ΤΟΝΙΖΕΙ ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Η ΠΕΠΦΑ ν. ΛΑΡΙΣΑΣ:

«Αδικη η απόφαση του ΣτΕ για τη μοριοδότηση των αθλητών-μαθητών σχετικά με την είσοδό τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ»

*Γ. Αλεξούλης: «Αντί να δώσουμε ακόμα περισσότερα κίνητρα καταστρέφουμε τα ελάχιστα»

Δημοσίευση: 27 Μαρ 2018 15:32

Η απόφαση του ΣτΕ να κρίνει παράνομη τη μοριοδότηση στους αθλητές για την είσοδό τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις σε πανελλαδικό αλλά και τοπικό επίπεδο. Για την ακρίβεια η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσισε ότι άρθρο 34 του νόμου 2009 του 1992 αντίκεινται στις συνταγματικές αρχές της ισότητας, της αξιοκρατίας και της ορθολογικής οργανώσεως της παρεχομένης εκπαιδεύσεως.

Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει την είσοδο των αθλητών που έχουν πετύχει σημαντικές διακρίσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Για την ακρίβεια αναφέρει μεταξύ άλλων:

α) την πριμοδότηση αθλητών ακόμα και για επιτυχίες σε αθλητικούς αγώνες ήσσονος σημασίας.

β) την καθ’ υπέρβαση εισαγωγή αθλητών στις Ανώτατες Σχολές στο δυσανάλογα υψηλό ποσοστό του 4,5% των προβλεφθεισών θέσεων, το οποίο παρίσταται αυθαίρετο.

γ) την εισαγωγή διακριθέντος αθλητή σε Σχολή της προτίμησής του, εφόσον συγκεντρώσει αριθμό μορίων τουλάχιστον ίσο με το 90% του αριθμού των μορίων του τελευταίου εισαχθέντος στη συγκεκριμένη Σχολή στο ίδιο ακαδημαϊκό έτος, μετά την προσαύξηση του συνόλου των μορίων του από τις αθλητικές του διακρίσεις.

Για την απόφαση του Σ.τ.Ε. η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής νομού Λάρισας εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Ως επιστημονική ένωση και με απόλυτο σεβασμό στις αποφάσεις και τον ρόλο της Δημοκρατίας δεν κρίνουμε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης.

ΟΜΩΣ:

"Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε την 23/3/2018 απόφασή του ΣτΕ όπου κρίθηκε παράνομη η μοριοδότηση στους αθλητές για την είσοδό τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Για την ακρίβεια, η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσισε ότι το άρθρο 34 του νόμου 2009 του 1992 αντίκεινται στις συνταγματικές αρχές της ισότητας, της αξιοκρατίας και της ορθολογικής οργανώσεως της παρεχομένης εκπαιδεύσεως.

Με την απόφαση του αυτή, το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει αντισυνταγματική τη ρύθμιση που επιτρέπει την εισαγωγή διακριθέντων αθλητών σε σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ της προτίμησής τους, καθ’ υπέρβαση του προβλεπόμενου αριθμού εισακτέων.

Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη διάταξη δεν έρχεται σε αντίθεση με “ τις συνταγματικές αρχές της ισότητας, της αξιοκρατίας και της ορθολογικής οργανώσεως της παρεχομένης εκπαιδεύσεως” αφοί οι διακριθέντες αθλητές εξασφάλιζαν την εισαγωγή τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, καθ' υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων, κάτι που σημαίνει ότι δεν στερούσαν τη θέση από άλλο φοιτητή.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ η απόφαση αυτή του Συμβουλίου της Επικρατείας ουσιαστικά οδηγεί τους νέους και τις νέες της χώρας μακριά από τον αθλητισμό, καταργεί το μοναδικό κίνητρο που έχει απομείνει στους μαθητές και στις μαθήτριες να συνεχίσουν τον αθλητισμό, παράλληλα με τις σπουδές τους και ουσιαστικά γκρεμίζει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι έστω και την τελευταία στιγμή η Πολιτεία θα προχωρήσει στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για να διορθωθεί μία μεγάλη αδικία προς τους αθλητές και αθλήτριες της χώρας μας, ενισχύοντας έτσι τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και τα αθλητικά πρότυπα της χώρας.»

***

Για το θέμα αυτό δηλώσεις έκανε και ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα αθλητισμού του Δήμου Λαρισαίων Γιάννης Αλεξούλης που εκφράζει την αντίθεσή του τονίζοντας: «Αντί να δώσουμε ακόμα περισσότερα κίνητρα και μέσα για να φέρουμε τα παιδιά μας στον αθλητισμό που είναι το σημαντικότερο αντίδοτο στις αρρώστιες της σημερινής εποχής, κατάθλιψη και πολυχρησία της τεχνολογίας, έχουμε μη ειδικούς ανθρώπους που παρεμβαίνουν καταστρέφοντας τα ελάχιστα κίνητρα γιατί το προσωπικό τους όφελος δεν συμβαδίζει με αυτούς.»

Αναλυτικά η δήλωση του Γιάννη Αλεξούλη:

«Το Σύνταγμα παρέχει το δικαίωμα σε κάθε ελληνόπουλο να αθλείται και να αγωνίζεται δίνοντάς του όλα τα μέσα και τα κίνητρα για να μπορέσει κάποια στιγμή ο κάθε αθλητής να ακουστεί ο εθνικός ύμνος και να σηκώσει τη σημαία της Ελλάδος σε όλη την υφήλιο προβάλλοντας με περηφάνια τη δύναμη, το σθένος και την ικανότητα της χώρας μας και επειδή η ικανότητα πρέπει να είναι σωματική και πνευματική αφού ο αθλητής σαν πρότυπο πρέπει να περνάει μηνύματα για τους νέους ανθρώπους για αυτό εδώ και πολλά χρόνια η πολιτεία είχε προνοήσει να δίνει τη δυνατότητα αλλά και τα προνόμια στους αθλητές να σπουδάζουν.

Να όμως που κάποια δικαστής που είναι στο Συμβούλιο Επικρατείας αφαίρεσε αυτό το προνόμιο θεωρώντας αντισυνταγματικό μάλλον για άλλους λόγους και όχι γιατί κύπτετε για τον αθλητισμό με συνέπεια να αφήσει σε αγραμματοσύνη τους αθλητές όπως είπε η Κατερίνα Στεφανίδου, ο Λευτέρης Πετρούνιας, ο υπουργός Αθλητισμού και όλοι οι μεγάλοι αθλητές και όλα τα μέλη του αθλητισμού.

Αντί να δώσουμε ακόμα περισσότερα κίνητρα και μέσα για να φέρουμε τα παιδιά μας στον αθλητισμό που είναι το σημαντικότερο αντίδοτο στις αρρώστιες της σημερινής εποχής, κατάθλιψη και πολυχρησία της τεχνολογίας, έχουμε μη ειδικούς ανθρώπους που παρεμβαίνουν καταστρέφοντας τα ελάχιστα κίνητρα γιατί το προσωπικό τους όφελος δεν συμβαδίζει με αυτούς.

Όταν όμως υπάρχει κάποια διάκριση από κάποιο παιδί τρέχουν όλοι τους υποκριτικά να το αγκαλιάσουνε και να βγούνε φωτογραφίες. Αυτά τα παιδιά ματώνουνε κάθε μέρα θυσιάζοντας την εφηβεία τους στον βωμό του αθλητισμού. Ξυπνάνε χαράματα για να προλάβουνε προπόνηση και σχολείο. Δεν κόβουνε ένα προνόμιο αλλά τορπιλίζουν τα θεμέλια του ελληνικού αθλητισμού και το μέλλον τον εθνικών ομάδων.

Ένα άλλο μελανό σημείο η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας ως υπεύθυνους σε θέματα φυσικής αγωγής να βάλει δασκάλους, μαθηματικούς, φυσικούς, και ό,τι άλλο, με συνέπεια να ξεσηκώσει την ΠΕΠΦΑ δικαίως σε διαμαρτυρία στο Υπουργείο Παιδείας. Πότε τελικά σε αυτή τη χώρα θα μπορούμε να βάζουμε ικανούς και ειδικούς στο να διαχειρίζονται τα πράγματα που έχουν δουλέψει και σπουδάσει και όχι άσχετους και ανίκανους που χαλάνε και ό,τι έχει απομείνει. Έκκληση σε όλους τους υπεύθυνους να μεριμνήσουν για αυτή την αδικία.»

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass