Στα αποτυπώματα του… Ιουστινιάνειου τείχους

*ΣΤΙΣ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΤΡΕΧΟΥΝ ΣΤΑ ΤΕΙΧΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ *Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 2019

Δημοσίευση: 17 Σεπ 2019 22:06

Στα αποτυπώματα του… Ιουστινιάνειου τείχους θα τρέξουν οι Λαρισαίοι την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου, καθώς διοργανώνεται αγώνας δρόμου Ανδρών –Γυναικών 7.000 μέτρων στα τείχη της Αρχαίας Λάρισας.

Διοργανωτές είναι η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλίας, ο Τοπικός Όμιλος για την Unesco N.Λάρισας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Λαρισαίων, τον αθλητικό σύλλογο «ΑΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ», τον Σύλλογο Βετεράνων Αθλητών Στίβου Ν. Λάρισας και τον Σύλλογο Δρομέων Υγείας Νομού Λάρισας.

Η οχύρωση αυτή της πόλης θα μπορούσε να αποδοθεί στον Ιουστινιανό, ο οποίος σύμφωνα με τον ιστορικό Προκόπιο έκτισε νέα τείχη για να προστατέψει τη σχεδόν ατείχιστη πόλη («… Λάρισσαν και Καισάρειαν, πεπονηκότων σφίσιν υπεράγαν των ερυμάτων, σχεδόν τι ατειχίστους είναι ξυνέβαινε. Βασιλεύς δε Ιουστινιανός άμφω τείχη ισχυρότατα ποιησάμενος …»). Πρόκειται για ισχυρή οχύρωση, από τείχος (πάχ. 2,20-2,40μ.) και προτείχισμα (πάχ. 1μ.), ενισχυμένα με πύργους. Μεταξύ του τείχους και του προτειχίσματος παρεμβάλλεται τάφρος, πλάτους 15μ.

Το μεγαλύτερο τμήμα της οχύρωσης, μήκους 30μ., αποκαλύφθηκε στην πλατεία Αγαμ. Μπλάνα, ένα μικρότερο με δύο πύργους στην Κεντρική πλατεία, τμήμα τείχους και πύργος στην οδό Λαπιθών και μεγάλο τμήμα μόνο από το προτείχισμα στη συμβολή των οδών Δήμητρας και Νίκης.

Η διοργάνωση γίνεται στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτισμού 2019 με σκοπό την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου και του ιστορικού κέντρου της πόλης της Λάρισας.

Παράλληλα με τον κύριο αγώνα διοργανώνονται :

* Αγώνας Δρόμου ΑμεΑ 500 μέτρων

* Αγώνας Δρόμου Μαθητών Δημοτικού 800 μέτρων

* Αγώνας Δρόμου Ανδρών –Γυναικών 2000 μέτρων στον λόφο του Φρουρίου

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

Ο αγώνα δρόμου 7.000μ. στα τείχη της Αρχαίας Λάρισας, Ανδρών –Γυναικών (Αρχαίο Θέατρο, γέφυρα Πηνειού, Γεωργιάδου, Αεροδρομίου, Ηρώων Πολυτεχνείου Λαγού, Κραννώνος, Σκίπης, Αθηνάς, Καλλιθέας, Βενιζέλου, Αρχαίο Θέατρο) θα έχει και κοινωνικό σκοπό καθώς κυρίαρχο σύνθημα θα είναι «Όλοι Μαζί Τρέχουμε για τα Παιδιά με Χρόνια Νοσήματα» με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας στο θέμα των χρόνιων παθήσεων.

ΔΩΡΟ ΣΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

Ο φετινός αγώνας έχει και μια καινοτομία για τους εθελοντές της διοργάνωσης, καθώς μεγάλο μέρος αυτών θα ταξιδέψουν στην Αθήνα για την ίδια δράση στον Μαραθώνιο της Αθήνας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Για τον αγώνα αυτό δόθηκε χθες στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου συνέντευξη Τύπου, όπου ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός είπε: «Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου τρέχουμε για καλό σκοπό. Τρέχουμε για τα παιδιά με χρόνια νοσήματα, γύρω από τα τείχη της αρχαίας Λάρισας, σε μια διαδρομή 7 χιλιομέτρων που ξεκινά και καταλήγει στο εμβληματικό μνημείο της πόλης, το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας. Ευχαριστώ όλους τους συνδιοργανωτές, τον Δήμο, τον ΣΕΓΑΣ, την Unesco, την Αρχαιολογία που βοηθά στην ανάδειξη των μνημείων της πόλης μέσα από διαδραστικές εκδηλώσεις, την Τροχαία που δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας, τους εθελοντές και όλους τους αθλητές και τους συμμετέχοντες σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια».

Η πρόεδρος του τοπικού ομίλου για την Unesco ν. Λάρισας Θεοδώρα Κάλλα τόνισε ότι :«Ο σύλλογος σε επαφή που είχε με το Υπουργείο Παιδείας διεκδικεί κονδύλια για τη στήριξη των παιδιών αυτών με σχολικούς νοσηλευτές, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς».

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλίας Ηλίας Καφφές μίλησε για την ανάγκη εθελοντών λέγοντας: «Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένα σώμα μόνιμων εθελοντών στη Λάρισα, ηλικίας 15- 60 ετών που να στηρίζει ανάλογες εκδηλώσεις. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στην ιστοσελίδα του ΣΕΓΑΣ. Πρόθεσή μας είναι να τους εκπαιδεύσουμε και να τους πάρουμε μαζί και στον μαραθώνιο της Αθήνας».

Ο Μιχάλης Αναστασίου, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Αθλητισμού πρόσθεσε : «Ο Δήμος Λαρισαίων δεν θα μπορούσε να λείπει απ αυτή τη διοργάνωση. Επιδιώκουμε να αναδείξουμε το Αρχαίο Θέατρο και την αρχαία πόλη της Λάρισας και στεκόμαστε δίπλα στα παιδιά με χρόνια νοσήματα. Καλούμε τους πολίτες να στηρίξουν αυτό τον όμορφο αγώνα».

Ο Γιώργος Τουφεξής αναπληρωτής προϊστάμενος Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Λάρισας για τον συνδυασμό Αθλητισμού και Πολιτισμού είπε: « Η αρχαιολογική υπηρεσία είναι αρωγός σ' αυτόν τον ιερό αγώνα που ξεκινά και καταλήγει στο εμβληματικό μνημείο της πόλης, το Αρχαίο Θέατρο και περιτρέχει την αρχαία πόλη. Έτσι οι πολίτες της Λάρισας ενισχύουν την επαφή τους με την αρχαία πόλη και τα στοιχεία της ταυτότητάς τους.

Τέλος, ο διοικητής Τροχαίας Λάρισας Σεραφείμ Καφετζής διαβεβαίωσε: «Η Υπηρεσία μας θα λάβει όλα τα επιβαλλόμενα μέτρα για την προστασία των αθλητών και των παιδιών. Ζητάμε την κατανόηση όλων των οδηγών για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα γίνουν ώστε ο αγώνας να διεξαχθεί με ασφάλεια.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού Νίκος Λιούπας, ο πρόεδρος του Ποδηλατικού Α.Σ. Πηνειός Παν. Μπούρικας, οι εκπρόσωποι της ΕΟΔΥΑ Μ. Τσακνάκη, της ΕΟΔ Λάρισας Ασπ. Βαρσάμη και Ρ. Λαμπρονίκου, της ΕΠΟΜΕΑ Ανδρ. Τσάνα και η κ. Δ. Δαλαβίκα- Τσεσμετζίδου (ΠΑΣ Πηνειός και Cycling Hellas).

ΩΡΕΣ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΑΓΩΝΩΝ

Για την απόσταση των 500 μ. για ΑμεΑ, η εκκίνηση θα δοθεί στις 9:30.

Για την απόσταση των 800 μ., η εκκίνηση θα δοθεί στις 9:50.

Η εκκίνηση, για τα 2.000 μ. θα δοθεί στις 10:25.

Η εκκίνηση, για τα 7.000 μ. θα δοθεί στις 10:30.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Οι συμμετοχές θα γίνονται δεκτές με δύο τρόπους:

1) Μέσω συμπλήρωσης ηλεκτρονικής φόρμας στην ιστοσελίδα: segas- thessalias.gr

έως την Τετάρτη 25/9/2019.

2) Μέσω χειρόγραφης αίτησης, την οποία θα καταθέτουν στα γραφεία της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλίας, Παναγούλη 2, 3ος όροφος (ώρες 9.00 - 15.00 από Δευτέρα έως Παρασκευή) έως Παρασκευή 27/9/2018.

Του Σωτ. Κέλλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass