Τουρισμός… επί τροχάδην

ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥΣ ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΑΞΙΔΙΑ

Δημοσίευση: 03 Ιουν 2018 22:18

Δεν χρειάζονται να ανέβουν σε Open Bus καθώς έχουν κάτι πολύ καλύτερο και ακόμα πιο οικονομικό. Τα δύο τους πόδια.

Λαρισαίοι όλων των ηλικιών και των δύο φύλων. Γυναίκες, άντρες, ζευγάρια ακόμα και παιδιά τα τελευταία χρόνια πηγαίνουν σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και δηλώνουν συμμετοχή στους κατά τόπους μαραθώνιους αγώνες. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουν να συνδυάσουν δύο μεγάλες τους αγάπες. Τον αθλητισμό και τον τουρισμό. Και το κάνουν με μεγάλη επιτυχία καθώς καταφέρνουν να βλέπουν τα σπουδαιότερα αξιοθέατα της γηραιάς ηπείρου με ταχύτητα τζόκινγκ. 42 χιλιόμετρα κυλούνε τόσο όμορφα και δημιουργικά. Τόσο που ζηλεύεις. Οι αθλητές του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων για μια ακόμα φορά αποδεικνύονται πρεσβευτές της Λάρισας σε όλο τον κόσμο.

Η «Ε» σήμερα συζητάει με κάποιους από αυτούς που έχουν πρόσφατες εμπειρίες:

Βασίλης Παυλόπουλος είναι 32 ετών. Πήγε για πρώτη φορά πριν λίγους μήνες στην Ολλανδία για να τρέξει στον μαραθώνιο του Ρότερνταμ. Το συνδύασε με ολιγοήμερες διακοπές. Σημείο κορύφωσης του ταξιδιού ήταν αυτά τα 42 χλμ «Αυτό γιατί η διαδρομή σε περνάει από τα καλύτερα αξιοθέατα της περιοχής. Erasmus Bridge, ιστορικό κέντρο, Σιδηροδρομικός Σταθμός όλο ομορφιές και φυσικά είσαι με τα πόδια». Τώρα που ξεκίνησε λέει να το καθιερώσει.

Μιχάλης Πλησιώτης αποφάσισε πριν λίγους μήνες να πάει στη Βαρκελώνη για να τρέξει τον μαραθώνιο. Δεν το σκέφτηκε και πολύ ο 46χρονος. Πρόσθεσε στο πρόγραμμά του, μερικές ημέρες πριν και μετά τον αγώνα και έφυγε.

«Είναι μια πολύ διαφορετική εμπειρία από ό,τι έχει κάνει ο καθένας μας. Υπάρχει τέτοια οργάνωση που την απολαμβάνεις και εσύ που τρέχεις αλλά και ο κόσμος που παρακολουθεί. Πιστέψτε με δεν καταλαβαίνεις πώς τρέχεις 42 χλμ καθώς όλη την ώρα το κεφάλι σου κοιτάζει από δω και από εκεί». Τον πιστεύουμε. Άλλωστε η Βαρκελώνη είναι μαγευτική.

Γιώργος Δοξαράς έχει πάει σε πολλούς αγώνες του εξωτερικού. Φέτος πήγε στο Μιλάνο και παρατήρησε ό,τι είχε δει και τα προηγούμενα χρόνια «Ο κόσμος έχει διαφορετική κουλτούρα από εμάς σε πολλά σημεία. Το γιορτάζουν και σε κάνουν και σένα μέρος της γιορτής. Απολαμβάνεις τη διαδρομή και την πόλη με έναν διαφορετικό τρόπο». Δεν έχει άδικο ο 48χρονος.

Σίλβια Μακρή μαζί με τον σύζυγό της, Κριστιάν Περάκη είχαν τρέξει και πέρυσι στον μαραθώνιο του Παρισίου. Αυτός ήταν και ο… βασικότερος λόγος που το επανέλαβαν. «Άψογη διοργάνωση σε μια πανέμορφη διαδρομή γεμάτη ιστορικά μνημεία που έχεις την ευκαιρία να τα δεις την ώρα που τρέχεις. Οι Παριζιάνοι καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα σε χειροκροτούν και δεν σε αφήνουν μόνο. Τρέχεις εσύ αλλά τρέχει και το… μάτι σου στα υπέροχα αυτά μνημεία» λέει εύστοχα. Tres bien…

Αποστόλης Γούλας εντός χώρας κυρίως συμβάλει στα θέματα της διοργάνωσης. Όμως όταν βγαίνει εκτός Ελλάδας, τότε το απολαμβάνει. Έχοντας τρέξει σε πολλούς αγώνες στο εξωτερικό, και 5 φορές στον Μαραθώνιο της Ρώμης ξέρει απ’ έξω κι ανακατωτά την αιώνια πόλη. «Το ευχάριστο είναι πως η διαδρομή αλλάζει χρόνο με τον χρόνο. Ακόμα κι έτσι όμως έχεις την ευκαιρία να δεις τόσα και τόσο όμορφα μέρη που δεν τη χορταίνεις. Πλακόστρωτη, αιώνια και μοναδική».

Ως πρόεδρος του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Λάρισας έχει παρατηρήσει και θέματα διοργάνωσης «Πριν από 15 χρόνια η ψαλίδα ανάμεσα σε μας ήταν πολύ ανοιγμένη. Όσο περνούν τα χρόνια όμως, οι διαφορές αυτές γίνονται μικρότερες. Κάτι που σημαίνει πως είμαστε σε καλό δρόμο σε ζητήματα διοργάνωσης» και καταλήγει «Όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις εκμεταλλεύονται τα μνημεία και τα ονόματα της ιστορίας τους για τέτοιους αγώνες. Είναι ευκαιρία για τη Λάρισα να το κάνει με τον Ιπποκράτειο». Ίσως και να μην έχει άδικο…

Κώστας Παπαστεργίου είναι από τους έμπειρους δρομείς της Λάρισας. Στα 63 του έχει συμμετάσχει σε 18 μαραθωνίους και άλλους 500 αγώνες όλων των χιλιομετρικών αποστάσεων. Πρόσφατα είχε βρεθεί στο Βελιγράδι και όπως λέει «Είναι υπέροχο να κάνεις μια τόσο όμορφη διαδρομή δίπλα στο ποτάμι που διασχίζει όλη την πόλη. Εγώ θα τη θυμάμαι για όλη μου τη ζωή, άσχετα αν δεν θυμάμαι τα ονόματα των δρόμων και των περιοχών». Σημασία φυσικά δεν έχουν τα ονόματα αλλά οι σκηνές. Το ταξίδι κι όχι ο προορισμός…

 

Του Κώστα Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass