Τρέχοντας προς το... 2019

ΑΠ. ΓΟΥΛΑΣ: Η ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΛΑΤΡΕΙΑ

Δημοσίευση: 03 Ιαν 2019 22:37

Το δρομικό κίνημα έχει εδώ και πολλά χρόνια γίνει βίωμα και τρόπος ζωής σε όλη την Ελλάδα και ειδικότερα στη Λάρισα με την αύξηση τόσο του αριθμού των αγώνων όσο και των ποιοτικών παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους συμμετέχοντες δρομείς (ιματισμός, ποιότητα μεταλλίων, αθλητικών ποτών κτλ) αλλά και με τη συμβολή συγκεκριμένων επιχειρηματικών στρατηγικών του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται σε τομείς που άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με το ερασιτεχνικό τρέξιμο.

Κάποιοι αποφάσισαν την πρώτη μέρα του χρόνου να πάνε τρέχοντας προς το... 2019 αφού με πρωτοβουλία του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων ν. Λάρισας συγκεντρώθηκαν περίπου 70 άτομα και τρέξανε 10 χιλιόμετρα δίπλα από τον Πηνειό ποταμό ενώ έκοψαν και την πρώτη αθλητική πίτα του νέου χρόνου. «Η συνήθεια αυτή έγινε λατρεία» μας λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποστόλης Γούλας και συνέχισε λέγοντας: «Φέτος μας εξέπληξε ευχάριστα ο αριθμός των συμμετεχόντων και μάλιστα ήρθαν από Θεσσαλονίκη (ο Θωμάς Ματάτης που συμμετείχε σ’ αυτή την εκδήλωση πρώτη φορά πέρυσι και επειδή του πήγε καλά η χρονιά ήρθε και φέτος) αλλά και από το Άργος Ορεστικό».

*Πώς δημιουργήθηκε αυτός ο θεσμός;

«Είναι ένας θεσμός που καθιερώθηκε πριν δέκα χρόνια στην αρχή δειλά και τώρα απέκτησε πολλούς φίλους. Μάλιστα κάποιοι ήρθαν κατευθείαν από το ρεβεγιόν ενώ κάποιοι αποφάσισαν να κάνουν και αυτή τη μέρα έναν αθλητικό τρόπο ζωής μη ξενυχτώντας αρκετά το προηγούμενο βράδυ. Τα 10 χιλιόμετρα θέλουν και μια προετοιμασία...».

*Τελικά οι φίλοι του τρεξίματος αυξάνονται...

«Μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη απέδειξε ότι το τρέξιμο μπορεί να είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να παρατείνει κανείς τη ζωή του, καθώς όσοι τρέχουν, μπορούν να ζήσουν έως τρία παραπάνω χρόνια. Αυτό ισχύει ακόμη κι αν τρέχουν αργά και σποραδικά, αν καπνίζουν, πίνουν ή είναι υπέρβαροι». Μία ώρα τρέξιμο μπορεί να προσθέσει επτά ώρες στη ζωή κάποιου, ενώ ακόμη και πέντε λεπτά καθημερινού τρεξίματος σχετίζονται με αυξημένο προσδόκιμο ζωής. Διαπιστώθηκε ότι το τρέξιμο, άσχετα με τον ρυθμό που γίνεται και την απόσταση που διανύεται, μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου ενός ανθρώπου κατά 25% έως 40%. Αν κανείς τρέχει δύο ώρες την εβδομάδα, μπορεί να περιμένει μια αύξηση του προσδόκιμου ζωής έως περίπου τρία χρόνια».

*Πού οφείλεται αυτό;

«Η αλματώδης ανάπτυξη του Δρομικού Κινήματος στη χώρα μας έχει αλλάξει σε μεγάλο ποσοστό την αυτοεκτίμηση που νιώθει κάποιος που τρέχει συστηματικά και ενισχύει τον αυτοπροσδιορισμό του ως δρομέα καθώς ανήκει πλέον στη μεγάλη δρομική κοινότητα και φυσικά δέχεται περισσότερο την αναγνώριση του κοινωνικού του περίγυρου και την αυτοεπιβεβαίωση που αυτή συνεπάγεται. Πριν την κρίση κορόιδευαν τους δρομείς, τώρα θεωρούν τιμή να τους θεωρούν δρομείς. Ο κόσμος έχει στραφεί προς την άσκηση ως διέξοδο στην κρίση αλλά και γιατί ξέρει ότι μέσα από αυτήν μόνο όφελος θα προκύψει για την υγεία του».

*Κόψατε και την πρώτη αθλητική πίτα της Λάρισας...

«Μετά τον αγώνα των 10 χιλιομέτρων κόψαμε την πίτα για να πάρουν όλοι οι δρομείς τις αναγκαίες θερμίδες. Μάλιστα είχαμε τυχερό, τον Μάνο Πατσίκα, που βρήκε το φλουρί. Όλοι δώσαμε μια ευχή να είμαστε όλοι μαζί και του χρόνου. Και ίσως ακόμα περισσότεροι στέλνοντας ένα αθλητικό μήνυμα για τον χρόνο που έρχεται. Και αυτό είναι ότι η άσκηση βοηθάει στην υγεία, που ευχόμαστε όλοι να έχουμε κάθε αρχή του χρόνου. Σίγουρα περισσότερα θα πούμε στην κεντρική μας εκδήλωση που θα γίνει στις 9 Φεβρουαρίου...».

Του Σωτ. Κέλλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass