελαστικό του και για να μην διακινδυνεύσει μια πτώση, προτίμησε να κρατήσει την 3η θέση.

Ο τελευταίος γύρος του Ιταλικού πρωταθλήματος CIV Junior έγινε στην Franciacorta, όπου ο Σπύρος-Μάριος Φουρθιώτης θα ξεκινούσε τους αγώνες από την 9η θέση. Το επίπεδο της κατηγορίας ήταν υψηλότατο, με τον Έλληνα αναβάτη να τερματίζει στην 6η θέση στον πρώτο αγώνα, Στον δεύτερο αγώνα, μετά από μια εξαιρετική εκκίνηση, βρέθηκε στο πρώτο γκρουπ όπου έξι οδηγοί έδιναν τη μάχη για τη νίκη και πήρε την 6η θέση με διαφορά μόλις στο ένα δευτερόλεπτο από τον νικητή!

 

 

* * *

EKATOMMYRIA EYRO GIA TON MARC MARKEZ

Εκατομμύρια ευρώ για τον Marc Marquez

Τα τελευταία χρόνια η Ducati έχει κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, χωρίς να φείδεται χρημάτων, για να μπορέσει να εξασφαλίσει έναν Τίτλο στο MotoGP. Είναι το εργοστάσιο που επένδυσε – και συνεχίζει – όσο κανένα άλλο στο κομμάτι των αεροδυναμικών, έχοντας προηγουμένως πάρει από την Aprilia τον Gigi Dall’Igna.

Η μοτοσικλέτα της άλλαξε, βελτιώθηκε, τα προβλήματα μειώθηκαν σημαντικά και με τον Andrea Dovizioso έφτασαν κοντά στο όνειρο το 2017. Δεν σταμάτησαν εκεί όμως. Προσέφεραν ένα σωρό εκατομμύρια στον Jorge Lorenzo για να τον κάνουν δικό τους, με την ελπίδα ότι θα τους χάριζε τον Τίτλο. Ο Ισπανός ήρθε και παρά τις δυσκολίες του πρώτου χρόνου, άρχιζε να κερδίζει τον δεύτερο, αλλά πλέον ήταν αργά. Το γυαλί στις σχέσεις τους είχε ραγίσει. Με τον Dovi συνέχισαν και πέρυσι και φέτος να διεκδικούν τον Τίτλο, αλλά χωρίς επιτυχία, καθώς ο Marc Marquez αποδεικνυόταν ανίκητος. Έτσι, είναι απολύτως λογικό για τους κόκκινους να σκέφτονται την περίπτωση του Marc, τον οποίο είχαν προσεγγίσει στα τέλη του 2015.

«Τότε δεν υπήρχαν οι συνθήκες», δήλωνε πρόσφατα ο Paolo Ciabatti, ο Αθλητικός Διευθυντής των κόκκινων.

Στα τέλη του 2020 το νυν συμβόλαιο του Marquez με το HRC τελειώνει και ήδη από τώρα κυκλοφορούν φήμες, στην Ιταλία, ότι η Ducati είναι έτοιμη να του κάνει πρόταση. Μια πρόταση που, όπως ακούγεται, θα φτάνει τα 15 εκατομμύρια τον χρόνο χωρίς να υπολογίζουμε μπόνους και λοιπούς προσωπικούς χορηγούς του Ισπανού. Το θέμα είναι ότι περίπου τόσα παίρνει και τώρα από την Honda και ίσως δεν αρκούν για να τον πείσουν να αλλάξει ομάδα. Εκτός κι αν η Ducati επανέλθει με βελτιωμένη προσφορά.

Κάποια στιγμή στην καριέρα τους, οι κορυφαίοι Giacomo Agostini και Valentino Rossi άλλαξαν ομάδα, απολαμβάνοντας την επιτυχία στο paddock με διαφορετικές μοτοσικλέτες.

Ο Marc Marquez είναι ένας αναβάτης που θέλει να θεωρείται αυτός ο κορυφαίος όλων των εποχών και πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή θα αλλάξει ομάδα και θα κυνηγήσει τίτλους με άλλη μοτοσικλέτα. Ενδεχομένως αυτό να γίνει το 2021!

 

-----Οδηγός-----

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass