Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΖΗΜΑΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΛΑΡΙΣΙΝΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ

Το ντέρμπι και το στοίχημα της Λάρισας

• Ο τεχνικός των ρεκόρ στην Α2 Εθνική ανέλυσε το ματς της ΑΕΛ με τον Ερμή Αγιάς • Τι είπε για το πώς μπορεί η Λάρισα να ξαναβγάλει ταλέντα και να δει εκ νέου παίκτες στις Εθνικές ομάδες

Δημοσίευση: 25 Οκτ 2017 22:34

Το μπασκτεικό διήμερο της περασμένης εβδομάδας στη Λάρισα που ξεκίνησε με το τοπικό ντέρμπι της Α2 Εθνικής ανάμεσα στην ΑΕΛ και τον Ερμή Αγιάς και ολοκληρώθηκε με το ματς του Γυμναστικού Λάρισας Φάρου με τον Παναθηναϊκό, είχε ένα ακόμα χαρακτηριστικό

στοιχείο. Την παρουσία του Λαρισαίου τεχνικού Γιάννη Τζήμα, ο οποίος βρέθηκε και τις δύο ημέρες στο κλειστό της Νεάπολης, όχι μόνο σαν φίλαθλος, αλλά και ως σχολιαστής στην ΕΡΤ στο παιχνίδι του Γυμναστικού Λάρισας Φάρου με τον Παναθηναϊκό.
Ο Γιάννης Τζήμας μίλησε στην «Ε» για το Λαρισινό μπάσκετ, για το πώς μπορεί η Λάρισα να ξαναβγάλει ταλέντα και να δει παίκτες στις Εθνικές ομάδες, αλλά και για το Λαρισινό ντέρμπι, το οποίο ανέλυσε, ως ο πιο ειδικός, αφού κατέχει δύο σημαντικά ρεκόρ που δύσκολα μπορούν να καταρριφθούν: Μετρά πέντε ανόδους από την Α2 στην Α1 Εθνική με πέντε διαφορετικές ομάδες τις Ολύμπια, ΓΣΛ, Α.Σ. Τρίκαλα, Αίολο Τρικάλων και Καβάλα και κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό νικών στην ιστορία της Α2 με ποσοστό πάνω από 75%.
Παράλληλα οι παίκτες του Λαρισινού ντέρμπι Κόμματος, Γκιουλέκας, Παπαχρήστος, Κατσαρές, Λόλας, Τριανταφύλλου και Δεμερτζής συνεργάστηκαν με τον Γιάννη Τζήμα και αναδείχθηκαν από τον ίδιο.•Πρώτο Λαρισινό ντέρμπι της χρονιάς. Πώς είδες γενικά το παιχνίδι;
«Ήταν ένα εντυπωσιακό και πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι για τον κόσμο. Είχε πολύ υψηλό σκορ, δύσκολο να επιτευχθεί τέτοια εποχή υπό την έννοια ότι βρισκόμαστε στην αρχή του πρωταθλήματος και οι ομάδες ακόμα δεν είναι 100 % έτοιμες. Είχε φοβερές διακυμάνσεις στο σκορ, φοβερό πάθος και από τις δύο πλευρές και οι φίλαθλοι που βρέθηκαν στο κλειστό ευχαριστήθηκαν βλέποντας παίκτες που έγραψαν ιστορία στο Λαρισινό μπάσκετ και κοσμούν ακόμα τα γήπεδά μας. Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να δουν και κάποια νέα παιδιά που προσπαθούν και ψάχνουν να βρουν τον ρόλο τους στην ομάδα.
Ένα ακόμα θετικό στοιχείο του παιχνιδιού ήταν ότι είχε πάρα πολύ κόσμο που αγκάλιασε και τις δύο ομάδες, στέλνοντας το μήνυμα ότι η πόλη διψάει για μπάσκετ».
•Αγωνιστικά, πού πιστεύεις ότι κρίθηκε το ντέρμπι;
«Το παιχνίδι είχε δύο διαφορετικά πρόσωπα. Στο πρώτο ημίχρονο ο Ερμής Αγιάς έδειξε πιο συγκροτημένος, προσπάθησε να βάλει την μπάλα κοντά στο καλάθι, είχε «ζεστό» στην αρχή το αστέρι της, Νέστορα Κόμματο και ο κόουτς Γιασάρης επέλεξε να παίξει μία άμυνα μαν του μαν με αλλαγές, πράγμα που αποσυντόνισε πάρα πολύ την ΑΕΛ.
Το κακό γι' αυτούς ήταν ότι ενώ προηγήθηκαν με 8 πόντους (24-32 στο 16’), πολλές άστοχες προσπάθειες τριών πόντων και κακές επιλογές τους οδήγησαν στην ισοπαλία στο ημίχρονο.
Αντίθετα η ΑΕΛ σ’ αυτό το πρώτο ημίχρονο ήταν πολύ κακή στην επίθεση, χωρίς αποστάσεις, άστοχη, με μόλις 1/9 στα τρίποντα και με πάρα πολλά λάθη, αφού οι παίκτες της δεν διάβασαν σωστά την άμυνα του αντιπάλου».
•Τι ήταν αυτό που άλλαξε στο β’ ημίχρονο;
«Το β’ ημίχρονο είχε μία άλλη εικόνα. Η ΑΕΛ ήταν εντυπωσιακή, σημείωσε 54 πόντους, έδωσε 16 ασίστ στο σύνολο, ευστόχησε σε 10 τρίποντα, άνοιξε την «ψαλίδα» του σκορ, που τη συνέφερε, πίεσε με τον Κατσαρέ και έτρεψε, κάνοντας αιφνιδιασμούς, πήρε εύστοχα σουτ από έναν εκ των καλύτερων σουτέρ της κατηγορίας τον Σαριμπαλίδη (5 εύστοχα τρίποντα) και έβγαλε πάρα πολλή ενέργεια στο παρκέ. Αντίθετα η ομάδα της Αγιάς στο τέλος έχασε την ηρεμία της και ήταν άστοχη αν και προσπάθησε με τους Τριανταφύλλου, Τσιαμπαλή και Χρυσόπουλο να κρατηθεί μέσα στο παιχνίδι. Το κλειδί του αγώνα ήταν ο παίκτης που ακούει στο όνομα Γιάννης Παπαχρήστος. Εύστοχος με 18 πόντους, εκπληκτικός στα ριμπάουντ με 14, κέρδιζε φάουλ, έκανε ασίστ, γέμισε την άμυνα κλείνοντας όλους τους διαδρόμους, έκανε καρφώματα, έπαιξε σχεδόν σε όλο το παιχνίδι και μετέφερε σε συμπαίκτες και κερκίδα τον ενθουσιασμό που χρειαζόταν για να κερδηθεί το ματς.
Γενικά θα πρέπει να πω ότι η ομάδα του Ερμή Αγιάς, που είναι η πρώτη της χρονιά στην Α2, έχει αξιόπιστη διοίκηση, καλό σύνολο, δικό της κόσμο και νομίζω ότι έχει μέλλον στην κατηγορία, ενώ η ΑΕΛ παρά τα τρομερά προβλήματα που είχε, έκανε μία καλή και ανταγωνιστική ομάδα και αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο για την πόλη».•Σας είδαμε σε ρόλο σχολιαστή στην ΕΡΤ στο ματς του Γυμναστικού Λάρισας - Φάρου με τον Παναθηναϊκό. Πώς το σχολιάζετε;
«Ο Παναθηναϊκός ήταν σοβαρός, δυνατός, πειθαρχημένος και έκανε ένα καλό τεστ ενόψει των δύσκολων παιχνιδιών που έχει στην Ευρωλίγκα, ενώ από την πλευρά του ο Γυμναστικός Λάρισας - Φάρος ήταν άστοχος σε πολλά σουτ και προσπάθησε να μείνει κοντά στο παιχνίδι αλλά δεν ήταν εύκολο. Διαθέτει ωστόσο έναν ικανότατο προπονητή τον Θανάση Σκουρτόπουλο, πολύ καλούς παίκτες και πιστεύω μόλις βρει τη χημεία του και επιστρέψουν οι τραυματίες θα κάνει μία πάρα πολύ καλή πορεία.
Θα πρέπει φυσικά να τονίσω ότι ήταν εντυπωσιακή η παρουσία του κόσμου δείγμα της αγάπης των Λαρισαίων για το μπάσκετ».• Κατά την περσινή σας παρουσία στη Λάρισα, ως αντίπαλος του ΓΣ Λαρισαίων 1928 με την ομάδα του Δούκα, κερδίζοντας με 111-71, είχατε πει ότι θα ασχοληθείτε στο μέλλον με τα νέα παιδιά της Λάρισας. Γιατί εδώ και πολλά χρόνια η Λάρισα δεν στέλνει παίκτες στις Εθνικές ομάδες;
«Θεωρώ αδιανόητο μία τέτοια μπασκετική πόλη να μην έχει Λαρισαίους στις Εθνικές ομάδες. Πολλά παιδιά από την πόλη έγραψαν ιστορία με την Εθνική ομάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο παλιότερα. Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει μία προσπάθεια απ’ όλους. Πρέπει να αποτελέσει ένα δικό μας στοίχημα. Να δουλέψουμε με τα λαρισινά παιδιά, σοβαρά υπεύθυνα, στοχευμένα, δίνοντάς τα περισσότερα εχέγγυα για μία επιτυχημένη καριέρα, δουλεύοντας επιστημονικά σε ατομικό επίπεδο από τις μικρές ηλικίες, επιμένοντας στο ταλέντο τους για να μπορέσουμε σιγά-σιγά να δημιουργήσουμε μία γκάμα Λαρισαίων παικτών που να απολαμβάνουμε στα γήπεδά μας».

Του Άρη Γκουτρουμάνη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass