Απεβίωσε ο Γιόσεφ Μάσοπουστ

Δημοσίευση: 29 Ιουν 2015 20:10
           

Ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, ο Γιόσεφ Μάσοπουστ απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών, μετά από μακρά περίοδο νοσηλείας.

Ο Μάσοπουστ, που οδήγησε την Τσεχοσλοβακία στον τελικό του Παγκοσμίου κυπέλλου της Χιλής (1962) κόντρα στην κάτοχο του τροπαίου Βραζιλία, υπήρξε ο πρώτος παίκτης του «Ανατολικού μπλοκ», που κατέκτησε τη «Χρυσή Μπάλα» του «France Football» την συγκεκριμένη χρονιά.

Ο Μάσοπουστ γεννήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου του 1931 στην πόλη Στρίμιτσε της Βοημίας και ήταν ένα από τα έξι παιδιά του ανθρακωρύχου πατέρα του. Στα πρώτα του χρόνια κατω από τη σκιά της Ναζιστικής "δύναμης", όταν το ποδόσφαιρο απαγορεύτηκε και ως εκ τούτου μπορούσε να αγωνιστεί μόνο για το χωριό του στη Βόρεια Τσεχία. Μετά το 1945 αγωνίστηκε στην Τέπλιτσε και στη συνέχεια με τη Ντούκλα Πράγας το 1956, όπου και δημιούργησε το μύθο του. Με την Ντούκλα, μέτρησε 386 συμμετοχές με 79 γκολ. Είχε 63 συμμετοχές και 10 τέρματα με την Εθνική ομάδα της Τσεχοσλοβακίας, την οποία οδήγησε στην τρίτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθληματος το 1960 νικώντας με 2-0 τους διοργανωτές Γάλλους στον μικρό τελικό.

Η κορυφαία στιγμή με την εθνική ομάδα της χώρας του ήρθε δύο χρόνια αργότερα, όταν στο Μουντιάλ της Χιλής το 1962 οδήγησε την ομάδα στον τελικό με τη Βραζιλία ενώ είχε ανοίξει το σκορ στο 15΄ για να αρχίσει στη συνέχεια η αντεπίθεση της Βραζιλίας και η νίκη των «Σελεσάο» με 3-1.

Σε συνέντευξη του, το 2013 στο «Reuters» ο Μάσοπουστ είπε: «Τι να πω, για ένα λεπτό εκείνη την ημέρα ήμασταν πρωταθλητές κόσμου» και συνέχισε: «Όμως η Βραζιλία ισοφάρισε σχεδόν άμεσα με τον Αμαρίλντο και στο δεύτερο ημίχρονο σημείωσε άλλα δύο τέρματα με τους Ζίτο και Βαβά και μας νίκησαν με 3-1. Σίγουρα η ήττα ήταν απογοητευτική, αλλά η κληρονομιά από τότε έχει διαρκέσει όλα αυτά τα χρόνια».

Η άμιλλα του Μάσοπουστ ήταν ισάξια με την ικανότητά του στον αγωνιστικό χώρο. Σε αναμέτρηση στη φάση των ομίλων με τη Βραζιλία το 1962, ο Τσέχος έδωσε οδηγίες στους συμπαίκτες του να μην κάνουν τάκλιν στον τραυματισμένο Πελέ: «Δεν υπήρχαν αλλαγές τότε, και ο Πελέ συνέχισε να αγωνίζεται παρά το γεγονός ότι ήταν προφανώς τραυματισμένος. Οπότε μίλησα με τους συμπαίκτες μου και τους είπα πως όταν ο Πελέ είχε την μπάλα δεν θα του κάναμε τάκλιν» είπε στη συνέντευξη του 2013 ο Μάσοπουστ. «Θα ήταν εύκολο, αλλά δεν θα ήταν σωστό να κάνουμε τάκλιν σε τραυματισμένο άνθρωπο. Μου φάνηκε ως καθαρά ανθρωπιστική κίνηση».

Το 2004 ο Πελέ ονόμασε τον Μάσοπουστ στη λίστα του για τους 125 καλύτερους εν ζωή ποδοσφαριστές. Το 2000 ψηφίστηκε ως ο Τσέχος ποδοσφαιριστής του αιώνα.

«Ο Μάσοπουστ ήταν ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές που έχω δει στη ζωή μου» τόνισε αργότερα ο Πελέ σύμφωνα με το «fifa.com» και συνέχισε: «Αλλά δεν ήταν δυνατόν να έχει γεννηθεί στην Ευρώπη. Με αυτές τις εξαιρετικές ντρίπλες, έπρεπε να ήταν Βραζιλιάνος!»

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass